Bizi Takip Edin

AMERİKA

ABD ve bölgedeki müttefiklerinden Tayvan yakınlarında deniz tatbikatı

Yayınlanma

ABD Başkanı Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bir yıl sonra gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmelerinde iki ülke arasındaki zorlukları ele alırken, Filipinler, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Güney Kore ve İngiltere’den yaklaşık 3,000 seçkin kuvvet mensubunun katıldığı Hint-Pasifik bölgesindeki  11 günlük ortak askeri tatbikat devam ediyordu.

Güney ve doğu Çin denizlerinde jeopolitik gerilimlerin arttığı bir dönemde 9 Kasım’da başlayan tatbikatın, “Hint-Pasifik bölgesinde herhangi bir krize karşı birlikte çalışabilirlik” amacıyla düzenlendiği kaydedildi.

“Kamandag 7” Güneydoğu Asya’da 902’si ABD deniz piyadesi olmak üzere 2,749 personelin katıldığı bir dizi eğitim tatbikatının bir parçası. Amerikalı piyadelerin bir kısmı tatbikata, ABD’nin geçen yıl Hint-Pasifik bölgesinde ilk müdahaleyi yapmak üzere kurduğu yeni savaş biriminden katıldı.

Normalde ABD ile Filipinler arasında yapılması planlanan tatbikata, diğer Washington müttefiklerinin de katılması dikkat çekti. Analistler, başlangıçtaki ABD-Filipin ortaklığından diğer ülkelere de yayılan bu güç gösterisinin, ABD’nin bölgede askeri konuşlanmasını artıracağına işaret ettiğini söylüyor.

‘Çin’i hedef almıyoruz’

Filipinler Deniz Piyadeleri Halkla İlişkiler Ofisi Direktörü Deniz Albay Jarald Rea salı günü This Week in Asia’ya yaptığı açıklamada Filipinler’in ev sahipliğinde düzenlenen Kamandag 7’nin Çin’i ya da başka bir ülkeyi hedef almadığını öne sürdü.

Albay, “Bu tatbikat mevcut herhangi bir çatışmaya yönelik değil, tamamen planlanmış bir tatbikat. Tatbikata katılan ülkeler Hint-Pasifik bölgesinin bir parçası oldukları için birlikte çalışabilirliğe vurgu yapılıyor” dedi.

Tatbikatın 9 Kasım’daki açılışında Filipin Deniz Piyadeleri Komutanı Tümgeneral Arturo Roxas şunları söyledi: “Birlikte dünyaya, özellikle de barışı bozmak isteyebilecek olanlara güçlü bir mesaj gönderiyoruz: ortaklığımız bozulamaz, kararlılığımız sarsılmaz ve uluslarımızı savunma taahhüdümüz her zaman sarsılmazdır.”

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin çarşamba günü Cakarta’da düzenlenen ASEAN Savunma Bakanları Toplantısı’nda Filipin Savunma Bakanı Gilberto Teodoro’ya benzer ifadelerle, ABD’nin “kendi münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarını ve yargı yetkisini savunmada (Filipinlerle) omuz omuza durduğunu” söyledi.

Ülke genelinde görev yapan 1,700’den fazla Filipinli deniz piyadesi Kamandag 7’ye katılıyor ve onlara Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri, Kore Cumhuriyeti Deniz Piyadeleri ve Birleşik Krallık Kraliyet Deniz Piyadeleri’nden “gözlemciler” eşlik ediyor.

ABD üslerini genişletirken, Filipinler Çin’le dengeyi koruyabilecek mi?

Stratejik noktalarda deniz tatbikatı

Rea, şu anda yedinci yinelemesinde olan Kamandag’ın sadece deniz piyadeleri için tasarlandığını çünkü deniz, kara ve hava unsurlarını kullanarak çoğunlukla kıyı bölgelerinde faaliyet gösterdiklerini açıkladı. Bu terimin Tagalog dilinde “deniz savaşçıları” anlamına gelen bir kısaltma olduğu, ancak Filipin dilinde zehir ya da güç anlamına da geldiği kaydedildi.

Kamandag 2016 yılında ABD-Filipin deniz piyadelerinin tatbikatı olarak başlatıldı ancak o zamandan beri diğer milletleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

Devam etmekte olan tatbikat, Tayvan’a yaklaşık 200 km mesafedeki Filipinler’in en kuzey adası Batanes ve Geliştirilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması (EDCA) kapsamında bir ABD tesisine ev sahipliği yapan Batı Filipin Denizi’ne bakan Palawan adası da dahil olmak üzere çeşitli stratejik noktalarda gerçekleştiriliyor.

Kamandag 7’de Filipinli denizcilerin yüzyıllık Pekiti-Tirsia Kali’den türetilen ve çıplak eller, doğaçlama silahlar ve çeşitli bıçaklar ve sivri nesneler kullanarak ölümcül bir yakın dövüş tarzı olan kendi dövüş sanatları programlarını paylaşacakları kaydedildi.

Diğer faaliyetler arasında patlayıcı mühimmat imhası, kıyı savunma tatbikatları, havan topu tanıma, taktik muharebe yaralı bakımı, temel fotoğrafçılık ve harita takdiri konularında uzman değişimi yer alıyor.

ABD, Filipinler’in Tayvan’a bakan adalarına liman inşa edecek

ABD’ye bölgeyi yakından tanıma fırsatı

ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü ve Naval News için yazan Washington merkezli savunma gazetecisi Aaron-Matthew Lariosa, bu haftanın başlarında Filipinli ve ABD’li denizcilerin, ABD Deniz Kuvvetleri Rotasyonel Gücü-Güneydoğu Asya (MRF-SEA) tarafından düzenlenen ortak bir onbaşı kursu sırasında “Filipin ve Çin özellikleri ve gemilerinin Palawan/Batı Filipinler Denizi mevzilerinin arazi modelini” kullanarak operasyonlar planladıklarını söyledi.

Bir yaşındaki MRF-SEA, Kamandag 7 ve Güneydoğu Asya’daki diğer eğitim görevlerinde lider birim olarak görevlendirildi.

Lariosa This Week in Asia’ya verdiği demeçte MRF-SEA’nın “Amerikalıların bölgede, özellikle de yerel ordularla eğitimde karşılaştıkları zorluklar için özel olarak tasarlanmış bir oluşum” olduğunu söyledi.

MRF-SEA’nın Filipinler’deki daimi rotasyonel varlığının henüz belirlenmediğini, ancak kuzey Luzon’daki EDCA sahalarının olası bir konuşlanmaya ev sahipliği yapabileceğini söyledi.

Lariosa, ABD kıtasından konuşlanmanın aynı zamanda “paha biçilmez” olduğunu çünkü ABD Deniz Piyadelerinin I. Deniz Seferi Kuvvetini Hint-Pasifik bölgesine çekerek “çevreyi tanımasını” ve “Kuvvet Tasarımı 2030 gibi stratejilerin geliştirilmesine” aşina olmasını sağladığını söyledi.

Hint-Pasifik odaklı yeni strateji

2020 ABD Deniz Piyadeleri raporuna göre Kuvvet Tasarımı 2030, ABD Deniz Piyadelerinin genel stratejisinin Hint-Pasifik odaklı olarak yeniden şekillendirilmesi anlamına geliyor.

Filipinli-Avustralyalı savunma danışmanı Max Montero pazartesi günü This Week in Asia’ya verdiği demeçte “ABD’nin Hint-Pasifik bölgesine artan önceliğinin bir parçası olarak MRF-SEA özellikle Güneydoğu Asya’da ileri konumlanma için oluşturuldu” dedi.

Montero sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu birim Güneydoğu Asyalı müttefikler ve ortaklarla işbirliği içinde çalışmak ve daha fazla takviye kuvvet konuşlandırılana kadar bölgesel krizlere ilk müdahaleyi yapmak için daha uygun hale getirilecek.”

“Bu, ABD Deniz Piyadelerine daha hızlı bir müdahale süresi ve ABD’nin özgür ve açık bir Hint-Pasifik ve anlaşmalı müttefiklerini savunma taahhüdünün bir parçası olarak [daha] aktif bir caydırıcılık sağlar.”

Montero, ABD’nin Pasifik’teki Çin askeri hareketlerini gözlemlemek üzere Filipinler’in kuzeyinde belirli MRF-SEA birimlerini konuşlandırmasının kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.

Bu ayın başlarında Çin dışişleri bakanlığı ABD’nin bölgede artan askeri konuşlanmasına ilişkin “ciddi endişelerini” dile getirmişti.

“Hint-Pasifik Stratejisi” ile genişleme planı: EDCA

AMERİKA

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ı “parçalamanın” yollarını arıyor

Yayınlanma

ABD Adalet Bakanlığı bir federal yargıçtan, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri için tarihi bir bölünme anlamına gelecek şekilde Google’ı işlerinin bir bölümünü satmaya zorlamasını istemeyi düşünüyor.

Antitröst regülatörleri, Alphabet şirketinin arama motoru alanındaki hakimiyetini azaltmak için parçalamayı değerlendiriyor. Kurum, salı günü bir mahkeme dosyasında bu eğilimini resmileştirdi.

Yargıç Amit Mehta’nın Google’a, arama sonuçlarını ve yapay zeka ürünlerini oluşturmak için kullandığı temel verilere erişim sağlamasını da emredebileceği belirtildi.

Adalet Bakanlığı, “Google’ın Chrome, Play ve Android gibi ürünleri kullanarak Google arama ve Google arama ile ilgili ürün ve özellikleri –yapay zeka gibi yeni ortaya çıkan arama erişim noktaları ve özellikleri de dahil olmak üzere– rakiplerine veya yeni girenlere karşı avantaj sağlamasını engelleyecek davranışsal ve yapısal çözümleri değerlendiriyor,” dedi.

ABD, Google’ı reklam teknolojisi pazarında tekelcilikle suçluyor

32 sayfalık belge, dava çözüm aşamasına geçerken yargıcın göz önünde bulundurması gereken potansiyel seçeneklerin bir çerçevesini ortaya koyuyor. Kurum, önümüzdeki ay çözüm yollarına ilişkin daha kapsamlı bir teklif sunacağını söyledi.

Bu dava, Washington’un yirmi yıl önce Microsoft’u başarısızlıkla sonuçlanan bir şekilde dağıtmaya çalışmasından bu yana yasadışı tekelleşme nedeniyle bir büyük teknoloji şirketine karşı yapılan en önemli hamle.

Adalet Bakanlığı ve ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), anlaşmaları ve yatırımları inceleyerek ve ülkenin en güçlü şirketlerinden bazılarını yasadışı olarak pazarlara hakim olmakla suçlayarak Büyük Teknoloji hakimiyetini hedef alır görünüyor.

Google hisseleri çarşamba günü New York’ta piyasa öncesi işlemlerde %1 düştü.

ABD, Google’ı parçalamayı düşünüyor

Bloomberg’e konuşan Wedbush Securities’te genel müdür ve kıdemli hisse senedi analisti Daniel Ives, “Antitröst çalkantılarına rağmen bu noktada şirketin dağılması pek olası değil. Google bu konuda yıllarca mahkemelerde mücadele edecek,” dedi.

Adalet Bakanlığı bu yılın başlarında Apple’a da, rakiplerinin donanım ve yazılım özelliklerine erişimini engelleyerek inovasyonu engellediği gerekçesiyle dava açtı.

FTC, bu ortaklıkların rekabeti nasıl etkilediğine ilişkin bir çalışmanın parçası olarak Alphabet, Microsoft ve Amazon şirketlerine yapay zeka girişimlerine yaptıkları yatırımlar hakkında sorular gönderdi.

Antitröst uygulayıcıları Google’ın, arama motorunu akıllı telefonlarda ve web tarayıcılarında varsayılan seçenek haline getiren diğer teknoloji şirketleriyle yaptığı yasadışı dağıtım anlaşmalarından ölçek ve veri avantajları elde ettiğini söylüyor.

Google’ın Android işi, akıllı telefonlarda ve cihazlarda kullanılan işletim sisteminin yanı sıra uygulamaları da kapsıyor.

Yargıçtan tarihi karar: Google, yasadışı anlaşmalarla aramalarda tekel kurdu

Adalet Bakanlığı ayrıca Google’ın web sitelerine yapay zeka ürünlerini devre dışı bırakma konusunda daha fazla imkan tanıması şartını arayabileceğini söyledi.

Kurum, Google’ın arama metni reklamları üzerindeki hakimiyetiyle ilgili olarak, şirketin reklamverenlere reklamlarının nerede görüneceği konusunda daha fazla bilgi ve kontrol sağlaması gibi önerileri değerlendirdiğini söyledi.

Bakanlık ayrıca Google’ın arama alanındaki rakiplerine ya da potansiyel rakiplerine yatırım yapmasının kısıtlanmasını da talep edebilir.

Google, Adalet Bakanlığı’nın başvurusunu “radikal” olarak eleştirdi ve “tüketiciler, işletmeler ve Amerikan rekabet gücü için önemli istenmeyen sonuçlar” doğuracağını söyledi.

Google’ın regülasyon işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Lee-Anne Mulholland bir blog yazısında, Adalet Bakanlığı’nın önerilerinin “Mahkemenin arama dağıtım sözleşmelerine ilişkin kararının yasal kapsamının çok ötesine geçtiğini” ileri sürdü.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Trump’ın başkan yardımcısından Ukrayna’ya: Topraklardan ve NATO’dan vazgeçin

Yayınlanma

Donald Trump’ın başkan yardımcısı adayı J.D. Vance, Ukrayna’nın Rusya’ya topraklarını devrederek NATO üyeliğinden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

The American Conservative dergisinin haberine göre, Donald Trump’ın ABD başkanlık yarışında başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği Ohio Senatörü J.D. Vance, Ukrayna’nın Rusya’nın ele geçirdiği topraklardan vazgeçmesi gerektiğini, fakat aynı zamanda egemenlik garantisi almasının şart olduğunu belirtti.

Vance, çatışmaların her iki tarafın kontrol ettiği bölgelerde son bulmasını ve Rusya’nın yeniden işgal girişimlerine karşı tahkim edilmiş, askerden arındırılmış bir bölge oluşturulmasını önerdi.

Buna karşılık Kiev’e bir egemenlik garantisi verilecek, Ukrayna tarafsız kalacak ve NATO üyeliğinden vazgeçecek. Ayrıca, Vance’e göre, Ukrayna’nın yeniden inşa sürecini Almanya finanse etmeli.

Vance, “çıkmaza giren” bu savaşın ABD ve Avrupa için büyük maliyetlere yol açacağını ve Rusya’nın uzun vadede yıpratma savaşı avantajına sahip olduğunu savundu.

Şubat ayında Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Vance, ABD’nin “Doğu Avrupa’da uzun süreli bir kara savaşını sürdürecek üretim kapasitesine sahip olmadığını” dile getirmişti. Ayrıca, “Bu savaş ne kadar sürecek? Maliyeti ne olacak? Daha da önemlisi, Ukraynalılara gerekli silahları nasıl sağlayacağız?” sorularını yöneltmişti.

Diğer yandan Ukrayna, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in önerdiği barış formülünde, 1991 sınırlarına dönülmesini ve Rusya’nın ele geçirdiği bölgelerden çekilmesini talep etmeye devam ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise haziran ortasında barış planını sunmuştu. Bu plan, Ukrayna ordusunun Rusya’nın kontrolündeki Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye oblastlarından kalan kısmından çekilmesini, Kiev’in bu bölgeler ve Kırım üzerindeki kontrolünü kaybettiğini kabul etmesini, Ukrayna’nın NATO’ya katılmayı reddetmesini ve ülkenin nükleer silahlardan arındırılmış statüsünün pekiştirilmesini içeriyordu.

Ayrıca, Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımların kaldırılması da planın bir parçasıydı. Ancak Kiev, bu öneriyi kabul edilemez bulduğunu açıklayarak derhal reddetmişti.

Ramstein toplantısı Biden için ertelendi

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Biden, kasırga nedeniyle Almanya’daki Ramstein temas grubu toplantısına katılmayacak

Yayınlanma

ABD Başkanı Biden, Milton Kasırgası tehdidi nedeniyle Almanya’daki Ramstein toplantısına ve Angola ziyaretine katılmayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Milton Kasırgası’nın Amerikan kıyılarına yaklaşması sebebiyle Almanya ve Angola’ya planladığı ziyaretleri erteleme kararı aldı.

Bu karar, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre tarafından yapılan bir açıklamayla duyuruldu. Biden’ın, 10 Ekim’de Ukrayna’nın savunmasına ilişkin temas grubu toplantısına (Ramstein formatı) katılmak üzere Almanya’ya gitmesi planlanıyordu.

Jean-Pierre, Başkan’ın Milton Kasırgası için yapılan hazırlıkları bizzat denetlemek, kasırganın yaklaşmasına yönelik müdahaleyi koordine etmek ve kısa süre önce güneydoğu eyaletlerini vuran Helen Kasırgası sonrasındaki çalışmaları sürdürmek için seyahatlerini iptal ettiğini ifade etti.

Ramstein zirvesinin 12 Ekim’de yapılması ve Biden’ın toplantıya başkanlık etmesi planlanıyordu. Biden ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile de görüşmeler yapacaktı.

Biden’ın Almanya’dan sonra 13-15 Ekim tarihleri arasında Cumhurbaşkanı João Lourenço ile görüşmek üzere Angola’yı ziyaret etmesi öngörülüyordu.

Alman hükümeti, ziyaretin iptal edilmesinden üzüntü duyduğunu açıkladı. Sözcü Steffen Hebestreit, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, “İptal için çok üzgünüz ama elbette Florida’daki durumu anlıyoruz. Beyaz Saray bizi önceden bilgilendirdi,” dedi.

Bu arada 5 Ekim’de Washington Post gazetesi, Batılı bir diplomata dayanarak, Ramstein’daki toplantıda NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya ittifaka üyelik yolunda “daha somut adımlar” önermeyi planladıklarını bildirmişti.

Söz konusu kaynak, NATO’nun, Rusya’yı uzun menzilli Batı silahlarıyla vurma izni alma konusunda yaşanan başarısızlığın ardından Ukrayna’nın ittifaka katılımı konusundaki tutumunu yumuşatmaya karar verdiğini kaydetmişti.

Eski NATO Genel Sekreteri’nden Ukrayna için ‘Batı Almanya modeli’ önerisi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English