Bizi Takip Edin

ASYA

Xi, ordunun yüksek teknoloji entegrasyonunu hızlandırmaya çağırdı

Yayınlanma

Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin ordusunu, gözlemcilerin ortak operasyonlar için hayati önemde olduğunu söylediği, silahlı kuvvetlerin yüksek teknoloji entegrasyonunu hızlandırmaya çağırdı.

Perşembe günü ‘iki toplantı’ kapsamında üst düzey yasama organında askeri milletvekilleriyle bir araya gelen Xi, Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) “gelişmekte olan alanlarda stratejik yeteneklerini kapsamlı bir şekilde geliştirmesi” gerektiğini söyledi.

Bu kilit alanlar arasında uzaydaki konuşlanmalar, siber güvenlik savunmaları ve yapay zeka uygulamalarının yer aldığını söyledi.

Devlet yayın kuruluşu CCTV’ye göre Xi ayrıca PLA’ya “deniz askeri mücadelelerine” hazırlanmasını ve deniz haklarını korumasını emretti.

“Denizde askeri mücadeleye hazırlık, denizcilik hak ve çıkarlarının savunulması ve denizcilik ekonomisinin geliştirilmesi entegre edilmelidir” dedi.

Doğrudan Amerika Birleşik Devletleri’ne atıfta bulunmamakla birlikte, yorumlar Xi’nin Pekin ve Washington arasındaki başlıca potansiyel savaş alanının suda, özellikle de Güney Çin Denizi’nde olacağını düşündüğü yönünde oldu.

CCTV’nin haberine göre Xi ayrıca denizcilikte durumsal farkındalığın artırılması, uzay kaynaklarının yönetimi ve kullanımının entegrasyonu ve insansız savaş güçlerinin uygulamaları gibi konularda da brifingler aldı.

Xi, ikisi ordunun entegrasyon ve modernizasyon planının çekirdeği olan PLA’nın Stratejik Destek Gücü’nden (SSF) olmak üzere ordudan altı temsilci tarafından bilgilendirildi.

2016’da ordunun büyük çaplı revizyonu kapsamında kurulan SSF, uzaydan psikolojik savaşa kadar PLA genelinde “stratejik” işlev ve yetenekleri entegre etme görevini üstleniyor.

Revizyondan önce her hizmet kolunun – kara kuvvetleri, deniz kuvvetleri ve hava kuvvetleri – kendi destek birimleri vardı.

Xi ayrıca aralarında Güney Çin Denizi’ni denetleyen Güney Tiyatro Komutanlığı’ndan bir subayın da bulunduğu PLA Donanma subaylarından brifing aldı.

Milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada ordunun “cesurca yenilikler yapması ve yeni muharebe gücü modellerini keşfetmesi ve yeni kaliteli muharebe güçlerini tamamen özgürleştirmesi ve geliştirmesi” gerektiğini söyledi.

Kapasite inşası için gerekli olan “özerk, kendine güvenen, açık ve dinamik inovasyon ortamını” yaratmak için ordunun yeni muharip güçlerin gelişimini hızlandırması, ulusal savunma sanayinin sistemik reformunu derinleştirmesi, ileri teknolojinin çevik tepkisini ve hızlı dönüşümünü iyileştirmesi ve “gelişmekte olan alanların gelişimiyle uyumlu” yenilikçi bir tedarik zinciri inşa etmesi gerektiğini söyledi.

Milletvekillerine “Görevi üstlenmeli, reform ve inovasyona öncülük etmeli ve gelişmekte olan alanlardaki stratejik kabiliyetlerimizi kapsamlı bir şekilde geliştirmelisiniz” dedi.

Ortak Kuvvet Kapasitesi

Güney Çin Denizi Stratejik Durum Araştırması Girişimi Direktörü Hu Bo, yorumların PLA’nın ortak kuvvet kapasitesi oluşturma planına işaret ettiğini söyledi.

Hu, “Bu yeni teknolojilerin orduda benimsenmesinin vurgulanması, ortak operasyonlar göz önünde bulundurularak yapılıyor” dedi.

Son yıllarda Xi, PLA Stratejik Destek Gücü tarafından desteklenen tüm hizmetlerin ve uzay, siber ve elektronik savaş gibi çoklu alanların daha iyi koordinasyonunu içeren PLA’nın genel “ortak” doğasını geliştirme çağrısında bulundu.

Askeri yayın organı PLA Daily cuma günü yayınladığı bir haberde uzay, siber uzay ve yapay zeka gibi gelişmekte olan alanlarda stratejik bir yetenek oluşturmanın koordineli bir planlamaya ve “kilit alanlarda atılımlara” dayanması gerektiğini söyledi.

Hu, Xi’nin “deniz askeri mücadelesinden” özellikle bahsetmesinin “Doğu ve Güney Çin denizleri ile Tayvan Boğazı dahil olmak üzere denizlerin PLA’nın başlıca mücadele yönleri olduğunu” gösterdiğini söyledi.

Yolsuzlukla mücadele

Toplantıdan yapılan resmi açıklamaya göre Xi, PLA’nın devam eden yolsuzlukla mücadele hamlesinden hiç bahsetmedi. Ancak diğer üst düzey PLA subayları yasama meclisinin önceki oturumlarında yolsuzluğun üzerine gitme sözü verdiler.

Ekim ayında Li Shangfu aniden savunma bakanlığından alınmıştı. Bu görevden almanın yolsuzlukla mücadele kapsamında olduğu basına yansımıştı. Buna ek olarak, PLA Roket Gücü’nün üst düzey komutanları da dahil olmak üzere dokuz general aralık ayında yasama organından çıkarıldı ve Ulusal Halk Kongresi daha sonra yolsuzluğa işaret ederek “disiplin ve yasa ihlallerinden” şüphelenildiğini söyledi.

ASYA

Huawei, kendi yazılımına sahip akıllı telefonunu piyasaya sürecek

Yayınlanma

Çin’in ulusal teknoloji şampiyonu Huawei, tamamen yerli bir işletim sistemi üzerinde kendi uygulamalarını çalıştırabilen ilk amiral gemisi telefonunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Salı günü piyasaya sürülecek olan Mate 70 akıllı telefon, Huawei ‘nin Apple’ın iOS ve Google’ın Android’inin yanında üçüncü büyük mobil işletim sistemi olarak kurmayı umduğu HarmonyOS Next’e sahip olacak.

Bu, şirketi zayıflatmak için tasarlanan ABD yaptırımlarına rağmen Huawei’nin statüsünü güçlendirdiğinin en son göstergesi olarak yorumlanıyor. Geçtiğimiz ay grup, 2024’ün ilk dokuz ayında satışların bir önceki yıla göre yüzde 30 artığını bildirdi.

Çin için dönüm noktası

Mate 70’in yazılım lansmanı, grubun kendi geliştirdiği ve Washington’daki pek çok kişinin mümkün olmadığına inandığı 5G’ye yakın hızlara çıkabilen yerli üretim bir işlemciyle desteklenen Mate 60’ı tanıttığı geçen yılki donanım ivmesinin üzerine inşa edildi.

Albright Stonebridge Group’ta teknoloji uzmanı olan Paul Triolo, Financial Times’a verdiği demeçte, “Bu Çin için önemli bir dönüm noktası ve ABD’nin her şeyi kesebileceği korkusundan kaynaklanıyor” dedi.

ABD’nin 2019’daki yaptırımları Huawei’nin Google Mobil Hizmetlerine erişimini kesmiş ve grubu, açık kaynaklı Android koduna dayanan ve Android uygulamalarının telefonlarında çalışmasına olanak tanıyan HarmonyOS’un ilk sürümünü piyasaya sürmeye zorlamıştı.

Bu arada Huawei programcıları, hayranlarının “Harmony native” veya “saf kan Harmony” olarak adlandırdığı HarmonyOS Next’i yavaş yavaş inşa etti. Uygulama geliştiricilerin de kendi uygulamalarını yeni kod tabanında çalışacak şekilde yeniden yazmaları gerekiyor.

Geliştiricilerin Next için kritik bir “yerel” uygulama kitlesi oluşturmasını sağlamak, Next’in başarısı için çok önemli görülüyor. Financial Times’a konuşan programcılar, Huawei’nin geçtiğimiz aralık ayından bu yana yeni platformda gezinmelerine yardımcı olmak için çevrimiçi ve çevrimdışı eğitim kampları ve hızlandırılmış kurslar düzenlediğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Huawei satış personeli, “Geliştiricilerin elinden tutacak ve onları platforma kazandıracak ekiplerimiz var,” dedi. “Sorunları çözmeye yardımcı olmak için hazırda bekleyen bir destek var” dedi.

Şirketin Çin’in en yaygın kullanılan uygulamalarını lansmana hazır hale getirmeye odaklandığını da sözlerine ekledi. Huawei, Tencent’in WeChat mesajlaşma hizmeti, Alibaba’nın Taobao çevrimiçi alışveriş merkezi ve Meituan’ın yemek dağıtım uygulaması gibi olmazsa olmazlar da dahil olmak üzere halihazırda 15.000 yerel uygulamanın çalıştığını kaydetti.

Okumaya Devam Et

ASYA

Trump’ın ticari tutumu Asya ülkelerini bölgesel ittifaklara itiyor

Yayınlanma

Analistlere göre Asya ülkeleri, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın korumacı söylemine, ABD’nin katılımı olmadan uluslar ötesi ekonomik işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan bölgesel ve ikili ticaret anlaşmalarına daha fazla önem vererek karşılık veriyor.

Trump, 20 Ocak’ta ikinci dönem için yemin ettikten sonra ABD ithalatına %20’ye varan genel vergilerin yanı sıra Çin mallarına %60 oranında gümrük vergisi uygulama sözü vererek gümrük tarifelerini 2024 başkanlık kampanyasının temel taşı haline getirdi.

Peru’da düzenlenen son Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) forumunda, 21 üyenin birçoğunun liderleri jeopolitik gerilimler artarken ve tedarik zincirleri yıpranırken bölgesel ekonomik entegrasyonun güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Çin Peru ile daha güçlü bir ticaret anlaşması imzalarken, Endonezya Kanada ile bir ticaret anlaşması üzerinde mutabık kaldı.

Singapur Başbakanı Lawrence Wong, APEC ülkelerini kapsayan ve halen üzerinde çalışılan bir anlaşma olan Asya Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi’nin yeniden canlandırılmasının önemini vurguladı.

Wong, “APEC şimdi eskisinden daha önemli” dedi.

Çok taraflı bölgesel ekonomik ortaklıklar

Ekonomistler, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ve Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma gibi Washington’u içermeyen ticaret anlaşmalarının önümüzdeki yıllarda Asya ülkeleri için daha önemli hale geleceğini söylüyor.

Sürdürülebilir ticareti teşvik eden Asya merkezli bir grup olan Hinrich Vakfı’nın ticaret politikası başkanı Deborah Elms, Nikkei Asia’ya yaptığı değerlendirmede, “Bu, çöken küresel sistemden kaynaklanan kaos ve hasarın bir kısmını yönetmemize yardımcı olacak” dedi.

Çin, Japonya, Güney Kore ve ASEAN üyeleri dahil olmak üzere 15 Asya-Pasifik ülkesi arasında bir ticaret anlaşması olan RCEP, ABD-Çin ticaret savaşının arka planında sekiz yıl süren müzakerelerin ardından Kasım 2020’de imzalandı. Bu ülkeler dünya gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık %30’unu temsil ediyor.

Trump 2017 yılında ABD’yi Trans-Pasifik Ortaklığı’ndan çekerek Tokyo’yu anlaşmanın liderliğini üstlenmek durumunda bıraktı. Şu anda CPTPP olarak bilinen ve Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur ve Vietnam’ın da aralarında bulunduğu 11 ülkeden oluşan grup altıncı yılına girmek üzere. Üyeler arasındaki ticaret 2018’den 2021’e kadar %5,5 arttı. Birleşik Krallık aralık ayında katılıyor, Çin de üye olmak istiyor.

Trump’ın küreselleşme karşıtı tutumu karşısında bazı analistler Japonya’yı CPTPP’yi geliştirmeye, üye eklemeye ve Avrupa Birliği ile işbirliğini ilerletmeye çağırıyor.

APEC’teki Çinli bir delege şunları söyledi: “Günün sonunda çok sayıda ticaret ortağımız var.”

Ancak Çin’in ekonomi politikası bölgesel ticari işbirliğinin önünde engel teşkil edebilir. Pekin

Asia Decoded danışmanlık şirketinin kurucusu Priyanka Kishore ise, bölgesel ticareti teşvik etmek için Çin’in iç tüketimi canlandırması ve daha fazla ithalat yapması gerektiğini söyledi.

Nikkei’ye konuşan Kishore, “Çin, bölgenin dış talebini desteklemede çok önemli bir role sahip” dedi ve ekledi: “Bölge içi ticaretin şampiyonu olmak istiyorsa daha fazlasını yapmalı.”

Yeni ticaret ortakları bulmaları 5 yıl sürebilir

Daha yüksek ABD tarifeleri, ticaretin GSYH’ye oranı %100’ün üzerinde olan Singapur, Hong Kong, Vietnam gibi Asya ekonomileri için özellikle zor olabilir. Singapur ve Güney Kore şu anda ABD ile serbest ticaret anlaşması olan tek Asya ülkeleridir.

Gümrük vergileri ABD’deki ithalatçılar tarafından ödenmekte ve ABD Gümrük ve Sınır Koruması tarafından tahsil edilmektedir. Daha yüksek maliyetler müşterilere yansıtılabilse de tarifeler, ürünlerinin satışını zorlaştırarak yabancı ülkelere zarar verebilir.

Fudan Üniversitesi’nde ekonomist olan Yang Zhou’nun araştırmasına göre, 2018’deki ticaret savaşı Çin’e 35 milyar dolara, ABD’ye ise 15 milyar dolara mal oldu.

Kendisini dünya ticaretini etkileyen politikaların bağımsız bir gözlemcisi olarak tanımlayan Global Trade Alert, Asya ülkelerinin ABD pazarına erişimlerinin engellendiği en kötü durum senaryosuyla nasıl başa çıkacaklarını ölçmeye çalıştı. Analiz, bu ülkelerin yeni ticaret ortakları bulmalarının ortalama beş yıl alacağını ortaya koydu.

Çalışmaya göre, ABD’nin yerini Çin, AB, Vietnam ve Japonya’daki ticaret ortaklarıyla doldurmak için 24 yıla ihtiyaç duyacak olan Tayland gibi ülkeler için bu görev daha zor olacaktır. Güney Kore için bu süre 2038 yılına kadar uzayacaktır.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çin, Japon vatandaşları için vizesiz seyahati yeniden başlatıyor

Yayınlanma

Çin Dışişleri Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetin 30 Kasım’dan itibaren ülkeye seyahat edecek Japon vatandaşları için vize şartlarından feragat edeceğini duyurdu.

Japonya, vize muafiyeti listesine eklenen Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’ın da aralarında bulunduğu bir grup Avrupa ülkesinin yanında yer aldı. Bu uygulama önümüzdeki yılın sonuna kadar sürecek.

Son muafiyetlerle birlikte uygun ülkeler listesi 38’e yükseldi. Pekin ayrıca vizesiz kalış süresini de 15 günden 30 güne çıkardı.

Japonya’nın listeye dahil edilmesi kararı, Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in geçen hafta Peru’da düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu çerçevesinde bir araya gelerek “ortak stratejik çıkarlar” doğrultusunda işbirliği yapma konusunda mutabık kalmalarının ardından geldi.

Çin, COVID-19 salgını sırasında Japon ve diğer yolcular için vize muafiyetlerini askıya almıştı. Pekin, 2023 yılında sıfır COVID politikasını kaldırdığından beri Avrupa ve Güneydoğu Asya’daki düzinelerce ülke için vizelerden feragat etti. Ancak Japon vatandaşlarının 15 gün veya daha kısa süreli kalışlar için bile vize almaları gerekiyor.

Japon yetkililer Çin’i vize politikasını hafifletmeye zorluyor.

Bu önlem iş ya da tatil amaçlı seyahatleri daha kolay hale getirecek, ancak Çin’e giden Japon ziyaretçilerde önemli bir artışa yol açıp açmayacağı belirsiz.

Japonya’dan yurt dışına seyahatler zayıf yen nedeniyle durgun seyrediyor.

Öte yandan, Japonya’ya seyahat eden Çin vatandaşlarının hala vize almaları gerekiyor ve bu politika pandemi öncesinden beri uygulanıyor. Japon medya kuruluşları Tokyo’nun Çin’e karşılıklı vizesiz seyahat sunmayı planlamadığını, ancak uygulamayı basitleştirmeyi düşündüğünü bildirdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English