Rus enerji devi Gazprom’un Avrupa Birliği’ndeki (AB) son büyük müşterilerinden biri, onlarca yıldır süregelen doğalgaz alımını durdurma kararı aldı. Bloomberg‘in haberine göre, Viyana ve çevresindeki 2 milyondan fazla tüketiciye gaz sağlayan Avusturyalı Wien Energy GmbH, 2025 itibarıyla Rus gazı alımını tamamen kesmeyi planlıyor.
Şirket, Gazprom yerine Kuzey Afrika ve Kuzey Denizi’nden gaz tedarik etmeyi düşünüyor. Ayrıca şirket, Avusturya’nın doğalgaz tüketiminin yüzde 12’sini karşılayacak miktarda sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarikçileriyle de sözleşmeler imzaladı.
Viyana Ekonomik İşler Ofisi Başkanı Peter Hanke, kararı şu sözlerle yorumladı: “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırgan savaş nedeniyle, Rus gazından bağımsızlık, arz güvenliği açısından kritik hale geldi. 2025’ten itibaren tüm haneler, ticari tüketiciler ve enerji santralleri Rus gazı dışında gaz kullanacak.”
Wien Energy, gelecekte gaz tedarikçilerine, gazın Rusya’dan gelmediğini kanıtlayan sertifikalar sunmalarını zorunlu kılacak. Şirketin genel müdürü Michael Strebl, bu geçişin tüketiciler için herhangi bir fiyat artışına yol açmayacağını belirtti.
Avusturya, Rus gazını en fazla alan Batı Avrupa ülkelerinden biri olmaya devam ediyor. Gazprom’un 2024 kışında Avusturya pazarındaki payı yüzde 97 ila 98 seviyesindeyken, bu oran mayıs ayı itibarıyla yüzde 83’e düştü.
Bloomberg’e göre, Gazprom’un Avusturya’ya doğalgaz tedariki, yerel enerji şirketi OMV ile yapılan uzun vadeli sözleşme kapsamında gerçekleşiyor. Bu sözleşme, Gazprom’un AB’ye yaptığı toplam ihracatın yaklaşık yarısını oluşturuyor. OMV, 1968 yılında Sovyetler Birliği ile gaz tedarik anlaşması imzalayan ilk Batı Avrupa şirketiydi ve mevcut sözleşmesi 2040 yılına kadar devam ediyor.
Avusturya Enerji Bakanı Leonore Gewessler, şubat ayında yaptığı açıklamada, ülkesinin bu sözleşmeyi feshetmeyi düşündüğünü belirtmişti.
Avrupa’nın en büyük gaz merkezlerinden biri olan Baumgarten’e ev sahipliği yapan Avusturya pazarını kaybetmek, Gazprom için büyük bir darbe anlamına geliyor. Şirket, iki yıllık savaş sürecinde ihracatının üçte ikisini kaybetti.
Geçen yıl yurt dışına sadece 69 milyar metreküp gaz ihraç ederek 1985’ten bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Avrupa’ya yapılan ihracat ise 1970’lerin ikinci yarısındaki seviyeye, 28 milyar metreküpe geriledi.
Gazprom’un üretimi, 1990’dan bu yana en düşük seviyeye, 404 milyar metreküpe düştü ve şirketin 629 milyar rublelik net zararı, 30 yıllık tarihinde bir rekor oldu.