Bizi Takip Edin

ASYA

Fabrikalar Trump’ın gümrük vergisi tehdidine karşı önlem alırken, Çin’in ihracatı tahminleri aştı

Yayınlanma

Çin’in ihracatı ekim ayında son iki yılın en hızlı artışını gösterirken, fabrikalar ABD ve Avrupa Birliği’nden gelecek yeni gümrük vergileri ve iki cepheli ticaret savaşı tehdidi karşısında stoklarını büyük pazarlara yöneltti.

ABD başkanlık seçimlerindeki kampanyasında Çin’den ithal edilen mallara %60’ın üzerinde gümrük vergisi uygulama vaadini keskin bir şekilde gündeme getiren Donald Trump’ın zaferinin, Çin’in bir numaralı ihracat pazarında stokların depolara kaymasına neden olması muhtemel.

Trump’ın gümrük vergisi tehdidi, yılda yaklaşık 500 milyar dolarlık sevkiyatın söz konusu olduğu Çinli fabrika sahiplerini ve yetkilileri tedirgin ederken, geçen yıl 466 milyar dolar değerinde Çin malı alan AB ile ticaret gerilimleri de yoğunlaştı.

Uzun süredir devam eden emlak piyasası borç krizi nedeniyle hane halkı ve iş dünyasının güveni sarsılırken, ihracat ivmesi zor durumdaki ekonomi için parlak bir unsur.

Perşembe günü açıklanan gümrük verilerine göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden yapılan sevkiyatlar geçen ay yıllık bazda %12,7 artarak, Reuters’in ekonomistler arasında yaptığı ankette öngörülen %5,2’lik artışı ve eylül ayındaki %2,4’lük artışı geride bıraktı.

İthalat ise %1,5 düşüş beklentisine karşılık %2,3 düşerek son dört ayda ilk kez negatife döndü.

Çin’in ticaret fazlası eylül ayındaki 81,71 milyar dolardan geçen ay 95,27 milyar dolara yükseldi.

Economist Intelligence Unit’in kıdemli ekonomisti Xu Tianchen, “2025’te baskılar başlamadan önce dördüncü çeyreğe çok fazla önden yüklemenin olacağını tahmin edebiliriz,” dedi ve ekledi: “Bunun esas olarak Trump’tan kaynaklandığını düşünüyorum. Tehdit giderek daha gerçekçi bir hal alıyor.”

TRUMP ETKİSİ

Çin’in ABD’ye ihracatı geçen ay yıllık %8,1 artarken, Avrupa’ya giden sevkiyatlar aynı dönemde %12,7 yükseldi.

Capital Economics’in Çin ekonomisti Zichun Huang bir notunda, “Önümüzdeki aylarda sevkiyatların güçlü kalmasını bekliyoruz,” dedi. “Trump’ın gümrük vergilerinden kaynaklanabilecek herhangi bir potansiyel etki gelecek yılın ikinci yarısına kadar gerçekleşmeyebilir” diye ekledi.

Huang, “Trump’ın dönüşü, ABD’li ithalatçıların gümrük vergilerinin önüne geçmek için alımlarını artırmasıyla Çin ihracatında kısa vadeli bir artış yaratabilir,” değerlendirmesini yaptı.

Çin gümrük verilerine göre, Çin’in geçen yıl ABD’ye en çok ihraç ettiği ürünler arasında akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve video oyun konsolları yer alıyor ve bu durum Trump’ın görevdeki ilk döneminde Çinli elektronik üreticilerini hedef almasının potansiyel bir tekrarını oluşturuyor.

Bu tür ürünlere yönelik talebin azaldığına dair işaretler var.

Güney Kore ve Tayvan’dan gelen ticaret verileri küresel talebin soğuduğuna işaret ederken, Alman üreticilerin de yurtdışında alıcı bulmakta zorlandıklarını bildirmesi, analistlerin Çinli üreticilerin alıcı bulmak için fiyatları düşürdüğü ya da stokları Çin dışına taşıdığı sonucuna varmasına yol açtı.

Ekim ayına ilişkin resmi bir fabrika faaliyet anketi, Çinli fabrikaların yurtdışında alıcı bulmakta hala zorlandığını gösterdi.

Şanghay’da yaşayan Çinli ekonomist Dan Wang, “PMI yeni ihracat alt endeksi düşüyor ve ihracat rakamı yükseliyorsa, bunun daha çok bir stok kayması olduğunu söylemek yanlış olmaz,” dedi.

İhracatçılar eylül ayında hava koşullarından kaynaklanan aksaklıkların hafiflemesinden de yardım alarak geciken siparişleri gönderebildiler.

Çin ve Hong Kong hisse senetleri perşembe günü, yatırımcıların potansiyel ilave teşvik önlemlerine ilişkin iyimserliğinin desteğiyle yükselirken, yuan dolar karşısında üç ayın en düşük seviyesinden toparlandı.

Analistler, zayıf yuanın ihracattaki artışa katkıda bulunmuş olabileceğini, ancak ithalatı da daha pahalı hale getirdiğini söylüyor.

ZAYIF İÇ TALEP İTHALATI VURDU

Çin’in Avrupa Birliği ve Güneydoğu Asya ekonomilerinden ithalatı geçen ay sırasıyla yıllık %6,1 ve %7,3 düşerken, Japonya’dan yapılan alımlar büyümeye devam etti.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısının ham petrol alımları %9 düşerek yıllık bazda üst üste altıncı aylık düşüşünü kaydetti.

China Everbright Bank’ta makroekonomik araştırmacı olan Zhou Maohua, “İthalat büyümesindeki daha fazla yavaşlama, esas olarak yurtiçi efektif talepteki zayıf toparlanmadan ve düşük ithalat fiyatları ile yükselen bazların etkisinden kaynaklanıyor,” dedi.

Ancak Çin’in soya fasulyesi ithalatı geçen ay, ABD’deki tahıl tüccarlarının ABD seçimleri öncesinde Asya devine rekor büyüklükte bir hasat sevk etmek için yarışmasıyla arttı.

Genel olarak, Çin’in ticaret motoru zorluklarla karşı karşıya olduğundan, ekonomistler Pekin’i büyüme için giden sevkiyatlara çok fazla bağımlı hale gelmemesi konusunda uyardı ve yetkilileri daha fazla teşvik sunmaya çağırdı.

ANZ analistleri, politika yapıcıların Trump döneminde daha yüksek gümrük vergilerinin üstesinden gelmek için parasal ve diğer adımların bir karışımını sunmasını bekliyor.

ANZ’nin büyük Çin baş ekonomisti Raymond Yeung, “Yetkililer, sübvansiyonlar veya finansmana erişim gibi tarife etkilerini dengelemek için bazı politika önlemlerini de değerlendirecektir” dedi ve ekledi: “Ticari politika önlemleri arasında yerel tüketim kampanyası ve Kuşak ve Yol ülkeleri arasında yeni ihracat pazarlarının geliştirilmesi de yer alacaktır.”

ASYA

TSMC bazı Çinli yapay zeka çipi müşterileri için üretimi askıya alacak

Yayınlanma

Nikkei Asia’ya konuşan kaynaklara göre Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) çok sayıda Çinli müşterisine yapay zeka ve yüksek performanslı bilgi işlem çiplerinin üretimini askıya alacağını söyledi.

Kaynaklar, etkilenen Çinli çip tasarım müşterilerinin, 7 nanometre veya daha iyi çip üretim teknolojilerini kullanarak yüksek performanslı bilgi işlem, grafik işlem birimleri (GPU) ve yapay zeka bilgi işlemle ilgili uygulamalar üzerinde çalışanlar olduğunu, ancak bu teknolojiyle mobil, iletişim ve bağlantı ile ilgili çipler üretenler olmadığını söyledi. TSMC’nin gelirleri üzerindeki genel etkinin asgari düzeyde olacağı belirtiliyor.

Nikkei Asia’nın edindiği bilgiye göre TSMC, Çinli müşterilerinin Huawei Technologies’e yönelik ABD ihracat kontrollerini aşmaya yönelik şüpheli girişimlerini keşfetmesinin ardından 7 nm veya daha iyi teknolojiler kullanan müşterilerine yönelik bir inceleme başlattı. TSMC, söz konusu müşteriler hakkında ABD Ticaret Bakanlığı’nı proaktif olarak bilgilendirdiğini söyledi.

Kaynaklardan biri, TSMC’nin Washington’un ihracat kontrol kurallarını ihlal etme riskinden kaçınmak için bu adımları attığını ve kararın Donald Trump’ı Beyaz Saray’a geri getiren bu haftaki ABD başkanlık seçimleriyle ilgisi olmadığını söyledi.

Bir başka kaynak ise TSMC’nin çip tasarımları daha yüksek bilgi işlem kapasitesine sahip olan bazı Çinli müşterilerine, çip tasarımlarının TSMC’de üretilebileceğini önce ABD Ticaret Bakanlığı Endüstri Güvenliği Bürosu’na teyit ettirmeleri gerektiğini söylediğini aktardı.

Kaynak, “Bu hamle, ABD ihracat kontrollerini atlatmaya yönelik olası girişimler üzerindeki incelemeyi sıkılaştırmak içindir,” dedi. “Şu anda inceleme sorumluluğu esas olarak TSMC’nin kendisine düşüyor, ancak ileride Çinli müşterilerin de daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerekecek” diye ekledi.

Yorum istenmesi üzerine şirket şunları söyledi: “TSMC piyasa söylentileri hakkında yorum yapmaz. TSMC yasalara saygılı bir şirkettir ve yürürlükteki ihracat kontrolleri de dahil olmak üzere tüm geçerli kural ve düzenlemelere uymaya kararlıyız.”

Çin medyasında ilk olarak Jiwei, TSMC’nin önümüzdeki hafta 7 nm veya daha iyi teknoloji kullanılarak üretilen ürünlerin Çinli yapay zeka çipi müşterilerine sevkiyatını durduracağını bildirdi.

Yıllık rapora göre Çin pazarı TSMC’nin geçen yılki 2,16 trilyon Yeni Tayvan doları (67,3 milyar $) tutarındaki toplam gelirinin yaklaşık %12’sini oluştururken, ABD %65’lik gelir katkısıyla Tayvanlı çip üreticisinin en büyük pazarı konumunda. Son çeyrekte ABD’li müşteriler TSMC’nin gelirinin %71’ini oluştururken, Çin’in katkısı %11 oldu.

Washington, Çin ordusuyla bağlantısı olduğu iddiasıyla Huawei’ye karşı ihracat kontrolleri uyguladı – şirket bunu reddediyor – ve Çin’in yarı iletken hırslarını daha geniş çapta engellemek için teknoloji ihracatına kapsamlı kısıtlamalar getirdi.

ABD ayrıca Asya’daki önemli çip ekonomileri olan Tayvan, Japonya ve Güney Kore’deki ihracat kontrol uygulamalarını da artırarak Taipei’ye ilk kez bölgeyi denetlemek üzere bir ihracat kontrol görevlisi yerleştirdi. Ayrıca BIS (Sanayi ve Güvenlik Bürosu) yetkililerini, şirketlerin karmaşık ihracat kontrol kurallarına nasıl uyabileceklerini açıklamak üzere zaman zaman Tayvan’a gönderdi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Japonya Trump dönemine hazırlanıyor

Yayınlanma

Japonya Başbakan Shigeru Ishiba ve ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Cumhuriyetçilerin Demokrat rakibi Kamala Harris’e karşı kazandığı çarpıcı zaferin ardından perşembe günü ilk telefon görüşmelerini gerçekleştirirken Japon lider ocak ayında resmen göreve başlamadan önce Trump ile ilişki kurmaya çalışıyor.

Yaklaşık beş dakika süren görüşmede Ishiba gazetecilere yeni lideri zaferinden dolayı kutladığını söyledi ve iki müttefik lider “Japonya-ABD ittifakını daha da yüksek bir seviyeye çıkarmak” için yakında bir araya gelmeyi kabul etti.

“Bu onunla yaptığım ilk birebir görüşmeydi ama dostane bir havada geçti. Açık ve samimi bir şekilde konuşabileceğimiz izlenimini edindim” diyen Ishiba, görüşmenin her iki tarafın da ‘birlikte iyi işler yapmayı’ dört gözle beklediklerini söylemesiyle sona erdiğini sözlerine ekledi.

Ishiba, 10-16 Kasım tarihleri arasında Peru’da düzenlenecek olan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumuna ve 18-19 Kasım tarihlerinde Rio de Janeiro’da düzenlenecek olan 20’ler Grubu zirvesine katılmak üzere önümüzdeki hafta Güney Amerika’ya gitmeyi planlıyor ve burada üst düzey ABD’li ve Çinli yetkililerle bir araya gelebilir.

Ayrıca Trump’la görüşmek üzere ABD’ye olası bir ziyareti de koordine ediyor.

Ishiba, ABD askerlerinin Japonya’daki varlığını düzenleyen ikili Kuvvetler Statüsü Anlaşması’nın (SOFA) gözden geçirilmesi ve bir “Asya NATO’su” oluşturulması da dahil olmak üzere gündeme getirdiği bazı tartışmalı güvenlik önerilerini tartışıp tartışmadıklarından bahsetmedi.

Ancak gazetecilere konuşan başbakan, ittifakı yönetmenin ve geliştirmenin mali kaygılar ve operasyonel sorunlar içerdiğini vurguladı. Ishiba ayrıca Trump ile ekipman ve lojistik gibi konuları görüşmeye istekli olduğunu ifade etti.

Parlamentodaki en büyük muhalefet gücü olan Japonya Anayasal Demokrat Partisi’nin (CDP) lideri olan eski Başbakan Yoshihiko Noda da aynı gün Tokyo’da düzenlediği basın toplantısında Japonya liderinin Trump ile kişisel bir ilişki kurmaya öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

Parlamento pazartesi günü özel bir oturum düzenleyecek ve iktidar bloğunun geçen ayki genel seçimlerde aldığı kötü sonuçların ardından Ishiba’nın yeniden başbakan seçilmesi bekleniyor.

Noda, Trump’ın Amerikan izolasyonizmi konusunda endişeleri artıran sloganı ‘Önce Amerika’ vurgusunu hatırlatarak “uluslararası taahhütlerden geri adım atılmasına yol açma olasılığının yüksek olmasından endişe duyuyorum” dedi.

CDP lideri, Trump’ın 2016’da seçilmesinin ardından ABD liderlerinin Asya’ya odaklanmasının azaldığını, Trump’ın önemli bölgesel zirveleri kaçırdığını ve halefi Başkan Joe Biden’ın da sadece birkaç foruma katıldığını belirtti.

Noda, “Özellikle Asya’daki gergin güvenlik ortamı göz önüne alındığında, Japonya’nın Trump’ın bu bölgeye bağlı kalmasını sağlamak için daha güçlü bir liderlik yapması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Trump’ın Japonya’nın savunma maliyetleri ve üs yüklerinden daha fazla pay almasını talep edebileceğine dair endişelerin ortasında Noda, Tokyo’nun bu konudaki tutumunu net bir şekilde açıklaması ve SOFA revizyonları gibi önerilerde kendini daha iyi savunması gerektiğini söyledi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Myanmar lideri Çin’i ziyaret ederek ekonomik ve teknolojik yardım istedi

Yayınlanma

Myanmar’daki askeri yönetimin lideri, Çin’i, son aylarda silahlı etnik gruplarla çatışmaların artmasıyla savaştan zarar gören Güneydoğu Asya ekonomisine yardım ve teknolojik destek sağlamaya çağırdı.

Myanmar devlet medyasının bildirdiğine göre, 2021’de iktidarı ele geçirmesinden bu yana Çin’e ilk ziyaretini gerçekleştiren Min Aung Hlaing, çarşamba günü Çin Başbakanı Li Qiang ve yatırımcılarla görüşmelerde bulundu ve generalin enerji güvenliği gibi konularda daha fazla işbirliği çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Çin, Aung San Suu Kyi liderliğindeki hükümeti deviren Myanmar askeri yönetimi ile çalışma ilişkisini sürdüren birkaç ülkeden biri. Ancak Pekin, Myanmar ordusu ile silahlı etnik gruplar arasında, iki ülkenin ortak sınırı yakınlarındaki çatışmalar da dahil olmak üzere, şiddetlenen iç savaştan rahatsızlık duyduğunu da gösterdi. Yönetimi ulusal seçimlere gitmeye ve demokratik dönüşümü yeniden başlatmaya çağırdı.

Çin Devlet Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre Li bu çağrıyı yineleyerek “siyasi karşılıklı güveni pekiştirmek ve geliştirmek için Myanmar’la birlikte çalışma” isteğini ifade etti ki bu Pekin’in komşusuna yönelik hassas diplomatik dengeleme hareketinin son işareti.

Açıklamada eğitim, kültür ve turizm gibi işbirliği alanlarının yanı sıra yasadışı çevrimiçi kumar ve dolandırıcılıkla mücadele de yer aldı. Li, iki ülkenin dostluklarına yönelik kamuoyu desteğini güçlendirirken sınır ötesi suç faaliyetleriyle mücadele gibi konularda daha yakın çalışması gerektiğini söyledi.

Görüşme, her iki liderin de Çin’in güneyindeki Kunming kentinde düzenlenen Büyük Mekong Alt Bölgesi Zirvesine katıldıkları sırada gerçekleşti. Zirveye Kamboçya, Laos, Tayland ve Vietnam liderleri de katıldı.

Ağustos ayında Nepido’ya yaptığı bir ziyaret sırasında Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Min Aung Hlaing’e Myanmar’daki Çinli personel ve projelerin güvenliğinin yanı sıra sınır yakınlarında barış ve istikrarın korunması çağrısında bulunmuştu. Myanmar rejimi ile silahlı etnik gruplar arasındaki çatışmalar geçtiğimiz aylarda tırmanmış, bunun sonucunda kuzeydeki fiili başkent Lashio ve önemli bir bölgesel askeri komuta merkezi Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA) liderliğindeki güçlerin eline geçmişti.

Çarşamba günü Min Aung Hlaing de Li’yi direniş güçleriyle yaşanan çıkmaz konusunda bilgilendirerek görüşmeler için “barış kapısının her zaman açık olduğunu” söyledi.

Her ne kadar ordunun yönetime el koymasından bu yana rejimle ilişkiler tartışmalı olsa da Çin hükümet sözcüsü Mao Ning salı günü yaptığı açıklamada Myanmar’ın bölgesel işbirliği mekanizmalarına aktif olarak katılan önemli bir ülke olduğunu söyledi. Sözcü, “Teamüller gereği Çin, liderini zirveye davet etti” dedi.

Çin-Myanmar Ekonomik Koridoru

Pekin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nin bir parçası olan Çin-Myanmar Ekonomik Koridoru, ikili ilişkilerin temel taşlarından biri. Çinli şirketler demiryolları, limanlar ve enerji santrallerinden petrol ve gaz boru hatlarına kadar uzanan altyapı projelerine öncülük ediyor.

Ancak Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü tarafından geliştirilen Myanmar Çatışma Haritası’nın yönetici editörü Morgan Michaels, Çin’in Min Aung Hlaing’in liderliğinden giderek daha fazla “hayal kırıklığına uğradığını” gözlemledi.

South China Morning Post’a konuşan Michaels, Çin’in “seçim yoluyla tepede biraz hareket alanı ve belki de uğraşacak başka birini bulabilecekleri yeni bir dinamik yaratmak istediğini” söyledi. “Bu yüzden [Min Aung Hlaing] Çinlilerin baskısı altında, potansiyel olarak kendi çıkarına olmayan seçimlere gitmesi için baskı altında çünkü bu onun gücünü azaltacak” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Barış Enstitüsü (USIP) kıdemli danışmanı Ye Myo Hein’e göre Çin aynı zamanda Batı’nın Myanmar’daki rolüne, özellikle de ABD’nin Pekin’in çıkarlarını tehdit edebilecek bir direniş hareketine verdiği desteğe karşı temkinli.

South China Morning Post’a konuşan Ye Myo Hein, Min Aung Hlaing’e yapılan davetin Pekin’in sadece istikrarı desteklemediğini, aynı zamanda “belirli bir aktörü, yani cuntanın kendisini desteklediğini” gösterdiğini söyledi.

Michaels’a göre ise “ülke içinde bu durum halkın Çin’e karşı kızgınlığını artıracaktır çünkü halk orduya karşı isyan halinde ve Çin’in orduyu desteklemesini istemiyorlar.

Michaels, “Bu da potansiyel olarak Çin altyapısına, işletmelerine ya da Çin çıkarlarıyla bağlantılı olduğu düşünülen kuruluşlara karşı daha fazla saldırıya yol açabilir” öngörüsünde bulundu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English