Bizi Takip Edin

ASYA

Joko Widodo, Çin’den yeni başkentin ulaşım sisteminin inşasına yardım istedi

Yayınlanma

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, ekim ayında görevi halefine devretmeden önce Çin ile bağlarını güçlendirmek amacıyla perşembe günü Cakarta’da Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi.

Görüşme hakkında basına bilgi veren Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi’ye göre Widodo, Çin’den ülkenin yeni başkenti Nusantara’nın, özellikle de ulaşım sisteminin geliştirilmesi ve Kuzey Kalimantan’daki petrokimya sektörüne yatırım da dahil olmak üzere bir dizi alanda işbirliği talep etti.

İki ülkenin amiral gemisi olan ve Cakarta ile Bandung’u birbirine bağlayan yüksek hızlı demiryolu projesiyle ilgili olarak Widodo, güzergahın Doğu Java’daki ülkenin ikinci büyük şehri Surabaya’ya kadar uzatılması için fizibilite çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Marsudi ayrıca Widodo’nun “[Orta Doğu’daki çatışmaların] tırmanmasının önlenebilmesi için Pekin’in nüfuzunu kullanacağına dair güvenini ifade ettiğini” söyledi.

Wang, Kamboçya ve Papua Yeni Gine’yi de kapsayan Asya-Pasifik turunun ilk durağı olan Cakarta’ya Endonezya hükümetinin davetlisi olarak geldi. Wang, Jokowi ve Marsudi ile ayrı ayrı görüşmeler yaparak Pekin’in Kuşak ve Yol Girişimi de dahil olmak üzere geniş bir yelpazede ekonomik işbirliğini ele aldı.

Wang’ın ayrıca Savunma Bakanı ve bu yılın sonunda Jokowi’nin yerine geçecek olan seçilmiş Devlet Başkanı Prabowo Subianto ile de görüşmesi planlanıyordu.

Marsudi ile görüşmesinin ardından Wang gazetecilere iki ülkenin diplomatik ve savunma ilişkilerini derinleştirmek üzere bakanlar düzeyinde bir diyalog kurduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Dışişleri ve savunma bakanları arasındaki 2+2 diyaloğu siyasi ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için bir platform olarak ele alındığında, iki taraf birbirlerinin temel çıkarlarını ve büyük endişelerini içeren konularda birbirlerini sıkı bir şekilde anlamalı ve desteklemelidir” denildi.

Wang’ın ziyareti, Washington ile bölgedeki nüfuz mücadelesi kızışırken Pekin’in bir dizi Güneydoğu Asya ülkesi ile bağlarını güçlendirdiği bir döneme denk geliyor. Prabowo’nun şubat ayındaki başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından Çin ve Endonezya ilişkileri geliştirmeye devam ediyor. Prabowo mart sonunda Xi’nin davetlisi olarak Çin’i ziyaret etti. Pekin genellikle yabancı devlet adamlarını göreve başladıktan sonra ağırlıyor.

Salı günü düzenlenen olağan basın toplantısında Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, Pekin’in Wang’ın ziyaretinin Başkan Xi Jinping’in Endonezya, Kamboçya ve Papua Yeni Gine liderleriyle Kuşak ve Yol kapsamında yüksek kaliteli projeler gerçekleştirmek üzere vardığı mutabakatın uygulanmasına yardımcı olacağını umduğunu söyledi. Lin şunları söyledi: “Çin’in üç ülkeyle ilişkileri güçlü büyüme ivmesini korumuştur.”

Endonezya da Prabowo’nun ekim ayında devlet başkanı olarak göreve başlamasıyla birlikte Çin ile bağlarını güçlendirmeyi umuyor.

Cakarta merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde araştırmacı olan Muhammad Waffaa Kharisma, Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, “Zamanlamaya dayanarak, bunun daha çok önümüzdeki dört ila beş yıl boyunca ortaklıkları güvence altına almak için diplomatik ivmeyi takip etmekle ilgili olduğuna inanıyorum, özellikle de [yeni bir lideri olacak] Endonezya ile ilgili olarak” dedi.

Endonezya ayrıca Pekin ile ilişkilerini geliştirerek yabancı yatırım çekmeyi umuyor. Çin, nikel işlemeden yüksek hızlı demiryoluna kadar çeşitli projelerin teşvikiyle son birkaç yıldır ülkenin en büyük ticaret ve yatırım ortağı konumunda.

Görevden ayrılan Başkan Widodo, Endonezya’nın başkentini Cakarta’dan Borneo adasındaki Nusantara’ya taşıma çabalarında Çin’den defalarca yardım istedi. Taşınma işleminin ağustos ayında başlaması planlanıyor ve Prabowo projeyi ilerletme sözü verdi.

Kharisma, Endonezya’nın taşınma nedeniyle mali stresle karşı karşıya olduğunu ve Çin gibi ülkelerden yatırımcılara ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.

Wang’ın Cakarta’dan sonra Kamboçya ve Papua Yeni Gine’yi ziyaret etmesi planlanıyor. Xi, geçtiğimiz Ekim ayında Kamboçya’nın yeni seçilen Başbakanı Hun Manet’e “demir gibi sağlam” bağlarının kopmaz olduğunu ve Pekin’in Güneydoğu Asya ülkesindeki kalkınma projelerini destekleme sözünün arkasında durduğunu söyledi. Çin devlet haber ajansı Xinhua’nın geçen ay bildirdiğine göre Pekin, Phnom Penh’de gelecek yıl açılması planlanan 1,5 milyar dolarlık yeni bir uluslararası havaalanı inşa ediyor.

Benzer şekilde, Çinli şirketlerin Port Moresby’nin merkezinde altı şeritli nadir bir otoyol inşa ettiği Papua Yeni Gine’de Wang, Xi’nin geçen ekim ayında mevkidaşı James Marape’ye verdiği sanayileşme ve modernleşme konusunda ülkeye yardım etme sözünü muhtemelen takip edecek.

ASYA

ABD-Filipin kuvvetleri ihtilaflı sularda roket ateşleyip Çin yapımı gemi batıracak

Yayınlanma

ABD ve Filipin kuvvetleri bu yıl devam etmekte olan Balikatan ortak askeri tatbikatı kapsamında Güney Çin Denizi yönünde bir düzine roket ateşledi; askeri yetkililer Manila ve Pekin arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde bu eylemin herhangi bir ülkeyi kışkırtma amacı taşımadığında ısrar etti.

Roketler, Güney Çin Denizi’ne bakan bir ada olan Palawan’daki Campong Ulay kıyı köyü yakınlarında gerçekleştirilen canlı ateş tatbikatının bir parçası olarak Perşembe günü öğleden sonra saat 2 civarında fırlatıldı.

Roketler, 80 kilometre (49,7 mil) uzaklıktaki hedefleri vurabilen hafif bir çoklu roketatar olan iki adet M142 Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sisteminden ateşlendi.

Filipin Ordusu Tuğgenerali Romulo Quemade II, Pekin ve Manila’nın tartışmalı sulardaki toprak hakları konusunda çok sayıda deniz çatışmasına girdiği Güney Çin Denizi’nde canlı ateş tatbikatı yapılmasını savundu.

Gazetecilere verdiği demeçte “Denizden kıyılarımıza doğru gelen bir tehdidi simüle ediyoruz, bu nedenle egemenliğimizi savunmak için çok alanlı yeteneklerimizi kullanıyoruz” dedi.

Filipinli General, “Bu oldukça uzak bir mesafe ve biz sadece deniz bölgelerimiz ve topraklarımız içinde ateş ediyoruz” diye ekledi.

22 Nisan’da ABD’den 16,000 ve Filipinler’den 5,000’den fazla askerin yanı sıra Avustralya ve Fransız silahlı kuvvetleri de yıllık Balikatan tatbikatlarının başlangıcı için bir araya geldi. Bu yılki tatbikatların bir kısmı ilk kez Filipinler’in karasularının 12 deniz mili sınırının ötesinde gerçekleştiriliyor. Tatbikatlar 8 Mayıs’a kadar devam edecek.

‘Hedef seçimi kasıtlı değil’

ABD Ordusu 1. Çok Alanlı Görev Gücü Komutanı Tuğgeneral Bernard Harrington, topçu, makineli tüfek ve Javelin tanksavar füzelerinin de kullanıldığı tatbikatın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, tatbikatın belirli bir düşmanı hedef almadığını savundu.

Gazetecilerin tatbikatın Güney Çin Denizi’ne dönük olarak gerçekleştirilmesi nedeniyle Çin’in roket fırlatılmasına tepki gösterip göstermeyeceği sorusuna Harrington, “Filipinler Silahlı Kuvvetleri ile çok yakın çalıştığımız için yaptığımız her şey Filipinler’in karasuları sınırları içinde” yanıtını verdi.

Her yıl düzenlenen Balikatan tatbikatlarının 39’uncusu Filipinler ve ABD arasında 1951 yılında imzalanan ve her iki ülkeyi de dış güçlerin saldırısı durumunda birbirlerine yardım etmeye çağıran Karşılıklı Savunma Anlaşması kapsamında gerçekleştiriliyor. Pentagon, “başka ülkelerden gelen tehditler” karşısında anlaşmaya başvurması halinde Manila’ya yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Cuma günü kuzey Luzon’da gerçekleştirilmesi planlanan bu yılki Balikatan’ın ana etkinliği, Filipin Donanmasının Çin yapımı tek deniz varlığı olan BRP Lake Caliraya’nın birlikler tarafından koordineli bir şekilde batırılmasını içeriyor. Manila hedef seçiminin “kasıtlı olmadığını” söyledi.

“BRP Lake Caliraya”, eski adıyla “MT Lapu-Lapu”, Filipin Ulusal Petrol Şirketi için bir Çin tersanesi tarafından inşa edilen bir petrol tankeriydi ve aynı zamanda Çin ile Filipinler arasındaki önceki işbirliğinin de bir göstergesiydi. Daha sonra Filipin Donanması tarafından ilk ikmal gemisine dönüştürüldü.

‘Kapsam dışı’

Çarşamba günü Manila’daki milletvekilleri yıllık tatbikatları savunarak bunların sadece birlikte çalışabilirliği artırmayı ve ortaklıkları güçlendirmeyi amaçladığını ve herhangi bir saldırgan ülkeye yönelik olmadığını söyledi.

Ulusal Savunma Komitesi’ne başkanlık eden Senatör Jinggoy Estrada, tatbikatların bazılarının tartışmalı bölgelerde yapıldığını kabul etmekle birlikte, Çin de dahil olmak üzere diğer ülkelerin eylemlerine meydan okuma amacı taşımadıkları konusunda ısrar etti.

“Bu tatbikatlar diğer uluslara karşı savaş operasyonları için tasarlanmamıştır. Çin’in Filipin gemilerine yönelik zorlayıcı eylemlerine karşılık vermek ya da bunları engellemek için kullanmak bu ortak askeri tatbikatların kapsamı dışındadır” diyen Estrada, Manila’nın bölgede barış ve istikrarı teşvik ederken kendi yetki alanı dahilinde yasal faaliyetlerine devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çin dostu Jeremiah Manele, Solomon Adaları Başbakanı seçildi

Yayınlanma

En son Solomon Adaları Dışişleri Bakanı olarak görev yapan ve Çin ile yakın ilişkileri destekleyen Jeremiah Manele, perşembe günü milletvekilleri tarafından yapılan oylamayı kazanarak başbakan olmaya hazırlanıyor.

Genel Vali David Vunagi, Manele’nin gizli oylamada ulusal parlamentonun 50 üyesinden 31’i tarafından aday gösterildiğini açıkladı. Geleneklere göre Manele’nin günün ilerleyen saatlerinde yemin ederek göreve başlaması bekleniyor.

Geçen ay yapılan genel seçim, en son başbakan Manasseh Sogavare’nin Tayvan’la 36 yıllık diplomatik bağları koparıp Çin’i tanımaya başlamasından bu yana yapılan ilk seçim oldu.

Bu hareket, Solomon Adaları’nın uzun süredir ortakları olan Avustralya ve ABD’yi endişelendirdi. Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organı People’s Daily’ye yaptığı açıklamada, bu değişikliğin “işe yaradığını” ve “bizi tarihin doğru tarafına koyduğunu” söyleyen Manele, bu çizgiyi desteklemeye devam edecek gibi görünüyor.

Manele, 5 yıllık dışişleri bakanlığı görevi boyunca Pekin’e karşı sürekli olarak saygılı bir tutum sergiledi.

People’s Daily’ye konuşan Manele, Çin’in 2023’te Pasifik Oyunlarına ev sahipliği yapmak için gereken ulusal spor tesislerinin finansmanına verdiği destek için minnettarlığını dile getirdi. Çinli mevkidaşı Wang Yi ile yaptığı görüşmede Çin’in kalkınma başarılarına hayranlığını dile getirdi ve Pekin’in yönetim örneğinden bir şeyler öğrenmeyi dört gözle beklediğini söyledi.

Altyapı ve yatırım ihtiyacı

Griffith Asya Enstitüsü Pasifik Merkezi proje sorumlusu Tess Newton Cain, Manele yönetiminde dış politika açısından büyük bir sapma beklemiyor.

Nikkei Asia’ya konuşan Cain, “Solomon Adaları’ndaki altyapı ihtiyaçları çok büyük ve Manele haklı olarak Çin’in bu alanda bir ortak olarak önemli bir rol oynayabilecek konumda olduğunu görüyor” dedi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi Kalkınma Politikası Merkezi’nde çalışan Terence Wood ise Canberra ile ilişkilerin geliştirilebileceğini düşünüyor. Nikkei’ye konuşan Wood, “Manele’nin Avustralya ile gergin ilişkiler geçmişi yok, bu nedenle muhtemelen hem Batı’yı hem de Çin’i dengelemek için daha iyi bir konumda olacaktır” dedi.

Perşembe günkü oylama öncesinde Avustralya yayın kuruluşu ABC’ye verdiği bir mülakatta Manele, dış politikasının “herkese dost, hiçbirine düşman” olduğunu söyledi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Fed açıklamasının ardından Yen’in yükselişi yeni bir müdahale tartışmasını alevlendirdi

Yayınlanma

Yen, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutma kararının ardından çarşamba günü dolar karşısında 153,10’a yükselerek zirve yaptı ve Japon hükümeti ile Japonya Merkez Bankası’nın yeni bir müdahalede bulunacağı spekülasyonlarına yol açtı.

Fed’in son politika açıklaması hayal kırıklığı yaratan enflasyon verilerine işaret etti. Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell gazetecilere yaptığı açıklamada, “Mevcut kısıtlayıcı politika duruşumuzu mümkün olduğunca uzun süre korumaya kararlıyız” dedi ve faiz artırımını “olası” olarak nitelendirdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi, faiz oranlarını geçen yıl temmuz ayından bu yana bulundukları 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25 ile %5,5 arasında tutmaya karar verdi.

Ralli, sabah erken saatlerde dolar başına 158 yene yakın işlem gördükten ve para birimi için tarihi bir düşüşle geçen hafta 160’ı geçtikten sonra geldi. Yatırımcılar bir müdahale konusunda tedirgin olsa da Japon yetkililer bu tür bir eyleme dair herhangi bir işaret vermedi.

Ancak dalgalanma, döviz piyasasına daha fazla müdahale edileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı. Perşembe günü Japonya Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili yenin son hareketleri hakkında yorum yapmayı reddetti. Yen, Tokyo’daki işlem saatleri sırasında bir ara 156 seviyesini aştı.

MUFG Securities Americas’ın ABD makro strateji müdürü George Goncalves, daha güçlü bir doların baskısını hisseden Asya para birimleri için “bu muhtemelen en iyi sonuçtu” dedi.

SMBC Nikko Securities America ABD baş ekonomisti Joseph Lavorgna, daha tarafsız ve güvercin bir Federal Rezerv’in Asya’nın para birimlerinin ve zayıf yenin kaderini Washington’dakilerden ziyade kendi merkez bankası yetkililerinin eline bıraktığını söyledi.

Nikkei Asia’ya verdiği demeçte Lavorgna, “Fed’in piyasalardaki potansiyel gereksiz şiddete karşı hassas olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Bununla birlikte, ABD ekonomik verilerinin beklenenden daha güçlü gelmesi ve enflasyonun Fed’in %2’lik hedefinin üzerinde seyretmeye devam etmesi nedeniyle faiz indirimi olasılığı düşük kalmaya devam ediyor.

Powell, “%2 enflasyona doğru sürdürülebilir bir yolda olduğumuza dair güven kazanmamız muhtemelen daha uzun sürecek,” dedi.

Bununla birlikte, yakın vadede faiz artırımına gidilmeyecek olması ve Powell’ın işgücü piyasasında beklenmedik bir zayıflama olması halinde faiz indirimine gidilebileceğini belirtmesi, Fed’in piyasaların beklediğinden daha ılımlı bir tonda konuşmasına neden oldu.

MUFG’den Goncalves, “Bu durum yen ve genel olarak Asya para birimleri için olumlu,” dedi ve Asya’daki merkez bankası yetkililerinin “daha şahin olabileceği için” rahat bir nefes alabileceklerini sözlerine ekledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English