Bizi Takip Edin

Amerika

ABD, Rusya’da ‘500’den fazla hedefe’ yaptırım uygulayacak

Yayınlanma

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Washington yönetiminin Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinin ikinci yıldönümü münasebetiyle 23 Şubat Cuma günü ‘500’den fazla hedefe’ yaptırım uygulayacağını söyledi.

Reuters haber ajansına mülakat veren Adeyemo, “Yarın sadece ABD olarak yüzlerce yaptırım açıklayacağız, bu eylemleri gerçekleştirenin sadece Amerika olmadığını hatırlamak önemli,” ifadelerini kullandı.

Diğer ülkelerle ortaklaşa atılacak adımın Rusya’nın savunma sanayisini ve istediği mallara erişimini kolaylaştıran üçüncü ülkelerdeki şirketleri hedef alacağını belirten Adeyemo, “Yaptırımlar ve ihracat kontrolleri Rusya’yı yavaşlatmaya ve Ukrayna’da istedikleri gibi savaşmalarını zorlaştırmaya yöneliktir,” dedi.

Ayrıca yetkili, “Ama nihayetinde Ukrayna’ya hız kazandırmak ve kendilerini savunabilmelerini sağlamak için Kongre’nin Ukrayna’ya ihtiyaç duyduğu kaynakları ve silahları sağlamak üzere harekete geçmesi gerekiyor,” diye konuştu.

Öte yandan uzmanlar, yaptırımların Moskova’nın saldırılarını durdurmak için yeterli olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Eski bir Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi olan Peter Harrell, “Kongre’nin Ukrayna’ya ek askeri yardım için ne yapacağı, yaptırımlar konusunda yapabilecekleri her şeyden çok ama çok daha önemli olacaktır,” değerlendirmesini yaptı.

ABD Hazine Bakanlığı, aralık ayında Rusya ekonomisinin yaptırımlardan etkilendiğini ve 2022 yılında yüzde 2,1 oranında daraldığını öne sürmüştü.

Bakanlığın yaptırımlardan sorumlu baş ekonomisti Rachel Lyngaas, Hazine’nin internet sitesinde yaptığı açıklamada, Rusya ekonomisinin daha önce tahmin edilenden yüzde 5 daha küçük olduğunu savunmuştu.

Yine de Rusya ekonomisi beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi. 2023’teki yüzde 3,0’lık güçlü büyümenin ardından Uluslararası Para Fonu (IMF), ocak ayında 2024 için yüzde 2,6’lık bir büyüme tahmininde bulunmuştu.

AB, Rusya’ya yönelik yaptırım listesine ilk kez Çinli şirketleri dahil etti

Amerika

Ford, Çin’in nadir toprak kısıtlamalarına karşı sektörün kırılganlığı konusunda uyardı

Yayınlanma

Ford Motor, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’le girdiği ticaret savaşının sektörler arasında belirsizlikler yaratması nedeniyle, Pekin’in nadir toprak mineralleri ihracatına getirdiği son kısıtlamaların yol açabileceği potansiyel aksaklıklar konusunda uyarıda bulundu.

Ford’un işletme müdürü Kumar Galhotra salı sabahı analistlere yaptığı açıklamada Pekin’in 4 Nisan’da uygulamaya koyduğu kısıtlamaların otomobil sektörünü bir bütün olarak derinden etkileyebileceğini söyledi.

“Sadece bizim için değil, tüm sektör için nasıl ithal edildikleri son birkaç hafta içinde oldukça karmaşık hale geldi” dedi. “Üretimimizin aksaması için sadece birkaç parça yeterli olacaktır,” diye sözlerine devam etti ve rakiplerinin de benzer sorularla karşı karşıya olduğunu ekledi.

Galhotra, Trump’ın “karşılıklı” gümrük vergileri listesini ilk kez açıklamasından kısa bir süre sonra Pekin’in açıkladığı ihracat kısıtlamalarına atıfta bulunuyordu. Bu, ABD’nin Çin mallarına toplam %145 vergi koyduğu ve Çin’in de ABD ürünlerine %125 vergi uygulamasına yol açan bir misilleme döngüsüne işaret ediyor.

Çin’in nadir toprak önlemleri yedi minerali hedef aldı: samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lutesyum, skandiyum ve itriyum. Bu elementler elektrikli araçlarda, temiz enerji ürünlerinde ve savunma silahlarında yaygın olarak kullanılan özel mıknatısların üretiminde hayati önem taşıyor.

Diğer küresel otomobil üreticilerine kıyasla ABD’deki nispeten daha büyük üretim üssü sayesinde Ford, ticaret savaşının ortasında artık bir avantaja sahip olduğuna inanıyor.

Başkan ve CEO Jim Farley, bu yeni ortamda “ABD’de en büyük ayak izine sahip otomobil üreticisinin büyük bir avantaja sahip olacağı açık” dedi.

Analistlerle yaptığı görüşmede “Bu bizi önemli bir konuma getiriyor” dedi.

Farley, bazı rakiplerin Ford’a yetişmek için fiili üretime kaydırılabilecek “açık kapasiteye” sahip olduğunu kabul etti, ancak bunu söylemenin yapmaktan daha kolay olduğunu düşünüyor. “Daha yüksek maliyetleri absorbe etmeleri, sermaye yatırımı yapmaları gerekiyor ve bu zaman alacak” dedi. “Bu, ABD’de daha fazla araç monte etmek kadar basit değil” diye ekledi.

Farley, “yönetimin Amerikan imalatını büyüterek ABD ekonomisini güçlendirme hedefini desteklediğini” ve bu konuda “yönetimle sürdürdüğümüz işbirliğini takdir ettiğini” vurguladı.

Bununla birlikte Ford, Trump’ın gümrük vergisi politikasının tüm yıla brüt etkisinin faiz ve vergi öncesi kar veya EBIT’de 2,5 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Net bazda ise, çeşitli dengeleme önlemleri alındıktan sonra 1,5 milyar dolar olması bekleniyor.

Farley ve diğer yöneticiler konferans sırasında Ford’un yıllık 7 milyar ila 8,5 milyar dolarlık FVÖK hedefine doğru ilerlediğini, ancak bunun tarife darbesini içermediğini birkaç kez yineledi. Sonuç olarak, yıllık hedefler askıya alındı.

Galhotra, “Tarife politikasında aksamaya neden olabilecek çok fazla dalgalanma oldu,” dedi.

Bu durum Ford’un Çin ile başa çıkma ve küresel operasyonlarını en üst düzeye çıkarma çabalarını zorlaştırıyor.

Galhotra, otomobil üreticisinin ABD’den Çin’e araç ihracatını durdurduğunu doğruladı. Şirketin finans müdürü Sherry House, ABD’de üretilen güç aktarma organları gibi bazı önemli bileşenlerin hala Çin’e ihraç edildiğini söyledi.

Ford’un Çin’deki operasyonlarına gelince, plan bunları bir ihracat üssü olarak kullanmak.

Galhotra, “Çin’i ASEAN, Avustralya, Güney Amerika ve ticari ilişkilerin elverişli olduğu diğer bölgelere bir araç ihracat merkezi olarak kullanmaya devam ediyoruz” dedi.

Ford’un Çin anakarasında iki büyük kuruluşu var: Chongqing Changan Automobile ile 50-50 ortak girişimi olan Changan Ford Automobile ve Shenzhen’de listelenen Jiangling Motors Corporation veya JMC’de %32 hissesi.

Tüm yerleşik otomobil üreticileri BYD gibi Çinli elektrikli araç üreticilerinin yükselişi karşısında zorlanırken, Ford anakara pazarında otomobil satmak için General Motors, Volkswagen ve Toyota Motor gibi rakiplerinden daha büyük bir mücadeleyle karşı karşıya kaldı. Ford, Çin’deki faaliyetlerini çoğunlukla 2022 ve 2023 yıllarında yeniden yapılandırdı ve bu yıllarda toplam 1,4 milyar doların üzerinde ilgili harcama kaydetti. Sonuç, odak noktasının ihracata kayması oldu.

Changan Ford 2024 yılında 2,08 milyar yuan (287 milyon $) net kâr elde ederek bir önceki yıl 2,06 milyar yuan olan net zararını tersine çevirdi. Ford’un uzun vadeli ortağı Chongqing Changan Automobile, nisan ayı ortasında yaptığı açıklamada, ortak girişimin geri dönüşünün sabit maliyetlerin azalmasıyla birlikte ihracattaki artıştan kaynaklandığını açıkladı.

Çin’in 2023 yılında Japonya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı olması, ABD ve gelişmiş ülkelerdeki diğer geleneksel otomobil üreticileri ile yaşanan gerilime yeni bir boyut kazandırdı. Ancak Ford, Çin’in otomobil ihracat makinesinin bir parçası.

Ford son yıllık raporunda Çin’deki risklerin ve karmaşıklığın altını çizdi:

“Özellikle Çin, ABD-Çin ilişkilerindeki gerginlik, ülkenin kendine özgü düzenleyici ortamı, küresel tedarik zincirimizdeki kilit bileşenlerle entegrasyon düzeyi ve Çinli elektrikli araç üreticilerinin ürünlerini faaliyet gösterdiğimiz bazı kilit pazarlara ihraç etmesiyle Çin elektrikli araç endüstrisinin hızlı gelişimi nedeniyle ABD’li otomobil üreticileri için benzersiz riskler sunmaktadır.”

Okumaya Devam Et

Amerika

Warren Buffett, 60 yılın ardından emekli olacak

Yayınlanma

94 yaşındaki Warren Buffett, Berkshire Hathaway’in yıllık hissedarlar toplantısını kapatırken, yıl sonuna kadar CEO görevinden ayrılacağını açıkladı ve iş dünyasını şok etti.

Bu haber, önceden bilgilendirilmeyen, Buffett’ın bizzat seçtiği halefi Greg Abel’ı bile şaşırttı.

Buffett mikrofonu bıraktıktan sonra kalabalık, dünyanın en zengin 6. kişisini dakikalarca ayakta alkışladı.

Warren Buffett 1965 yılında , zor durumdaki bir tekstil şirketini devraldı ve sonraki 60 yıl içinde onu en başarılı Amerikan şirketleri arasında yer alan 1,1 trilyon dolarlık bir holdinge dönüştürdü.

Berkshire şu anda Geico, Duracell ve Fruit of the Loom gibi 189 işletmenin yanı sıra Coca-Cola ve Apple dahil olmak üzere bir dizi hisse senedine sahip.

Barron’s’a göre, Berkshire hisseleri %99 değer kaybetse bile, Buffett’ın 1965’te şirkete katıldığından bu yana S&P 500’ü hâlâ geride bırakıyor.

Bunun nedeni, Berkshire hisselerinin bu dönemde yıllık %19,9 değer kazanırken, S&P’nin yıllık getirisinin (yeniden yatırılan temettüler dahil) %10,4 olması.

Buffett, “hâlâ ortalıkta olacağını ve bazı durumlarda faydalı olabileceğini” söyledi, fakat krallığın anahtarları, Berkshire Hathaway’in enerji bölümünü ABD’nin önde gelen enerji üreticilerinden biri haline getiren Kanadalı Abel’e devredilecek.

En önemli kararlarından biri, 350 milyar dolara yaklaşan Berkshire’ın nakit rezervinin nasıl kullanılacağı olacak. Buffett, son yıllarda cazip satın alımlar bulmakta zorlanırken, 10 çeyrek dönem üst üste net hisse satışı gerçekleştirdi.

Konuşmasında gümrük vergilerine karşı mesajlar veren Buffett, “Ticaret bir silah olmamalı,” dedi.

Piyasadaki dalgalanmayı önemsemeyen milyarder, “Bu dramatik bir ayı piyasası ya da benzeri bir şey değil,” iddiasında bulundu.

Okumaya Devam Et

Amerika

Voice of America çalışanları mahkeme kararıyla işlerine dönüyor

Yayınlanma

ABD Adalet Bakanlığı, Voice of America (VOA) çalışanlarının gelecek hafta işlerine döneceğini duyurdu. Başkan Donald Trump, VOA’nın bağlı olduğu ABD Küresel Medya Ajansı’nı (USAGM) lağvetme kararının ardından 1300’den fazla çalışanın izne çıkarılması sonrası mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi

The Washington Post gazetesinin ABD Adalet Bakanlığı’nın dilekçesine dayandırdığı haberine göre, Voice of America (VOA) çalışanları gelecek hafta resmi olarak işlerine dönebilecek.

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump’ın VOA’nın bağlı olduğu ABD Küresel Medya Ajansı’nı (USAGM) lağvetme kararı almasının ardından 1300’den fazla VOA çalışanı zorunlu izne çıkarılmıştı.

Gazete, yayın kuruluşunun mart ayından bu yana fiilen çalışmadığını hatırlattı.

Trump, o dönemde VOA, Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) ve diğer medya kuruluşlarını yöneten USAGM’nin finansmanını durdurma kararı almıştı.

Adalet Bakanlığı’nın mektubunda, çalışanların hesaplarına erişimin yeniden sağlanacağı ve gelecek hafta ofise “aşamalı dönüş” yaparak işlerine başlayabilecekleri belirtildi.

Habere göre, Voice of America Direktörü Michael Abramowitz, Trump’ın kararı nedeniyle daha önce hükümete karşı dava açmıştı.

Başka davaların da açılması sonucunda ABD Bölge Yargıcı Royce Lamberth, başkanlık emrinin “keyfi olduğunu ve muhtemelen başkanın yetkisini aştığını” ifade etti.

Bu hafta Washington’daki federal temyiz mahkemesi heyeti de Yargıç Lamberth ile aynı fikirde olarak, temyiz süreci devam ederken VOA’nın faaliyetlerine yeniden başlaması yönündeki kararı destekledi.

9 Şubat’ta ABD Hükümet Verimliliği Dairesi (DOGE) Başkanı ve iş insanı Elon Musk, Radio Free Europe/Radio Liberty ve Voice of America’nın kapatılması çağrısında bulunmuştu.

Musk, bu kuruluşların “kendi kendilerine konuşan ve bu sırada Amerikan vergi mükelleflerinin cebinden yılda 1 milyar dolar yakan çılgın radikal solcular” olduğunu iddia etmişti.

14 Mart’ta ABD Kongresi’nin hükümetin çalışmalarını finanse etme yasa tasarısını kabul etmesinin ardından Trump, yönetimine USAGM dahil olmak üzere pek çok medya kuruluşunun işlevlerini yasaların gerektirdiği asgari düzeye indirme talimatı vermişti.

ABD, Hür Avrupa Radyosu’nun Rusya yayınını durdurdu

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English