Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Çin Dışişleri Bakanı: Xi ve Biden karşılıklı güveni artırmak için çalıştı

Yayınlanma

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi zirvenin ardından yaptığı açıklamada Devlet Başkanları Xi Jinping ve Joe Biden’ın “güveni artırma, farklılıkları yönetme ve işbirliğini genişletme” arayışında olduklarını söyledi.

Görüşmenin ardından Kaliforniya’da gazetecilere konuşan Wang, iki tarafın, ordular arası üst düzey iletişimin yeniden başlatılması ve ABD’deki fentanil kriziyle mücadele için bir çalışma grubu kurulması gibi geniş çapta beklenen anlaşmalar da dahil olmak üzere birçok alanda fikir birliğine vardığını söyledi.

Wang’ın “tarihi”, “kapsamlı” ve “derinlemesine” olarak nitelendirdiği görüşmede iki lider San Francisco dışındaki Filoli malikanesinde dört saat boyunca görüştü. Wang ayrıca bu görüşmenin gelecekte “istikrarlı ve sağlıklı” ilişkiler yürütmek için kılavuz ilkeler ortaya koyacağını söyledi.

Biden, gümrük tarifeleri, Tayvan, Güney Çin Denizi ve yüksek teknoloji rekabeti gibi konulardaki ciddi bozulmanın ardından altı yıl sonra ilk kez ABD’yi ziyaret eden Çin liderine devlet ziyareti düzeyinde bir karşılama yaptı.

Wang, “San Francisco toplantısı güveni artırmak, şüpheleri gidermek, farklılıkları yönetmek ve Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki işbirliğini genişletmek için önemli bir toplantıdır” dedi.

Wang ayrıca Çin Devlet Başkanı’nın Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesi için Kaliforniya’yı ziyaret ederken ABD’li mevkidaşı tarafından ayrı bir zirveye davet edildiğini de vurguladı.

Çinli bakan, her iki tarafın da iş, ekonomi, finans, ihracat kontrolleri, Asya-Pasifik meseleleri, okyanuslar, silahların kontrolü ve yayılmanın önlenmesi ve dış ilişkiler konularında istişareleri artıracağını söyledi.

ABD ve Çin son aylarda ilişkilerin çözülme işaretleri göstermesiyle birlikte farklı konularda çok sayıda çalışma grubu kurdu. Ancak bu çalışma grupları arasında, iki ülke orduları arasında giderek artan sayıda karşılaşmaya sahne olan Asya-Pasifik bölgesini kapsayan bir çalışma grubu yer almadı.

İkili ayrıca, iki taraf arasında tırmanan teknolojik rekabet nedeniyle ABD Kongresi’nde uzun süredir devam eden anlaşmanın feshedilmesi yönünde artan çağrılara rağmen ABD-Çin Bilim ve Teknoloji İşbirliği Anlaşması’nın yenilenmesi için müzakerelerin başlatılması konusunda mutabık kaldı.

Taraflar Çin-ABD Ortak Tarım Komitesi’ni yeniden başlatma ve iki ülke arasında henüz Kovid öncesi seviyelere dönmemiş olan doğrudan uçuş sayısını “önemli ölçüde arttırma” konusunda da mutabık kaldılar.

Wang ayrıca Ukrayna ve Gazze savaşları, iklim değişikliği ve yapay zeka konularında “çok yönlü iletişim” kurulduğunu belirtti.

Zirveden saatler önce iki taraf iklim değişikliğiyle mücadele için ortak bir eylem planı yayınladı ve ayrıca yapay zekâ konusunda hükümetler arası bir diyalog mekanizması kurulması konusunda anlaştı.

Xi ve Biden askeri iletişimi yeniden başlatmak üzere anlaştı

Ayrışma konuları da gündemdeydi

Taraflar ayrıca Pekin’in ABD’den tek Çin ilkesine uymasını ve Tayvan’ı silahlandırmayı durdurmasını istemesini de içeren “bölünmelerin” olduğu konuları da ele aldılar.

Beyaz Saray’a göre Biden Xi’ye ABD’nin tek Çin politikasının değişmediğini söyledi ve Tayvan Boğazı’nda askeri “itidal” çağrısında bulundu.

Biden yönetimi adaya yönelik silah satışlarını artırdı ve ABD ordusu Tayvan Boğazı’ndan düzenli olarak “seyrüsefer serbestisi” geçişleri yaptı, bu da genellikle Halk Kurtuluş Ordusu’nun karşılık olarak güç gösterisini tetikledi.

İki süper güç arasındaki gerilim, Washington’un Çin’in yarı iletken ihracatı da dahil olmak üzere, askeri amaçlı kullanılabileceğinden korktuğu hassas teknolojilere erişimini sınırlamaya yönelik tedbirleri artırmasıyla teknoloji cephesine de sıçradı.

Wang, Xi’nin Biden’a bu kısıtlamaların “riski azaltmadığını”, aksine risk yarattığını söylediğini aktardı.

Çin Dışişleri Bakanı, “Bu yanlış uygulamalar ve bunun sonucunda Çin-ABD ilişkilerinde ortaya çıkan belirsizlik en büyük risk haline geldi. Çin’in bilim ve teknolojisini bastırmak, Çin’in yüksek kaliteli kalkınmasını engellemek ve Çin halkını kalkınma hakkından mahrum etmektir. Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz ve onlar da asla başarılı olamayacaklar” dedi.

“Amerika Birleşik Devletleri Çin’in endişelerini ciddiye almalı, tek taraflı yaptırımları kaldırmalı ve Çinli şirketler için adil, hakkaniyetli ve ayrımcı olmayan bir ortam sağlamalıdır” diyen Wang’a göre Xi ayrıca Çin ve ABD’nin “rakip” yerine “ortak” olmaları ve karşılıklı yararları doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

DİPLOMASİ

Xi ve Putin buluştu: İlişkilerimiz tarihin en iyi anında

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi için gittikleri Astana’da bir araya geldi.

Putin, Rusya ve Çin ilişkilerinin “tarihin en iyi anında” olduğunu vurgularken, Xi, iki ülke arasında varılan anlaşmaların tam olarak uygulandığını ve planlanan yönlerdeki işbirliğinin sorunsuz bir şekilde ilerlediğini kaydetti.

“İşbirliğimiz kimseye karşı değil, sadece halkımızın çıkarları doğrultusunda hareket ediyoruz” diyen Rusya lideri, Çin’in Kazakistan’dan devralacağı ŞİÖ başkanlığını desteklediklerini bildirdi.

İki liderin toplantısı, Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinin oturum aralarında Kazakistan’da yapılıyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ŞİÖ’nün kritik gündemi ‘güvenlik’ olacak

Yayınlanma

Astana 3-4 Temmuz tarihlerinde Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi’nin 24. Zirvesine ev sahipliği yapıyor. Zirve, kilit bölgesel meselelerin ele alınacağı önemli tartışmaları içermeyi vaat ediyor.

Şanghay İşbirliği Örgütü, altı kurucu ülke tarafından 15 Haziran 2001 tarihinde Şanghay’da kurulmuştur: Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan. ŞİÖ’nün şu anda kurucu üyelere ek olarak Hindistan, İran ve Pakistan da dahil olmak üzere dokuz üyesi bulunmaktadır. Afganistan, Belarus ve Moğolistan olmak üzere üç gözlemci devlet ve Azerbaycan, Ermenistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 14 diyalog ortağı bulunmaktadır.

2022’deki Semerkant ŞİÖ zirvesi, Belarus’un örgüt içindeki statüsünün üye devlet statüsüne yükseltilmesi sürecini başlatmıştır.

Dünya nüfusunun %40’ını temsil eden ŞİÖ’de üye ülkeler küresel GSYH’ye yaklaşık 23 trilyon doların üzerinde katkıda bulunuyor.

Hindistan ve Rusya dışişleri bakanları ŞİÖ Zirvesi’nde bir araya geldi

Bu yılki zirveye kimler katılıyor?

Astana’daki ŞİÖ zirvesine on altı dünya liderinin katılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirveye katılmak üzere Astana’ya giden liderler arasında.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping devlet ziyareti ve zirveye katılmak üzere 2 Temmuz’da Astana’ya geldi.

Diğer liderler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov yer alıyor.

Hindistan ise Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar tarafından temsil edilecek. Ayrıca Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de toplantıda hazır bulunacak.

Orta Asya’yı ziyaret etmekte olan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres de zirveye katılacak.

Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (KazISS) Asya Araştırmaları Bölümü Baş Uzmanı Alisher Tastenov, “Katılımcı sayısının bu kadar yüksek olması, zirve ilgili tüm ülkeler için yapıcı bir diyalog platformunu temsil etmesinden kaynaklanıyor” dedi.

Zirvede ayıca liderler arası önemli ikili görüşmeler de gerçekleşiyor.

Zirvenin merakla beklenen görüşmesi ise Rusya lideri Putin ile Çin lideri Xi Jinping arasında yapılacak toplantı.

Putin: Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor

Zirvenin gündemi nedir?

Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi-Sürdürülebilir Barış ve Refah Arayışı başlıklı zirvede, üye ülkeler arasında işbirliği ve kalkınmanın kilit alanlarına odaklanan kapsamlı bir gündem görüşülecek.

Güvenlik ve istikrar arayışının gündemin en üst sıralarında yer alması bekleniyor.

Zirvede en az 20 önemli belge ele alınacak. Bunlar arasında Astana ŞİÖ Deklarasyonu, 2035 yılına kadar ŞİÖ Kalkınma Stratejisi, 2030 yılına kadar Enerji İşbirliği Kalkınma Stratejisi, 2025-2027 yılları için Terörizm, Ayrılıkçılık ve Aşırıcılıkla Mücadelede İşbirliği Programı ve 2024-2029 yılları için ŞİÖ Uyuşturucuyla Mücadele Stratejisi yer alıyor.

Gündemdeki belgelerden biri de Kazakistan tarafından önerilen Adil Barış ve Uyum için Dünya Birliği girişimi. Bu girişim ile ŞİÖ ülkeleri arasında küresel ve bölgesel güvenliği geliştirme konusundaki işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Çin’in Xinhua ajansına bir mülakat veren Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, zirvenin nihai kararlarının “Şanghay ruhunun temel ilkeleri olan karşılıklı güven, dostluk, karşılıklı fayda ve birbirlerinin çıkarlarını göz önünde bulundurma” ilkelerini tam anlamıyla somutlaştırmasını beklediğini söyledi.

“ŞİÖ’nün daha da geliştirilmesi için stratejik açıdan önemli kararların alınmasını bekliyoruz. Orta vadede etkileşimin ana alanları tanımlanacak ve mevcut zorluklara ve tehditlere yeterli ve zamanında yanıt vermek için girişimler geliştirilecek” dedi.

Kazakistan dönem başkanlığını Temmuz 2023’te Hindistan’dan devraldı.

Tokayev dönem başkanlığı boyunca Kazakistan’ın başlıca uluslararası ve bölgesel örgütlerle temaslarını genişleterek örgütün uluslararası etkisini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Xi ve Tokayev Trans-Hazar Uluslararası Ulaşım Rotası’nın açılışına katıldı

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Putin: Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Astana’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede, Rusya ile Türkiye’nin uluslararası politikanın bir dizi önemli alanında aktif olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi çerçevesinde Erdoğan ile görüştü.

Interfax ajansının aktardığına göre Rusya lideri, yaptığı açıklamada, “Dünyanın içinde bulunduğu dönemdeki tüm zorluklara rağmen Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler giderek gelişiyor,” ifadesini kullandı.

Rus-Türk stratejik projelerinin planlı bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çeken Putin, “Uluslararası politikanın bir dizi önemli alanında aktif olarak çalışmaya devam ediyoruz. Sizlerle sürekli temas halindeyiz. Bakanlıklarımız ve kurumlarımız düzenli olarak bilgi alışverişinde bulunuyor ve kilit alanlardaki pozisyonlar üzerinde mutabık kalıyor,” dedi.

Devlet Başkanı, 2023 yılında 6,7 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret edeceğini ve bunun rekor bir rakam olduğunu da sözlerine ekledi.

Putin, ŞİÖ zirvesinde Erdoğan ile görüşecek

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English