Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Zelenskiy, Modi’den Hindistan’da ‘barış zirvesi’ istedi

Yayınlanma

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile savaşın sona erdirilmesi için Hindistan’da bir zirve düzenlenmesini önerdi.

Bloomberg’de yer alan habere göre Zelenskiy bu fikri Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile geçen hafta Kiev’de yaptığı görüşmede gündeme getirdi.

Zelenskiy, kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinden önce dünya liderleriyle ikinci bir zirve düzenlemek istiyor.

Bu, Rusya ile devam eden çatışmasında Küresel Güney ülkelerinden Ukrayna’ya destek toplamayı amaçlayan Haziran ayındaki bir önceki zirvenin devamı olacak. Bununla beraber Yeni Delhi, Moskova’nın barış girişiminden dışlanması konusunda isteksiz.

Modi, 23 Ağustos’ta Kiev’e yaptığı ziyaret sırasında Ukrayna’nın uluslararası alanda tanınan sınırları içerisindeki egemenliğini desteklediğinin sinyalini verdi.

Fakat, görüşmelerin özel niteliği nedeniyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan kişilere göre Modi henüz bir zirveye ev sahipliği yapma taahhüdünde bulunmadı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı ise konuya ilişkin henüz açıklamada bulunmadı.

Rusya ordusunun Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde ilerlemesi ve Ukrayna’nın da bu ay Rusya’nın Kursk’a işgal başlatması diplomatik girişimlere aciliyet kazandırdı.

Diğer yandan Zelenskiy’in sözcüsü Sergey Nikiforov, Ukrayna’nın bir sonraki zirveye bir küresel Güney ülkesinde ev sahipliği yapmayı düşündüğünü söyledi ve Hindistan’ı da bu ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Zelenskiy, tüm Rus kuvvetlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesini ve doğrudan görüşmelere başlamadan önce Rusya’nın tecrit edilmesini içeren 10 maddelik planı için PR çalışmalarına devam ediyor. Ancak küresel Güney ülkeleri, barış görüşmelerinin anlamlı bir çekişme kazanabilmesi için Rusya’yı da içermesi gerektiği konusunda ısrarcı.

Ukrayna, Rusya’yı barış sürecine dahil etme konusunda istekli olduğunu göstermiş olsa da Kremlin, Kiev’in önerisiyle ilgilenmediğini defalarca dile getirmişti.

Modi, Kiev’de Zelenskiy ile görüştü, arabuluculuk teklif etti

İsviçre zirvesi fiyasko oldu

15-16 Haziran tarihlerinde İsviçre’de düzenlenen ve 100’den fazla ülke ve kuruluşun katıldığı zirve, küresel desteği pekiştirme hedefine ulaşamadı. Çin zirveye katılmazken, Hindistan da Endonezya ve Güney Afrika delegasyonlarıyla birlikte nihai bildiriyi imzalamayı reddetti.

Nikiforov, Modi’nin ziyaretinde Zelenskiy’in Hindistan’dan zirvenin bildirisini onaylamasını istediğini söyledi ve ikinci bir zirveye ev sahipliği yapacak ülkenin ilk belgeyi imzalamış olması gerektiğini vurguladı.

Bildiri, desteği en üst düzeye çıkarmak amacıyla nükleer ve gıda güvenliği ile kaçırılan çocukların ve mahkumların iadesi gibi konulara odaklanacak şekilde düzenlenmişti.

Diplomatik görüşmelere aşina olan üst düzey Hintli yetkililere göre Yeni Delhi’nin Ukrayna’nın girişimine yönelik kuşkusu büyük ölçüde Rusya’nın dışlanmasından kaynaklanıyor.

Yetkililer, Modi hükümetinin çözüme ancak her iki taraf arasında diyalog yoluyla ulaşılabileceğine inandığını belirtti.

Ukrayna’nın 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasından bu yana bir Hindistan başbakanı tarafından gerçekleştirilen ilk ziyaret olan Kiev ziyaretinde Modi, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği desteği yinelerken barışa giden tek yol olarak diplomatik çözümü savundu.

Batı, Rusya’nın eylemlerini kınarken Hindistan, kendisine uygun fiyatlı petrol ve silah tedarik eden Moskova ile siyasi ve ekonomik bağlarını sürdürdü. Modi’nin Kiev ziyareti, geçtiğimiz ay Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya yaptığı ziyaretin ardından gerçekleşti.

Hindistan’ı ziyaret eden Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’dan çağrı: Rusya ile ilişkilerinizi gözden geçirin

DİPLOMASİ

Çin Savunma Bakanı her ülkenin ‘uluslararası meselelere eşit katılım hakkını’ savundu

Yayınlanma

Çin Savunma Bakanı Dong Jun cuma günü yaptığı açıklamada tüm ülkelerin kendi çıkarlarını gözetme hakkına sahip olduğunu söyledi ve askeri işbirliğini geliştirme sözü verdi.

Çin’in başkentinde düzenlenen savunma ve güvenlik konulu Pekin Xiangshan Forumu’nun açılış konuşmasını yapan Dong, her ülkenin “uluslararası meselelere eşit katılım hakkına sahip olması” ve meşru hak ve çıkarlarını koruması gerektiğini söyledi. Düzenli bir “çok kutuplu” dünya çağrısında bulunan Dong, artan jeopolitik gerilimler karşısında büyük güçlerin ağır bir sorumluluk taşıdığını belirtti.

Dong, ayrıntılara girmeden “Büyük ülkeler küresel güvenliğin korunmasında liderliği üstlenmeli, sıfır toplamlı zihniyeti terk etmeli ve küçük ve zayıf olanlara zorbalık yapmaktan kaçınmalıdır” dedi.

Bakanın çağrısı, Çin ile rakibi ABD’nin yanı sıra başta Filipinler olmak üzere Güney Çin Denizi’ndeki küçük komşuları arasında deniz yetki alanları konusunda artan sürtüşmelerin ortasında geldi.

Dong, 90 ülkeden yaklaşık 500 yetkilinin katıldığı üç günlük forumu, Pekin’in daha geniş savunma bağları ve güvenlik paktları kurma isteğini vurgulamak için kullandı. Çin silahlı kuvvetlerinin, Başkan Xi Jinping tarafından 2022 yılında “dünyayı daha güvenli bir yer haline getirme” vaadiyle duyurulan bir program olan Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ne (KGİ) bağlı olduğunu söyledi.

KGİ’yi bir temel olarak alan Dong, Çin’in “pragmatik ve açık askeri işbirliğini teşvik eden yeni bir güvenlik ortaklığı türü oluşturmak için diğer ülkelerle birlikte çalışmaya istekli olduğunu” vurguladı.

Foruma gönderdiği mesajda Başkan Xi, etkinliğin küresel güvenlik sorunlarının ele alınmasına katkıda bulunmasını umduğunu ifade etti. Xi, Pekin’in en üst düzey askeri karar alma organı olan ve Dong’un üye olmadığı Merkezi Askeri Komisyon’a başkanlık ediyor.

Tayvan ve ticaret gibi konularda ABD ile Çin arasında süregelen husumete rağmen ABD, Xiangshan Forumu’na Çin, Tayvan ve Moğolistan’dan sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Michael Chase’i gönderdi. İki ülke, tehlikeli yanlış hesaplamalardan kaçınmak için silahlı kuvvetleri de dahil olmak üzere iletişimi artırmaya yönelik adımlar atıyor.

Foruma Rusya’nın savunma bakan yardımcısı Alexander Fomin de katılıyor. Reuters’a göre Fomin yaptığı konuşmada ABD’nin yeni güvenlik blokları aracılığıyla Çin ve Rusya’yı çevrelemeye çalıştığını söyledi. Dong’dan daha doğrudan konuşan Fomin, Ukrayna konusunda NATO’nun “nükleer güçlerin doğrudan çatışmasına” yol açabilecek “tehlikeli bir oyun” oynadığını vurguladı.

Xiangshan konferansı cumartesi günü sona eriyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD ve Birleşik Krallık Ukrayna’ya yönelik füze veri kısıtlamalarının kaldırılmasını görüşüyor

Yayınlanma

Bloomberg’in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden aktardığına göre, ABD ve Birleşik Krallık hükümetleri, Ukrayna’nın Rusya topraklarında uzun menzilli saldırılar düzenlemek üzere ABD navigasyon verileriyle desteklenen İngiliz seyir füzelerini konuşlandırmasına izin vermeyi tartışıyor.

Bu kişiler, konunun son birkaç gündür ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Londra ve Kiev’de gerçekleştirdiği görüşmelerin bir parçası olduğunu söyledi. ABD ve İngiltere bu hafta Ukrayna’nın Rusya’da derin saldırılar gerçekleştirme kabiliyetini destekleme talebine açık olduklarının sinyalini verdiler.

Kiev, Rusya topraklarındaki askeri mevzileri vurmak için daha güçlü Batı silahları talep ederken, yetkililer Beyaz Saray’ın Ukrayna’nın sınır ötesi saldırılarda İngiliz Storm Shadow füzelerini kullanmasına izin verip veremeyeceğini konuştular.

Storm Shadow, 250 kilometreyi (155 mil) aşan atış menziline sahip, hassas güdümlü, havadan fırlatılan füzelerdir. Üreticisi MBDA’nın web sitesinde yer alan bir bilgi notuna göre bu füzeler hedeflerine ulaşmadan önce yüksek hızlarda araziye yakın uçmakta ve ataletsel navigasyon denilen sistem ile Küresel Konumlandırma Sistemi ve arazi referanslı navigasyonu birleştiren bir sistem kullanmaktadır .

GPS uydu navigasyon sistemi Pentagon tarafından işletilmektedir, ancak sürücüler için çevrimiçi yol tarifleri gibi kamusal amaçlar için de kullanılmaktadır.

Karmaşık operasyonlarda kullanıldığında, Storm Shadow füzeleri genellikle ABD tarafından sağlanan ve araziyi yüksek bir doğrulukla haritalandırmalarına yardımcı olan verilerle destekleniyor.

Zelenskiy bastırıyor

Rusya içindeki saldırılarda kullanılan donanımına kısıtlamalar getiren ABD, şu anda seyir verilerinin kullanılmasına izin vermiyor. Joe Biden yönetimi, Rusya’ya karşı savaşı tırmandırma riskini gerekçe gösterdi.

Perşembe günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu hamleye karşı uyarıda bulundu. Ukrayna ordusunun uzun menzilli saldırılar düzenlemek için NATO uzmanlarından görev programlama konusunda yardıma ihtiyacı olacağını söyledi.

Putin, St. Petersburg’da yaptığı açıklamada, bunun “NATO ülkelerinin – ABD ve Avrupa ülkelerinin – Rusya ile savaşa girmesi” anlamına geleceğini söyledi. “Çatışmanın özü” değiştikçe, Rusya yeni tehditlere göre ‘uygun kararlar alacaktır’ dedi.

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, uzun menzilli saldırılar için İngiliz silahlarının kullanılmasına da engel teşkil eden kısıtlamaların kaldırılması için lobi faaliyetlerini hızlandırdı. ABD ve İngiltere hükümetlerinin Ukrayna’nın Batılı silahları kullanmasına ilişkin kuralları yumuşatmanın çeşitli yollarını değerlendirdiklerini belirten yetkililer, bu konunun görüşüldüğünü söylediler.

Pentagon sözcüsü Charlie Dietz, ABD verileriyle ilgili tartışmalar hakkında yorum yapmaktan kaçınarak, “askeri yetenekler konusundaki her türlü koordinasyonun ortak hedeflerimiz ve uluslararası hukukla uyumlu olmasını sağlamak için İngiltere de dahil olmak üzere müttefiklerimizle yakın ve sürekli bir diyalog sürdürüyoruz” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı da yorum yapmaktan kaçındı.

Blinken bu hafta yaptığı seyahatler sırasında Ukrayna’nın derin saldırılarla ilgili taleplerini dinlediğini belirtti. Zelenskiy, bu ayın sonlarında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’ta Biden ile konuyu daha ayrıntılı görüşeceğini söyledi. Biden da konuyu cuma günü Washington’da İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile görüşeceğini söyledi.

Blinken çarşamba günü Kiev’de gazetecilere yaptığı açıklamada “İhtiyaçlar değiştikçe, savaş alanı değiştikçe uyum sağladık ve bunu yapmaya devam edeceğimizden hiç şüphem yok” dedi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

El Ahbar: Londra, Lübnan’a muharip birlik konuşlandırmak için bastırıyor

Yayınlanma

Lübnan’dan yayın yapan El Ahbar gazetesinin haberine göre Birleşik Krallık, Lübnan topraklarına sınırsız askeri erişimine izin verecek ve İngiliz askerlerinin ülkede konuşlanmasını da kapsayacak bir Mutabakat Zaptı imzalaması için Lübnan hükümetine yönelik baskılarını artırdı.

El Ahbar tarafından elde edilen taslak metinde “Mutabakatın amacı, İngiliz silahlı kuvvetlerinin eğitim faaliyetleri dışındaki amaçlarla Lübnan topraklarında konuşlandırılmasına ilişkin sorumlulukları ve genel ilkeleri tanımlamaktır,” ifadeleri yer alıyor.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı taslağı Temmuz ayında sunmuştu. Ağustos sonunda Dışişleri Bakanlığı Lübnan hükümetine iki sayfalık bir mektup göndererek “vatandaşlarının tahliyesi amacıyla ve Lübnan’ın Birleşik Krallık’tan insani yardıma ihtiyaç duyması halinde ordusunu Lübnan’da konuşlandırmak için kolaylık talep etti.

Lübnan ordusu “egemenlik” gerekçesiyle karşı çıktı

El Ahbar’a göre Lübnan Dışişleri Bakanlığı kısa süre önce taslağı Lübnan ordusuna gönderdi. Gazetenin aktardığına göre ordunun cevabında, “Yukarıda bahsi geçen mutabakat zaptı taslağı tüm yönleriyle incelenmiş ve çalışma sonucunda mutabakat zaptının Lübnan’ın egemenliği ve bağımsızlığı konusunda endişelere yol açtığı, İngiliz silahlı kuvvetlerinin görev kapsamının belirsiz olduğu ve bu durumun belirsizliği artırdığı sonucuna varılmıştır,” denildi.

El Ahbar’ın haberine göre ordu, Birleşik Krallık’ın memorandumundan haberdar değilmiş ve önceden onay vermemiş gibi davrandı.

Birleşik Krallık başlangıçta bu talebi, Afganistan ve Sudan’daki geçmiş başarısızlıkları gerekçe göstererek, savaş durumunda vatandaşlarının tahliyesi için bir ihtiyati tedbir olarak gerekçelendirdi.

Fakat kaynaklar El Ahbar’a İngiliz taleplerinin Aksa Tufanı Operasyonu ve ekim ayında patlak veren savaştan öncesine dayandığını doğruladı.

Londra, geçen kasım ayından bu yana baskı yapıyor

Lübnan gazetesi geçen yıl kasım ayında Londra’nın bu anlaşmayı kabul etmesi için Beyrut’a baskı yaptığını ortaya çıkarmıştı.

Maddeler arasında İngiliz askeri personeline tutuklama ya da kovuşturmadan muafiyet tanınması ve gözaltına alınmaları halinde derhal İngiliz güçlerine teslim edilmeleri de yer alıyor. Bir diğer madde ise askerlere silahlı ve üniformalı olarak ülke içinde dolaşma yetkisi verilmesi.

El Ahbar kasım ayında “Mutabakat, şartların yanlış yorumlanması ya da uyulmaması durumunda Lübnan’ın anlaşmazlığı çözmek için herhangi bir uluslararası mahkemeye ya da üçüncü bir tarafa başvuramayacağını garanti ediyor,” diye yazmıştı.

Lübnan hükümeti Mutabakat Zaptı’nın Lübnan’ın egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini söylemişti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English