Rusya’nın Ural petrolü, küresel piyasalardaki arz fazlası ve talep tahminlerindeki düşüşün etkisiyle yeniden 60 doların altına indi. OPEC ve IEA’nın arz fazlası öngörüsü, petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artırıyor.
Savaş halindeki Rusya’nın petrodolar gelirlerini kısıtlamayı amaçlayan Batı yaptırımları, artık yerini piyasa dinamiklerine bırakıyor.
Küresel piyasalardaki petrol fazlası fiyatları düşürürken, Rusya’nın Ural petrolünün varil fiyatı 60 dolar tavanının altına geriledi.
Reuters‘in hesaplamalarına göre, Baltık limanları ve Novorossiysk’ten yüklenen Ural petrolü, 15-16 Ekim tarihlerinde Brent petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte, G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) tarafından belirlenen 60 dolarlık tavan fiyatın altına indi.
OPEC karteli ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2024-2025 yıllarına ilişkin talep tahminlerindeki kötüleşme nedeniyle küresel petrol fiyatları bu hafta başında yaklaşık 6 dolar düşerek varil başına 74 dolara geriledi.
Ayrıca, İsrail’in İran’daki petrol tesislerini hedef alan bir saldırı planlamadığı yönündeki haberler de bu düşüşü tetikleyen bir diğer etken oldu. Reuters, Ural petrolünün küresel piyasa fiyatlarıyla birlikte düştüğünü ve ekim ayında artan navlun ücretleri ile Hindistan limanlarındaki indirimlerin de bu baskıyı artırdığını bildirdi.
Son aylarda Rusya’nın batı limanlarında Ural petrolü için 12 ila 13 dolar aralığında bir indirim uygulanıyordu. Reuters ajansının hesaplamalarına göre, Baltık bölgesinden yapılan sevkiyatlarda, serbest teslim (FOB) fiyatları salı günü varil başına 60 doların altına indi ve çarşamba günü 59,95 dolar olarak kaydedildi. Novorossiysk’teki Karadeniz sevkiyatları ise çarşamba günü varil başına 59,35 dolardan işlem gördü.
Ural petrolü, eylül ayında Brent petrolünün kısa bir süreliğine varil başına 70 doların altına gerileyerek 2021’den bu yana en düşük seviyeye inmesinin ardından, ikinci kez varil başına 60 doların altına düşmüş oldu.
IEA, geçen günelrde yaptığı açıklamada, İsrail’in misilleme tehditlerine rağmen, İran’dan gelebilecek olası bir arz kesintisinin, IEA ve Çin’in stratejik petrol rezervleriyle dengelenebileceğini belirtmişti.
Ayrıca, OPEC+ ülkelerinin yedek kapasitesinin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı ve OPEC dışı üretimin bu yıl ve gelecek yıl 1,5 milyon varil artacağı ifade edilmişti. Sonuç olarak, “büyük bir arz kesintisi olmadığı takdirde piyasa, yeni yılda etkileyici bir arz fazlasıyla karşı karşıya kalacak.”