Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’dan kısmı seferberlik: ‘Batı ile savaşıyoruz’

Yayınlanma

Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, Herson ve Zaporojye bölgeleri Rusya’ya katılmak için referanduma giderken Rusya’da kısmi seferberlik ilan edildi. Putin, “Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil” dedi.

Askeri kısmi seferberlik ilan eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını desteklediklerini açıkladı.

Ulusal sesleniş konuşması yapan Putin, “Ülkemizi, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumak, vatandaşlarımızı ve özgürleştirilmiş bölgelerdeki insanları korumak için Rusya Savunma Bakanlığı ve Rusya Genelkurmay Başkanlığının kısmi seferberlik ilan edilmesine yönelik tekliflerini desteklemek gerektiğini düşünüyorum. İlgili kararnameyi imzaladım” dedi.

Putin, seferberlik için yalnızca belirli tecrübedeki vatandaşların askeri hizmet için çağrılacağın ve özel askeri operasyon deneyimi doğrultusunda ilave askeri eğitim alacaklarını belirtti.

‘Batı Rusya’yı yok etmeye çalışıyor’

Batı’nın egemen, bağımsız kalkınma merkezlerini bastırmaya, Rusya’yı yok etmeye çalıştığını vurgulayan Putin, “Batı barışçıl bir çözümden yana değil, Ukrayna’ya silah yığıyor. Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil” dedi.

Ukrayna’nın bizzat NATO ve Batı’nın desteği ve komutası ile çeteler oluşturduğunu söyleyen Putin, şu ifadeleri kullandı: “Kiev rejimi, yabancı paralı askerler ve aşırı milliyetçilerden oluşan yeni çete gruplarını harekete geçirdi. Askeri birlikler NATO standartlarına göre ve Batılı danışmanların fiili komutası altında eğitiliyor. Aynı zamanda, 2014’teki silahlı darbeden hemen sonra kendi vatandaşlarına karşı uygulamaya koydukları Ukrayna genelindeki baskı rejimi, en sert şekilde güçlendirildi. Korkutma, terör, şiddet politikası tüm kitlesel, korkunç, barbar biçimlerde tezahür ediyor.”

‘Tüm Donbass toprakları özgürleştirilecek’

Kiev’in Donbass’ta barışçıl çözümü reddettiğini vurgulayan Rusya Devlet Başkanı, bu bağlamda harekatın amacının tüm Donbass topraklarının özgürleştirilmesi olduğunu ve değişmediğini vurguladı.

“Bize yakın insanları parçalanmaları için cellatlara teslim etme hakkımız yok” ifadesini kullana Putin, “Altını çiziyorum, referandumların yapılması için güvenlik koşullarının sağlanması, insanların iradelerini ortaya koyabilmesi adına her şeyi yapacağız” diye konuştu.

Rusya lideri, konuşmasının son bölümünde “Rusya vatandaşları, anavatanımızın toprak bütünlüğünün, bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün elimizde mevcut tüm araçlarla sağlanacağından emin olabilirler. Desteğinize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Seferberlik kararı NATO’nun askeri potansiyeline karşı alındı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, kısmi seferberlik kararının Rusya’nın NATO’nun tamamının ve bir dizi farklı hasım ülkenin askeri potansiyeliyle karşı karşıya kalması nedeniyle alındığını ifade etti.

‘Batı fiilen komuta ediyor’

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Rusya’nın sadece Ukrayna’yla değil, kolektif Batı’yla savaştığını vurguladı.

Batı ülkelerinin Ukrayna’ya ‘çok büyük miktarlarda silah gönderdiğini’ ve Ukrayna güçlerinin de Batı yapımı silahları giderek daha sık sivillere karşı kullandığını belirten Rusya Savunma Bakanı, 150 Batılı askeri uzmanın sürekli olarak Kiev’de bulunduğunu ifade etti ve ekledi, “Bu, fiilen komuta etmektir”.

Şoygu ayrıca Rusya’da silah altına alınacak yedek asker kaynağını tamamıyla kullanmayacaklarını, sadece 300 bin yedek askerin görevlendirileceğini kaydederek Rusya’da istenmesi halinde göreve çağrılabilecek 25 milyona yakın yedek asker bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Ukrayna: Savaş Moskova’nın planına göre ilerlemiyor

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise, Rusya’nın kısmi seferberlik ilan etmesinin sürpriz bir gelişme olmadığını ve bu kararın savaşın Moskova’nın planına göre ilerlemediğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Podolyak, “Ukrayna’yı yok etmek isteyen Rusların seferberlik, sınırların kapatılması ve banka hesaplarının bloke edilmesini elde ettiği” yorumunu yaptı.

Donbass’ta referandum

Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül tarihlerinde referandum yapılması kararı aldığı bildirilmişti. Ayrıca Rusya’nın kontrolünde bulunan Herson ve Zaporijya bölgelerinde de halk oylaması yapılacağı duyurulmuştu.

RUSYA

Zaharova: Kuzey Akım sabotajında ABD ve İngiltere’nin dahli olduğuna dair elimizde kanıtlar var

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotajda ABD ve İngiltere’nin suçlu olabileceğine dair ellerinde kanıt bulunduğunu bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Akım boru hatlarına yönelik bombalı saldırılarda ABD ve İngiltere’nin dahli olduğuna dair ellerinde kanıt bulunduğunu ve bu kanıtları duruma göre açıklayacaklarını söyledi.

Zaharova, “Bu kanıtlar elimizde mevcut. Ancak bunları kamuoyuna açıklayıp açıklamayacağımıza, amaca ve soruşturmanın gidişatına göre karar vereceğiz,” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın, bu davaya ilişkin yalnızca kamuoyu önünde değil, aynı zamanda yerleşik yasal kanallar aracılığıyla da defalarca iş birliği teklif ettiğini vurgulayan Zaharova, Almanya’nın bu soruşturmada Rusya ile bilgi paylaşımında bulunması gerektiğini belirtti.

Kuzey Akım ve Kuzey Akım-2 boru hatları, 26 Eylül 2022’de gerçekleştirilen bir sabotaj sonucu zarar gördü. Kuzey Akım-2’nin sadece bir hattı sağlam kaldı, ancak Almanya, boru hattının inşası tamamlanmış olmasına rağmen gaz sevkiyatı için kullanılmasına izin vermedi.

İsveç, Danimarka ve Almanya olayla ilgili soruşturma yürüttü, ancak ilk iki ülke suçluları tespit edemedi ve davayı kapattı. Ağustos 2024’te Almanya, üç Ukrayna vatandaşı hakkında yakalama kararı çıkardı. İlk bulgulara göre, dalgıçların boru hatlarına patlayıcı düzenekler yerleştirdiği iddia ediliyor.

Almanya, Kuzey Akım patlamalarıyla ilgili çok sayıda tutuklama emri çıkardı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kırım’da iki gündür yanmakta olan petrol deposuna ATACMS füzeleriyle saldırı düzenlenmiş olabilir

Yayınlanma

Kırım’ın Feodosiya bölgesindeki büyük bir petrol deposuna yapılan saldırıda ABD yapımı ATACMS füzelerinin kullanılmış olabileceği iddia edildi. Saldırı sonucunda çıkan yangın iki gündür devam ederken, bölgede acil durum ilan edildi ve binden fazla kişi tahliye edildi.

Telegram’da yayın yapan Astra haber ve analiz kanalının güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Ukrayna 7 Ekim’de Feodosiya’daki bir petrol deposuna saldırıda ABD yapımı ATACMS füzelerini kullandı.

Elde edilen verilere göre, tesise bu türden toplam iki füze fırlatıldı. Saldırı sonucunda 5 bin ve 10 bin metreküp kapasiteli iki tank hasar gördü.

Meydana gelen yakıt sızıntısı, hâlâ söndürülemeyen şiddetli bir yangına yol açtı. Kaynaklar ayrıca, bir dizel yükleme boru hattının da zarar gördüğünü belirtti.

Beregovoye köyü yakınlarındaki petrol deposu, 7 Ekim gecesi saldırıya uğradı. Hedef alınan tesis, Kırım’ın petrol ürünleri aktarımı açısından en büyüğü olan Deniz Petrol Terminali’ydi.

Kırım’ın Feodosiya kentinde petrol deposu yangını: Binden fazla kişi tahliye edildi

Yarımadada bu türden iki terminal bulunuyor; diğeri Sivastopol’de yer alıyor. Yerel sakinler Krımskomiy Vetru (Kırım Rüzgarı) adlı haber kaynağına, saat 04:30 civarında uçak gürültüsüne benzer bir ses ve ardından üç patlama duyduklarını aktardı.

Saldırı sonrası başlayan yangının parıltısı, 25 kilometre uzaklıktaki Kirovske köyünden bile görülebiliyordu. Sosyal medyada paylaşılan, üç sütun halinde yükselen yoğun siyah duman içeren fotoğraflar, füzelerin tesisi birkaç noktadan vurduğuna işaret ediyor.

Olay üzerine terminal bölgesinde, insanların erişimini ve etkilenen alana ulaşımı kısıtlayan belediye düzeyinde bir teknolojik acil durum rejimi ilan edildi.

Rus kolluk kuvvetlerine yakınlığıyla bilinen Baza adlı Telegram kanalı, petrol deposuna iki füzenin isabet ettiğini bildirdi. Kanala göre üç kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. İki yakıt tankı tamamen yok olurken, üç tank da hasar gördü.

Pazartesi akşamı bir başka tankın daha alev aldığı öğrenildi. 8 Ekim sabahı, Feodosiya’nın Rusya tarafından atanan belediye başkanı İgor Tkaçenko, acil durum bölgesinin yakınında -Karadeniz kıyısı ve Kamışı civarında- yaşayan 1047 kişinin geçici barınma merkezlerine tahliye edildiğini duyurdu.

Tkaçenko ayrıca, “Yangını söndürme çalışmalarının devam ettiğini” de sözlerine ekledi.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kadirov, Rusya’nın göç politikasını sıkılaştırmasına tepki gösterdi

Yayınlanma

Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Rusya’nın sıkılaşan göç politikasını sert bir dille eleştirdi. Kadirov, mevcut yöntemlerin ‘iğrenç’ olduğunu belirterek, göç sorunlarının kitlesel sınır dışı etmelerle çözülemeyeceğini vurguladı.

Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov, Rusya’nın giderek sertleşen göç politikasını ağır bir dille eleştirdi. Kadirov, uygulanan yöntemleri “iğrenç” olarak nitelendirirken, “göç sorununun kitlesel sınır dışı etmelerle çözülemeyeceğini” vurguladı.

Kadirov, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, “Alınan bazı tedbirler, en hafif tabirle hayal kırıklığı yaratıyor. Sanki birileri kasıtlı olarak Rusya’yı komşu kardeş bölgelerle karşı karşıya getirmeye çalışıyor gibi görünüyor,” ifadelerini kullandı.

Çeçen lider, mevcut göç kontrol unsurlarının kaotik ve sert bir şekilde uygulandığını belirtti.

Ayrıca, bu yöntemlerin sürekli kullanılmasının göç sorununu daha da ağırlaştıracağı uyarısında bulunan Kadirov, “yetkin bir göç kontrol sistemi kurulmasının” gerekliliğine de dikkat çekti.

Bu açıklamalar, Rus parlamentosunda yaşanan son gelişmelerin ardından geldi. 3 Ekim’de Duma’ya, Rusya’da yasa dışı göçün örgütlenmesini sınırlamayı amaçlayan beş yasa tasarısı sunuldu.

Meclis Başkanı Vyaçeslav Volodin’in öncülüğünde 350’den fazla milletvekili, bu tasarılara imza attı.

mOSKOVA, 22 Mart’ta Crocus City Hall’a düzenlenen terör saldırısının ardından göç politikasını sıkılaştırmak için harekete geçti. Söz konusu saldırıda dört teröristin silahlı eylemi sonucu 145 kişi hayatını kaybetti, 551 kişi de yaralandı.

Bu olayın ardından açılan davadaki sanıkların çoğunun Tacikistan vatandaşı olması, göç politikasındaki değişiklikleri hızlandırdı.

Tacikistan, Rusya’nın sıkılaşan göç politikasından rahatsız

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English