Bizi Takip Edin

AMERİKA

SVB’nin batışından sonra küresel hisse senetlerinde 465 milyar dolarlık kayıp

Yayınlanma

ABD’de özellikle teknoloji startup’larına kredi veren Silikon Vadisi Bankasının (SVB) batışından sonra küresel piyasalarda dalgalanmalar arttı.

Bloomberg’in aktardığına göre son iki günde finansal hisse senetlerinde kayıp 465 milyar doları buldu.

Japonya’da Mitsubishi UFJ Financial Group hisseleri yüzde 3,1 değer kaybederken, Güney Koreli Hana Financial Group yüzde 3,9, Avustralyalı ANZ Group yüzde 1,5 değer kaybetti.

En çok değer kaybeden şirketlerin Amerikan bölgesel bankaları olduğu görülüyor. KBW Bölgesel Bankacılık Endeksi yüzde 7,7 düştü. Yalnızca First Republic Bank, yüzde 77 değer kaybetti.

Avrupa bankaları ve sigorta şirketleri de büyük bir düşüşle karşı karşıya. Credit Suisse Group’un hisseleri yüzde 9,6’lık bir düşüşle rekor kırdı. Öte yandan Credit Suisse bir açıklama yaparak, önceki şirket raporlarında ‘maddi zayıflıklar’ tespit ettiğini ve bir düzeltme planı hazırladığını duyurdu.

SVB kaynaklı endişeler nedeniyle finansal şirketlerin bono ve diğer enstrümanlardaki yatırımlarının etkilenmesi bekleniyor. Hazine tahvil faizleri de, Fed’in faiz artırma döngüsünü durdurabileceğine ilişkin iddiaların ardından dalgalanmaya başladı. Credti Suisse yatırım şefi John Woods, ortada bir likidite sorunu olduğundan Fed’in faiz artırımını durdurmasını beklediğini söyledi.

Asya’da esas darbe Japonya’ya

Asya’da bankacılık sisteminin hâlâ geniş likidite ve varlık kaynaklarına sahip olması nedeniyle SVB’nin iflasından çok etkilenmeyeceği düşünülüyor.

Buna rağmen hisse senedi piyasalarında Japonya ağır darbe almış görünüyor. Bank of Japan’ın yıllardır sürdürdüğü ultra gevşek para politikalarını aralık ayı itibariyle parasal sıkılaştırma yönünde değiştirmesinin kırılganlığı artırdığı düşünülüyor.

Japon bankalarının, gerçekleşmemiş kayıp-özermaye oranında en zayıf bankalar olduğu vurgulanıyor. Jimoto Holdings, Tsukuba Bank ve Fukushima Bank’de bu oranın yüzde 9 civarında olduğu hesaplanıyor. Bu üç banka, son üç günde yüzde 10’luk bir kayıp yaşadı.

Bu sırada Japon Nikkei borsası da yüzde 2,19 değer kaybetti. Hong Kong’un Hang Seng borsası bir süreliğine yüzde 2,5 düşerken, Koreli Kospi yüzde 3 değer kaybetti.

Hong Kong borsasında HSBC hisseleri yüzde 5’ün üzerinde düşerken, Standard Chartered Bank yüzde 7’ye yakın değer kaybetti.

Yine Hong Kong borsasında Bank of China ve Hang Seng Bank yüzde 3,7 ve yüzde 1,3 değer kaybetti. Asya genelinde faaliyet yürüten sigorta şirketi AIA Group ise yüzde 4,7 düştü.

Japon Topix bankalar endeksi de yüzde 7,8 değer kaybetti.

SVB’nin ve risk sermayesinin geleceği

SVB’nin teknoloji startup’larına yönelik kredilerinin devam etmesini isteyen büyük risk sermayesi (venture capital) grupları ise formül arayışında.

Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre SVB’de yatırımları bulunan General Catalyst, Andreessen Horowitz ve Khosla Ventures gibi risk sermayesi şirketleri, Apollo Global Management isimli yatırım sermayesi şirketi ile bir konsorsiyum oluşturup SVB’nin parçalarını satın almayı hedefliyor.

Herhangi bir teklif vermeden önce, grubun regülatörlerden bankanın gerçek durumuna ilişkin daha fazla bilgi istediği vurgulanıyor.

Risk sermayesi gruplarının bu hamlesinin, SVB’nin bu gruplar için taşıdığı önemi de gösterdiğine işaret ediliyor. ABD’deki teknoloji startup’larının neredeyse yüzde 50’si, SVB’nin müşterisiydi.

AMERİKA

ABD Gizli Servisi’nde büyük istifa dalgası

Yayınlanma

ABD Gizli Servisi’nde 2022-2023 döneminde 1400’den fazla personelin istifa ettiği belirtilirken, kurumun son 20 yılın en büyük personel kaybıyla karşı karşıya olduğu bildirildi.

The New York Times’ın federal verilere dayandırdığı haberine göre, 2022 ve 2023 yılları arasında ABD Gizli Servisi’ndeki 7 bin 800 çalışandan en az 1400’ü kurumdan ayrıldı.

Bu rakam, kurumun son 20 yılda yaşadığı en büyük personel kaybına işaret ediyor.

Gazete, 20’den fazla mevcut ve eski Gizli Servis çalışanıyla gerçekleştirdiği görüşmelerde, ayrılan personelin çoğunlukla “en iyi eğitimli mensuplar” olduğunu ortaya koydu.

İstifaların başlıca nedenleri arasında karşılığı ödenmeyen fazla mesailer, terfi ve işe alımlardaki kayırmacılık ile insansız hava araçları gibi yeni teknolojilerin kullanımında yaşanan sorunlar yer alıyor.

Uzmanlar, Gizli Servis’in işe alım standartlarında da düşüş yaşandığına dikkat çekiyor.

Kurum, 2024 yazı itibarıyla 8 bin 100 personele ulaşmış olsa da bu sayı 2026 yılına kadar sorunsuz operasyon yürütebilmek için gerekli görülen 10 bin hedefinin oldukça altında kalıyor.

Kurum Geçici Müdürü Ronald L. Rou Jr., NYT‘ye verdiği demeçte bu zorlukları kabul ederek, kurumun eğitimli ajan sayısını artırması ve teknolojik altyapısını güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Bu toplu istifalar, siyasi kampanyalar ve çok sayıda kongrenin düzenleneceği yoğun 2024 takvimi öncesinde gerçekleşiyor. Son aylarda başkan adayı Donald Trump’a yönelik iki suikast girişiminin yaşanması durumun ciddiyetini artırıyor.

Trump, temmuz ayında Pennsylvania’daki seçim kampanyası etkinliğinde kulağından yaralanmış, eylül ayında ise Trump International Golf Club’da bir Gizli Servis görevlisi, çit dışında dürbünlü tüfek tespit etmişti.

Şüpheli şahıs, Trump’tan 270-460 metre uzaklıkta yakalanmış, üzerinde dürbünlü bir AK-47, iki sırt çantası ve bir GoPro kamera ele geçirilmişti.

İlk saldırı girişiminin ardından Gizli Servis, Trump’ın güvenlik önlemlerini artırdığını açıklamıştı. İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas olayı güvenlik zafiyeti olarak değerlendirerek bağımsız soruşturma sözü vermişti.

Fakat ikinci saldırı girişimi sonrasında, ajanların golf kulübü arazisinde önceden gerekli aramaları yapmadığı ortaya çıktı. Gizli Servis bu hatayı kabul ederek, sorumlu personel hakkında işlem başlatılacağını duyurdu.

FBI, Florida’daki olayı “Trump’a suikast girişimi” olarak soruşturuyor

Okumaya Devam Et

AMERİKA

CIA, Çin, İran ve Kuzey Kore’de casus ağını genişletiyor

Yayınlanma

CIA, Rusya’daki ‘başarılı uygulamasının’ ardından, Çin, İran ve Kuzey Kore’deki potansiyel muhbirler için güvenli iletişim talimatları yayımladı.

Associated Press‘in haberine göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Rusya’da gizli bilgi paylaşmak isteyenlere yönelik bir kullanım kılavuzunu ‘başarıyla test ettikten sonra’, diğer ülkelerdeki potansiyel muhbirlere de ulaşmaya karar verdi.

Kurum, internette Korece, Farsça ve Mandarin Çincesi dillerinde, potansiyel muhbirlerin ABD istihbaratıyla güvenli bir şekilde irtibata geçebilmeleri için gerekli adımları detaylandıran talimatlar yayımladı.

Kuzey Kore, İran ve Çin’de yaşayanları hedef alan bu talimatlar, kullanıcının kimliğini gizlemek için tasarlanmış özel araçlar kullanarak CIA ile internet sitesi veya dark web üzerinden iletişim kurmanın yollarını sunuyor. Teşkilat, benzer bir talimatı Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından Rusça olarak yayımlamıştı.

CIA, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Dünyanın dört bir yanından insanlar bizimle temas kurmaya çalışıyor ve biz de onlara bunu nasıl güvenli bir şekilde yapabileceklerini öğretiyoruz. Bu yöndeki çabalarımız Rusya’da başarılı oldu ve diğer otoriter ülkelerdeki insanların da iş yapmaya açık olduğumuzu bilmelerini istiyoruz.”

Talimatlar Telegram, YouTube, X, Facebook, Instagram ve LinkedIn gibi sosyal medya platformlarında yayınlanıyor. CIA, kısıtlamaları aşmak ve gözetlemeyi önlemek için potansiyel muhbirlere sanal özel ağlar (VPN’ler), özel tarayıcılar kullanmalarını ve internet tarama geçmişini silmelerini öneriyor.

Teşkilat, güvenliğin, diğer faktörlerin yanı sıra, belirli bir programın seçimine bağlı olduğu konusunda uyarıda bulunuyor: “Merkezi Rusya, İran, Çin veya ABD’ye dostça davranmadığı düşünülen başka bir ülkede olmayan bir VPN sağlayıcısı kullanın.”

The Wall Street Journal‘ın geçen yıl mevcut ve eski Amerikan istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberine göre, savaştan ve Rusya’daki gelişmelerden duyulan memnuniyetsizlik, hükümet yetkilileri ve diğer Ruslar arasında muhbir toplamak için uygun bir zemin yaratıyor.

Yetkililer, CIA’in güvenli internet kanalları aracılığıyla kendisiyle temas kurma çağrısının sonuç verdiğini belirtti.

Geçen yılın mayıs ayında teşkilat özel bir Telegram kanalı oluşturdu ve burada yayınladığı mesaj ve videolarla Ruslara ABD istihbaratıyla iletişim kurma yollarını ve neden iletişime geçmeleri gerektiğini anlattı.

Şimdi Koreliler, İranlılar ve Çinliler için de paylaşımlar yapılmaya başlandı. En son ocak ayında Ruslar için yapılan paylaşımlar 47 bin ila 61 bin arasında görüntülenirken, 2 Ekim’de yeni alıcılar için yapılan paylaşımlar yaklaşık 6 bin kez görüntülendi.

New York Times, CIA’in Ukrayna’ya ‘gizli desteğini’ yazdı

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Elon Musk’ın satın almasından bu yana Twitter’ın değeri yüzde 79 azaldı

Yayınlanma

Elon Musk’ın 44 milyar dolara satın aldığı Twitter’ın (şimdiki adıyla X) değeri, Fidelity’nin son değerlemesine göre yüzde 79 oranında düşerek yaklaşık 9,4 milyar dolara geriledi.

TechCrunch‘ın haberine göre, danışmanlık firması Fidelity’nin son değerlemesi, Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X’in (eski adıyla Twitter) değerinin, orijinal satın alma fiyatı olan 44 milyar doların dörtte birinden daha azına düştüğünü ortaya koydu.

Bu değerleme, ağustos sonu itibarıyla X’teki hissesinin değerini yüzde 78,7 oranında azaltan Fidelity Blue Chip Growth Fund’ın yakın zamanda açıklanan verilerine dayanıyor.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, Fidelity başlangıçta mavi çip fonu aracılığıyla X’e 19,66 milyon dolar yatırım yapmıştı.

Bu, Fidelity’nin X’teki hissesinin değerinde gördüğü ilk düşüş değil.

Daha önce, temmuz sonu itibarıyla Fidelity, X’teki hisselerine yaklaşık 5,5 milyon dolar değer biçmişti. Yüzde 78,7’lik düşüş, Fidelity’nin şu anda X’e bir bütün olarak yaklaşık 9,4 milyar dolar değer biçtiği anlamına geliyor.

X, aynı adı taşıyan bir sosyal ağ geliştiren Amerikan teknoloji şirketi. Eskiden Twitter olarak bilinen platform, şirketin şu anki sahibi Elon Musk tarafından yeniden yapılandırıldıktan sonra adını değiştirdi. Musk, Twitter’ı 27 Ekim 2022 tarihinde satın almıştı.

Elon Musk, “trans yasasını” gerekçe göstererek şirketlerini California’dan taşıma kararı aldı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English