Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Çin, Hindistan ve Türkiye menşeli 400 şirket ve kişi ABD yaptırımlarında

Yayınlanma

ABD, Rusya’ya yönelik yaptırımları aşmak için kritik malzemelerin sevkiyatında rol oynadıkları iddiasıyla Çin, Hindistan ve Türkiye’den yaklaşık 400 şirket ve kişiyi hedef alan geniş çaplı yaptırımlar uyguladı.

Rusya’ya yönelik yasaklı Batı ürünlerinin sevkiyatında ana aktarma noktaları olarak kullanıldığı öne sürülen Çin, Hindistan ve Türkiye’deki şirketler, ABD tarafından geniş çaplı yaptırımlarla hedef alındı.

Bu yaptırımlara, İsviçre’deki bazı avukatlar ve Rus yetkililer de kısıtlamaların aşılmasına yardım ettikleri gerekçesiyle dahil edildi.

Batılı ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kullandığı silahların üretiminde kritik rol oynayan teknoloji ve bileşenlerin Rusya’ya akışını engelleme çabalarına rağmen, bunu tam anlamıyla başaramadı.

Sevkiyatlar büyük oranda Çin üzerinden gerçekleştirilirken, bu yıl Hindistan, yasaklı ürünlerin tedarikinde ikinci sırada yer aldı.

Bloomberg‘in haberine göre, üst düzey bir Amerikalı yetkili, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yeni tedbirlerin kısmen bu ülkeleri Moskova ile iş yapmanın risklerine karşı uyarmayı amaçladığını ifade etti.

Çin, Hindistan ve Türkiye’den bazı şirketlerin, Rusya’ya makaralı rulmanlar, sigortalar ve mikroelektronik gibi savaş açısından kritik öneme sahip malzemeleri gönderdiği iddia ediliyor.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, yaptığı açıklamada, “Bugünkü eylemlerimiz, Rusya’nın savaş makinesini destekleme kabiliyetini zayıflatma kararlılığımızın bir göstergesidir. Yaptırımlarımızdan kaçanlara karşı durma konusundaki kararlılığımız da aynı şekilde sürüyor,” dedi.

İsviçreli avukatlara yaptırım

Yaptırımlardan etkilenenler arasında Hindistan merkezli Shreya adlı ilaç üreticisi ve tedarikçi de bulunuyor. Rusya, şirketin ana ilaç ihracat pazarı olmaya devam ederken, Shreya’nın 2022’den beri yasaklı elektronik cihazların satışında da yer aldığı bildirildi.

2023 yılının nisan-ağustos döneminde şirketin, ABD merkezli Dell Technologies’den 300 milyon dolar değerinde, yapay zekâ için optimize edilmiş Nvidia veya Advanced Micro Devices (AMD) işlemcileri içeren 1111 adet ultra modern PowerEdge XE9680 sunucuyu Rusya’ya ihraç ettiği açıklandı.

Teslim edilen 998 sunucunun Nvidia’nın H100 çipleriyle donatıldığı bilgisi paylaşıldı.

ABD ayrıca, Rus parasının aklanmasına yardımcı oldukları gerekçesiyle ilk kez İsviçreli bazı avukatlara yaptırım uyguladı.

Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nden (OFAC) yapılan açıklamada, Dietrich Baumgartner firmasından Andres Baumgartner ve Fabio Libero Delco’nun “Rus varlıklarının başlıca yöneticileri oldukları ve Rusların İsviçre ile Lihtenştayn’daki iş ve nakit akışlarını yönettikleri” bildirildi.

DİPLOMASİ

ABD Temsilciler Meclisi’nde Polonya’nın Rus füzelerini vurmasına izin verilmesi için çağrı

Yayınlanma

ABD Helsinki Komisyonunun Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleri, Başkan Joe Biden’a gönderdikleri mektupla, NATO müttefiki Polonya’nın hava savunmasını Ukrayna semalarına genişletmesi ve “meşru müdafaa” görüntüsü altında Rus füzelerinin düşürülmesine yardımcı olması için yeşil ışık yakması çağrısında bulunuyor.

The Hill’ın elde ettiği bilgiye göre temsilciler Joe Wilson (Cumhuriyetçi) ve Steve Cohen (Demokrat), Biden’dan “Polonya’ya Ukrayna üzerinden, özellikle de Polonya hava sahasına tecavüz tehdidinde bulunan füzeleri durdurma ve etkisiz hale getirme yetkisi vermesini” isteyen bir mektup gönderdi.

Bu talep, Polonya’nın hava savunma kalkanlarını kullanma ve muhtemelen genişletme çabasına dayanıyor; böylece hem Rus füzelerine karşı gökyüzünü koruyacak hem de Ukrayna’nın savunmasına yardımcı olacak.

Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski eylül ayında Financial Times’a verdiği bir röportajda bu planı önermişti.

O dönemde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken konunun NATO müttefikleri arasındaki görüşmelerin bir parçası olduğunu söylese de eski Genel Sekreter Jens Stoltenberg NATO’nun “çatışmanın bir parçası olma” riskini taşıdığını söyleyerek öneriyi reddetmişti.

Ekim ayında göreve başlayan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte konuya henüz değinmedi ve NATO da yorum talebine hemen yanıt vermedi.

ABD ve ortakları Ukrayna’ya hava savunma batarya sistemleri göndermiş olsalar da, ülkeye, özellikle de NATO devletleriyle sınırı olan batı bölgelerine yönelik artan saldırılar kaynakları zorluyor.

Her iki partiden milletvekilleri Biden yönetimini eleştirerek Rusya ile gerilimi tırmandırmamak için Ukrayna’ya askeri sevkiyatı yavaşlattığını söyledi. Yönetim ayrıca Rusya lideri Vladimir Putin’in bunu” NATO müttefiklerini vurmak için bir bahane olarak kullanacağı” endişesiyle Ukrayna’nın Rusya topraklarının derinliklerine saldırmak için ABD tarafından sağlanan silahları kullanmasını yasakladı.

Fakat eleştirmenler bu temkinli yaklaşımın, Ukrayna savaşının yanı sıra NATO müttefiklerine karşı “gri bölge saldırıları” kampanyası yürüttüğü öne sürülen Putin’i daha da cesaretlendirdiğini söylüyor.

Wilson ve Cohen, “Rusya’nın hava sahası ihlalleri, kritik altyapıya saldırılar ve demokratik kurumları istikrarsızlaştırma çabaları gibi hibrid savaş yoluyla devam eden tırmanışına rağmen, bu tehditlere kararlı bir şekilde karşı koymakta tereddüt ettik ve Rusya’nın en az sonuçla ittifaka karşı bir savaş yürütmesine izin verdik,” diye yazıyor.

İki temsilci bu bağlamda, Polonya’nın Ukrayna üzerindeki füzeleri durdurma ve etkisiz hale getirme talebinin, “Ukrayna’ya bir destek mekanizması ve NATO’nun sınırlarının ön cephesine bir koruma olarak hem gerekli hem de acil” olarak görüldüğünü öne sürüyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Çin ve Türkiye’deki bankaların ardından Hindistan bankaları da Rusya ile çalışmayı reddetmeye başladı

Yayınlanma

ABD’nin finansal yaptırımlarının sıkılaşması, Hindistan bankalarının da Rusya ile ticarette temkinli davranmasına yol açtı. Rusya, BRICS çerçevesinde alternatif ödeme sistemleri geliştirmeyi önerse de bu tekliflere yeterli destek bulamıyor.

ABD’nin mali yaptırımlarını sıkılaştırılması, Çin, Türkiye ve diğer “dost” ülkelerdeki bankaların Rusya ile işbirliğinden çekilmesine yol açarken, Rusya’nın bir diğer büyük ticaret ortağı olan Hindistan’da da benzer bir durum yaşanıyor.

Bloomberg‘in haberine göre Rusya’nın Yeni Delhi Büyükelçisi Denis Alipov, Hint bankalarının Rusya ile ticari anlaşmalara katılmakta temkinli davrandığını ifade etti.

Alipov, ABD ile bağları olan Hintli bankaların “ABD’nin ikincil yaptırımlarından endişe duyduklarını” belirtti.

Alipov, Moskova’nın bu soruna BRICS düzeyinde bir çözüm bulunmasını umduğunu ifade ederek, “Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika’nın küresel ekonomik sorunların çözümünde eşit söz hakkına sahip olması önemli,” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazan’da düzenlenen BRICS zirvesinde ödeme sorunlarını aşmak için dolara alternatif bir ödeme sistemi önermişti. Moskova’nın planına göre bu sistem, SWIFT’in bir benzerini, dijital varlık işlemleri için mekanizmaları, bir emtia borsasını ve hatta Putin’in zirve katılımcılarına tanıttığı kendi para birimini içerebilir.

Ancak Moskova, BRICS liderlerinin ilgisini çekmeyi başaramadı. Zirvenin sonuç bildirgesinde, yalnızca Rusya’nın önerisini “tartışma” ve “inceleme” konusunda mutabık kalındı.

Zirvede ikili görüşmelerin sonunda ne Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ne de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan banka ödemelerine dair engelleri kaldıracak bir çözümden söz etti.

Alman Uluslararası Güvenlik İşleri Enstitüsü’nden araştırmacı Janis Kluge, Putin’in önerdiği BRICS ödeme sisteminin, gerçekte “Rusya ve İran dışında kimsenin işine yaramayacağını” savundu.

Kluge’ye göre, plan, “sadece ek maliyetler ve riskler yaratıyor. Rusya bile mecbur kalana kadar doları terk etmedi; hala dış ticaretinin yüzde yirmisi için dolar ve avroya bel bağlıyor”.

Hindistan, Ukrayna’ya dönük askeri müdahale başladığından bu yana Rusya’nın en büyük ikinci ticaret ortağı ve Çin’den sonra Rus petrolünün en büyük alıcısı konumuna geldi.

Fakat Rusya, son iki yıldır Hint mallarına gereken karşılığı veremiyor. Eurostat verilerine göre Hindistan’dan yapılan ithalat yılda 4,2 milyar dolarlık sınırlı bir hacimde kalırken, bu rakam 1990’ların sonundan bu yana en düşük seviyelerde seyrediyor. Ağustos ayı itibarıyla 2,5 milyar avroya ulaşan ithalat, hala Avrupa’dan yapılan ithalatın oldukça gerisinde kalıyor.

Neredeyse tüm Türk bankaları Rusya ile iş yapmayı kesti

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Ermenistan Dışişleri: “Ermeni Soykırımı’nın tanınması dış politika önceliğimiz değil”

Yayınlanma

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, sözde “Ermeni soykırımının” uluslararası alanda tanınmasının ülkenin dış politikası için bir öncelik olmadığını belirtti.

Tarihi olayların tarihçiler tarafından incelenmesi gerektiğini vurgulayan Mirzoyan, Ermenistan’ın bu konuyu diplomatik öncelikler arasında görmediğini açıkladı.

Mirzoyan, sözde “Ermeni soykırımının” uluslararası alanda tanınması konusunun, Erivan’ın dış politikasında öncelikli bir hedef olmadığını belirtti.

TASS ajansının aktardığına göre Mirzoyan, “Ermeni soykırımının tanınması Ermenistan’ın dış politika gündeminde bir öncelik değildir,” diyerek, bu tarihi trajedinin tarihçiler tarafından detaylıca incelenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ermenistan muhalefeti ise sık sık Azerbaycan ve Türkiye’nin Ermenistan hükümetine, sözde “Ermeni soykırımı” dahil olmak üzere ulusal meselelerden vazgeçmesi konusunda baskı yaptığını öne sürüyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English