Bizi Takip Edin

AVRUPA

Saab CEO’su: Çin, Avrupa’nın barut tedarikine tehdit

Yayınlanma

AB’nin en önemli savunma şirketlerinden birinin şefi, Avrupa’nın mühimmat barutu üretiminde Çin’e çok bağımlı olduğu ve kıtanın güvenliğini tehdit edebilecek bir tedarik krizi riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Saab CEO’su Micael Johansson POLITICO’ya verdiği bir mülakatta hükümetlere, şirketlerin kritik askeri bileşenler için tedarik zincirlerini çeşitlendirmelerini kolaylaştırmak üzere ‘çevre kurallarını’ azaltmaları çağrısında bulundu.

İsveçli yönetici, “Avrupa da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinden bu malzemeleri almak için gereken çevresel onayların alınması 10 yıl kadar sürüyor. İleriye dönük olarak bu tür bağımlılıkları değiştirmek istiyorsak bu şekilde devam edemeyiz,” iddiasında bulundu.

Pekin, AB ülkelerinin savunma sanayileri için ihtiyaç duydukları hammaddelerin tedarikinde kilit bir rol oynuyor. Johansson, mermileri ateşlemek için kullanılan barutun bileşenlerinin tedariki söz konusu olduğunda, batılı savunma firmalarının kaynaklarını çeşitlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Rheinmetall ve Saab’dan AB’ye ‘pamukta Çin’e bağımlılık’ uyarısı

Johansson, bazı bileşenlerin tedarik süreleri ve fiyatları iyileşmiş olsa da, Avrupa savunma sanayinin özellikle barut ve barut oluşturmak için kullanılan nitroselüloz konusunda hâlâ darboğazlarla karşı karşıya olduğunu söyledi ve “Çin’in Avrupa’da barut yapmak için nitroselüloz teslimatını kesmesi riski … zararlı olacaktır,” dedi. 

Ateşleyici barut, başka malzemelerin yanı sıra nitroselülozdan yapılıyor ve bu da çoğunlukla Çin’den gelen pamuk liflerine bağımlı.

Saab, kara muharebe silahları, denizaltılar ve füzeler üreten Avrupa’nın başlıca silah şirketlerinden biri. İsveçli firma, Fransız Dassault Aviation ile birlikte, tek başına savaş uçağı (JAS 39 Gripen) üretebilen tek Avrupalı şirket.

Johansson, Avrupa’nın savunma şirketlerinin ‘ekosisteme ve alüminyum ve titanyum gibi malzemelere bakarak Çin’e ve bir dereceye kadar Rusya’ya ne gibi bağımlılıklarımız olduğunu görmeleri gerektiğini’ söyledi.

AVRUPA

Dokunulmazlığı kaldırıldı: Alman polisi AfD’li siyasetçinin evlerinde arama yaptı

Yayınlanma

16 Mayıs Perşembe günü Alman yetkililer, haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Almanya için Alternatif (AfD) partisinin önde gelen adaylarından Petr Bystron’un evinde, Rus yetkililerden rüşvet aldığı iddialarını soruşturmak üzere arama yaptı.

AfD’nin AP seçim listesinde ikinci sırada yer alan Bystron, yaptırım uygulanan haber platformu Voice of Europe ile bağlantılı olarak Rusya’dan para almakla suçlanıyor.

Halen Federal Meclis’te görev yapan politikacı suçlamaları reddediyor. On bir savcı ve yaklaşık 70 polis memurunun katıldığı aramalar öncesinde Alman Federal Meclisi parlamenterin dokunulmazlığını kaldırdı.

Arama Bystron’un Alman parlamentosundaki ofisinin yanı sıra Bavyera’nın üç kentindeki binalarını ve Mallorca Balear Adası’ndaki bir mülkü de kapsıyordu.

AfD’nin eş başkanları Alice Weidel ve Tino Chrupalla dokunulmazlığın kaldırılmasını ve aramaları “ciddi bir mesele” olarak nitelendirdi. Liderler X’te yaptıkları açıklamada, “Bay Bystron’a karşı haftalardır yapılan suçlamalar için şu ana kadar hiçbir kanıt sunulmadı,” dediler.

İkilinin açıklamasında, “(…) AfD parlamento grubu, yetkililerin ve savcıların Avrupa seçim kampanyasını etkilemeye çalıştıklarına dair bir şüphe kalmaması için soruşturmanın hızlı bir şekilde tamamlanmasını ummaktadır,” denildi.

Münih Başsavcılığı yaptığı basın açıklamasında Bystron’un adını vermeden “seçilmiş yetkililerin yolsuzluk yaptığı ve kara para akladığı şüphesiyle bir Federal Meclis üyesi hakkında soruşturma yürüttüğünü” açıkladı.

Bir sözcüye göre, “belgelere ve veri taşıyıcılarına el konuldu ve bunlar daha sonra suçlayıcı veya aklayıcı kanıtlar açısından analiz edilecek”.

Nisan ayı başında, Bystron’un Çek istihbarat servisi tarafından, yakın zamanda yaptırım uygulanan Voice of Europe’un ana finansörü olarak bilinen Rus dostu Ukraynalı oligark Viktor Medvedçuk’tan 20.000 avro aldığından şüphelenildiği ortaya çıkmıştı.

Çek gizli servisinin elinde Bystron’un Medvedçuk’un arabasında, söz konusu para transferinin gerçekleştiğinden şüphelenilen bir ses kaydı olduğu söyleniyor.

O dönemde basında yer alan haberlerde bir Çek milletvekilinin Bystron’un ses kaydında “paraları hışırdatarak saydığını” söylediği aktarılmıştı.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

ECB: Yüksek borç seviyeleri Avrupa’yı ‘şok’ riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Yayınlanma

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa ülkelerinin kamu borçlarını azaltmaya devam etmemelerinin, onları jeopolitik gerilimlerden ve sürekli yüksek seyreden faiz oranlarından kaynaklanan “olumsuz şoklara karşı savunmasız” bıraktığı uyarısında bulundu.

ECB yılda iki kez yayınladığı finansal istikrar değerlendirmesinde, birçok Avrupa hükümetinin tüketicileri ve işletmeleri koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinden ve Ukrayna savaşının neden olduğu enerji fiyat şokundan korumak için uygulamaya koyduğu destek tedbirlerini tam olarak tersine çevirmediğini söyledi.

ECB, “Yüksek borç seviyeleri ve gevşek mali politikalar nedeniyle piyasa katılımcıları tarafından ülke riskinin yeniden değerlendirilmesi, borçlanma maliyetlerini daha da yükseltebilir ve özel borçlulara ve devlet tahvili sahiplerine yayılma yoluyla da dahil olmak üzere olumsuz finansal istikrar etkilerine neden olabilir,” dedi.

ECB, finansal sisteme yönelik risklerin son aylarda büyük ölçüde azaldığını, hanehalkı ve şirket borçlarının pandemi öncesi seviyelerin altına düştüğünü söyledi. Fakat kamu borcunun yüksek kalmaya devam edeceğini de sözlerine ekleyen ECB, “gevşek mali politikaları” birincil endişe kaynağı olarak tanımladı.

Esnek işgücü piyasaları, düşük enflasyon ve ECB’nin önümüzdeki aydan itibaren faiz oranlarında yapacağı indirimlerin desteğiyle ekonomik faaliyetin önümüzdeki birkaç yıl içinde toparlanması beklenirken, “yapısal zorluklar … verimlilik ve büyüme üzerinde bir engel olmaya devam ediyor” denildi.

ECB, ticari gayrimenkullerdeki kayıpların arttığına dair işaretlerle birlikte “görünümün kırılgan olmaya devam ettiğini” ve “finansal piyasaların daha fazla olumsuz şoka karşı kırılgan olmaya devam ettiğini” söyledi.

“Para politikasında gevşeme beklentileri yatırımcıların risk değerlendirmelerinde iyimserliği artırmış olsa da, duyarlılık hızla değişebilir,” diyen ECB, “ısrarla yükselen borç seviyeleri ve bütçe açıklarının borç sürdürülebilirliği endişelerini yeniden alevlendirme olasılığının daha yüksek olduğuna” işaret etti.

Avrupa hükümetlerinin borçlanma maliyetleri, yatırımcıların ECB’nin yüzde 2’lik hedefine yaklaşan enflasyondaki düşüşe tepki olarak faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentisiyle son zamanların en yüksek seviyelerinden geriledi.

Mali stresin bir göstergesi olarak yakından takip edilen İtalya ve Almanya’nın 10 yıllık borçlanma maliyetleri arasındaki fark son iki yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Fakat ECB, “2024-25’te hem ulusal hem de AB düzeyinde yoğun bir seçim gündemi ışığında mali kayma riskleri veya yeni AB mali çerçevesinin tam olarak uygulanmasına ilişkin belirsizlikler piyasa katılımcılarının ülke riskini yeniden fiyatlamasına yol açabili,” dedi.

Ticari emlak piyasalarının “keskin bir gerileme” yaşadığı uyarısında bulunan ECB, “yapısal olarak düşük talep” nedeniyle ofis binaları ve perakende satış alanlarının fiyatlarının daha da düşebileceğini sözlerine ekledi.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Letonya, Estonya, Litvanya ve İzlanda dışişleri bakanları Gürcistan’daki protestolara katıldı

Yayınlanma

Tiflis’te önceki gün, 14 Mayıs’ta üçüncü okumada kabul edilen ‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasasına protesto gösterileri devam ediyor.

Mitinge Letonya, Estonya, Litvanya ve İzlanda’nın konuk dışişleri bakanları Baiba Brazhe, Margus Tsakhkna, Gabrielius Landsbergis ve Thourdis Kolbrun Reikfjord Gilfadouttir de katıldı.

Rusça yayın yapan Telegram kanalı Tbilisi Life‘ın aktardığına göre bakanlar, yasaya karşı çıkan ve birkaç kez veto etme sözü veren Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ile görüştükten sonra protesto yürüyüşüne geçti.

Bakanlar, öğrencilerle birlikte Tiflis sokaklarında yürüdü ve Gürcistan parlamentosunun önünde görüldü.

Gabrielius Landsbergis kürsüden sordu: “Nereye gidiyoruz?” ve seyircilerden yüksek sesle cevap aldı: “Avrupa’ya!”. İzlandalı bakan da kürsüden protestocuları destekleyen bir konuşma yaptı.

TV Pirveli‘nin haberine göre Landsbergis, “Çok farklı bir tarihi, çok farklı bir deneyimi ve farklı bir yolu olan çok küçük bir ülkeden geliyorum. Ancak özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğü değerleri, dünyayı taşıyan ve çok iyi bildiğimiz ortak değerlerimizin merkezinde yer alıyor,” ifadelerini kullandı.

Göstericiler de bakanlara üzerinde Gürcistan’ın merhum Başbakanı Zurab Jvanya’nın ‘Ben Gürcüyüm, yani Avrupalıyım’ sözünün yer aldığı tişörtler hediye etti.

Yasa tasarısının parlamentoya yeniden sunulduğu nisan ayının sonundan bu yana ülke genelinde kitlesel gösteriler başladı.

11 Mayıs’ta düzenlenen gösteriye 50 bin kişinin katıldığı öne sürüldü. Batılı siyasetçiler de yasayı eleştirdi.

İktidardaki Gürcü Rüyası partisi, milletvekillerinin çoğunluğunun oyunu gerektirdiği için cumhurbaşkanının vetosunu geçersiz kılabilir. Parti, parlamentodaki 150 sandalyeden 84’üne sahip.

Gürcistan’ın ‘yabancı acenta’ yasası: Brüksel neden şeffaflığı sevmiyor?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English