Bizi Takip Edin

AVRUPA

Alman hükümeti büyüme tahminlerini revize etti: Bu yıl da resesyonla kapanacak

Yayınlanma

Almanya 2000’li yılların başından bu yana ilk kez iki yıllık bir resesyonla karşı karşıya kalırken, hükümet Avro bölgesinin en büyük ekonomisi için 2024 büyüme tahminini düşürdü.

Habeck’in bu yıl için yaptığı tahmin doğru çıkarsa, 2023’te üretimin yüzde 0,3 daralmasının ardından Almanya 20 yıldan uzun bir süredir ilk kez iki yıllık bir resesyon yaşayacak. 2002 yılında yüzde 0,2 ve bir yıl sonra da yüzde 0,5 oranında daralmıştı.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Ekonomik koşullar şu anda tatmin edici değil. Fakat bu durumdan çıkış yolumuzu bulma sürecindeyiz,” dedi.

Bakan, Almanya’nın son yıllarda üretimi aşağı çeken “kısa vadeli” faktörlerle (yükselen enflasyon, yüksek faiz oranları ve Ukrayna savaşı ve ardından gelen Rusya karşıtı yaptırımlarla artan enerji maliyetleri) mücadelede “gerçek bir ilerleme” kaydettiğini ileri sürdü.

Habeck buna rağmen “Almanya’nın ciddi beceri eksikliği”, altyapıya yıllardır yeterince yatırım yapılmaması ve aşırı bürokrasi gibi daha uzun vadeli yapısal sorunların büyümeyi engellediğini savundu.

Aynı zamanda şansölye yardımcısı olan Habeck, GSYİH’nin bu yıl yüzde 0,2 daralacağını tahmin ederek, daha önceki yüzde 0,3’lük büyüme tahminini aşağı çekti.

Enerji fiyatları düşerken bakanlar ve ekonomistler ekonominin bu yıl geçici bir toparlanma göstereceğini umuyordu. Bununla birlikte son birkaç aydır sürekli gelen kötümser veriler görünümü bozdu. Habeck, “Yükseliş bir kez daha ertelendi,” dedi.

Yüksek işgücü ve enerji maliyetlerini, büyük vergi yükünü ve siyasi çalkantıları gerekçe gösteren bazı şirketler, üretimlerinin bir kısmını daha ucuz ülkelere kaydırmayı düşünerek Avrupa’nın en büyük ekonomisinde sanayisizleşme korkusuna yol açıyor.

Fakat Habeck ihtiyatlı bir iyimserlikle, düşük enflasyon ve gevşeyen faiz oranlarının yüksek reel ücretlerle birleşerek tüketici harcamalarını artırmasıyla ekonominin önümüzdeki yıl toparlanmaya başlayacağını düşünüyor.

Bakan, “son üç ila dört çeyrekte” insanların “yeniden zenginleştiğini” öne sürdü.

Habeck’in bakanlığı, özel tüketim ve yatırım faaliyetlerinin toparlanması ve sanayi mallarına yönelik uluslararası talebin artmasıyla ekonominin gelecek yıl yüzde 1,1 ve 2026’da yüzde 1,6 oranında büyüyeceğine inanıyor.

Almanya’nın rahatsızlığının çok daha derinlerde yattığında ısrar eden Habeck, ülkenin başarısının iki temel direği olan ucuz Rus gazı ve Almanya gibi önde gelen bir ihracatçı için kritik önem taşıyan iyi işleyen küresel piyasaların artık mevcut olmadığına işaret etti.

Bakana göre bunlardan ilki Ukrayna savaşı, ikincisi ise Çin’in “agresif ihracat stratejisi” ve ABD’nin artan korumacılığının bir araya gelmesiyle baltalandı.

Habeck, “Almanya’nın büyümesinin yarısı her zaman ihracattan gelirdi ve bu sütun saldırıya uğradı. 2018’den bu yana temelde hiç büyümedik,” dedi.

Yeşil bakan buna rağmen de Almanya’nın büyüme potansiyelinin düşük olduğunu savundu.

Habeck, “Her şeyi doğru yapsak, bürokrasiyi azaltsak ve ihtiyacımız olan kalifiye işçi ve sermayeye sahip olsak bile, sadece yüzde 0,6 büyüme şansımız olur,” dedi.

Bunun nedeninin “son birkaç yılın değil, son on yılların başarısızlıkları” olduğunu söyleyen Habeck, birbirini izleyen hükümetlerin altyapıya, dijitalleşmeye ve daha vasıflı işçileri harekete geçirmeye yeterince yatırım yapmadığını kaydetti.

AVRUPA

Polonya’dan Almanya’nın sınır kontrollerini genişletme kararına tepki

Yayınlanma

Polonya, Almanya’nın Schengen bölgesinde sınır kontrollerini genişletme kararına karşı tepki vermeye hazırlanıyor. Almanya, yasa dışı göçle mücadele iddiasıyla bu önlemleri uygularken, Polonya, bu tür kontrollerin Schengen bölgesinin dış sınırlarında yapılması gerektiğini savunuyor.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Almanya’nın iki ülke arasındaki sınırda uyguladığı kontrol önlemlerine karşılık vereceklerini bildirdi.

Polskie Radio‘ya mülakat veren Sikorski, “Bu kararı biz almadık, ancak nasıl tepki vereceğimizi değerlendiriyoruz. Kontrollerin uygulanması bir hata, çünkü hem Polonya hem de Almanya için yasa dışı göçmen akışını kontrol etmek gereken yer, Schengen bölgesinin dış sınırlarıdır,” ifadelerini kullandı.

Almanya, bu yılın eylül ayından bu yana kara sınırlarında geçici kontroller yürütüyor. Almanya İçişleri Bakanlığı’na göre, bu önlemler yasa dışı göçle mücadele etmek ve halkı İslamcı aşırıcılıktan koruma amacı taşıyor.

Ayrıca Almanya Başbakanı Olaf Scholz, geçtiğimiz ağustos ayında, yasadışı göçmenlerin daha aktif bir şekilde sınır dışı edileceğini taahhüt etmişti. Scholz, bu yıl sınır dışı edilenlerin sayısının yüzde 30 oranında arttığını da belirtmişti.

Mayıs ayında, Avrupa Birliği (AB) Konseyi göç ve iltica konusunda bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, iltica başvurusunda “belirgin hakları” olmayan göçmenler için AB üyesi ülkelerde toplu kabul kamplarının kurulmasını öngören ilkeleri içeriyor.

Ayrıca, göçmenlerin AB ülkeleri arasında kotalara göre yeniden yerleştirilmesi zorunluluğunu getiriyor.

Anlaşma, üye devletlere kabul edilen mülteci sayısını azaltma imkânı tanırken, kabul edilmeyen her göçmen için AB bütçesine ödeme yapma şartı getiriyor.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Pentagon: Ramstein formatındaki toplantı süresiz olarak ertelendi

Yayınlanma

Pentagon, Ukrayna müttefikleri arasında yapılması planlanan Ramstein formatındaki toplantının Florida’daki Milton Kasırgası nedeniyle süresiz ertelendiğini duyurdu. Toplantıya Biden, Zelenskiy ve Scholz gibi liderlerin katılması ve NATO’nun Ukrayna’nın gelecekteki üyeliği için somut adımları görüşmesi bekleniyordu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Patrick Ryder, Ukrayna’nın müttefikleri arasında 12 Ekim’de yapılması planlanan Ramstein formatındaki toplantının süresiz olarak ertelendiğini duyurdu.

Daha önce TASS, Brüksel’deki diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberinde, toplantının 17 Ekim’de yapılacağını aktarmıştı.

Önceki gün Der Spiegel, Amerikalı bir savunma yetkilisinin açıklamasına atıfta bulunarak, Almanya’daki ABD hava üssü Ramstein’da düzenlenmesi beklenen Ukrayna Temas Grubu toplantısının ertelendiğini bildirdi.

Ertelemenin nedeni, Florida’daki Milton Kasırgası sebebiyle ABD Başkanı Joe Biden’ın programında meydana gelen değişiklikler olarak gösterildi.

Toplantıya yaklaşık 50 ülkenin temsilcilerinin katılması bekleniyordu. Reuters‘e göre, etkinlik ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un konuşmalarıyla başlayacaktı.

NATO ülkelerinin Ukrayna’nın gelecekteki olası üyeliği konusunda somut adımlar atması gündemdeydi.

Ramstein temas grubu toplantısında neler konuşulacak?

Okumaya Devam Et

AVRUPA

NATO’dan nükleer tatbikat

Yayınlanma

NATO, Moskova’nın nükleer doktrinini değiştirme kararını takiben, 14 Ekim’de taktik nükleer silahların kullanımına yönelik kapsamlı bir tatbikata başlıyor.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Steadfast Noon tatbikatının 14 Ekim’de başlayacağını ve yaklaşık iki hafta süreceğini açıkladı.

Tatbikata 13 ülkeden 2000 asker, sekiz üs ve 60 uçak katılacak; tatbikat alanı ise Belçika, Hollanda, Büyük Britanya ve Kuzey Denizi’ni kapsayacak. Tatbikatta nükleer savaş başlığı taşıyabilen bombardıman uçakları ve savaş jetleri de yer alacak.

Associated Press‘e göre, NATO yetkilileri Moskova’yı tatbikat hakkında bilgilendirdi.

Yıllık Steadfast Noon 10 yılı aşkın bir süredir düzenleniyor. Ancak bu yılki tatbikat, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın nükleer doktrininde değişiklik yapma niyetini açıklamasından kısa bir süre sonraya denk geldi.

Putin, 25 Eylül’deki Güvenlik Konseyi toplantısında, nükleer olmayan bir devletin nükleer bir gücün desteğiyle gerçekleştirdiği saldırının, Rusya’ya karşı ortak bir saldırı olarak kabul edilmesi gerektiğini önermitşi.

Ayrıca, Rusya’daki hedeflere yönelik stratejik havacılık, seyir füzeleri, hipersonik araçlar ve insansız hava araçlarının kitlesel fırlatıldığına dair güvenilir bilgi alınması durumunda nükleer silah kullanma olasılığını da açıkça belirtti.

Bu tür açıklamalar, Ukrayna’nın Batılı müttefiklerinin yardımıyla Rusya’ya karşı meşru müdafaa eylemlerini teorik olarak kapsıyor.

NATO’nun savunma politikası ve planlamasından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Angus Lapsley, tatbikatın amacının, ittifakın üyelerine yönelik her türlü tehdidi bertaraf edebileceğini ve “düşmanların bunu son derece ciddiye alması gerektiğini” göstermek olduğunu dile getirdi.

Lapsley, NATO’nun Kuzey Kore ve İran’ın nükleer programlarını, Çin’in hızla genişleyen nükleer kapasitesini yakından takip ettiğini, ancak asıl kaygının Rusya olduğunu ifade etti.

Son iki yılda Moskova, nükleer kuvvetlerine giderek daha fazla yatırım yaparak pek çok yeni sistemi devreye soktu ve kısa ile orta menzilli sistemlere daha fazla önem verdi.

Fakat Lapsley, Ukrayna’ya verilen destek bağlamında, Rusya’nın nükleer doktrini hakkında “oldukça açık bir baskı girişimi” olarak yorumlanan çok fazla konuştuğunu belirtti.

Avrupa’da NATO’nun nükleer caydırıcılık temelini ABD ve Büyük Britanya’nın kuvvetleri oluşturuyor (Fransa’nın da nükleer silahları bulunuyor, ancak bunlar ittifakın komuta sistemine dahil değil). Bununla birlikte, nükleer silaha sahip olmayan NATO ülkeleri de dahil olmak üzere diğer üyeler, Rusya’nın nükleer caydırıcılık politikasına daha aktif katılım sağlamalı.

NATO’nun yeni genel sekreteri Rutte’nin ilk durağı Kiev

Bu politika, yalnızca savaş alanında kullanılmak üzere tasarlanmış nükleer silahların türlerini, sayılarını ve doğruluğunu artırmayı değil, aynı zamanda bu silahların konuşlandırılmasına ve kullanılarak gerçekleştirilen saha tatbikatlarının daha sık ve görünür hale getirilmesine yönelik adımları içeriyor.

Bu durum, Stimson Güvenlik Araştırmaları Merkezi’nin yakın tarihli bir raporunda da vurgulanıyor.

Rapora göre hem nükleer hem de konvansiyonel silahlara yönelik daha geniş bir yetenek yelpazesi, NATO üyelerine daha çeşitli ve sağlam yanıt seçenekleri sunarak topyekûn bir nükleer savaşa tırmanma riskini en aza indirebilir.

Raporda ayrıca, Rusya’ya karşı yürütülen çevreleme politikasının, yalnızca ABD, Büyük Britanya ve Fransa’nın değil, tüm NATO müttefiklerinin nükleer caydırıcılığı güçlendirmek için kararlı siyasi ve askeri adımlar atması durumunda daha etkili olacağı belirtiliyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English