Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Modi ve Xi’yi buluşturan Putin, BRICS’ten istediği zaferi aldı

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, çarşamba günü Rusya’da düzenlenen BRICS zirvesini, dünyanın en kalabalık iki ülkesi arasında yıllarca süren düşmanlığın ardından daha uyumlu bir ilişki kurma hedeflerini sergilemek için değerlendirdiler.

Beş yıldır resmi görüşme yapmayan Xi ve Modi arasındaki toplantı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Batı’nın Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’yı izole etmekte başarısız olduğunu göstermek için kullandığı zirvenin en önemli olaylarından biriydi.

Zirvenin sonuç bildirisinde BRICS ülkeleri arasında, dolara alternatif bir ödeme sistemi de dahil, ticareti kolaylaştırmayı amaçlayan bir dizi proje sıralandı, ancak ayrıntılar ya da zaman çizelgesi yer almadı.

Yeni Delhi’nin tartışmalı Himalaya sınırında dört yıldır süren askeri gerginliği çözmek üzere Pekin ile anlaşmaya vardığını duyurmasından sadece iki gün sonra Xi, Modi’ye iletişim ve işbirliğini artırmaları ve farklılıkları etkin bir şekilde yönetmeleri gerektiğini söyledi.

Çin devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre Xi, “Çin ve Hindistan’ın tarihin akışını ve ilişkilerinin gelişim yönünü doğru bir şekilde kavraması iki ülkenin ve halkların temel çıkarına olacaktır” dedi.

Buna karşılık Modi Xi’ye sınırlarında barış ve istikrarın korunmasının öncelik olması gerektiğini ve karşılıklı güven, saygı ve duyarlılığın ilişkilerin temelini oluşturması gerektiğini söyledi.

Hindistan devlet televizyonu Doordarshan’da yayınlanan yorumlarında Modi Xi’ye “Son dört yılda gündeme gelen konular üzerinde anlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Bugün dünya nüfusunun %45’ini ve küresel ekonominin %35’ini oluşturan BRICS grubunun zirvesi Washington’daki Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası yıllık toplantılarıyla aynı döneme denk geldi

BRIC terimini 2001 yılında ortaya atan eski Goldman ekonomisti Jim O’Neill Reuters’e verdiği demeçte, Çin ve Hindistan bu kadar bölünmüş kaldığı sürece BRICS kulübü için çok az iyimser olduğunu söyledi.

O’Neill Reuters’e verdiği demeçte, “Bana temelde, özellikle Rusya gibi gürültücü ülkelerin yanı sıra Çin gibi önemli gelişmekte olan ülkelerin bir araya gelip ABD’nin dahil olmadığı bir şeyin parçası olmanın ne kadar iyi olduğunu ve küresel yönetişimin yeterince iyi olmadığını vurgulayabilecekleri sembolik bir yıllık toplantı gibi görünüyor” dedi.

Ancak Hindistan ve Çin liderlerinin tokalaşması ve zirve öncesinde sınır sorununu aşmaya yönelik adımları Batı kamuoyunu şaşırttı.

Sonuç bildirgesinden öne çıkanlar

Batı’nın kendisini izole etme çabalarına karşı Putin, Volga kıyısındaki Kazan kentinde düzenlenen zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın da aralarında bulunduğu 20’den fazla lideri ağırladı.

Ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de zirveye katılması Putin’in mesajını güçlendirdi.

Her ne kadar sonuç bildirgesinde Ukrayna krizi ile ilgili ayrıntılı ifadeler yer almasa da, savaş liderlerin gündemindeydi. Modi, Putin’e Ukrayna’da barış istediğini söyledi. Xi Jinping ve arabuluculuk yapmaya çalışan Birleşik Arap Emirlikleri lideri Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan Putin’le kapalı kapılar ardında yaptığı görüşmelerde Ukrayna’daki savaşı da görüştü.

Zirvenin 43 sayfalık sonuç bildirisi jeopolitik ve narkotik konulardan yapay zekâya ve hatta büyük kedilerin korunmasına kadar geniş bir yelpazeyi kapsadı, ancak bildiride Ukrayna’dan sadece bir kez bahsedildi.

Kazan deklarasyonunda “Çatışmanın diyalog ve diplomasi yoluyla barışçıl bir şekilde çözülmesini amaçlayan ilgili arabuluculuk ve iyi niyet misyonu önerilerini takdirle not ediyoruz” denildi.

Bildiride ayrıca Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da ateşkes çağrısı yapıldı ve İsrail’in insani yardım operasyonlarına, tesislerine, personeline ve dağıtım noktalarına yönelik saldırıları kınandı.

Alternatif ödeme sistemleri konusunda ise çok az ayrıntı vardı, ancak BRICS liderleri bu sistemlerin geliştirilmesine ilgi duyduklarını ifade ettiler ve merkez bankacılarına bir sonraki başkanlık döneminde rapor vermeleri talimatını verdiler.

Nüfus artışı, kentleşme, sermaye birikimi ve verimlilik artışını kilit faktörler olarak gösteren Putin, “BRICS’in küresel ekonomideki öncü rolüne yönelik eğilim daha da güçlenecek” dedi.

Çin ve Hindistan, Moskova’nın en büyük döviz geliri olan Rusya petrolünün yaklaşık %90’ını satın alıyor. Rusya dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı konumunda.

Liderler BRICS’in kurumsal gelişimini daha da ilerletmeye çalışacaklarını söyledi ancak BRICS’in genişletilip genişletilmeyeceği konusunda netlik sağlanmadı.

Putin, 30’dan fazla devletin gruba katılmaya ilgi gösterdiğini ancak herhangi bir genişlemede dengenin sağlanmasının önemli olduğunu belirtti.

Hint akademisyen Harici’ye değerlendirdi: ‘BRICS, Hindistan-Çin gerilimini yatıştıran bir platform’

DİPLOMASİ

CDU lideri Merz Ukrayna’da barış için ortak bir Avrupa planı istiyor

Yayınlanma

Almanya’nın muhafazakâr ana muhalefet lideri Friedrich Merz, pazartesi günü Kiev’e yaptığı ziyaret sırasında, Ukrayna’nın başlıca Avrupalı müttefiklerinin ülkede barış için “ortak bir vizyon” üzerinde anlaşmayı amaçlayan bir ittifak kurmaları gerektiğini söyledi.

Ülkesinde 23 Şubat’ta yapılacak federal seçimler öncesinde Almanya’nın bir sonraki şansölyesi olmak için ilk sırada yer alan Merz, Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşü göz önüne alındığında, Avrupalı liderlerin Ukrayna ile birlikte savaşa nasıl son verecekleri konusunda kendi stratejilerine ihtiyaç duyacaklarını öne sürdü.

Merz Kiev’de yaptığı açıklamada, “ABD’de iktidarın el değiştirmesiyle birlikte yeni bir durumla karşı karşıya kalma ihtimalimiz var ve buna hazırlıklı olmalıyız. [Avrupa içinde] ortak bir strateji oluşturmalıyız,” dedi.

CDU lideri, Ukrayna’nın Avrupalı müttefiklerinden oluşan ve gerektiğinde bir barış planının koordinasyonunda ABD’den bağımsız hareket edebilecek, Fransa, Birleşik Krallık ve Polonya’nın da dahil olacağı yeni bir temas grubunun kurulmasını desteklediğini söyledi.

Merz ile bir araya gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Alman liderin önerisine destek verdi ve Ukrayna’nın güçlü bir askeri destekçisi olan Danimarka’nın da yeni temas grubuna katılmasını önerdi. Zelenskiy, Ukrayna’nın başlıca Avrupalı müttefiklerinden oluşan özel bir grubun “Ukrayna’da adil ve kalıcı bir barış” bulmak için çalışabileceğini söyledi.

Trump ocak ayında Beyaz Saray’a dönmeye hazırlanırken, Ukrayna’nın 50’den fazla müttefikinin oluşturduğu ve Almanya’daki Ramstein Hava Üssünde yapılan düzenli toplantılarda Kiev’e askeri destek konusunu görüşen Ukrayna Savunma Temas Grubunun geleceği konusunda belirsizlik var. Bu platform, görevden ayrılan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından yönetiliyor.

Almanya’da şansölyeliği kazanması halinde Hıristiyan Demokrat Birliği lideri Merz, Zelenskiy’e mevcut Alman şansölyesi Olaf Scholz’dan daha yakın bir müttefik haline gelebilir.

Merz uzun zamandır Kiev’e askeri desteğini artırma sözü veriyor; buna uzun menzilli Taurus seyir füzelerinin hibe edilmesi de dahil. Scholz Ukrayna’nın ricalarına rağmen gerilimi tırmandırma riskini gerekçe göstererek bunu ısrarla reddetti.

Zelenskiy ayrıca Scholz’un kasım ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesini de oldukça eleştirdi ve bu görüşmenin Rus lideri izole etme çabalarını baltaladığını savundu.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Zelenskiy, ABD’nin 18 yaşındaki gençlerin silah altına alınması talebini reddetti

Yayınlanma

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD’nin seferberlik yaşını 18’e düşürme talebine karşı çıkarak, genç askerlerin cepheye gönderilmesi yerine mevcut tugayların eğitim ve teçhizatına öncelik verilmesi gerektiğini savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD’nin seferberlik yaşını 25’ten 18’e indirme talebine karşı çıktı.

Zelenskiy, “Önceliğimiz füze tedariki ve Rusya’nın askeri potansiyelinin azaltılması olmalı; Ukrayna’da askerlik yaşının düşürülmesi değil. Amaç, mümkün olduğunca çok hayat kurtarmak olmalı, silahları depolarda tutmak değil,” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, mevcut asker eksikliğini genç askerlerle tamamlamak yerine, eğitim ve askeri teçhizat desteğine odaklanılması gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Ukrayna ordusunun büyüklüğünü hızla artırmak için seferberlik yaşını 18’e indirme çağrısında bulunmuştu.

Ancak Zelenskiy, Ukrayna ordusunun temel sorununun asker sayısından ziyade mevcut tugayların yetersiz teçhizatı olduğunu vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Eğer Ukrayna savaşa katılmak üzere daha fazla güç sağlamayı kabul ederse, biz ve müttefiklerimiz bu güçleri eğitmeye ve donatmaya hazırız,” açıklamasını yaptı. Miller ayrıca, Ukrayna ordusunun yapısına ilişkin nihai kararın Kiev yönetimine ait olduğunu belirtti.

Hâlihazırda 25 ile 60 yaş arasındaki erkekler Ukrayna ordusuna alınabiliyor. Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Aleksandr Litvinenko, ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, Ukraynalı yetkililerin yıl sonuna kadar 160 bin kişiyi silah altına almayı planladığını söylemişti. Ancak Verhovna Rada’nın (parlamento) savunma komisyonu başkanı Roman Kostenko, Kiev’in hedefinin 500 bin kişilik bir seferberlik olduğunu, fakat 160 bin kişilik hedefin bile zorluklarla karşılandığını ifade etti. Seferberlik hızının giderek düştüğünü de ekledi.

Sonbahar döneminde, Ukrayna ordusunun Rusya’nın saldırıları altında daha fazla toprak kaybetmesi nedeniyle yeni bir seferberlik dalgası gündeme gelmeye başladı. Önceki asker alımlarında da ciddi sorunlar yaşandı.

Ön cephede savaşan komutanlar, yeni askere alınanların büyük çoğunluğunun yeterince eğitim almadığını ve savaşmayı bilmediğini dile getirdi. Bazı komutanlar, yeni askerlerin yarısından fazlasının cepheyi terk ettiğini ya da öldüğünü belirtti.

Üstelik birçok genç askerlikten kaçmaya çalışırken, ön saflarda fiziksel olarak savaşmaya uygun olmayan yaşlı erkeklerin olduğu dikkat çekiyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, askerlik bürosu yetkilileri popüler kafe ve kulüplerin yanı sıra Kiev’de düzenlenen Okean Elzi konseri gibi büyük etkinliklere baskınlar düzenleyerek asker kaçağı avına çıktı.

ABD, Ukrayna’dan zorunlu askerlik yaşını 18’e indirmesini istedi

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

İngiliz bakan, AB’den City of London’a kapılarını ardına kadar açmasını istedi

Yayınlanma

Birleşik Krallık Maliye Bakanı Rachel Reeves, AB’yi Britanya’nın ve dünyanın finans merkezi City of London’a (The City) daha fazla erişim sağlamaya çağırdı ve Avrupalı maliye bakanlarına bunun durgun ekonomilerini büyütmeye yardımcı olacağını söyledi.

Brüksel’i ziyaret ederek Avro bölgesi maliye bakanlarına konuşan Reeves, “Birleşik Krallık, kıtanın dört bir yanındaki ekonomilerin ihtiyaç duyduğu büyümeyi finanse edebilecek derin küresel sermaye piyasalarına sahiptir,” dedi.

“Birbirimizin piyasalarına açık olmak bir güç kaynağıdır, zayıflık değil,” diye ekleyen bakan, ülkesinin bir “hafif regülasyon cenneti” ya da bazılarının “Thames üzerinde Singapur” olarak adlandırdığı bir yer olmaya çalışmadığının sözünü verdi.

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrıldıktan (Brexit) sonra ortak pazarın dışında kalması bankalar ve yatırım firmaları için erişimi sınırlarken, The City artık AB kurallarına uymuyor.

Reeves resmi konuşmasının ardından düzenlenen bir soru oturumunda City şirketlerinin yatırımlarının “yeni kurulan şirketlerin finanse edilmesine, işletmelerin ölçeklerinin büyütülmesine ve enerji ve diğer alanlarda ihtiyaç duyduğumuz altyapı yatırımlarına yardımcı olabileceğini” sözlerine ekledi.

Ziyareti sırasında iki taraf bir sonraki düzenli Birleşik Krallık-AB mali hizmetler forumunun 12 Şubat’ta yapılması konusunda anlaştı.

AB, finansal istikrar gerekçesi ile Britanya’ya direniyor

Reeves, Keir Starmer’ın İşçi Partisi yönetiminin, önceki Muhafazakâr hükümetlerin yarattığı “kaos ve bölünmenin” ardından güven inşa edebileceğini umduğunu söyledi.

Reeves konuşmasının ardından düzenlediği basın toplantısında hükümetin regülatörlere “sadece riskler için değil aynı zamanda büyüme için de regülasyon yapmalarını” söylediğini belirtti.

Financial Times’ın aktardığına göre aynı oturumda Eurogroup başkanı Paschal Donohoe, regülasyonlara yönelik bu yaklaşımdan uzak durdu.

Donohoe, “Finans sektörümüzün istikrarının makroekonomik istikrarın temelini oluşturduğu ve bunun da ekonomilerin sürdürülebilir bir şekilde büyüyebileceği ortamı yarattığı konusunda çok netiz,” dedi.

Donohue, “aynı zorluklarla karşı karşıya oldukları için” Birleşik Krallık ilişkilerinin “resetlenmesinin” memnuniyet verici olduğunu da sözlerine ekledi.

Brüksel-Londra hayvan ve gıda anlaşması işleri zorlaştırabilir

Büyük Britanya’nın tek pazar ve gümrük birliğinden ayrılması, işletmeler için bürokrasi ve sınır kontrollerinde ciddi bir artışa yol açtı. Birçoğu AB’ye satış yapmayı bıraktı ya da tedarik zincirlerinden çıkarıldı.

Starmer, engelleri ortadan kaldıracak ancak Birleşik Krallık’ı daha yüksek düzeyde göçe açık hale getirecek olan ortak pazar ve gümrük birliğine yeniden katılmayı reddetti.

Birleşik Krallık, AB ile hayvan ve gıda standartları konusunda kontrolleri azaltacak bir anlaşma yapmak istiyor. Fakat AB, bunun Londra’nın bloğun tarım kurallarını benimsemesi gerektireceğini belirtti.

Brexit destekçileri arasında tartışmalı bir konu çünkü ABD veya farklı standartlara sahip diğer ortaklarla ticaret anlaşmaları yapmayı zorlaştıracak.

AB, “resetleme” gündemi için mali katkı istiyor

AB’nin de “resetleme” için kendi gündemi var. AB, veterinerlik anlaşmasını görüşmeye hazır olduğunu açıklasa da Financial Times tarafından sızdırılan bir belge, Birleşik Krallık’ın kontrollerin maliyeti için mali bir katkı ödemesini öneriyor.

Brüksel ayrıca 18-30 yaş arası gençlere üç yıl boyunca AB ve Birleşik Krallık’ta yaşama ve çalışma hakkı tanıyacak bir “gençlik deneyimi programı” teklifine de son şeklini veriyor.

Birleşik Krallık şimdiye kadar bu önlemi, insanların serbest dolaşımına bir geri dönüş olarak reddetti. Yetkililer önceliğin ithal işgücü yerine İngilizlerin çalışmasını sağlamak olduğunu söylüyor.

AB ayrıca, bağları derinleştirmeden önce Birleşik Krallık’ın ortak pazarda kalan Kuzey İrlanda ile mal ticaretine ilişkin bir anlaşmayı tam olarak uygulamasında ısrar ediyor. Reeves konuşmasında bunu yapacağına söz verdi.

Ayrıca diğer konulardaki ciddi görüşmeler için bir koşul olarak mevcut anlaşmanın 2026 ortalarında sona ermesinden sonra Birleşik Krallık balıkçılık sularına erişimin devam etmesini talep ediyor.

Reeves önümüzdeki ay Çin yolcusu

Pazartesi günü yaptığı konuşmada Reeves, “serbest ticaretin getirdiği tüm yatırım, yenilik ve düşük fiyatları” güçlü bir şekilde savundu. Eurogroup bakanlarından oluşan dinleyici kitlesini “yeni bariyerlerin” kurulmasına karşı çıkmaya çağırdı.

Önümüzdeki ay mali işbirliği görüşmeleri için Pekin’e gidecek olan Reeves ayrıca tüm Avrupa ülkelerinin “Çin ile istikrarlı ve uzun vadeli bir ilişki kurmanın doğru yolunu bulmaları” gerektiğini söyledi.

Reeves ayrıca AB’yi ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump ile herhangi bir ticaret savaşından geri adım atmaya çağırarak “serbest ticareti terk etmenin büyük bir hata” olacağı uyarısında bulundu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English