Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Kanada İklim Bakanı Çin’e gitti

Yayınlanma

Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Steven Guilbeault, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik konularındaki görüşmelere katılmak üzere cumartesi günü Pekin’e yaptığı ziyaretle son dört yıl içinde Çin’i ziyaret eden ilk Kanadalı bakan oldu.

Uzmanlar, iklim işbirliği gibi başlıkların ve bu ziyaretin gergin olan Çin-Kanada ilişkilerini yumuşatmak için bir fırsat olarak görülebileceğini söyledi.

Guilbeault, pazartesiden çarşambaya kadar üst düzey bir uluslararası danışma organı olan Çin Çevre ve Kalkınma Uluslararası İşbirliği Konseyi’nin (CCICED) yıllık toplantısına katılacak.

Kanada’nın Çin Büyükelçisi Jennifer May, cuma günü Çin Ekoloji ve Çevre Bakanı Huang Runqiu ile yaptığı görüşmede Guilbeault’nun ziyareti için yapılan çalışmalardan dolayı Çin tarafına teşekkür etti. May, Çin tarafıyla çevre ve iklim alanındaki değişim ve işbirliğini daha da derinleştirmeyi ve genişletmeyi ve küresel çevre ve iklim sorunlarını ortaklaşa ele almayı dört gözle beklediğini söyledi.

Reuters’in cumartesi günü bildirdiğine göre, aynı zamanda çevreci grupların eski bir savunucusu olan Kanadalı bakan, iki tarafın iklim değişikliğiyle ilgili bir dizi konuda açık ve samimi görüşmeler yapmasını ve işbirliği yolları bulmasını umduğunu söyledi.

Guilbeault, gündeme getirmek istediği iki önemli konunun metan emisyonlarının azaltılması ve bu yıl sonunda yapılacak BM iklim değişikliği konferansı öncesinde tartışılan küresel yenilenebilir enerji hedefi olduğunu ifade etti.

Reuters’a göre, Bakan, Kanada’nın ev sahipliğinde ve Çin’in başkanlığında geçen yılın sonlarında düzenlenen BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD) Taraflar Konferansı’nın (COP15) ikinci bölümünde elde edilen sonuçları da takip etmek istiyor.

1992 yılında kurulan CCICED, Çin ile uluslararası toplum arasında çevre ve sürdürülebilir kalkınma politikaları konusunda işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan üst düzey bir uluslararası danışma organı. Platformun 2023 yıllık genel toplantısı “Yüksek Kaliteli Kalkınma için Yeşil Geçiş” teması “ Doğa ile Uyum İçinde Modernleşme” başlığında gerçekleştirilecek.

Pekin merkezli Kamu ve Çevre İşleri Enstitüsü Direktörü Ma Jun Pazar günü Global Times’a yaptığı açıklamada, hem Çin hem de Kanada’nın Paris İklim Değişikliği Anlaşmasını imzaladığını ve karbon emisyonlarını azaltma taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

Ma, “Geleneksel enerji zincirindeki önemli ülkeler olarak, iki ülke enerji dönüşümü alanında işbirliği için birçok perspektife sahip” dedi ve ekledi: “İki ülke yenilenebilir enerjide teknolojik yenilikler konusunda da işbirliğini daha da güçlendirebilir.”

Zonghengce Strateji Enstitüsü kurucusu ve direktörü ve Charhar Enstitüsü düşünce kuruluşu Araştırma Görevlisi Xia Guohan, Global Times’a verdiği demeçte, küresel karbon piyasasını demirlemenin bir başka potansiyel işbirliği alanı olabileceğini söyledi.

Xia, Guilbeault’nun uzun süren gerginliklerin ortasında Çin’i ziyaret etmesinin iki taraf arasında bir yumuşamaya işaret ettiğini belirtti ve şunları söyledi: “İklim değişikliğiyle mücadele, Çin ve Batı’nın genel olarak ideolojiden arınıp işbirliğine gidebildiği ana alanlardan biridir ve işbirliği penceresi her zaman açık olmuştur.”

Çin temmuz ayı başlarında ABD’nin iklim elçisi John Kerry’yi ağırlamıştı. Fransa ve Almanya gibi diğer büyük ülkeler de yakın zamanda Çin’e iklim temsilcileri gönderdi.

Büyük beklentiler yok

Ancak bazı uzmanlar ise, Kanada’nın emisyonları azaltma konusundaki sınırlı kabiliyeti göz önüne alındığında, Guilbeault’nun Çin ziyaretinin çok önemli bir işbirliğiyle sonuçlanacağına şüpheyle yaklaşıyor.

Xia, Kanadalı bakanın küçümseyici bir tonla Çin’den “karbon zirvesi” ve “karbon nötrlüğü” hedeflerini hızlandırmasını talep etmesi halinde, bunun ters etki yaratabileceğini söyledi.

Çin-Kanada ilişkileri 2018 yılında Kanada hükümetinin Huawei’den Meng Wanzhou’yu Vancouver’da bir uçaktan aktarma yaparken ABD hükümetinin talebi üzerine tutuklamasıyla keskin bir şekilde kötüleşti. İkili ilişkiler o tarihten bu yana toparlanamadı.

DİPLOMASİ

Trump: Çin ile Rusya’nın yakınlaşmasını istemiyorum

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ve Rusya arasındaki yakın ilişkiler konusunda temkinli olduğunu ifade ederek, dünya sahnesinde ABD’ye karşı birleşen iki ülke ile ilişkileri geliştirme planlarının ana hatlarını çizdi.

ABD lideri Fox News’e verdiği demeçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmelerini tamamlamasından kısa bir süre sonra gelen yorumlarında, “Bir tarih öğrencisi olarak … öğrendiğiniz ilk şey Rusya ve Çin’in bir araya gelmesini istemediğinizdir,” dedi.

Amerikan lider, Moskova ve Pekin’in ikili ilişkilerinin temeli konusunda şüpheleri olduğunu söyledi ve bunun “doğal” olmadığını ileri sürdü.

Trump, “Muhtemelen şu anda dostlar ama biz her ikisiyle de dost olacağız,” diye ekledi.

Trump’ın Rusya ile ilişkileri geliştirmek istemesi, bazı analistler tarafından “tersten Nixon” olarak adlandırılan ve Soğuk Savaş döneminde Amerika’nın SSCB’yi Çin’den ayırma çabalarına atıfta bulunan bir girişimle, Moskova’yı Pekin’den uzaklaştırma çabası olarak görülüyor.

Dışişleri Bakanı Marco Rubio geçen ay bu düşünceyi reddederek, ABD’nin Rusya’nın Çin’in küçük ortağı olmasını engellemek istediğini ama nükleer silahlara sahip komşuların anlaşmazlığa düşmesinin “küresel istikrar için” kötü olacağı uyarısında bulunmuştu.

Çin lideri Xi Jinping, Ukrayna savaşının başlamasından günler önce Putin ile “sınırsız” bir dostluk ilan etmiş ve Çin pazarlarına erişim o zamandan beri ABD liderliğindeki yaptırımların izole ettiği Moskova’ya iktisadi olarak can simidi olmuştu.

Çin hükümeti Moskova’yı savaşı sona erdirmek için Washington ile görüşmeler yaptığı için övdü ve “nifak tohumları” ekme girişimlerini “başarısızlığa mahkum” olarak nitelendirdi.

Trump röportajında Rusya ile Çin arasındaki ilişkilerin ısınmasını eski Başkan Barack Obama dönemine dayandırdı ve ayrıntıya girmeden iki ülkenin “kötü enerji politikaları” nedeniyle bir araya gelmek zorunda kaldığını savundu.

ABD lideri, önceki ABD yönetimleri temiz enerji gündemini zorlarken Çin gibi ülkelerin kömür enerjisini kullanmak zorunda bırakılarak “haksız bir avantaj” elde ettiklerini savundu.

Trump iktidara geldiğinden bu yana Putin ile doğrudan görüşürken, ABD’nin dünyanın 2 numaralı ekonomisine yönelik gümrük vergilerini iki kez artırmasına rağmen Çin lideriyle henüz görüşmedi.

Trump, “Çin’in ticaret açısından bize çok ihtiyacı var ama açığı düzeltmemiz gerekiyor ve Rusya ile birlikte, bizim iktisadi gücümüzün bir kısmına sahip olmak istiyorlar,” iddiasında bulundu.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Rusya ve Pakistan’dan ortak tatbikat

Yayınlanma

Rusya ve Pakistan deniz kuvvetleri, Arap Denizi’nde ortak bir tatbikat gerçekleştirdi. Rusya’dan korvetler ve bir tanker, Pakistan’dan ise bir fırkateyn ve bir korvetin katıldığı tatbikatta, taktik manevralar, hava savunma ve teröristler tarafından ele geçirilen bir geminin kurtarılması gibi senaryolar uygulandı.

Rusya Deniz Kuvvetleri’ne ait gemiler, Pakistan Deniz Kuvvetleri ile Arap Denizi’nde ortak bir tatbikat gerçekleştirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre tatbikata Rusya tarafından Pasifik Filosu’na bağlı Rezkiy ve Rusya Federasyonu Kahramanı Aldar Tsıdenjapov korvetleri ile Peçenga adlı orta sınıf deniz tankeri katıldı.

Karaçi limanından ayrıldıktan sonra Rus gemileri, Pakistan’a ait Şah-Cihan fırkateyni ve Tabuk korveti ile birleşerek ortak bir filo oluşturdu.

Tatbikat sırasında Rus ve Pakistan gemileri, taktik manevra görevlerini yerine getirdi ve düşman insansız deniz araçlarının olası saldırılarını bertaraf etti.

Daha sonra mürettebat, Pakistan savaş uçakları ve devriye uçaklarının gemisavar füze atışlarını simüle ettiği bir hava savunma tatbikatı gerçekleştirdi.

Tatbikat, Peçenga tankerinin teröristler tarafından ele geçirilmesinin ardından kurtarılması senaryosuyla sona erdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, geçen yılın ekim ayında Pakistan’da Dostluk-2024 adlı Rusya-Pakistan ortak tatbikatının başladığını duyurmuştu.

Bu taktik tatbikatlarda, iki ülkenin askerleri yasa dışı silahlı grupların imhası, keşif-arama faaliyetleri ve pusu operasyonları gibi görevlerde işbirliğini geliştirdi.

Rusya ve Pakistan arasındaki “Dostluk” ortak tatbikatları 2016’dan beri düzenli olarak yapılıyor.

Rusya, Çin ve İran’dan Hint Okyanusu’nda ortak tatbikat

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

İngiltere, Rus iş insanı Ferhat Ahmedov’a uygulanan yaptırımları kaldırdı

Yayınlanma

İngiliz yetkililer, eski Nortgaz hissedarı Rus iş insanı Ferhat Ahmedov’u yaptırım listesinden çıkardı. Bu kararla birlikte Ahmedov’un mal varlığı üzerindeki dondurma işlemi ve kendisine yönelik tröst hizmetleri yasağı kaldırıldı. Ahmedov, daha önce AB’nin yaptırım listesinden de çıkarılmış ve AB Konseyi’ne karşı açtığı davayı kazanmıştı.

İngiliz yetkililer, Rus iş insanı ve doğalgaz şirketi Nortgaz’ın eski hissedarı Ferhat Ahmedov’a uygulanan yaptırımları kaldırdı.

Birleşik Krallık Finansal Yaptırımlar Uygulama Dairesinin (OFSI) açıklamasına göre, Ahmedov’un mal varlığı üzerindeki dondurma işlemi ve kendisine yönelik tröst hizmetleri yasağı iptal edildi.

Ahmedov, 8 Nisan 2022’de Avrupa Birliği’nin yaptırım listesine alınmıştı.

AB, Ahmedov’un “Kremlin’e yakın olduğunu” ve “Rusya ekonomisinin kilit sektörleriyle bağlantıları olduğunu” iddia etmişti.

Aynı yıl İngiltere de Ahmedov’a yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Eylül 2023’te Ahmedov, AB’nin yaptırım listesinden çıkarılmıştı. Geçen sene ise AB Konseyi’ne karşı açtığı davayı kazanarak tüm kısıtlamaların kaldırılmasını sağlamıştı.

Mahkeme, Ahmedov’un Nortgaz’daki hisselerini 2012’de sattığını ve portföyünde başka Rus şirketi hissesi bulunmadığını tespit etmişti.

Mahkeme ayrıca, Ahmedov’un yaptırım listesine alınmasına gerekçe gösterilen diğer bazı nedenleri de geçersiz ve hatalı bulmuştu.

20 Mart’ta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, eski Formula 1 pilotu Nikita Mazepin’in de yaptırım listesine alınmasına ilişkin kararı iptal etmişti.

Mazepin, Mart 2022’de listeye dahil edilmişti. Mahkeme kararında, yarış pilotuna yönelik kısıtlamaların uygulanması için, babası ve Uralhim’in eski sahibi Dmitriy Mazepin ile olan aile bağlarının yeterli olmadığını belirtmişti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English