Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Çin, Trump ile olası bir ticaret savaşı için ‘silahlanıyor’

Yayınlanma

Financial Times’a konuşan Çinli danışmanlar ve uluslararası risk analistlerine göre Pekin, başkan seçilen Donald Trump’ın dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında ticaret savaşını yeniden alevlendirmesi halinde ABD şirketlerine misilleme yapmak üzere güçlü karşı tedbirler hazırladı.

Çin hükümeti, Trump’ın 2016 seçim zaferi ardından daha yüksek gümrük vergileri, yatırımlar üzerinde daha sıkı kontroller ve Çinli şirketlere yaptırımlar getirmesi karşısında hazırlıksız yakalanmıştı.

Pekin son sekiz yılda yabancı şirketleri kara listeye almasına, kendi yaptırımlarını uygulamasına ve Amerika’nın önemli tedarik zincirlerine erişimini kesmesine olanak tanıyan kapsamlı yeni yasalar çıkardı.

Financial Times’a konuşan Pekin Üniversitesi Küresel İşbirliği ve Anlayış Enstitüsü İcra Direktörü Wang Dong, “Bu iki yönlü bir süreç. Çin elbette Başkan Trump’la her şekilde ilişki kurmaya, müzakere etmeye çalışacaktır,” dedi ve “Ancak 2018’de olduğu gibi görüşmeler yoluyla hiçbir şey elde edilemezse ve savaşmak zorunda kalırsak, Çin’in haklarını ve çıkarlarını kararlılıkla savunacağız” diye ekledi.

Başkan Joe Biden selefinin Çin’e karşı aldığı önlemlerin çoğunu sürdürdü, ancak Trump önemli görevlere Çin şahinlerini atayarak daha da sert bir duruşun sinyallerini verdi.

Çin’in elinde artık diğer ülkeler tarafından alınan önlemlere karşı koymasına olanak tanıyan bir “yabancı yaptırım karşıtı yasa” ve ulusal çıkarlarına zarar verdiğini düşündüğü yabancı şirketler için bir “güvenilmez kuruluşlar listesi” var. Genişletilmiş bir ihracat kontrol yasası, Pekin’in modern teknolojiler için hayati önem taşıyan nadir toprak ve lityum gibi düzinelerce kaynağın tedarikindeki küresel hakimiyetini de vurguluyor.

Control Risks danışmanlık şirketinin Çin analizi başkanı Andrew Gilholm, pek çok kişinin Pekin’in ABD çıkarlarına verebileceği zararı hafife aldığını söyledi.

Gilholm son aylarda atılan “uyarı atışlarına” işaret etti. Bunlar arasında ABD’nin en büyük insansız hava aracı üreticisi ve Ukrayna ordusunun tedarikçisi Skydio’ya uygulanan ve Çinli grupların şirkete kritik bileşenler sağlamasını yasaklayan yaptırımlar da yer alıyor.

Pekin ayrıca, markaları arasında Calvin Klein ve Tommy Hilfiger’ın da bulunduğu PVH’yi “güvenilmezler listesine” dahil etmekle tehdit etti ki bu, giyim şirketinin devasa Çin pazarına erişimini kesebilecek bir hamle.

Gilholm, “Bu buzdağının görünen kısmı,” dedi ve ekledi: “Müşterilerimize sürekli şunu söylüyorum: ‘Jeopolitik riskleri ve ABD-Çin ticaret savaşını fiyatladığınızı sanıyorsunuz ama fiyatlamadınız çünkü Çin henüz ciddi bir misilleme yapmadı’.”

Çin aynı zamanda teknoloji ve kaynak tedarik zincirlerini ABD yaptırımlarından kaynaklanan kesintilere karşı daha dirençli hale getirmek için yarışırken, Washington’a daha az bağlı ülkelerle ticaretini genişletiyor.

Pekin’in bakış açısına göre, Biden’ın başkanlığının sonuna doğru ABD ile ilişkiler daha istikrarlı olsa da, giden yönetimin politikaları büyük ölçüde Trump’ın ilk dönemindeki gibi devam etmişti.

“Herkes zaten en kötüsünü bekliyordu, bu yüzden herhangi bir sürpriz olmayacak. Herkes hazır,” diyor Zhejiang Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi’nden dış politika uzmanı Wang Chong.

Yine de Çin, yavaşlayan ekonomik büyüme, tüketiciler ve işletmeler arasındaki zayıf güven ve tarihsel olarak yüksek genç işsizliği göz önüne alındığında, Trump’ın tüm Çin ithalatına yüzde 60’tan fazla genel gümrük vergisi uygulama tehdidini kolayca göz ardı edemez.

Pekin’deki Uluslararası İşletme ve Ekonomi Üniversitesi’nde profesör olan Gong Jiong, müzakerelerin başlaması durumunda Çin’in ABD imalatına daha fazla doğrudan yatırım yapmaya ya da Washington’un kabul edilebilir bulduğu ülkelere daha fazla imalat taşımaya açık olmasını beklediğini söyledi.

Çin, yüzde 5 civarındaki bu yılki resmi büyüme hedefine ulaşabilmek için ekonomiyi canlandırmak üzere mücadele ediyor.

Aktif ABD-Çin anlaşmazlıklarına dahil olduğu için isminin açıklanmasını istemeyen eski bir ABD ticaret yetkilisi, Pekin’in zayıf uluslararası yatırım hissiyatını daha da aşındırmaktan çekindiği için yaptırım silahını kullanırken daha hassas ve hedefli davrandığını söyledi.

Financial Times’a konuşan eski yetkili, “Ancak Trump yönetimi tarafından yüzde 60 gümrük vergisi veya gerçek bir şahin niyet varsa, o zaman bu durum değişebilir” dedi.

Pekin’de bir danışmanlık şirketi olan Trivium’un ABD-Çin ticaret analisti Joe Mazur, Trump’ın daha geniş bir “korumacı çizgisinin” Çin’in lehine çalışabileceğini söyledi. Seçilmiş başkan ABD’ye yapılan tüm ithalata en az %10 gümrük vergisi uygulama sözü verdi.

Mazur, “Diğer büyük ekonomiler ABD’yi güvenilmez bir ticaret ortağı olarak görmeye başlarsa, daha elverişli ihracat pazarları arayışıyla Çin ile daha derin ticari bağlar geliştirmeye çalışabilirler” dedi.

DİPLOMASİ

ABD’den Gürcistan’a yeni yaptırımlar

Yayınlanma

ABD, Gürcistan’da demokrasiyi baltaladıkları gerekçesiyle 20 kişiye vize kısıtlaması getirirken, daha önce Gürcü Rüyası’yla bağlantılı 100’den fazla kişiye yaptırımlar uyguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, “demokrasinin zayıflamasından sorumlu oldukları” gerekçesiyle 20 Gürcistan vatandaşına vize kısıtlaması getirdiğini açıkladı.

Yaptırımlardan bakanlar, parlamento üyeleri, kolluk kuvvetleri ve güvenlik yetkililerinin yanı sıra bireyler de etkilendi. Ancak, kara listede yer alan kişilerin isimleri açıklanmadı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri, [iktidardaki] Gürcü Rüyası partisinin protestocular, medya temsilcileri, insan hakları savunucuları ve muhalefet üyeleri de dahil olmak üzere Gürcistan vatandaşlarına karşı uyguladığı acımasız ve haksız şiddeti güçlü bir şekilde kınamaktadır,” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca Gürcü Rüyası partisinin, Gürcistan halkının büyük çoğunluğunun desteklediği ve ülke anayasasının hedeflediği Avrupa-Atlantik geleceğini reddettiği kaydedildi.

Daha önce ABD, Gürcü Rüyası’yla bağlantılı 100’den fazla kişiye ve ailelerine vize kısıtlaması getirmişti. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir hafta önce kitlesel protestoların bastırılması nedeniyle Gürcistan’a yeni yaptırımlar uygulandığını duyurmuştu. Blinken, Gürcü Rüyası hükümetini protestolarda gözaltına alınanları serbest bırakmaya çağırmıştı.

Gürcistan’daki protestolar, Ekim ayında Gürcü Rüyası’nın kazandığı parlamento seçimlerinin ardından başladı.

Protestolar, Başbakan İrakli Kobahidze’nin 28 Kasım’da AB’ye üyelik müzakerelerini 2028 yılı sonuna kadar erteleyeceklerini ve Tiflis’in AB’nin mali yardımını reddettiğini açıklamasıyla yoğunlaştı.

Gürcistan’daki kriz kritik bir aşamaya geldi

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Tusk, ‘Ukrayna’ya barış gücü’ konusunda frene bastı

Yayınlanma

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaşı sona erdirecek olası bir ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak Ukrayna’ya binlerce asker göndermeye hazırlandığı yönündeki spekülasyonları yalanladı.

Tusk, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Olası bir barış anlaşması sonrasında ya da ateşkes durumunda şu ya da bu ülkeden askerlerin Ukrayna’da bulunacağına ilişkin spekülasyonları kesmek istiyorum,” dedi.

Çarşamba günü Polonya gazetesi Rzeczpospolita, iki ülkenin yabancı ülke askerlerinden oluşan 40.000 kişilik bir barış gücü göndermeyi görüştüğünü yazmıştı.

Avrupalı bir diplomat ve bir Fransız yetkili, Macron’un bu fikri Tusk ile görüşmek üzere Varşova’ya gittiğini ama Fransa’nın yeni başbakanı belirlemeye hazırlandığı için ziyaretinin kısa kesildiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Tusk ile görüşmelerinin Ukrayna ve savaşın “ertesi günü” üzerine odaklandığını doğruladı fakat barış gücü konusuna değinmedi ve basından soru almadı.

Macron, “[Yeni] Trump yönetimi çatışmanın gidişatını değiştirme iradesini gösterdi ve biz de Avrupa ve Ukrayna’nın çıkarlarını göz önünde bulundurarak Ukrayna ve Avrupa ile birlikte çalışmalıyız,” dedi.

Macron’un Polonya’ya yaptığı yıldırım ziyaret, Fransa Cumhurbaşkanının Notre Dame Katedralinin resmi açılışından önce ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’i ağırlamasından bir haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Trump Ukrayna’da “derhal ateşkes” istediğini söyledi.

Avrupa barış gücü fikri bazı çevrelerde ilgi görmeye başlamış gibi görünse de Tusk bu fikre soğuk baktığına yönelik işaretler verdi. Tusk, Polonya’nın bu önerinin neresinde duracağına karar vermediğini ima etti.

Polonya lideri, “Bunu tartıştık ve herhangi bir eylemle ilgili kararlar Varşova’da, sadece Varşova’da alınacak ve şu an için böyle bir şey planlanmıyor,” dedi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Ermenistan ve Türkiye’nin demiryolu sınırı açma çabaları tıkandı

Yayınlanma

Ermenistan ve Türkiye, Kars-Gümrü demiryolu sınır kapısının açılması için gerekli teknik değerlendirmelerde anlaşmaya varamadı. Ayrıca, kara sınırlarının üçüncü ülke vatandaşlarına açılması konusunda da henüz bir uzlaşma sağlanamadı.

Ermenistan Meclis Başkan Yardımcısı ve Erivan ile Ankara arasındaki İlişkilerin Normalleştirilmesi Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan, Türkiye ile Ermenistan’ın demiryolu sınır kontrol noktası kurulması konusunda anlaşmaya varamadığını duyurdu.

Interfax ajansının aktardığına göre Rubinyan, Kars (Türkiye) ile Gümrü (Ermenistan) arasında bilinen demiryolu sınır kapısının faaliyete geçebilmesi için gerekli teknik değerlendirme konularının ele alındığını belirtti.

Ancak bu konuda somut bir ilerleme sağlanamadı.

Ayrıca, Türkiye ile Ermenistan arasındaki kara sınırının üçüncü ülke vatandaşlarına açılması konusunda da henüz bir anlaşma sağlanmış değil.

Rubinyan, “Ermeni tarafı bu yönde elinden geleni yaptı ve Türkiye’nin de üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz. Türkiye’nin bu anlaşmayı yerine getirmesini, sınırı tamamen açmasını ve Ermenistan ile diplomatik ilişkiler kurmasını umuyoruz,” ifadelerini kullandı.

Sputnik’e göre, sınır kapısının açılması ilk olarak bu yıl temmuz ayında, Ruben Rubinyan’ın Türk mevkidaşı Serdar Kılıç ile görüşmesi sırasında gündeme geldi.

Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesine yönelik çabalar, Aralık 2021’de özel temsilcilerin atanmasıyla resmiyet kazandı.

Temmuz 2022’de Viyana’da yapılan görüşmelerde, her iki ülkeyi ziyaret eden üçüncü ülke vatandaşlarının kara sınırını geçmelerine izin verilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Bunun yanı sıra, malların doğrudan hava yoluyla taşınması için gerekli süreçlerin başlatılması kararlaştırıldı.

Türkiye-Ermenistan Özel Temsilcileri Kılıç ve Rubinyan sınırda bir araya geldi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English