Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya, ‘teknolojik egemenlik’ hedefliyor

Yayınlanma

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, geçen hafta Novosibirsk’teki Akademgodorok’ta genç bilim insanlarıyla yaptığı toplantıda ülkenin en az üç ve en fazla beş yıl içinde ‘teknolojik egemenlik’ kazanması gerektiğini belirtti.

Interfax‘ın haberine göre Mişustin, “Önümüzdeki 3-5 yıl içinde ilk sonuçları; yeni teknolojik çözümler, tam olarak ekonominin reel sektöründeki şirketlerle işbirliği içinde yaratılan ürünleri görmeliyiz,” dedi.

Başbakan, Rusya’daki şirketlerin Batı’dakilerden daha düşük kalitede olsalar bile yerli yüksek teknoloji çözümlerine geçmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Mişustin, “Bir anda savaşa girmemiz, dünyanın en iyi benzerleriyle rekabet etmemiz zor. Bu nedenle yavaş yavaş, dikkatlice yerli çözümler üretmeliyiz, bunlar henüz dünyanın en iyisi olmayabilir, ancak şirketler tarafından kullanılmaya başlanmasına izin vermeliyiz,” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki askeri müdahalenin başlamasından kısa bir süre sonra, Sovyet döneminde oluşturulan zemin sayesinde Rus biliminde ‘büyük bir sıçrama’ olduğunu ifade etmişti.

Putin, geçen yıl da bilim insanlarından ‘yabancı kurumların’ katılımı olmaksızın ‘sağlık hizmetlerinin, kilit endüstrilerin ve güvenliğin işletilmesini sağlayacak’ teknolojilere ve ürünlere odaklanmalarını talep etmişti.

Ekonomi Yüksek Okulu İstatistiksel Araştırma ve Bilgi Ekonomisi Enstitüsü’nün hesaplamalarına göre, 2025-26 yıllarında federal bütçeden sivil bilimlere yapılan harcamalar yüzde 25 oranında azaltılacak.

Devlet bu yıl sivil araştırma ve geliştirme için 719 milyar ruble ya da bütçenin yüzde 2,68’ini ayırıyor.

Harcamalar 2025 yılında yüzde 17 azalarak 596 milyar rubleye, bir yıl sonra ise yüzde 10 daha azalarak 536 milyar rubleye düşecek.

Aynı zamanda bilimsel ödeneklerin hazine içindeki payı sadece yüzde 2 olacak ve 2004’ten bu yana en düşük seviyeye inecek.

Rusya’nın imalat sanayii üretimi rekor seviyeye ulaştı

RUSYA

Kuzey Kafkasya’da İHA alarmı: Vladikavkaz ve Kazan havalimanları kapatıldı

Yayınlanma

Kuzey Osetya’daki Vladikavkaz Havalimanı, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nde insansız hava araçları (İHA) tehdidi nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Benzer önlemler Kazan Havalimanı’nda da alındı. Ukrayna’nın düzenlediği İHA saldırıları, Rusya’nın çeşitli bölgelerinde etkili oldu ve bazı altyapı tesislerine zarar verdi.

Vladikavkaz Havalimanı, Kuzey Osetya’da insansız hava araçları (İHA) tehdidi nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Bu karar, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nde ilan edilen güvenlik önlemleri kapsamında alındı.

Vali Sergey Menyaylo, Telegram kanalı üzerinden yaptığı açıklamada, 31 Aralık sabahı Şalhı poligonu üzerinde bir İHA’nın imha edildiğini duyurdu.

Olayda herhangi bir yaralanma yaşanmadı. Menyaylo, daha sonra ikinci bir İHA’nın daha düşürüldüğünü belirtti.

Benzer önlemler, 31 Aralık sabahı Kazan Havalimanı’nda da uygulandı. Havalimanı birkaç saatliğine faaliyetlerine ara verdi. Kazan’da geçen hafta da benzer kısıtlamalar üç kez uygulanmıştı.

31 Aralık gecesi, Ukrayna’nın hava ve deniz insansız araçları, Rusya’nın çeşitli bölgelerini ve ilhak edilen Kırım’ı hedef aldı.

Rusya tarafından atanan Sivastopol valisi Mihail Razvojayev, bölgenin saldırı hedeflerinden biri olduğunu açıkladı. Rus askeri yetkililer, deniz üzerinde dört İHA ve iki insansız deniz aracını düşürdüklerini bildirdi. Sivastopol’da deniz yolcu taşımacılığı da geçici olarak durduruldu.

Smolensk oblastında, düşürülen bir İHA’nın enkazı, Yartsevo bölgesindeki bir petrol depolama tesisine düştü ve yağlı malzemelerin yanmasına neden oldu.

Ukrayna’nın İHA saldırısı sonucu Rusya’nın batısındaki petrol deposunda yangın çıktı

Vali Vasiliy Anohin, yerleşim alanlarına herhangi bir tehdit olmadığını ifade etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, 31 Aralık gecesi Krasnodar, Kırım, Bryansk, Smolensk, Tver, Rostov, Kursk ve Kaluga oblastlarında toplam 68 Ukrayna İHA’sının imha edildiğini açıkladı.

Vladikavkaz, daha önce de İHA saldırılarına maruz kalmıştı. 25 Aralık’ta, Alanya Alışveriş Merkezi’nde düşürülen bir İHA’nın enkazı patlamaya neden olmuş, bir kişi hayatını kaybetmiş ve bir kişi yaralanmıştı. Alışveriş merkezi, iki gün sonra yeniden hizmete açılmıştı.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Ukrayna’nın İHA saldırısı sonucu Rusya’nın batısındaki petrol deposunda yangın çıktı

Yayınlanma

Ukrayna tarafından gönderilen insansız hava araçlarının (İHA) saldırısı sonucu, Rusya’nın Smolensk oblastındaki bir petrol deposunda yangın çıktı. Rus yetkililer, yangının yakıt sızıntısı ve yağlama maddelerinin tutuşması nedeniyle başladığını belirtti. Ayrıca, Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca çeşitli bölgelerde 68 Ukrayna İHA’sını imha ettiğini açıkladı.

Rus yetkililer, Ukrayna tarafından gönderilen insansız hava aracı (İHA) enkazının düşmesi sonucu, Smolensk oblastındaki Yartsevsk ilçesinde bulunan bir petrol deposunda yangın çıktığını duyurdu.

Smolensk Valisi Vasiliy Anohin, Rus hava savunma sistemlerinin, Yartsevsk bölgesinde Ukrayna İHA’ları tarafından düzenlenen bir saldırıyı püskürttüğünü açıkladı.

Anohin, İHA enkazının petrol deposunun bulunduğu alana düşmesi sonucu yakıt sızıntısı ve yağlama maddelerinin tutuştuğunu belirtti. Ancak, yerleşim alanlarına yönelik bir tehdit olmadığını da sözlerine ekledi.

Ayrıca Anohin, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, “Sevgili Smolensk sakinleri, bugün Yartsevsk bölgesinde, Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı hava savunma sistemleri, Ukrayna İHA’ları tarafından düzenlenen bir saldırıyı etkisiz hale getirdi,” ifadelerini kullandı.

Vali, “Ön bilgilere göre, İHA enkazı petrol deposunun bulunduğu alana düştü. Bunun sonucunda yakıt sızıntısı meydana geldi ve yakıt ile yağlama maddeleri tutuştu,” şeklinde konuştu.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada, hava savunma sistemlerinin gece boyunca çeşitli bölgelerde 68 Ukrayna İHA’sını imha ettiğini duyurdu.

Bir önceki gün ise Rus kuvvetleri, Donetsk Halk Cumhuriyeti’ndeki Novolnovka kasabasının kontrolünü ele geçirdi ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı silahlı grupların bölgede düzenlediği 11 karşı saldırıyı püskürttü.

Alman siyaset bilimci Guérot’tan çağrı: Ukrayna’da barışın zamanı nihayet gelmedi mi?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, bira üreticisi şirkete kayyum atadı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB InBev Efes’in Rusya’daki hisselerini GК Vmeste adlı bir şirketin geçici yönetimine devretti. AB InBev Efes, Anadolu Efes ve Belçikalı AB InBev ortaklığında kurulan bir şirketti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı bira üreticisi AB InBev Efes BV’nin Rusya’daki varlıklarını geçici olarak devlete devretti.

Kararnameye göre, 15,8 milyar adi hisse senedi ve 92,9 bin imtiyazlı hisse, 2024 yılı ağustos ayında kurulan GК Vmeste adlı şirkete devredilecek. Bu şirketin genel müdürü olarak Nikolay Tyurnikov atandı.

AB InBev Efes Türk Anadolu Efes ve Belçikalı AB InBev ortaklığında, 2018 yılında Rusya pazarında faaliyet göstermek üzere kurulan bir ortak girişim.

Şirket, Rusya’da 11 fabrikaya, üç malt üretim tesisine ve Bud, Hoegaarden, “Klinkskoye” gibi markaların haklarına sahip. AB InBev Efes, Efes, Spaten, Corona Extra, Velkopopovický Kozel, Stella Artois, Löwenbräu ve Sibirskaya Korona gibi diğer tanınmış markalarıyla Rusya’nın en büyük üç bira üreticisi arasında yer alıyor.

Şirketin 2023 yılı geliri yüzde 11,4 artışla 108,6 milyar rubleye, net kârı ise 16,7 milyar rubleye ulaştı.

Üretim hacmi ise 23,2 milyon hektolitre bira ve 527,7 bin hektolitre kvass, elma şarabı ve su olarak gerçekleşti.

AB InBev Efes, yabancıların kontrolü altında kalan Rusya’daki son üç büyük bira üreticisinden biriydi. Daha önce Putin, Danimarkalı Carlsberg’in işlettiği Baltika’yı devlete devretmiş, Hollandalı Heineken ise Birleşik Bira Fabrikalarını 1 avro karşılığında satmak zorunda kalmıştı.

Ukrayna savaşının başlamasının ardından, Belçikalı AB InBev ortak girişimdeki payından vazgeçme kararı aldı ve bu adımın 1,1 milyar dolarlık kayıpla sonuçlanacağını belirtti.

2023 yılının aralık ayında, Türk ortağı Anadolu Efes’in, şirketin Rusya’daki varlıklarını satın alacağı duyuruldu. Ancak ağustos ayında, Rusya Yabancı Yatırımlar Denetleme Komisyonu’nun anlaşmayı onaylamadığı açıklandı. Bunun ardından birkaç gün içinde GК Vmeste şirketi kaydedildi.

2024 yılı ekim ayı sonuna doğru, Anadolu Efes ve Belçikalı ortağı yeni bir anlaşma yaparak, Anadolu Efes’in Rusya’daki AB InBev hisselerini, AB InBev’in ise Anadolu Efes’in Ukrayna’daki hisselerini alması kararlaştırıldı.

Anlaşmanın detayları açıklanmazken, uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi KPMG, ortak girişimin değerini 1,1-1,3 milyar dolar olarak değerlendirdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English