Bizi Takip Edin

ASYA

Çin gelecek yıl 411 milyar dolarlık özel hazine bonosu ihracı planlıyor

Yayınlanma

İki kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre Çinli yetkililer önümüzdeki yıl 3 trilyon yuan (411 milyar dolar) değerinde özel hazine tahvili ihraç etmeyi kabul etti ve bu rakam Pekin’in duraksayan ekonomiyi canlandırmak için mali teşvikleri artırmasıyla birlikte kayıtlara geçen en yüksek rakam olacak.

2025 yılı için öngörülen devlet tahvili ihracı planı, bu yılki 1 trilyon yuanlık miktardan keskin bir artış anlamına geliyor ve Pekin’in Donald Trump’ın ocak ayında Beyaz Saray’a dönmesiyle ABD’nin Çin’den ithal edilen mallara uygulayacağı gümrük vergilerinde beklenen artışın yaratacağı darbeyi yumuşatmaya hazırlandığı bir döneme denk geliyor.

Kaynaklar, elde edilecek gelirin diğer girişimlerin yanı sıra sübvansiyon programları, işletmelerin ekipman yenilemeleri ve inovasyon odaklı gelişmiş sektörlere yapılacak yatırımların finansmanı yoluyla tüketimi artırmayı hedeflediğini söyledi.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Hükümet, Maliye Bakanlığı ve Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) adına medya sorularını yanıtlayan Devlet Konseyi Bilgi Ofisi, Reuters’in yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Haberin ardından Çin’in 10 yıllık ve 30 yıllık hazine tahvillerinin getirileri sırasıyla 1 baz puan ve 2 baz puan yükseldi.

Gelecek yıl yapılması planlanan özel hazine tahvili ihracı kayıtlara geçen en büyük ihraç olacak ve Pekin’in dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki deflasyonist güçlere karşı koymak için daha da derin borçlanmaya gitme isteğinin altını çizecek.

Çin genellikle yıllık bütçe planlarına ultra uzun vadeli özel tahvilleri dahil etmez, çünkü bu aracı belirli projeler veya politika hedefleri için gerektiğinde gelir toplamak için olağanüstü bir önlem olarak görür.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, gelecek yılın planının bir parçası olarak, uzun vadeli özel hazine bonoları yoluyla toplanacak yaklaşık 1.3 trilyon yuan’ın “iki büyük” ve “iki yeni” programı finanse edeceğini söyledi.

“Yeni” girişimler, tüketicilerin eski arabalarını ya da beyaz eşyalarını takas ederek yenilerini indirimli olarak satın alabilecekleri dayanıklı tüketim mallarına yönelik bir sübvansiyon programı ile işletmeler için büyük ölçekli ekipman yükseltmelerini sübvanse eden ayrı bir programdan oluşuyor.

Resmi belgelere göre, “büyük” programlar demiryolları, havaalanları ve tarım arazilerinin inşası gibi ulusal stratejileri uygulayan ve kilit alanlarda güvenlik kapasitesi oluşturan projeleri ifade ediyor.

Devlet planlamacısı NDRC 13 Aralık’ta Pekin’in bu yılki 1 trilyon yuanlık ultra uzun özel hazine bonolarından elde edilen gelirin tamamını tahsis ettiğini, gelirin yaklaşık %70’inin “iki büyük” projeyi finanse edeceğini ve geri kalanının da “iki yeni” plana gideceğini söyledi.

TARİFELER TEHDİDİ

Kaynaklar, gelecek yıl için planlanan gelirlerin bir diğer büyük bölümünün, Pekin’in elektrikli araçlar, robotik, yarı iletkenler ve yeşil enerji gibi gelişmiş üretim için kullandığı “yeni üretici güçler” yatırımları için olacağını söyledi.

Kaynaklardan biri bu girişim için ayrılan miktarın 1 trilyon yuandan fazla olacağını bildirdi.

Kaynaklar, en büyük kreditörlerin daralan marjlar, azalan karlar ve artan batık kredilerle mücadele ederken, geri kalan gelirlerin büyük devlet bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için kullanılacağını belirtti.

Gelecek yıl yapılacak yeni özel hazine borcu ihracı ülkenin 2023 gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) %2.4’üne denk gelecek. Pekin 2007 yılında bu tür tahvillerle 1.55 trilyon yuan ya da ülkenin o zamanki ekonomik çıktısının %5.7’sini toplamıştı.

Başkan Xi Jinping ve diğer üst düzey yetkililer, 2025 yılı için ekonomik rotayı çizmek üzere 11-12 Aralık tarihlerinde yıllık Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’nda (bir araya geldi.

Bu toplantının devlet medyasında yer alan özetinde “istikrarlı ekonomik büyümenin sürdürülmesi”, mali açık oranının yükseltilmesi ve gelecek yıl daha fazla devlet borcu verilmesi gerektiği belirtildi, ancak belirli rakamlardan bahsedilmedi.

Reuters geçen hafta kaynaklara dayandırdığı haberinde Çin’in gelecek yıl bütçe açığını GSYH’nin %4’ü gibi rekor bir düzeye çıkarmayı ve ekonomik büyüme hedefini %5 civarında tutmayı planladığını bildirmişti.

Çin ekonomisi bu yıl ciddi bir emlak krizi, yüksek yerel yönetim borcu ve zayıf tüketici talebi nedeniyle zorlandı. Birkaç parlak noktadan biri olan ihracat, Trump’ın kampanya vaatlerini yerine getirmesi halinde yakında %60’ı aşan ABD gümrük vergileriyle karşı karşıya kalabilir.

İhracata yönelik riskler Çin’in iç büyüme kaynaklarına güvenmek zorunda kalacağı anlamına gelirken, tüketiciler düşen emlak fiyatları ve asgari sosyal refah nedeniyle kendilerini daha az varlıklı hissediyor. Zayıf hane halkı talebi de önemli bir risk oluşturuyor.

Geçtiğimiz hafta Çinli yetkililer, Pekin’in tüketim malları ve endüstriyel ekipman takas programlarını daha fazla ürün ve sektörü kapsayacak şekilde genişletmeyi planladığını söyledi.

Çin 2025 için düzenlenen ekonomi konferansında iç talebi genişletme sözü verdi

ASYA

Çin Maliye Bakanlığı tüketim ve yatırımı artıracak önlemler sözü verdi

Yayınlanma

Maliye Bakanlığı, Pekin’in tüketimi en önemli öncelik haline getirmesi ve ekonomiyi canlandırmak için daha aktif politikalara yönelmesinin ardından, önümüzdeki yıl iç talebi genişletmek için daha fazla ve daha hızlı mali harcamaların yanı sıra ortak çaba sözü verdi.

Salı günü gelecek yılın çalışma gündemine ilişkin bir bakanlık konferansının tamamlanmasının ardından yapılan açıklamaya göre bakanlık, tüketim büyümesini desteklemek için emekli maaşlarını ve sağlık sigortası sübvansiyonlarını “uygun bir şekilde artıracak” ve tüketim malları takas programlarına daha fazla destek verecek. Açıklamada bakanlığın ayrıca etkin yatırımları teşvik edeceği, yeni tahviller çıkaracağı ve harcamaları artıracağı belirtildi.

Maliye Bakanı Lan Foan toplantıda yaptığı konuşmada “2025 yılında daha yüksek bir mali açık oranı için daha proaktif bir politika kombinasyonu uygulayacağız, harcama yoğunluğunu arttıracağız ve yatırım ve tüketimi teşvik etmek için harcama hızını artıracağız” dedi.

Pekin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin büyümesini tekrar rayına oturtmak için önümüzdeki yıl için kilit görevler belirledi. Tüketimin canlandırılmasının en önemli hedef olmasının yanı sıra, üst yönetim bu ayki ton belirleyici merkezi ekonomik çalışma konferansında bütçe açığı oranının yükseltilmesi de dahil olmak üzere daha aktif mali politikalara duyulan ihtiyacı da vurguladı.

Pekin ayrıca 2025 yılı için para politikası duruşunu “ılımlı gevşek” olarak değiştirirken, bazı ekonomistler gelecek yıl ekonomi politikasının artırılması sorumluluğunun mali tarafa verilmesi çağrısında bulundu.

Ekonomist Tao Dong geçtiğimiz hafta bir forumda yaptığı konuşmada, Çin’in gelecek yılki maliye politikasının odağının yatırımları teşvik etmekten harcamaları teşvik etmeye kayacağını ve daha fazla tüketim artırıcı maliye politikasının sırada olduğunu söyledi.

Salı günü Reuters, Çin’in tüketimi artırmak için önümüzdeki yıl 3 trilyon yuan (411 milyar ABD Doları) tutarında rekor düzeyde özel hazine bonosu ihraç etmeyi planladığını bildirdi. Reuters haberinde, bu yıl 1 trilyon yuan olan yeni tahvil ihracındaki keskin artışın, ekonominin gümrük tarifeleri ve diğer dış şoklardan kaynaklanan potansiyel etkileri hafifletmesine yardımcı olmayı amaçladığı belirtildi.

Maliye Bakanlığı toplantısında ayrıca ulusal lojistik merkezlerinin kapasitelerinin artırılması ve tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi, teknoloji odaklı start-up’lar ile küçük ve orta ölçekli işletmeler için daha fazla mali destek ve zorluklarla karşılaşan işletmelere daha fazla yardım gibi diğer çalışma öncelikleri de belirlendi. Bakanlık, işletmelere verdiği bir taahhütte keyfi ücret, ceza ve harçların uygulanmasını kararlılıkla önleyeceğini söyledi.

İstihdam ve yeşil dönüşüm çabalarının desteklenmesinin yanı sıra yerel yönetim borçlarının ve diğer risklerin azaltılmasının da önümüzdeki yılın önemli gündem maddeleri olduğu belirtildi.

Çin gelecek yıl 411 milyar dolarlık özel hazine bonosu ihracı planlıyor

Okumaya Devam Et

ASYA

Bangladeş Hindistan’dan eski Başbakan Hasina’yı yargılanmak üzere geri yollamasını istedi

Yayınlanma

Bangladeş, komşusu Hindistan’a, ağustos ayında Yeni Delhi’ye kaçan eski Başbakan Şeyh Hasina’yı “yargı süreci” için ülkeye geri göndermesini istedi.

Güçlü ticari ve kültürel bağlara sahip olan Güney Asya komşuları arasındaki ilişkiler, Hasina’nın iktidarına karşı düzenlenen şiddetli protestoların ardından görevden alınması ve sınır ötesine sığınmasından bu yana gergin bir hal aldı.

Dakka’nın pazartesi günü Yeni Delhi’ye yaptığı talep, Hindistan Dışişleri Bakanı’nın Bangladeş’i ziyaret etmesinden iki hafta sonra geldi. Ziyarette bakanlar iki ülke arasındaki bulutları dağıtmayı ve yapıcı ilişkiler sürdürmeyi umduklarını söylemişti.

Bangladeşli Bakan Touhid Hossain gazetecilere yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki diplomatik yazışmalara atıfta bulunarak “Hindistan hükümetine Bangladeş hükümetinin Hasina’yı yargı süreci için buraya geri istediğini belirten bir nota gönderdik” dedi.

Hossain yargı sürecine ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı ve Hasina’nın oğlu Sajeeb Wazed, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Bangladeş’in geçici hükümetinin başkanı Muhammed Yunus, Hindistan’ın Hasina’yı geri göndermesini ve son 15 yıldaki görev süresi boyunca işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle yargılayabilmesini talep etti.

Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri bu ay Dakka’yı ziyaret etti ve Hindistan’ın Dakka ile yapıcı bir ilişki sürdürme kararlılığını yineledi.

Yeni Delhi, Hasina’nın “güvenlik nedenleriyle” kısa bir süre önce Hindistan’a geldiğini ve ayrıntıya girmeden burada kalmaya devam ettiğini söyledi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Japonya Başbakanı Ishiba Trump ile görüşmek için randevu kovalıyor

Yayınlanma

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba salı günü yaptığı açıklamada, Kuzeydoğu Asya ile ilgili konular da dahil olmak üzere çeşitli konuları görüşmek üzere ABD Başkanı seçilen Donald Trump ile bir toplantı ayarlamaya çalıştığını söyledi.

Bir basın toplantısında konuşan Ishiba, “Bölgesel durum ve ekonomiye ilişkin temel algılar üzerinde anlaşmaya varmak son derece önemli” dedi. “Japonya-ABD ittifakını yeni zirvelere taşımak için Kuzeydoğu Asya konusunda aynı fikirde olmak önemlidir” diye vurguladı.

Ishiba, Japonya’nın bir toplantı için “uygun bir zaman” bulmak için çalışacağını, ancak henüz “somut bir şeye” karar verilmediğini söyledi.

Başbakanın yorumları Trump’ın geçen hafta 20 Ocak’taki yemin töreninden önce bir toplantıya açık olduğunu söylemesinin ardından geldi. Nikkei’nin edindiği bilgiye göre Trump’ın ekibi Japon hükümetine ocak ayı ortasında bazı tarihler önerdi ve her iki taraf da temas halinde olmaya devam ediyor.

Savunma işbirliği

Japonya ve ABD önemli ticaret ortakları ve on yıllardır süren güvenlik anlaşmaları kapsamında savunma alanında yakın işbirliği içerisindeler. ABD ile ittifakı başarılı bir şekilde yönetmek her Japon başbakanı için temel dış politika önceliği olarak görülüyor. Washington ayrıca bölgede Çin’in etkisini kısıtlama girişimlerinde Tokyo’yu önemli bir müttefik ve askeri birlikleri için kritik bir üs olarak görüyor.

Ishiba kasım ayında Güney Amerika’da bir çift uluslararası zirveye katıldıktan sonra Trump ile görüşmeyi denedi ancak başarısız oldu. O zamandan beri Trump’ın göreve başlamasından hemen sonra bir görüşme ayarlamaya çalışıyor.

Ishiba görüşmenin zamanlaması konusunda hükümet içinde farklı görüşler olduğunu kabul etti.

Japonya parlamentosuna atıfta bulunan Ishiba, “İki argüman var: biri, henüz resmi olarak göreve başlamamışken bir sonraki başkanla görüşmenin iyi bir fikir olmadığı, diğeri ise Diet oturumu nedeniyle [iç siyasi] programın sıkışık olduğu şubat veya mart ayından önce görüşmenin daha iyi olacağı” dedi.

Ishiba ayrıca Japonya’nın, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un bu ayın başlarında görevden alınmasının ardından siyasi durumun belirsizliğini koruduğu Güney Kore ile çalışmaya devam etme kararlılığını da teyit etti.

Ishiba geçen hafta Güney Kore başbakanı ve devlet başkanı vekili Han Duck-soo ile telefonda görüştü.

Ishiba, “Güney Kore’deki iç siyasi gelişmelere rağmen… Japonya ile Güney Kore ve ABD arasındaki yakın bağları sürdüreceğimizi teyit ettik” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English