DİPLOMASİ

Çin ve Türkiye’deki bankaların ardından Hindistan bankaları da Rusya ile çalışmayı reddetmeye başladı

Yayınlanma

ABD’nin finansal yaptırımlarının sıkılaşması, Hindistan bankalarının da Rusya ile ticarette temkinli davranmasına yol açtı. Rusya, BRICS çerçevesinde alternatif ödeme sistemleri geliştirmeyi önerse de bu tekliflere yeterli destek bulamıyor.

ABD’nin mali yaptırımlarını sıkılaştırılması, Çin, Türkiye ve diğer “dost” ülkelerdeki bankaların Rusya ile işbirliğinden çekilmesine yol açarken, Rusya’nın bir diğer büyük ticaret ortağı olan Hindistan’da da benzer bir durum yaşanıyor.

Bloomberg‘in haberine göre Rusya’nın Yeni Delhi Büyükelçisi Denis Alipov, Hint bankalarının Rusya ile ticari anlaşmalara katılmakta temkinli davrandığını ifade etti.

Alipov, ABD ile bağları olan Hintli bankaların “ABD’nin ikincil yaptırımlarından endişe duyduklarını” belirtti.

Alipov, Moskova’nın bu soruna BRICS düzeyinde bir çözüm bulunmasını umduğunu ifade ederek, “Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika’nın küresel ekonomik sorunların çözümünde eşit söz hakkına sahip olması önemli,” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazan’da düzenlenen BRICS zirvesinde ödeme sorunlarını aşmak için dolara alternatif bir ödeme sistemi önermişti. Moskova’nın planına göre bu sistem, SWIFT’in bir benzerini, dijital varlık işlemleri için mekanizmaları, bir emtia borsasını ve hatta Putin’in zirve katılımcılarına tanıttığı kendi para birimini içerebilir.

Ancak Moskova, BRICS liderlerinin ilgisini çekmeyi başaramadı. Zirvenin sonuç bildirgesinde, yalnızca Rusya’nın önerisini “tartışma” ve “inceleme” konusunda mutabık kalındı.

Zirvede ikili görüşmelerin sonunda ne Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ne de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan banka ödemelerine dair engelleri kaldıracak bir çözümden söz etti.

Alman Uluslararası Güvenlik İşleri Enstitüsü’nden araştırmacı Janis Kluge, Putin’in önerdiği BRICS ödeme sisteminin, gerçekte “Rusya ve İran dışında kimsenin işine yaramayacağını” savundu.

Kluge’ye göre, plan, “sadece ek maliyetler ve riskler yaratıyor. Rusya bile mecbur kalana kadar doları terk etmedi; hala dış ticaretinin yüzde yirmisi için dolar ve avroya bel bağlıyor”.

Hindistan, Ukrayna’ya dönük askeri müdahale başladığından bu yana Rusya’nın en büyük ikinci ticaret ortağı ve Çin’den sonra Rus petrolünün en büyük alıcısı konumuna geldi.

Fakat Rusya, son iki yıldır Hint mallarına gereken karşılığı veremiyor. Eurostat verilerine göre Hindistan’dan yapılan ithalat yılda 4,2 milyar dolarlık sınırlı bir hacimde kalırken, bu rakam 1990’ların sonundan bu yana en düşük seviyelerde seyrediyor. Ağustos ayı itibarıyla 2,5 milyar avroya ulaşan ithalat, hala Avrupa’dan yapılan ithalatın oldukça gerisinde kalıyor.

Neredeyse tüm Türk bankaları Rusya ile iş yapmayı kesti

Çok Okunanlar

Exit mobile version