Çin Dışişleri Bakanlığı çarşamba günü, COP28 iklim konferansında Paris Anlaşmasının hedeflerine ulaşılmasında kaydedilen ilerlemenin kapsamlı bir değerlendirmesinin yapılması çağrısında bulunarak, özellikle gelişmiş ülkeleri, Sözleşmenin ve Paris Anlaşmasının uygulanması için daha elverişli koşullar yaratmak amacıyla iklim değişikliğiyle mücadelede dayanışma taahhütlerini yerine getirmeye davet etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, son yıllarda aşırı hava olaylarının sıklaştığını ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin belirgin hale geldiğini belirterek, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından yayımlanan raporun, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarının yeterli olmaktan uzak olduğunu bir kez daha dünyaya hatırlattığını söyledi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu hafta COP28 iklim konferansına katılan dünya liderlerinin “kritik bir devrilme noktası” ile karşılaşılmadan önce küresel ısınmanın tehlikeli ilerleyişini durdurmaları gerektiğini vurgulamıştı.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nın 28. oturumunu ifade eden COP28, bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde başladı.
COP28 Dubai’de başlıyor: Hangi tartışmalar gündemde?
12 Aralık’a kadar sürecek toplantıda ülkelerin iklim hedef ve isteklerine ulaşma yolunda kaydettikleri ilerlemeyi ölçmek üzere Paris Anlaşması’nda oluşturulan bir süreç olan ilk Küresel Durum Değerlendirmesi yapılacak.
Paris’teki COP21’de ülkeler, küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 2 derece altında tutma ve sıcaklık artışını 1.5 derece ile sınırlama çabalarını sürdürme konusunda anlaşmaya varmışlardı.
Ancak, küresel sıcaklıklar ve sera gazı emisyonları rekor kırarken, UNEP’in en son Emisyon Açığı Raporu, Paris Anlaşması kapsamındaki mevcut taahhütlerin dünyayı bu yüzyılda sanayi öncesi seviyelerin 2.5-2.9C üzerinde bir sıcaklık artışına doğru götürdüğünü ortaya koydu.
İklim önlemlerinin artırılmasına yönelik acil ihtiyaca işaret eden UNEP raporunda, 2030’daki emisyon seviyeleri daha da aşağı çekilmediği takdirde, bu yüzyılda küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlayan ve aşımsız ya da düşük aşımlı en düşük maliyetli yolların oluşturulmasının imkansız hale geleceği uyarısında bulunularak, 1.5C’nin önemli ölçüde aşılmasını önlemenin tek yolunun bu on yıl içinde uygulamayı önemli ölçüde hızlandırmak olduğu vurgulandı.
Aslında, iklim kontrolü hedeflerine ulaşmak için Sözleşme ve Paris Anlaşması, gelişmiş ülkelerin önemli emisyon kesintileri yapma konusunda öncülük etmesini ve gelişmekte olan ülkelerde iklim eylemi için mali, teknolojik ve kapasite geliştirme desteği sağlamasını gerektiriyor. Wang, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerin de iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmaları gerektiğini belirtti.
“Sorumluluk sahibi büyük bir gelişmekte olan ülke” olarak Çin’in, 2020 iklim eylemi hedeflerini planlanandan önce yerine getirdiği ve karbon yoğunluğunda dünyanın en yüksek azaltımını tamamlayarak küresel tarihteki en kısa sürede karbon zirvesini karbon nötrlüğüne ulaştıracağı kaydedildi.
Wang ayrıca gelişmiş ülkelerin iklim değişikliğini hafifletme çabalarının hala yeterli olmaktan uzak olduğunu ve gelişmiş ülkelerin emisyonları önemli ölçüde azaltma ve 2050’den çok daha önce net sıfır emisyona ulaşma konusunda öncülük etmesi gerektiğini belirtti.
Sözcü ayrıca gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerde iklim eylemi için fon, teknoloji ve kapasite geliştirme sağlama yükümlülüklerini ciddiyetle ve tam olarak yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.