AB’nin en önemli savunma şirketlerinden birinin şefi, Avrupa’nın mühimmat barutu üretiminde Çin’e çok bağımlı olduğu ve kıtanın güvenliğini tehdit edebilecek bir tedarik krizi riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Saab CEO’su Micael Johansson POLITICO’ya verdiği bir mülakatta hükümetlere, şirketlerin kritik askeri bileşenler için tedarik zincirlerini çeşitlendirmelerini kolaylaştırmak üzere ‘çevre kurallarını’ azaltmaları çağrısında bulundu.
İsveçli yönetici, “Avrupa da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinden bu malzemeleri almak için gereken çevresel onayların alınması 10 yıl kadar sürüyor. İleriye dönük olarak bu tür bağımlılıkları değiştirmek istiyorsak bu şekilde devam edemeyiz,” iddiasında bulundu.
Pekin, AB ülkelerinin savunma sanayileri için ihtiyaç duydukları hammaddelerin tedarikinde kilit bir rol oynuyor. Johansson, mermileri ateşlemek için kullanılan barutun bileşenlerinin tedariki söz konusu olduğunda, batılı savunma firmalarının kaynaklarını çeşitlendirmeleri gerektiğini söyledi.
Johansson, bazı bileşenlerin tedarik süreleri ve fiyatları iyileşmiş olsa da, Avrupa savunma sanayinin özellikle barut ve barut oluşturmak için kullanılan nitroselüloz konusunda hâlâ darboğazlarla karşı karşıya olduğunu söyledi ve “Çin’in Avrupa’da barut yapmak için nitroselüloz teslimatını kesmesi riski … zararlı olacaktır,” dedi.
Ateşleyici barut, başka malzemelerin yanı sıra nitroselülozdan yapılıyor ve bu da çoğunlukla Çin’den gelen pamuk liflerine bağımlı.
Saab, kara muharebe silahları, denizaltılar ve füzeler üreten Avrupa’nın başlıca silah şirketlerinden biri. İsveçli firma, Fransız Dassault Aviation ile birlikte, tek başına savaş uçağı (JAS 39 Gripen) üretebilen tek Avrupalı şirket.
Johansson, Avrupa’nın savunma şirketlerinin ‘ekosisteme ve alüminyum ve titanyum gibi malzemelere bakarak Çin’e ve bir dereceye kadar Rusya’ya ne gibi bağımlılıklarımız olduğunu görmeleri gerektiğini’ söyledi.