Bizi Takip Edin

ORTADOĞU

2 günde 10 roketli saldırı

Yayınlanma

PKK/YPG, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyinde düzenlediği harekâta sivilleri hedef alarak “yanıt verdi.” Biri çocuk 3 kişinin hayatını kaybettiği roketli saldırı nedeniyle Karkamış’ta eğitime bir hafta ara verildi.

İstanbul İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım’da 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı düzenleyen PKK/YPG, Gaziantep ve Kilis’te de sivillere yönelik saldırılar düzenledi. Suriye’nin kuzeyinden Gaziantep’in Karkamış ilçesine yönelik düzenlenen 5 havan/roketli saldırıda bir lise ve 2 ev ile Karkamış Sınır Kapısı yakınındaki bir tır isabet aldı. Saldırılarda biri öğretmen, biri çocuk olmak üzere 3 sivil hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Patlamanın oluşturduğu basınçla okulların, roket ile havanların düştüğü bölgelerdeki ev, işyerleri ve araçların camları kırıldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu hafta ilçede eğitime ara verildiğini duyurdu.

Suriye’nin kuzeyinden terör örgütü YPG/PKK mensuplarınca dün Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı bölgesine roket atılması sonucu 1 asker ve 7 polis yaralanmıştı. Terör örgütü üyelerinin dün akşam saatlerinde Gaziantep’in Karkamış ilçesine attığı 4 roket de boş alana isabet etmişti. PKK/YPG, böylelikle dünden bu yana sivillere yönelik 10 roketli/havanlı saldırı düzenledi.

Milli Savunma Bakanlığı Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Çocuk, yaşlı; öğrenci-öğretmen demeden, masum sivillere yönelik saldırılarını sürdüren, okulları dahi hedef alma alçaklığını gösteren hainlerden yaptıklarının hesabı soruldu, sorulmaya devam ediyor” ifadesine yer verildi.

ORTADOĞU

AB, Rusya vatandaşlarına yeni vize kısıtlamaları getirecek

Yayınlanma

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üyesi Stella Kyriakides, Strazburg’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu genel kurulunda yaptığı açıklamada, Brüksel’in Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi verilmesine yönelik kontrolleri sıkılaştırmayı planladığını belirtti.

Kyriakides, “Rusya Federasyonu ile kolaylaştırılmış vize rejimini askıya aldık. AB üye ülkeleri için daha sıkı vize kuralları ve AB sınırlarında Rusya vatandaşlarına yönelik ek kontroller için talimatlar hazırladık. Rusya vatandaşlarına verilen vize sayısı yaklaşık yüzde 90 oranında azaldı,” ifadelerini kullandı.

“Şu anda, yeni tedbirler almamız gerekip gerekmediğini değerlendirmek amacıyla üye ülkelerin bu talimatları nasıl uyguladıklarını inceliyoruz,” diyen Kyriakides, Rusya’nın AB için bir tehdit oluşturduğunu ve AB’ye düşman olan ülkenin vatandaşlarının Birliğe girişinin kolaylaştırılmasının soru işaretlerine yol açtığını ifade etti.

Temmuz ayı başında Macaristan, Rus ve Belarus vatandaşlarını herhangi bir sektörde iş bulma, ailelerini taşıma ve üç yıl sonra ülkede kalıcı oturma izni alma imkânı sunan “ulusal kart” programına dahil etti. Bu adım, Başbakan Viktor Orban’ın Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından atıldı.

Kyriakides, Avrupa Komisyonu’nun Ruslar için çalışma vizesi koşullarının gevşetilmesine yönelik taleplerine Budapeşte’den yazılı bir yanıt beklediğini dile getirdi.

Bunun yanı sıra AB Komisyonu, Macaristan’ın “potansiyel riskleri göz önünde bulundurarak” Rusya vatandaşlarını nasıl kontrol etmeyi ve güvenlik kontrollerini nasıl gerçekleştirmeyi planladığıyla ilgileniyor.

Ağustos ayı ortasında, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó, Rusya ve Belarus vatandaşlarına ulusal kart verilmesinin Schengen ülkeleri açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığını ifade etmişti.

Ukrayna’ya dönük askeri müdahale sonrasında, pek çok Avrupa ülkesi Rusya vatandaşlarının girişini fiilen yasakladı.

Özellikle Letonya, Litvanya, Estonya, Polonya, Finlandiya ve Rusya ile sınırı olan Çekya bu uygulamayı hayata geçirdi. Bu ülkelerden bazıları kısa süreli turist vizesi vermeyi durdururken, diğerleri Rusya vatandaşlarının Schengen vizesi olsa bile kendi topraklarına girişine izin vermedi.

AB, Gürcistan ile vizesiz seyahat anlaşmasını askıya alabilir

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

Operasyon açığa çıkmak üzereydi: İsrail saldırıyı öne çekti

Yayınlanma

Lübnan’da salı ve çarşamba günleri çağrı cihazları ve telsizlerde meydana gelen patlamalar, 8 Ekim’den bu yana devam eden İsrail-Hizbullah gerilimini yeni bir aşamaya taşıdı. Saldırının gerçekleşme biçimi uzun bir planlama ve hazırlık sürecini işaret ediyor. Peki İsrail bu saldırıyı neden şimdi düzenledi?

Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasıyla onlarca kişinin ölümüne ve binlercesinin yaralanmasına neden olması birçok soru işareti yarattı. Uzmanlar İsrail ajanlarının cihazlara tedarik aşamasında eriştiği ve patlayıcılar yerleştirdiğini öne sürerken New York Times gazetesi ise cihazları İsrail’in kendisinin ürettiğini iddia etti. Habere göre Hizbullah, İsrail’in akıllı telefonlara erişim sağlayan teknolojiye sahip olduğu gerekçesiyle düşük teknolojili cihazlarla iletişime geçmeye karar verince Mossad da harekete geçiyor ve Macaristan, Bulgaristan ve Norveç’te paravan olduğu değerlendirilen firmalar üzerinden sevkiyata dahil oluyor ve İsrail’de üretilen içine patlayıcı yerleştirilmiş cihazlar Lübnan’a sokuluyor.

The National: İsrail dijital dünyanın silahlandırılmasına öncülük ediyor

The National’a konuşan bir güvenlik yetkilisi, “Lübnan güvenlik birimlerinin değerlendirmesi, çağrı cihazlarının ve telsizlerin aynı sevkiyattan geldiği ve aynı komisyoncu aracılığıyla karaborsadan satın alındığı yönünde. Ancak bu komisyoncunun kim olduğunu bilmiyoruz. Kimliğini tespit etmek bizim için çok zor çünkü ilgili taraf [Hizbullah] kimliğini kimseye açıklamıyor” dedi.

Cihazlara yerleştirilen madde: PETN

Gizli soruşturmalara erişimi olan kaynağa göre, Lübnan güvenlik birimlerinin ortak değerlendirmesi, cihazların “Budapeşte’deki depoda ya da İsrail’de az miktarda bilinmeyen türde patlayıcılarla” donatıldığı yönünde. Kaynak, “Daha büyük olasılık, cihazları İsrail’e götürdükleri, patlayıcılarla donattıkları ve daha sonra Hizbullah’ın Lübnan’a göndermeden önce depoya geri gönderdikleri yönünde” diye ekledi.

Güvenlik yetkilisi patlayıcıların niteliğinin tam olarak bilinmediğini belirtirken, Sky News Arabia’nın aktardığı kaynaklara göre bu madde genellikle askeri fünyelerde bulunan yüksek patlayıcılığa sahip pentaeritritol tetranitrat (PETN).

Elektronik cihaz terörü, kara saldırısı salvosu mu?

“Hizbullah soruşturmak üzereydi”

Cihazların neden şimdi patlatıldığı da yanıt bekleyen önemli bir soru. The National’da yer alan habere göre İsrail, bu saldırıyı kara saldırısıyla eş zamanlı planlamıştı ancak cihazların hata vermesi ve aşırı ısınması gibi teknik sorunlar operasyonun açığa çıkma tehlikesini doğurunca İsrail saldırıları planlanandan önce gerçekleştirdi.

Resmi bir soruşturmada yer alan üst düzey bir kaynak şunları söyledi: “Güvenlik değerlendirmesine göre bu operasyon İsrail’in kara harekatıyla birlikte planlanmıştı ama bunu yapmak zorundaydılar çünkü her şeyin yakında ortaya çıkacağına dair işaretler aldılar. Bazı cihazlar düzenli olarak hata veriyor ve ısınıyordu ve batarya çok daha fazla, belki 10 saat dayanması gerekirken bir saatten fazla dayanmıyordu. Bu sıkıntılar artıyordu ve Hizbullah tarafından bunların araştırılması için bir karar alınmak üzereydi. İşte patlama o zaman gerçekleşti.”

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

Elektronik cihaz terörü, kara saldırısı salvosu mu?

Yayınlanma

WSJ’ye göre Lübnan’daki elektronik cihazların patlaması daha geniş çaplı bir saldırının başlangıcı olabilir.

Wall Street Journal (WSJ) Lübnan’da çağrı cihazları ve diğer elektronik cihazların patlatılmasının, Pentagon’un İsrail ve Hizbullah arasında güney Lübnan’da patlak verebilecek bir kara savaşına ilişkin endişelerini keskin bir şekilde artırdığını yazdı.

Gazete, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in salı günü ve dün meydana gelen yüzlerce patlamadan önce pazartesi günü yapılan bir toplantıda üst düzey Pentagon yetkililerine İsrail’in 8 Ekim’den bu yana karşılıklı roket ve hava saldırıları düzenlediği Hizbullah’a karşı yakında bir saldırı başlatabileceğinden korktuğunu söylediğini aktardı.

WSJ’ye göre İsrail’in Lübnan’daki “cesur” çağrı cihazı ve telsiz saldırıları ABD’nin olası bir işgal konusundaki endişeleri daha da artırdı. Üst düzey bir savunma yetkilisi, Salı gününden bu yana diğer Pentagon yardımcıları tarafından yapılan yorumları tekrarlayarak, “Bunun kontrolden çıkmasından çok endişeliyim” dedi.

ABD’ye göre İsrail, çağrı cihazı saldırılarını yaptıktan sonra bilgi vermiş

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre İsrail ordusu aylarca Gazze’de faaliyet gösterdikten sonra geçen günlerde komando ve paraşütçü askerlerden oluşan bir tümeni ülkenin güneyinden kuzeye taşıdı. Tümen binlerce askerden oluşuyor.

ABD’li yetkililer, olası bir işgalin yaklaştığının en önemli işareti sayılacak yedek askerlerin göreve çağrılması gibi bir adımın henüz gelmediğini ayrıca işgal kararı alınsa bile İsrail kuvvetlerinin büyük bir saldırı başlatacak konuma gelmesinin haftalar alabileceğine dikkat çekti. Ancak ABD savunma yetkilileri, İsrail’in başka büyük askeri hamleler yapmadan daha küçük bir operasyonu daha hızlı bir şekilde düzenleyebileceğini söyledi.

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün yaptığı açıklamada “Savaşta yeni bir safhanın başlangıcındayız; kuzey bölgesine kaynak ve güç tahsis ediyoruz ve görevimiz açık: İsrail’in kuzeyindeki toplulukların evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlamak” dedi ve ekledi: “Bunun için güvenlik durumunun değişmesi gerekiyor.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, da yaptığı görüntülü paylaşımda Hizbullah ile çatışmalar nedeniyle İsrail’in kuzeyinden tahliye edilen İsraillileri “güvenli bir şekilde evlerine geri döndüreceklerini” söyledi. Netanyahu, “Tam olarak yapacağımız bu” dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby de gazetecilere yaptığı açıklamada krizi savaşla değil diplomasi yoluyla sona erdirmenin hala bir yolu olduğunu söyledi. Kirby olası bir çatışma için “Hiçbir şey kaçınılmaz değil” ifadelerini kullandı.

Hizbullah, çağrı cihazları üzerinden yapılan saldırılar nedeniyle İsrail’e misilleme yapacağını açıkladı. İsrailli yetkililer patlamalarla ilgili olarak kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadı. İsrail’i suçlayan Lübnan hükümeti, salı günkü saldırılarda 12 kişinin öldüğünü ve 2,800’den fazla kişinin yaralandığını, dünkü saldırılarda ise 20 kişinin öldüğünü ve 450’den fazla kişinin yaralandığını söyledi.

Patlayan telsizlerin üretici firması: Sahte olup olmadığını teyit edemiyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant pazartesi günü Tel Aviv’de ABD özel temsilcisi Amos Hochstein’a “Kuzey sakinlerini evlerine döndürmenin tek yolunun askerî harekât olduğunu” söylemişti.

WSJ’ye göre eski bir savunma yetkilisi çağrı cihazlarının, telsizlerin ve diğer elektronik cihazların patlatılmasının zamanlamasına atıfta bulunarak “Bunu başka bir şey yapmadan önce şekillendirme olarak yaparsınız” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English