AMERİKA

ABD ablukasının Küba’ya toplam zararı 159 milyar dolar

Yayınlanma

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla, ABD’nin ülkesine karşı 1962 yılında uygulamaya koyduğu ticari ve iktisadi ambargonun ekonomiye toplamda 159 milyar dolar zarar verdiğini belirtti.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Rodriguez, “Küba’ya akredite diplomatik temsilciliklere Mart 2022 ile Şubat 2023 tarihleri arasında, ülkemize karşı uygulanan ABD ambargosunun etkileri hakkında bir rapor sundum. Bu politikanın uygulanması sonucunda [tüm dönem için] biriken zararın 159,084,3 milyar dolar olduğunu bildirdim,” ifadelerini kullandı.

ABD, 1961 yılında Amerikalıların mülklerinin kamulaştırılmasına tepki olarak ada ülkesiyle diplomatik bağlarını kopararak 3 Şubat 1962’de Küba’ya karşı ticari ve iktisadi ambargo ilan etti.

Söz konusu ambargonun kaldırılması için verilen mücadele Havana’nın dış politikasının öncelikleri arasında yer alıyor.

Küba’nın enerji ve gıda krizi derinleşiyor

Kübalıların yıllardır maruz kaldığı ambargo, hükümetin eylül ayının sonunda durumun ciddiyetini resmen kabul etmesiyle yeni bir aşamaya girdi.

Ekonomi Bakanı Alejandro Gil Fernández ve Madencilik ve Enerji Bakanı Vicente de la O Levy, Küba’nın son 20 yılda karşılaştığı felaketleri duyurmak üzere devlet televizyonu programı Yuvarlak Masa’ya çıktı.

Bakanlar, ülkenin yurt dışından gıda satın almak için yeterli parası olmadığını ve enerji sıkıntısı da dahil olmak üzere krizin önümüzdeki haftalarda daha da kötüleşebileceğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Alejandro Gil Fernández, programda rakam vermemekle birlikte süt ve ekmek sıkıntısını ve Kübalı hanelere verilen aylık gıda paylarındaki gecikmeleri kabul ederek “Ekonomi karmaşık bir durumda,” dedi.

Enerji ve Madencilik Bakanı O Levy, ulusal tüketimin yüzde 20’sine denk gelen 700 megawatt’a varan bir eksik nedeniyle ekim ayı boyunca elektrik kesintileri yaşanacağını bildirdi Bakan ayrıca yakıt sıkıntısı nedeniyle toplu taşımacılığın da büyük darbe alacağını söyledi.

Ülkenin her ay ihtiyaç duyduğu 120 bin ila 130 bin ton dizelin 1000 tonunun elektrik üretimi için kullanılacağını dile getiren O Levy, “Uyum sağlayamayan ve sözleşmeleri ihlal eden tedarikçilerimiz ve ülkelerimiz var. Neredeyse gün bazında yakıt satın almak zorunda kaldık. Sıkışık bir durumdayız ama daha iyi olacak,” ifadelerini kullandı.

ABD’li gençler ablukaya karşı dayanışma için Küba’da

Çok Okunanlar

Exit mobile version