Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’dan ülkeden ayrılmaya karar veren yabancı şirketlere yeni vergi yükü

Yayınlanma

Rusya, ülkeden ayrılan yabancı şirketlerin varlık satışlarından alınan “çıkış vergisini” yüzde 35’e çıkarma kararı aldı. Ayrıca, 50 milyar rubleyi aşan işlemler için Devlet Başkanı Putin’in onayı gerekecek.

Rusya makamları, ülkeden ayrılan yabancı şirketlerin ülkedeki varlıklarını satarken bütçeye yaptıkları katkıyı artırma ve işlemler için uygulanan asgari vergi oranını yükseltme konusunda anlaştı.

RBK gazetesine bilgi veren üç kaynaktan ikisine göre, yabancı şirketlerin satışı sonrası hazineye yapılacak zorunlu katkılar, varlıkların piyasa değerinin mevcut yüzde 15’inden yüzde 35’ine çıkarılacak.

Bu katkının yüzde 25’i anlaşma tarihinden itibaren ilk ay içinde, yüzde 5’i bir yıl içinde ve diğer yüzde 5’i de iki yıl içinde bütçeye ödenecek.

Varlıkların piyasa değerine uygulanan zorunlu iskontonun oranı ise yüzde 50’den yüzde 60’a yükseltilecek.

Gazeteye göre yetkililer ayrıca yeni bir kural getirmeyi planlıyor: 50 milyar rubleyi aşan işlemlerin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanması gerekecek.

Gazetenin kaynaklarına göre, yabancı şirketlerin Rusya’dan çıkışına ilişkin daha sert koşullar, bu hafta yabancı yatırımların kontrolü ile ilgili hükümet alt komitesinde onaylandı.

Alt komiteye, Maliye Bakanı Anton Siluanov’un başkanlık ettiği belirtiliyor. Maliye Bakanlığı, konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Rusya’da işletmelerini satan yabancı şirketler için zorunlu ödeme, Moskova’nın Ukrayna’daki askeri müdahalesine yanıt olarak uygulanan Batı yaptırımları sonrası 2022 yılında belirlenmişti.

O tarihten bu yana Rusya, yabancı şirketlerin ülkeden ayrılma koşullarını giderek daha da zorlaştırdı. Her tür anlaşma için büyük indirimler talep ediliyor ve satış fiyatının bir kısmı hazineye aktarılıyor.

Yabancılar için uygulanan çıkış vergisi başlangıçta yüzde 10 iken, geçen yıl bu oran satılan varlıkların değerinin yüzde 15’ine yükseltilmişti.

Rusya’dan ayrılan yabancı şirketlerin Rusya’daki varlıklarının satışından elde edilen gelir, ağustos ayı sonu itibarıyla yaklaşık 140 milyar rubleye ulaştı.

2023 yılında, Rusya’daki yabancı şirketlerin varlıklarını satın almak için 93 anlaşma imzalandı.

Bu anlaşmaların toplam değeri 11 milyar doları aştı. 2024’ün ilk yarısında ise 1,9 milyar dolar karşılığında 34 yeni anlaşma yapıldı.

Unilever, Rusya’daki varlıklarının satışını tamamladı

RUSYA

Rusya Başbakanı Mişustin’den fiyat artışlarıyla mücadele çağrısı

Yayınlanma

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, ekonomik konulara ilişkin toplantıda fiyat artışlarıyla ilgili kötüye kullanımlara karşı sert önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Mişustin, Federal Tekelcilikle Mücadele Teşkilatı (FAS) ve Başsavcılığa bu konuda aktif rol oynama çağrısında bulundu. Hükümetin basın servisi aracılığıyla yaptığı açıklamada Mişustin, “Eğer fiyat artışlarında kötüye kullanım, özellikle tekelcilik varsa, buna karşı kararlılıkla mücadele edilmelidir. Bu noktada Federal Tekelcilikle Mücadele Teşkilatı (önemli bir rol üstlenmelidir. Özel durumlarda ise Başsavcılık devreye girmelidir,” ifadelerini kullandı.

Başbakan, 2024 yılının başından itibaren Rusya’daki enflasyon oranının yüzde 9’u aştığını ve bunun ekonomiye ciddi bir meydan okuma olduğunu belirtti

Bu durum karşısında hükümet, fiyat istikrarını sağlamak ve iç pazarı desteklemek için bir dizi önlem geliştirdi ve uygulamaya koydu. Mişustin, bu önlemler arasında arz-talep dengesinin sağlanması, arz yönlü ekonomi politikalarının teşvik edilmesi, yeni sanayi projelerinin başlatılması ve iş gücü verimliliğinin artırılması gibi adımların bulunduğunu söyledi.

Hükümetin uyguladığı somut önlemler arasında belirli ithalat ürünlerine geçici gümrük vergisi muafiyeti bulunuyor.

Örneğin, 23 Aralık 2024’ten 15 Haziran 2025’e kadar Avrasya Ekonomi Birliği (AEB) ülkelerinden getirilen tereyağı için sıfır gümrük vergisi uygulanacak. Patates, havuç ve elma gibi ürünlerde bu muafiyet temmuz ayına kadar devam edecek, büyükbaş hayvan eti için ise bu süre 2025 sonuna kadar uzatılacak.

Başbakan, iç pazarı sanayi ürünleriyle doyurmak adına mineral gübreler ve hurda metal ihracatına kotalar getirildiğini açıkladı.

Bunun yanı sıra, tarım ekipmanları için sabit fiyat garantisi karşılığında indirimler düzenleniyor. Gübre, inşaat malzemeleri ve metal ürünlerinin fiyatları da yakından izleniyor.

Mişustin, paketleme malzemelerinin nihai ürün fiyatlarını önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekerek bu alana özel önem verdiklerini ifade etti.

Federal İstatistik Kurumu (Rosstat) verilerine göre, hükümetin aldığı tedbirlere ve Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmasına rağmen enflasyon yükselmeye devam ediyor.

10-16 Aralık haftasında tüketici fiyat endeksi yüzde 0,35 artarken, yıllık enflasyon yüzde 9,52’ye ulaştı. Bu oran, Ocak 2023’ten bu yana en yüksek seviyeyi temsil ediyor.

Aralık ayının ilk iki haftasında fiyatlar yüzde 0,97 oranında arttı; bu, 2023 Aralık ayının tamamındaki fiyat artışının üçte bir oranında fazlasına işaret ediyor.

Gıda fiyatlarındaki artışlar daha da dikkat çekici. Yıllık bazda gıda fiyatları yüzde 10,93 oranında yükseldi; bu, Kasım 2022’den bu yana en yüksek artış olarak kaydedildi. Patates fiyatları yüzde 88,8 artarken, soğan yüzde 45,4, lahana yüzde 40,3 ve pancar yüzde 30,8 oranında zamlandı.

Tereyağı fiyatları, hükümetin Hindistan, İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) ithalat önlemlerine rağmen yılbaşından bu yana yüzde 34,4 arttı. Süt ve süt ürünleri fiyatlarında da benzer bir artış yaşandı; süt yüzde 19,1, ekşi krema yüzde 18,5, kuzu eti yüzde 22,6, sığır eti yüzde 12,4, ekmek yüzde 14,3, havuç yüzde 14,1 ve elma fiyatları yüzde 18,4 oranında yükseldi.

2023 yazından bu yana Rusya Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını sekiz kez artırarak yüzde 21’e yükseltti. Bu oran, 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeyi temsil ediyor.

Nabiullina’dan yılbaşı sürprizi: Rusya Merkez Bankası faiz artışına gitmedi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’da Amerikan vatandaşına casusluk suçlamasıyla 15 yıl hapis

Yayınlanma

Rusya, Amerikalı Gene Spector’ı casusluk suçlamasıyla 15 yıl yüksek güvenlikli bir cezaevinde tutma kararı aldı ve 14 milyon ruble para cezasına hükmetti.

Moskova Şehir Mahkemesi, Amerikalı Gene Spector’ı casusluk suçlamasıyla 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, Spector’ın 13 yıl hapis cezasına ek olarak önceki bir cezasının da bulunduğunu, toplamda 15 yıl yüksek güvenlikli bir cezaevinde tutulacağını açıkladı. Ayrıca, Spector’a 14 milyon ruble para cezası verildi.

Geçtiğimiz ağustos ayında, Lefortovo Mahkemesi sanık hakkında tutuklama kararı almıştı. Ancak dava, gizlilik gerekçesiyle mahkemede detaylandırılmadı.

Rusya Ceza Kanunu’nda yer alan “casusluk” suçuna göre, bu tür bir suçlama 10 ila 20 yıl arasında hapis cezasını öngörüyor.

Gene Spector, daha önce Rusya eski Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç’in eski yardımcısı Anastasya Alekseyeva ile bağlantılı bir davada yer almıştı.

Spector, 2021’deki tutuklanmasından önce, kanser tedavisi ilaçları geliştiren Medpolymerprom şirketinin yönetim kurulu başkanlığını yapıyordu.

Öte yandan, geçtiğimiz cumartesi günü bir Rus mahkemesi, Rus askerleri hakkında bilgileri Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) iletmekle suçlanan bir kişiyi 19 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB), kimliği açıklanmayan, 1993 doğumlu sanığın vatana ihanet ve diğer suçlardan mahkûm edildiğini belirtti.

Söz konusu şahsın, Orenburg şehrinden olduğu ve Rus askerlerinin kimlik bilgileri ile diğer kişisel verilerini FBI’a teslim ettiği açıklandı.

Rusya ile Batı arasındaki mahkûm takasında filmlere konu olacak hikâye

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, bazı bölgelerde kripto madenciliğini yasaklıyor

Yayınlanma

Rusya, 2025’ten itibaren bazı bölgelerde kripto para madenciliğini yasaklayacak. Bu yasaklar, Ukrayna’nın ele geçirilen bölgeleri ve Kuzey Kafkasya’daki bazı cumhuriyetleri kapsıyor. Amaç, enerji tüketimindeki dengeyi korumak.

Rusya hükümeti, 1 Ocak 2025 ile 15 Mart 2031 tarihleri arasında kripto para madenciliğinin yasaklanacağı bölgeleri belirledi.

TASS’ın haberine göre, yasak, Rusya ordusunun kontrolündeki Lugansk, Donetsk, Zaporojye ve Herson oblastlarında geçerli olacak.

Ayrıca Kuzey Kafkasya’da Dağıstan, İnguşetya, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Kuzey Osetya ve Çeçenistan cumhuriyetlerinde de kripto para madenciliği yasaklanacak.

Bunun dışında, Rusya’nın üç bölgesidne —İrkutsk, Buryatya ve Zabaykalskiy Krayı’nda— bu yasaklar yalnızca enerji tüketiminin zirve yaptığı dönemlerde geçerli olacak.

Hükümet, bu yasakların, enerji tüketim dengesini sanayinin taleplerine göre koruma amacı taşıdığını belirtti. Yetkililer, listede yer alan bölgelerin kesin olmadığını ve elektrik enerjisinin geliştirilmesiyle ilgili komisyon kararıyla değiştirilebileceğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce yaptığı açıklamalarda kripto para madencilerinin kontrolsüz elektrik tüketiminin bazı bölgelerde enerji sıkıntısına yol açabileceğini belirtmişti.

Bu kapsamda Putin, 26 Ekim’de dijital para birimlerinin düzenlenmesine ilişkin yasayı imzaladı. Bu yeni kurallara göre hükümet, belirli bölgelerde dijital para madenciliğini yasaklama yetkisine sahip.

Rusya Enerji Bakanlığı’nın verilerine göre, 2023 yılında kripto para madenciliği, ülkede toplamda 1,5 GW elektrik tüketimine neden oldu.

Bu tüketimin büyük bir kısmı, Sibirya Federal Bölgesi tarafından karşılandı.

AKRA derecelendirme ajansı uzmanlarına göre, enerji maliyetleri açısından madencilik yapmak en ucuz olan bölgeler arasında İrkutsk, Hakasya ve Dağıstan yer alıyor.

Ancak, Sistem Operatörü (enerji sistemleri yönetim birimi), madenciliğin, elektrik enerjisi ve kapasite sıkıntısının öngörüldüğü bölgelerde sınırlandırılmasının mantıklı olduğunu ifade etti.

Rusya, kripto para işlemlerine vergi düzenlemesi getiriyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English