Bizi Takip Edin

RUSYA

Donbass’ta düzenlenen referandumlar hakkında bilinenler

Yayınlanma

Donbass, Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya bağlanmak için yapılan referandumlar bugün başladı. Moskova, ilgili bölgelerin Rusya’ya bağlanması halinde Ukrayna güçlerinin buraya düzenleyeceği saldırıların Rusya topraklarına düzenlenmiş saldırılar olarak kabul edileceği uyarısını yaptı. Kiev ise referandum sonuçlarını tanımayacağını açıkladı.

2014’te Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ve 21 Şubat 2022’de Rusya tarafından tanınan Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ve 24 Şubat’ta başlayan askeri müdahaleden sonra Rus kuvvetlerinin kontrolüne giren Herson ve Zaporijya bölgelerinde 20 Eylül’de kararlaştırılan Rusya’ya bağlanma konulu referandumlar bugün yerel saatle 08.00’de başladı.

Donbass cumhuriyetleri, Rusya Federasyonu’na katılmaya hazır olduklarını daha önce defalarca ilan etmişti. 2022’de Herson ve Zaporijya’nın Rus kuvvetlerinin kontrolüne giren bölgelerindeki yetkililer tarafından da benzer açıklamalar yapılmıştı.

Referandum 23-27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. 27 Eylül’de Lugansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde oylamanın daha erken tamamlanması planlanıyor, ardından oyların sayımı başlayacak.

Donetsk Halk Cumhuriyeti

19 Eylül 2022’de Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Sivil Meclisi, Donetsk lideri Denis Puşilin’e ve DHC Halk Konseyi’ne (parlamento) Rusya’ya katılma konusunda derhal referandum düzenleme talebinde bulundu.

20 Eylül 2022’de Puşilin, ilgili yasayı imzaladı ve aynı gün Donetsk Merkezi Seçim Komisyonu referandum düzenleme prosedürünü onayladı.

Donetsk’te 450 sandık ve ayrıca sığınmacılar için Rusya’da 200’den fazla sandık açıldı. Oy kullanabilecek kişi sayısına göre 1,5 milyondan fazla oy pusulası basıldı. Pusulada, “Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’na katılmasından yana mısınız?” sorusu yer aldı.

Lugansk Halk Cumhuriyeti

17 Haziran 2022’de Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) Merkezi Seçim Komisyonu, sandık ve referandum istasyonları oluşturma prosedürünü onayladı. 15 Temmuz’da Lugansk Halk Konseyi oturumunda referandum için bir genel merkezin oluşturulması planı yürürlüğe konuldu.

22 Temmuz’da Meclis Başkanı Aleksey Karyakin, sandık merkezlerinde gözlemcilerin oluşturulması için çalışmalara başladığını duyurdu.

19 Eylül 2022’de Lugansk Kamu Odası, LHC’nin Rusya’ya bağlanması konusunda derhal referandum düzenlenmesi talebiyle Lugansk lideri Leonid Paseçnik’e başvurdu.

20 Eylül 2022’de Paseçnik, ilgili yasayı imzaladı ve 21 Eylül’de Lugansk Merkezi Seçim Komisyonu, referandum prosedürünü onayladı.

Lugansk sakinleri, bölgedeki 461 sandıkta ve ayrıca 201 sandık merkezinin oluşturulduğu Rusya’nın neredeyse tüm bölgelerinde oy kullanabilecek. DHC’deki oy pusulalarındaki aynı soru Lugansk’taki pusulalarda da yer alıyor.

Zaporijya bölgesi

24 Şubat’ta başlayan askeri harekatın ardından Zaporijya bölgesinin önemli bir kısmı Rus kuvvetlerinin kontrolüne girdi. Daha sonra bu bölgede, Yevgeniy Balitskiy başkanlığında bir askeri-sivil yönetim kuruldu.

Bölgenin geçici başkenti, bölgenin en büyük kenti olan Melitopol oldu. 8 Haziran 2022’de Balitskiy, kurtarılmış bölgelerin yetkililerinin Rusya’ya katılım konusunda bir referandum düzenlemeyi planladığını açıkladı. 23 Temmuz’da Balitskiy, referandum düzenlemek üzere seçim komisyonu kurulmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

8 Ağustos’ta ise “Zaporijya Bölgesi Seçim Komisyonu tarafından referandum organizasyonunun hazırlanmasına ilişkin” talimatname imzalandı. 20 Eylül 2022’de, “Rusya ile birlikteyiz” halk hareketi, bölgenin Rusya Federasyonu’na bağlanması konusunda referandum düzenleme talebiyle askeri-sivil yönetime müracaat etti.

Aynı gün Balitskiy, 23-27 Eylül’de referandum düzenlenmesi talimatı yayımladı. “Rusya ile birlikteyiz” hareketinin başkanı Vladimir Rogov, yaptığı açıklamada “kurtarılmış toprakların yüzde 73’ünde referandum yapılacağını” bildirdi.  Seçim komisyonuna göre bölgede 394 sandık kuruldu.

Seçim listelerinde 500 binden fazla kişi yer alırken oy pusulaları, Donetsk ve Lugansk’tan farklı olarak hem Rusça hem Ukraynaca dillerinde basılıyor.

Herson bölgesi

2022’nin mart ayının başında Herson bölgesinin büyük kısmı Rus ordusunun kontrolüne girdi. 15 Mart’ta Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “bölgenin tamamının kurtarıldığını” ilan etti ve bölgede Vladimir Saldo başkanlığında bir askeri-sivil yönetim kuruldu.

29 Haziran 2022’de askeri-sivil yönetimin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, yetkililerin referandum hazırlamaya başladığını duyurdu. 22 Temmuz’da Saldo, seçim komisyonunun kurulmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

20 Eylül 2022’de Herson Halk Konseyi, referandumun derhal yapılması talebiyle Saldo’ya müracaat etti. Aynı gün Saldo, referandum düzenlenmesine ilişkin kararnameyi de imzaladı.

Bölgede yaklaşık 750 bin seçmen referanduma katılabilecek. 198 sandık oylamaya açıldı ve Kırım, Moskova ve diğer bir dizi kentte de oy kullanılabilecek.

Oy pusulaları, Zaporijya’da olduğu gibi hem Rusça hem de Ukraynaca dillerinde basıldı.

Rusya ve Batı’nın reaksiyonu

21 Eylül 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ulusa sesleniş konuşmasında Moskova’nın referandumlardan çıkan kararı destekleyeceğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Newsweek dergisine verdiği röportajda söz konusu bölgelerin Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğü uyarınca kendi kaderini tayin hakkına sahip olduğunu ve Moskova’nın da seçimlerine saygı göstereceğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Donbass’ın gerçekleştirilen referandumlar sonucunda Rusya’ya bağlanması halinde Ukrayna güçlerinin buraya düzenleyeceği saldırıların Rusya topraklarına düzenlenmiş saldırılar olarak kabul edileceği uyarısını yaptı.

Kiev ve Batılı ülkeler ise, referandum sonuçlarını tanımayacaklarını açıkladılar.

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, Avrupa bankalarından döviz transferlerini kısıtlamamalarını talep etti

Yayınlanma

Avrupa bankalarının Rusya’daki iştirakleri zor bir durumla karşı karşıya: Bir yandan Avrupalı düzenleyiciler Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırmalarını isterken, diğer yandan Rusya Merkez Bankası müşterilerine karşı ayrımcılık yapmamalarını, döviz ve sınır ötesi transferleri reddetmemelerini talep ediyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yabancı bankaların ülkedeki iştiraklerinin müşterilerini bankacılık işlemlerinde, özellikle sınır ötesi ödemelerde ayrımcılığa tabi tutmalarının kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu bankalara talimat verdiklerini açıkladı.

Nabiullina, “Yakın zamanda Rusya’daki Avrupa bankalarının iştiraklerine, yabancı para birimlerinde transfer yapmayı reddetmemeleri veya Rus yasalarına aykırı gerekçelerle bu tür transferlere engel oluşturmamaları yönünde bir talimat gönderdik,” dedi.

Ayrıca Merkez Bankası, yabancı banka iştiraklerinin, Rus banka müşterilerinin kişisel veriler dahil bilgilerini “herhangi bir liste oluşturmak amacıyla” ana kuruluşlarına iletmelerini yasakladı.

Savaşın başlamasından sonra Raiffeisenbank, Rusya ile Avrupa arasındaki ana bağlantı noktası haline geldi. Banka, 2023 yılında sınır ötesi ödemeler pazarındaki payının yüzde 40 ila 50 civarında olduğunu tahmin ediyordu. Ancak eylül ayından itibaren, birkaç büyük şirket dışında tüm müşteriler için yabancı para cinsinden dışarıya yapılan transferleri durdurdu. Banka bu kararı, ana grubu Raiffeisen Bank International’ın (RBI) Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatı doğrultusunda aldığını açıkladı.

Nabiullina, bu açıklamayı yeterli bulmadı. Rusya Merkez Bankası’nın yabancı bankaların Rus iştirakleri üzerindeki baskının farkında olduğunu kabul eden Nabiullina, fakat bu Avrupa bankalarının Rus iştirakleri Rusya yasalarına göre kurulduğu ve ülkenin hukuk sisteminde faaliyet gösterdiği için, yaptırımlara değil bu yasalara uyması gerektiğini vurguladı.

Unicredit gibi, Raiffeisenbank da satışı için devlet başkanının onayı gereken bankalar listesine dahil edildi. Bununla beraber, Raiffeisenbank’ın durumunu daha da zorlaştıran bir gelişme olarak, mahkeme kısa süre önce bankanın hisselerine tedbir kararı koydu.

Rusya’daki son büyük Amerikan bankası faaliyetlerini sonlandırıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus milletvekili Kolesnik: İnsanlara nükleer silahların yarattığı tehdidi hatırlatmamız lazım

Yayınlanma

Birleşik Rusya Partisi’nden Devlet Duması milletvekili Andrey Kolesnik, Rusya Federasyonu topraklarında bir nükleer bomba patlatılmasını önerdi. Kolesnik, pek çok yabancı siyasetçinin nükleer silahların oluşturduğu tehdidi unuttuğunu belirterek, Rusya’nın dünyaya bu tehlikeyi hatırlatması gerektiğini savundu.

Lenta.ru‘ya konuşan Kolesnik, “Rehavete kapılmamalıyız. Bir test sahasında nükleer patlama gerçekleştirmemiz gerekiyor. Şu anda nükleer testleri yasakladık ama belki de insanlar bunun gerçekten nereye gittiğini görmeli. Moratoryum kaldırılırsa, belki insanlık iki kez düşünür,” dedi. Ayrıca, Ukrayna’nın ‘kirli bomba’ kullanmayı planladığını iddia etti.

Kolesnik, dünyanın Çernobil ve Hiroşima’da yaşanan trajedileri ve nükleer silahların yıkıcı etkisini unuttuğuna işaret etti.

Ağustos ortalarında RIA Novosti, isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Ukrayna’nın Kurçatov ve Energodar’daki nükleer santrallere saldırı hazırlığında olduğunu bildirmişti. Bu iddia kısa sürede diğer bilgi kaynakları ve bazı Rus yetkililerce doğrulandı. Fakat Ukrayna, Rusya’yı yanlış bilgi yaymakla suçladı ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na bağlılığını hatırlattı.

Rusya’da nükleer silahların caydırıcı olarak kullanılması fikri daha önce de dile getirilmişti. Ocak 2023’te Askeri Bilimler Akademisi’nden kıdemli bir araştırmacı olan Vladimir Prohvatilov, nükleer denemelerin yeniden başlamasının NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmaya ve Kiev’i Kırım’ı geri alma fikrinden vazgeçmeye zorlayabileceğini öne sürmüştü.

Eylül ayında, Rusya Devlet Başkanlığı danışmanlarından Sergey Karaganov, Ukrayna birliklerinin Kursk oblastını işgalini tartışırken, nükleer saldırı başlatılmasını ve Berlin’e saldırı düzenlenmesini önermişti. Karaganov, Rusya’nın topraklarının ele geçirilmesine nükleer silahlarla karşılık verme hakkını savunmuştu.

Ryabkov: Rusya, nükleer doktrinini Batı’nın eylemlerini inceledikten sonra değiştirecek

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın yedi bölgesine geniş çaplı İHA saldırısı

Yayınlanma

15 Eylül gecesi, Ukrayna’ya ait yaklaşık 30 insansız hava aracı (İHA) Rusya’nın yedi farklı bölgesine saldırı düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı, bu saldırıların başarıyla püskürtüldüğünü ve tüm İHA’ların imha edildiğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, İHA’ların düşürüldüğü bölgeleri şöyle sıraladı: Bryansk’ta 15, Kursk’ta 5, Smolensk’te 4, Orel’de 2, Belgorod, Kaluga ve Rostov oblastlarında ise birer adet. Saldırılarda uçak tipi İHA’ların kullanıldığı da belirtildi.

Bölge yetkilileri, saldırıların can kaybına yol açmadığını ve düşen enkazın önemli bir hasara neden olmadığını bildirdi.

Bu açıklamalar Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz başta olmak üzere Smolensk, Rostov ve Kaluga oblsatlarının yöneticileri tarafından da doğrulandı.

Bu saldırıdan birkaç gün önce, 10 Eylül gecesi, Ukrayna İHA’ları Moskova’yı hedef aldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kent civarındaki en az 14 İHA’nın hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Fakat Moskova Valisi Andrey Vorobyov, Ramenskoye’de bir İHA’nın bir apartmana isabet ettiğini, çıkan yangında 46 yaşında bir kadının hayatını kaybettiğini ve üç kişinin yaralandığını bildirmişti.

Aynı gece, Rusya’nın sekiz farklı bölgesine daha İHA saldırıları düzenlendi. Savunma Bakanlığı, toplamda 144 İHA’nın etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bu saldırılarda en çok hedef alınan bölge 72 İHA ile Bryansk olurken, onu sırasıyla Kursk, Tula, Belgorod, Kaluga, Voronej, Lipetsk ve Orel oblastları takip etti.

Ukrayna 144 İHA ile Rusya’ya saldırdı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English