Ermenistan parlamentosu, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecini başlatma kararını onayladı. Bu karar, Rusya’nın tepkisine yol açarken, Ermenistan’ın hem AB hem de Avrasya Ekonomi Birliği (AEB) ile ilişkilerini nasıl sürdüreceği merak konusu.
Ermenistan Ulusal Meclisi (tek kamaralı parlamento), 12 Şubat’ta hükümetin sunduğu “Ermenistan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) Katılım Sürecinin Başlatılması Hakkında” yasa tasarısını ilk okumada kabul etti.
Parlamento basın servisinin açıklamasına göre, tasarı 107 sandalyeli mecliste 63 hükümet yanlısı milletvekili tarafından desteklenirken, eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından kurulan “Şerefime Borçluyum” partisinin altı üyesi karşı çıktı. Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın liderliğindeki 28 sandalyeli muhalif Ermenistan İttifakı ise oylamayı boykot etti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan parlamentosunun AB’ye katılım sürecini başlatma kararının “egemen bir hak” olduğunu belirtti. Fakat Peskov, devletlerin Avrupa Birliği’ne kabul sürecinin karmaşıklığına dikkat çekti ve “Şu an için Ermenistan’ın AEB üyeliğinden ve Avrasya ekonomik entegrasyon süreçlerinden fayda sağladığını görüyoruz ve bu faydalar son derece açık,” dedi.
Yasa tasarısı aslında, parlamentoya sunulması için gerekli olan 50 bin imzayı aşarak 60 bin imza toplayan Eurovot adlı bir sivil inisiyatif grubu tarafından hazırlanmıştı. 9 Ocak 2024’te Ermenistan hükümeti yasa tasarısını destekleyerek parlamentoya gönderdi.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan daha önce ülkenin AB’ye katılım sürecini başlatma olasılığından defalarca bahsetmiş ve bu tür bir kararın referandumla onaylanması gerektiğini vurgulamıştı.
Paşinyan ayrıca, Erivan’ın AEB’de (Ermenistan’ın yanı sıra Rusya, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan’ın da üye olduğu) “iyi durumda” olduğunu ve İran ile işbirliğini derinleştirmekle ilgilendiğini, ancak halkın “belirli bir kesiminin” Avrupa seçimini tercih ettiğini belirtmişti.
Ocak ayının ortalarında Ermenistan Ekonomi Bakanı Gevorg Papoyan, ülkenin AEB’yi AB ile değiştirmeyeceğini, ancak bağımsızlık için çabaladığını vurgulamıştı.
Peskov da o dönemde, gümrük ve ekonomik kurallarındaki büyük farklılıklar nedeniyle Ermenistan’ın aynı anda iki örgütte birden üye olmasının mümkün olmadığını söylemişti.
Ermenistan’da AB’ye katılım yasası meclisten geçti
Verilerle Ermenistan’ın AB ve AEB işbirliği
Ermenistan İstatistik Komitesi’nin verilerine göre, 2024’ün ilk 10 ayında ülkenin AEB ile ticaret hacmi 11,2 milyar doları aştı (2023’ün aynı dönemine göre yüzde 84,9’luk bir artış). Bu miktarın yüzde 90’ından fazlasını Rusya ile yapılan ticaret oluşturuyor.
Aynı dönemde Ermenistan’ın AB ülkeleriyle dış ticaret hacmi ise 1,9 milyar doların biraz üzerinde gerçekleşti (yüzde 14,9’luk bir düşüş). Rusya’nın Ermenistan’daki ticaret temsilciliğinin tahminlerine göre, 2024 sonunda Ermenistan ve Rusya arasındaki ticaret hacmi 15 milyar doların üzerine çıktı ve bunun 4,8 milyar dolarını Ermenistan’ın ihracatı oluşturdu (2023’te bu rakam 3,2 milyar dolardı).
Ermenistan aynı zamanda ABD ile işbirliğini derinleştirmeye devam ediyor. 14 Ocak’ta Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında iki ülke arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı. Sovyet sonrası ülkeler arasında şu anda Amerikalılarla benzer bir anlaşmaya sahip tek ülke Ukrayna.
Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IMEMO) Orta Asya Bölüm Başkanı Stanislav Pritçin, Vedomosti gazetesine verdiği demeçte Ermenistan’ın AB’ye tam üye olma şansı olmadığını belirtti. Öte yandan, komşu Gürcistan’ın AB’ye katılım sürecinin dondurulması (Tiflis ile AB arasındaki katılım müzakereleri Gürcistan hükümeti tarafından 2028’in sonuna kadar durduruldu) bu bağlamda Erivan için bir destek olabilir.
Pritçin, “Gürcistan’ın Kafkasya’daki bir AB kalesi olarak kaybedilmesinden sonra, Ermeni liderliği tarafından Avrupa yolunun seçilmesi, Avrupa dış politikası için Kafkasya yönünde fiilen bir kurtuluş olarak adlandırılabilir. Ancak komşusunun aksine Ermenistan’ın Avrupa ile deniz sınırı yok ve ulusal mevzuatı Avrupa normlarına uygun hâle getirilmedi. Yine de Erivan, AB’ye aday ülke statüsü bekleyebilir, ancak daha fazlasını değil,” diye açıkladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü (MGIMO) önde gelen araştırmacılarından Nikolay Silayev de AB’nin Ermenistan’ın Avrupa alanına entegrasyonunu başlatmakla ilgilendiği, ancak sadece bu sürecin kendisi için olduğunu kabul ediyor.
Uzman, Brüksel’in Rusya’nın Kafkasya yönündeki dış politika yenilgisini göstermesinin önemli olduğunu ve Erivan’ın bu konuda yardımcı olduğunu belirtti.
Silayev, “AB’ye aday ülke statüsü almak için Avrupalılar büyük olasılıkla Ermenistan’dan Rusya karşıtı yaptırımlara katılmasını isteyeceklerdir, bu da ülkenin ihracat potansiyelini ve ekonomisini ciddi şekilde etkileyecektir,” değerlendirmesinde bulundu.
Ancak Pritçin’in belirttiği üzere, Erivan Ermenistan’ın AEB üyeliğinden elde ettiği faydaları anlıyor ve bu nedenle tüm ekonomik tercihleri ve pazarlara erişimi korumaya çalışacak. Uzman, “Yine de bu konu Avrasya Ekonomi Komisyonu’nun ve Rus liderliğinin gündeminde olacaktır. Ermenistan ateşle oynuyor ve ekonomik istikrarını sorguluyor,” dedi.
Silayev ise, Ermenistan’ın aslında AEB ile işbirliğini kademeli olarak azalttığına işaret etti.
Moskova’nın iki örgüte aynı anda üye olmanın uyumsuzluğu konusundaki uyarısından sonra bile Ermenistan parlamentosunun AB entegrasyonundan yana seçim yaptığına dikkat çeken Silayev, “Şimdi gündemde Ermenistan’ın AEB’den çıkış hızı ve bu adımın getirdiği imtiyazların ve diğer unsurların ortadan kaldırılmasının yasal olarak düzenlenmesi sorusu var,” diyerek sözlerini tamamladı.