Rusya
Rusya, Starlink benzeri bir proje geliştiriyor

2025-2030 yılları arasında Rusya, dünya çapında yüksek hızlı internet erişimi sağlamak amacıyla alçak yörüngeli uydulardan oluşan bir takımyıldız oluşturmayı planlıyor.
İzvestiya gazetesinin Rusya hükümetinin ‘İnternet Erişim Altyapısı’ federal projesi taslak metnine dayandırdığı haberine göre Starlink uydu sistemine benzer bir proje geliştirmenin maliyeti 445 milyar rubleyi bulabilir.
Bu proje için 116 milyar ruble ayrılacak. Projenin sorumluluğu Bureau 1440’a ait.
2030 yılına kadar 383 uzay aracının yörüngeye yerleştirilmesi hedefleniyor. Şirket, uygun koşullu kredi şeklinde yaklaşık 37,5 milyar ruble alacak.
Uyduları yörüngeye taşıyacak roketler için 61,2 milyar ruble, fırlatma işlemleri için ise 17,3 milyar rubleye yakın bir bütçe ayrılacak.
Ayrıca, bütçe dışı kaynaklardan 329 milyar rubleden fazla finansman sağlanması planlanıyor. Böylece projenin toplam tahmini maliyeti 445 milyar rubleyi buluyor.
Bureau 1440, projenin geliştirilmesinin planlanan takvime tamamen uygun ilerlediğini ve temel teknolojilerin yaygınlaştırılmaya hazır olduğunu belirtti.
Maliye Bakanlığı ise projenin hâlâ bakanlıklar arası onay aşamasında olduğunu ve kesin rakamlar konuşmak için henüz erken olduğunu ifade etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şubat ayında Federal Meclis’te yaptığı konuşmada, önümüzdeki on yıl içinde uydu takımyıldızının oluşturulması için 116 milyar ruble tahsis edilmesi talimatını vermişti.
Putin’e göre, bu sayede Rusya’nın neredeyse tamamında yüksek hızlı internet erişimi sağlama hedefine ulaşılacak.
Geçtiğimiz mayıs ayında, 5G NTN standardına sahip ilk üç alçak yörünge iletişim uydusu abonelerle bağlantı kurmak üzere fırlatıldı.
Rusya
ABD, Gazprom’a karşı yaptırımlar hazırladı

Donald Trump yönetimi, Rusya’yı Ukrayna’daki savaşı bitirmeye zorlamak amacıyla Gazprom dahil olmak üzere büyük Rus şirketlerine yönelik yeni ekonomik yaptırımlar hazırladı. Henüz Trump’ın onayını almayan önlemlerin, AB’nin yeni yaptırım paketiyle eşgüdümlü olması planlanıyor.
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Ukrayna’daki çatışmaları sona erdirme konusunda henüz adım atmayan Moskova üzerinde ekonomik baskıyı artırmak için yeni önlemler geliştirdi.
Reuters‘a konuşan ve isimlerini açıklamayan Beyaz Saray kaynakları, Washington tarafından hazırlanan yaptırımların Rus enerji devi Gazprom’u, doğalgaz kaynaklarıyla çalışan adı açıklanmayan büyük şirketleri ve bankacılık sektöründeki firmaları hedef alacağını belirtti.
Ancak kaynaklar, hazırlanan bu önlemlerin Başkan Trump tarafından onaylanıp onaylanmayacağının henüz belli olmadığını vurguladı.
Amerikalı yetkililerden biri, “Bu tamamen onun kararı,” ifadesini kullandı. Başka bir kaynak ise ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin yaptırım sürecine dahil olduğunu ve “Rusya’ya karşı bir dizi ek cezai önlemi koordine etmeye çalıştığını” aktardı.
Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü James Hewitt, “Başkan, başından beri tam ve kapsamlı bir ateşkese ulaşma konusundaki kararlılığını açıkça belirtti. Mevcut müzakerelerin ayrıntıları hakkında yorum yapmıyoruz,” ifadesini kullandı.
Daha önce Bloomberg‘e konuşan kaynaklar, Trump ekibinin Rusya’yı barış görüşmelerine başlamaya teşvik etmek amacıyla ekonomik baskıyı artırmaya yönelik çeşitli senaryolar geliştirdiğini bildirmiş ancak ayrıntı vermemişti.
Bu gelişmelerden önce Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Kremlin’in savaşı durdurmayı reddetmesi hâlinde ABD Senatosu’nun Rusya’ya karşı “ezici” yaptırımları destekleyeceğini açıklamıştı.
Graham, bu yaptırımların Rusya’dan petrol, doğalgaz veya uranyum satın alan ülkelerden ABD’ye yapılan ithalata yüzde 500 gümrük vergisi uygulanmasını içerebileceğini belirtmişti.
Senatör Graham’ın açıklamalarının ardından Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya karşı 17’nci yaptırım paketini hazırladığını duyurdu.
Barrot, Brüksel’in yeni kısıtlamaları Graham tarafından duyurulan önlemlerle koordine edeceğini belirtti.
Barrot, “Senatör Lindsey Graham’a her iki yaptırım paketinin içeriğini ve uygulama zamanlamasını uyumlu hâle getirmeye çalışacağımıza söz verdim,” diye ekledi.
Ukrayna savaşının başlamasının ardından Avrupa pazarını fiilen kaybetmesine rağmen Gazprom, 30 Nisan’da yaptığı açıklamada 2024 yılında 1,2 trilyon ruble kâr elde ettiğini duyurmuştu.
Şirket, bir önceki yıl tarihinde ilk kez 629 milyar ruble rekor zarar açıklamıştı.
Rusya
CNN: Rusya, Ukrayna’daki hedeflerini değiştirmiş olabilir

CNN’in Batı istihbaratına dayandırdığı haberine göre, ‘Rusya Ukrayna’da kontrol ettiği bölgeleri sağlamlaştırmaya ve ekonomiyi canlandırmaya odaklanmış olabilir’. Kremlin hedeflerin değişmediğini belirtirken, bazı ABD’li yetkililer tarafların anlaşmaya yaklaştığını düşünüyor.
CNN televizyonu, ABD ve diğer Batı ülkelerinin istihbarat raporlarına aşina kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rusya’nın Ukrayna’daki çatışmada hedeflerini “daha kısa vadeli” olanlara kaydırmış olabileceğini bildirdi.
Kanalın aktardığı istihbarat bilgilerine göre, Rus tarafı kontrolü altına aldığı topraklardaki konumunu güçlendirmeye ve ekonomiyi canlandırmaya odaklanmayı planlıyor.
Haberde, CNN‘e ismini vermek istemeyen üst düzey Amerikalı ve Ukraynalı yetkililerin görüşlerine yer verildi.
Yetkililerden biri, bu değişikliklerin Moskova’nın Washington ile ilişkilerini iyileştirme arzusundan kaynaklandığını düşünüyor.
Aynı kaynak, Rusya’nın Ukrayna’da yeni toprakların kontrol altına alınması gibi “maksimalist askeri hedeflerinden” vazgeçmediğini de belirtti.
Habere göre, bu yılın başlarında Amerikan istihbarat yetkilileri, ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarına Rusya’nın tam olarak bunu hedeflediğini söylemişti.
Bu hafta Kremlin, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri müdahalenin başlangıcından bu yana hedeflerinin değişmediğini belirterek, “Ulusal çıkarlarımızı güvence altına almalıyız,” açıklamasını yaptı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bir ay önce yaptığı açıklamada, Rusya’nın güvenliğini sağlamanın hedef olduğunu ve Moskova’nın çözüm sürecinde bununla ilgilendiğini kaydetmişti.
Geçen yılın yaz aylarında Putin, barış için şartlar arasında Ukrayna ordusunun Donbass cumhuriyetleri, Herson ve Zaporojye oblastlarından tamamen çekilmesini, ayrıca bu bölgelerin, Kırım ve Sivastopol’un Rusya toprağı olarak tanınmasını saymıştı.
Ukrayna bu şartları ültimatom olarak değerlendirirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen günlerde O Globo gazetesine verdiği röportajda bunları “zorunluluk” olarak nitelendirmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Fox News‘e yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın 2014 sınırlarına dönebileceğinden şüphe duyduğunu belirtti.
Hem Rubio hem de Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Moskova ve Kiev’in çözüme ulaşmak için farklı şartları olduğunu ancak buna rağmen tarafların anlaşmaya daha yakın olduğu görüşünü dile getirdi.
Trump’ın özel temsilcisi Keith Kellogg ise Ukrayna’nın, Washington tarafından sunulan ve fiili toprak kayıplarının tanınmasını da içeren çatışmayı sona erdirme şartlarını kabul ettiğini iddia etti.
Rusya
Abhazya ile Rusya arasında hava ulaşımı, 30 yıl sonra yeniden başladı

Rusya ve Abhazya arasında 1993 yılından bu yana ilk tarifeli uçak seferi Moskova’dan Sohum’a gerçekleşti. 30 yılı aşkın bir aradan sonra Sohum Uluslararası Havalimanı’na inen uçak, Abhazya ve Rusya’dan yetkililer ve sanatçılar tarafından karşılandı.
Rusya ile Abhazya arasında 1993 yılından bu yana ilk tarifeli uçak seferi, dün Moskova’dan Sohum’a gerçekleşti.
TASS ajansının haberine göre, 30 yılı aşkın bir aradan sonra V. G. Ardzinba Sohum Uluslararası Havalimanı’na inen uçak, tarihi bir an yaşattı.
Sohum Havalimanı’nda ilk tarifeli uçak seferi törenle karşılandı. Törene Abhazya Devlet Başkanı Badra Gunba, Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko, Abhazya Başkan Yardımcısı Beslan Bigvava, Parlamento Başkanı Laşa Aşuba, Başbakan Vladimir Delba, Abhazya’nın ilk devlet başkanının eşi Svetlana Cergeniya, milletvekilleri, hükümet üyeleri, siyasi kuruluş ve parti liderleri katıldı.
Ayrıca törene Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye tam yetkili temsilcisi İbrahim Avidzba ve Türkiye’den de Abhaz Çerkes toplumundan bir çok temsilci de katıldı.

Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye Tam yetkili temsilcisi İbrahim AVİDZBA ve Türkiye’den Abhaz Çerkes toplumundan bir çok katılımcı da bu tarihi ana tanıklık ettiler.
İlk uçuşla gelenler arasında Abhazya ve Rusya halk sanatçısı Yevgeniy Knyazev, Abhazya halk sanatçısı ve Rusya onur sanatçısı Alisa Gitsba, Abhazya’nın Rusya Büyükelçisi Alhas Kvitsinia ve turistler yer aldı.
Uçak yolcuları, uçuş süresinin çok hızlı geçtiğini ve kabinde çok samimi ve neşeli bir atmosfer olduğunu belirtti.
Knyazev, “Sohum Havalimanı’nın açılması mutluluk verici. Uçuşta çok eğlendik,” dedi ve kendisine sunulan Abhaz şarabı dolu boynuzu boşalttı.
Kvitsinia, Abhazya’nın bu bayramı 30 yılı aşkın süredir beklediğini söyledi ve Abhazya ile Rusya arasındaki hava ulaşımının yeniden sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Moskova’dan ilk uçuşu UVT Aero havayolu şirketi Vnukovo-Sohum güzergahında gerçekleştirdi.
İkinci uçuş 3 Mayıs’ta başlayacak ve ardından uçuşlar haftada bir kez, cumartesi günleri yapılacak. UVT Aero daha önce Vnukovo Uluslararası Havalimanı’ndan kalkış saatinin Türkiye saatiyle 14.30 olduğunu duyurmuştu.
Abhazya’nın başkentinden dönüş uçuşu Türkiye saatiyle 19.30’da, Vnukovo Havalimanı’na iniş ise Türkiye saatiyle 23.00’te gerçekleşti.
Bu hafta içinde, hava trafik kontrol çevrelerinden bir kaynak TASS‘a yaptığı açıklamada, Moskova’dan Sohum’a direkt uçuş süresinin yaklaşık 3 saat 50 dakika olacağını belirtmişti.
Tüm uçuşlar 50 koltuklu Bombardier CRJ-200 tipi uçaklarla yapılıyor.
Rusya Federal Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), iFly ve Nordstar havayolu şirketlerine Moskova ve Krasnoyarsk’tan Abhazya’nın başkentine uçuş izinleri verdi.
iFly’a Moskova’dan Sohum’a haftada 14 uçuş, Nordstar’a ise haftada 7 uçuş yapma izni verildi.
Ayrıca Nordstar, Krasnoyarsk’tan Abhazya’nın başkentine haftada 3 kez uçuş izni aldı. Sohum Havalimanı basın dairesinden yapılan açıklamada, uçuş güvenliği kontrolünün Sohum Havalimanı’nın havaalanı-kontrol merkezi tarafından sağlandığı belirtildi.
Sohum Havalimanı, Gürcistan-Abhazya silahlı çatışmasının ardından 1993 yılında uçuşlara kapatılmıştı.
Ekim 2023’te Abhazya hükümeti, havalimanının yeniden inşasıyla ilgilenen Rus şirketi Altyapı Geliştirme ile devlet-özel sektör işbirliği anlaşması imzaladı.
Bu anlaşmaya göre devlet, havaalanını, havaalanı altyapısını ve tarihi terminal binasını mülkiyetinde tutacak.
Ayrıca, çift kullanımlı tesis statüsü ve V. G. Ardzinba Sohum Uluslararası Havalimanı adı korunacak.
-
Avrupa2 hafta önce
Almanya’da tren fabrikası tank üretimine başlıyor
-
Dünya Basını2 hafta önce
Şin-Bet Direktörü’nün yeminli beyanı ne anlama geliyor?
-
Dünya Basını2 hafta önce
Chatham House: Dolar küresel istikrarsızlık kaynağı haline gelebilir
-
Amerika2 hafta önce
ABD’de çöküş sürüyor: Dow, 1932’den bu yana en kötü nisan ayını yaşıyor
-
Diplomasi2 hafta önce
Çin’in ABD’den enerji ithalatındaki düşüş Rusya’ya kapı açtı
-
Avrupa2 hafta önce
Alman eyaletleri silahlanma yarışına son sürat dahil oluyor
-
Ortadoğu2 hafta önce
ABD’den Suriye’ye “İran” baskısı: DMO terör örgütü ilan edilsin
-
Avrupa2 hafta önce
Orbán’ın vetoları AB’yi 7. maddeye itiyor