ABD ordusu önümüzdeki yıl Asya-Pasifik bölgesine 2.500 kilometreye kadar menzile sahip silahları ateşleyebilen yeni bir kara konuşlu füze rampası konuşlandırmayı planladığını doğruladı.
Sözcü Albay Rob Phillips salı günü The Japan Times’a verdiği demeçte, ABD Ordusu Pasifik Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Charles Flynn’in daha önce yaptığı açıklamalara işaret ederek, “Typhon” Stratejik Orta Menzilli Ateşleme (SMRF) sistemini 2024 yılında bölgeye konuşlandırmayı planladıklarını söyledi.
Flynn geçtiğimiz ay Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’nda gazetecilere yaptığı açıklamada SM-6 füzeleri ve Tomahawk seyir füzelerini kullanan ve bunları karadan fırlatılmak üzere modifiye eden sistemin önümüzdeki yıl konuşlandırılacağını söylemişti. Tomahawk’ların 1,250 km ila 2,500 km arasında bir menzile sahip olduğu düşünülürken, SM-6’nın maksimum 240 km menzili bulunuyor.
Flynn, “Nerede ve ne zaman konuşlandırılacağını söylemeyeceğim ama sadece bölgede konuşlandıracağımızı söyleyeceğim” dedi.
ABD Ordusu bu yılın başlarında Tomahawk ve SM-6 füzeleri ile dört adet treyler tabanlı fırlatıcıya ve diğer destekleyici ekipmanlara sahip olan sistemin testlerini ‘başarılı’ bir şekilde gerçekleştirdiklerini açıklamıştı. ABD ordusunun yüksek manevra kabiliyetine sahip hipersonik silahlara karşı tek gerçek savunması olduğunu söylediği SM-6 füzeleri kullanıldığında, sistem savunma amaçlı olarak da kullanılabilir.
Japonya’da konuşlandırılması zor
The Japan Times’a göre sistemin Japonya’da konuşlandırılması pek olası görünmüyor; çünkü kamuoyunun anlayışını sağlamada zorluklar yaşanıyor. İtirazlara göre, sistemin ülkede konuşlandırılması, sahaları Çin’in kendi cephaneliğinin hedefi haline getirecektir ve Tokyo’nun Tomahawk’lar ve yerli yapım füzeler içeren sözde karşı saldırı kabiliyeti planları var.
Silahların Asya’ya konuşlandırılması Soğuk Savaş’tan bu yana bir ilk olacak. Haberde, potansiyel olarak geniş bir askeri üsse ev sahipliği yapan ABD toprağı Guam’a konuşlandırılabileceği söyleniyor. Öte yandan Çin’in, Japonya’daki ve Pasifik’teki ABD askeri üslerini vurabilecek güçte füze stoğu oluşturmaya devam ettiği belirtiliyor.
Çin’in artan etkisine karşı…
ABD ile dönemin Sovyetler Birliği arasında 1987 yılında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) uyarınca, 500 km ile 5,500 km (310 mil ile 3,400 mil) arasında yol alabilen konvansiyonel ve nükleer tüm kara konuşlu füzeler yasaklanmıştı.
Ancak ABD, Rusların anlaşmayı ihlal eden füzeleri gizlice test ettiğini ve sahaya sürdüğünü iddia ederek 2019 yılında INF’den çekildi.
Pentagon’un Çin ordusuyla ilgili son yıllık raporuna göre, INF Anlaşması’nın bir parçası olmayan Pekin’in 1.000 km ila 5.500 km menzilli 1.500 füzeye sahip olduğu tahmin ediliyor.
Sistemin Guam’a konuşlandırılması ya da muhtemelen ABD’nin Asyalı müttefiklerine ya da yakınlarına rotasyonel, daha kısa süreli konuşlandırmaların bir parçası olarak konuşlandırılması, Güney Çin Denizi’nde askeri gücünü artıran Çin’e karşı ‘caydırıcılığı artırma’ olarak yorumlanıyor.
Nitekim Typhon programında yer alan bir ordu yetkilisi geçen yıl ocak ayında bir düşünce kuruluşu etkinliğinde yaptığı konuşmada sistemin “bir Tomahawk ve bir SM-6’dan çok daha fazla füze” ateşleme kapasitesine sahip olduğunu belirtti.
Sonuç olarak, ABD Ordusu’nun Hızlı Yetenekler ve Kritik Teknolojiler ofisinin o zamanki direktörü Korgeneral Neil Thurgood, programın “servisimiz genelinde, muhtemelen müttefik ve ortak ülkelerimizle birlikte çok yaygınlaşacağını, çünkü çok fazla (türde) silahı ateşleyebildiğini” söyledi.