ORTADOĞU

Ateşkesin protokolü: Lübnan cumhurbaşkanlığı

Yayınlanma

Lübnan’ın, ateşkes anlaşmasının ek protokolü olarak İsrail ile 60 günlük ateşkes süresince cumhurbaşkanını seçmek “zorunda” olduğu iddia edildi. İki yıldır cumhurbaşkanını seçemeyen Lübnan Meclisi ocak ayında yeniden oylama yapacak.

Beyrut’taki üç resmi kaynağın The National ‘a verdiği bilgiye göre Lübnan, Hizbullah’la savaşı sona erdiren ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak İsrail’le varılan 60 günlük ateşkes süresince cumhurbaşkanı seçmek “zorunda.” Lübnan meclisi son iki yıldaki birkaç başarısız girişimin ardından ocak ayında yeni bir oylama yapılacağını duyurdu.

Duyuru, İsrail-Hizbullah ateşkesi sonrasında yapıldı.

Ya damat ya kaos

Ateşkes müzakerelere yakın üst düzey bir Lübnanlı güvenlik kaynağı The National’a yaptığı açıklamada “Anlaşmaya varılmasını sağlayan müzakereler sırasında arabulucularla Lübnan’ın 60 günlük ateşkes süresince nihayet bir cumhurbaşkanı seçmesi gerektiği konusunda anlaşmaya varıldı. Bu anlaşmanın bir parçası” dedi.

Lübnanlı bir hükümet kaynağına göre ateşkes anlaşması “60 gün içinde bir cumhurbaşkanı seçilmesi ve bu süre zarfında bir hükümet kurulması konusunda bir ek protokol de içeriyordu. Lübnan devletinin kurumlarının yeniden faaliyete geçirilmesi konusunda da bir anlaşma vardı.” Beyrut’taki bir başka üst düzey siyasi kaynak ise daha fazla ayrıntı vermeden “60 günlük ateşkes süresince Cumhurbaşkanı seçimi için de bir oturum düzenleneceğini” vurguladı.

Hizbullah’ın Frenciye tercihi keskin bir yol ayrımına işaret

Meclis Başkanı Nebih Berri cumhurbaşkanlığı seçimi oturum düzenleneceğini doğrulayarak “Ateşkesin hemen ardından cumhuriyetin başkanını seçmek üzere bir oturum tarihi belirleyeceğime dair kendime söz vermiştim. Şu andan itibaren oturumun 9 Ocak’ta yapılacağını ilan ediyorum. Anlaşma için bir aylık süremiz var” dedi.

Oturumun bir seçimle sonuçlanıp sonuçlanmayacağı belirsizliğini koruyor.

Berri’nin açıklaması Fransa’nın Lübnan özel elçisi Jean-Yves Le Drian ‘ın Beyrut’u ziyaret ettiği sırada geldi.

Lübnan’ın kökleri Fransız manda dönemine uzanan mezhebe dayalı yönetim sistemi, parlamento başkanının Şii, başbakanın Sünni ve cumhurbaşkanının Hıristiyan Maruni olmasını öngörüyor. Ancak Maruniler ve siyasi olarak işbirliği yaptıkları diğer partiler cumhurbaşkanlığı konusunda kendi aralarında anlaşamıyor.

Lübnan’ın Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 6 yıllık görev süresinin dolmasıyla bu makam 2022 Kasım’ından bu yana boş. Lübnan Meclisi onlarca başarısız seçim denemesinin sonuncusunu geçen yıl haziran ayında yapmış ancak hiçbir aday yeterli çoğunluğu sağlayamadı.

İki eski müttefik cumhurbaşkanlığı için karşı karşıya

Hizbullah ve Emel Hareketi, Hıristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Frenciye’yi destekliyor. Hizbullah’ın Frenciye ısrarı diğer Hıristiyan ortağı Özgür Yurtseverler Hareketi ile ilişkilerinin sonu olmuştu. Özgür Yurtseverler Hareketi Partisi ve muhalif bağımsız milletvekilleri bir dönem ülkede Maliye Bakanlığı yapan Uluslararası Para Fonu (IMF) Orta Doğu ve Orta Asya Direktörü Cihad Azuri’yi destekliyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version