Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

ABD-Britanya ilişkilerinde yeni aracı: Prens William

Yayınlanma

Donald Trump 2020’de görevden ayrıldığında, dünyanın çoğu Trump’ın iktidarının sonsuza dek sona erdiğine inanarak dikkatini yeni ABD Başkanı Joe Biden’a çevirmişti.

Bununla birlikte, dikkatle ve sessizce sürdürülen bir ilişki vardı. The Telegraph’ta yer alan habere göre, Galler Prensi olarak geçirdiği on yıllar boyunca hayatın en iyi mektup yazarlarından biri olan Kral Charles, eski başkanla kişisel yazışmalarını sürdürdü ve Trump ile eşi Melania’yı memnun etmek için ara sıra elle yazılmış bir mektup yayınladı.

Şimdi, The Telegraph’a göre Trump ikinci dönem için Beyaz Saray’a yerleşirken, Başkan, Kral ve Prens William arasındaki dostluk, yeni bir dönem için “özel ilişkiyi” tanımlamaya gelebilir.

Trump tarafından çeşitli şekillerde “iyi bir adam”, “gerçekten çok yakışıklı” ve “harika bir iş çıkarıyor” olarak tanımlanan Galler Prensi William, iki ülke arasında aracı rolünü üstlenmeye hazırlanıyor.

Başkan Trump ve Prens William arasında aralık ayında Paris’te kısa bir görüşme olarak önerilen şey, kapalı kapılar ardında 40 dakikalık bir toplantıya dönüştü ve her iki taraftakiler de o zamandan beri sergilenen “sıcaklık” hakkında övgüler yağdırdı.

Bir Beyaz Saray kaynağı, Prens William’ın artık “özel ilişki”nin geleceğinde “gerçekten güçlü, gerçekten önemli” bir etkiye sahip olduğunu söylüyor.

Trump tarafından gelen bazı olumsuz değerlendirmelere rağmen, Beyaz Saray kaynakları The Telegraph’a Başkanın Birleşik Krallık’a olan “içgüdüsel sevgisinin” devam ettiğini söylüyor ve Prens William ile gelişmekte olan bu ilişki kilit önem taşıyor.

Onu tanıyan biri, Başkanın kraliyetten gelecek bir “cazibe saldırısına” bayılacağını söylüyor. Bir Whitehall kaynağı ise “Bunu kullanmamak için deli olmamız gerekir,” diyor.

Başbakan Keir Starmer ile yapılan görüşmeler Trump’ın yabancı liderlerle yaptığı diğer görüşmeler kadar sıcak geçti. Başkan, Starmer ile “çok iyi bir ilişkisi olduğunu” iddia etti ve “Kendisinden çok hoşlanıyorum,” diye ekledi. İkili bu ayın sonunda başkentte bir araya geldiğinde Starmer, Trump tarafından keyifli bir şekilde karşılanacak gibi görünüyor.

Fakat habere göre perde arkasında işler o kadar da kolay olmadı. İşçi Partisi hükümetinin bir dizi hatası Beyaz Saray’da fark edildi ve hatırlandı; kaynaklar son birkaç ayın nasıl geliştiğini tanımlamak için “saygısız”, “beceriksiz” ve “kötü niyetli” gibi çeşitli terimler kullanıyor.

Bazı İşçi Partili yetkililerin Amerikan seçimlerinde Kamala Harris’e danışmanlık hizmeti vermesinin yanı sıra, Britanya’nın ABD’deki yeni büyükelçisi Lord Mandelson’ın atanması da yeni Beyaz Saray ekibini rahatsız etti.

The Telegraph’ın haberinden anlaşıldığı kadarıyla, Washington’a elçi olarak Dame Karen Pierce’ın gönderilmesi, hem İngiliz Muhafazakârlarını, hem de Beyaz Saray’ı daha fazla tatmin edecekti.

Dikkat çekici bir şekilde, yeni büyükelçi görevine daha önce Trump’ı “dünya için tehlike” ve “beyaz milliyetçi ve ırkçıdan biraz daha az” olarak nitelendirdiği için pişmanlığını ifade ederek başladı.

Trump’ın en yakın kampanya yardımcılarından biri olan Chris LaCivita, atamasının kamuoyuna duyurulduğu gün Mandelson’a “moron” dedi.

Şu anki Galler Prensi son yıllarda dünya liderleriyle ilişkilerini, kısmen kendisini dünya çapında başkanlar (Biden dahil) ve başbakanlarla görüşmeye götüren Earthshot Prize girişimi sayesinde, şimdi de Hükümetin talebi üzerine geliştiriyor.

Bir saray kaynağı Prens’in “kendisinin ve ailesinin oynadığı önemli rolün farkında olduğunu” söylüyor. Kaynak, “Günlük siyasete dahil olmamamız önemli, ancak doğru zaman geldiğinde ve Majestelerinin hükümetinden destek istendiğinde Prens rolünü oynamaktan ve gerektiğinde destek vermekten mutluluk duyuyor,” diyor.

DİPLOMASİ

Lukaşenko: Ukrayna, Putin ile gizli görüşmelere başladı

Yayınlanma

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rus gazeteci Olga Skabeyeva’ya verdiği röportajda, Ukraynalı yetkililerin Vladimir Putin ile gizlice görüştüğünü iddia etti. Lukaşenko, bu görüşmelerin detaylarını vermekten kaçınırken, ABD’nin Ukrayna konusunda net bir stratejisinin olmadığını ve Moskova’ya yönelik yaptırım seçeneklerinin tükenmesi nedeniyle Washington’ın Kiev üzerindeki baskıyı artırdığını öne sürdü.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rus gazeteci Olga Skabeyeva’ya verdiği röportajda, Ukraynalı temsilcilerin Vladimir Putin ile gizli görüşmeler yaptığını iddia etti.

Avrupa Birliği’nde yapıcı müzakereler yapabilecek politikacıların olup olmadığı sorusuna yanıt veren Lukaşenko, Ukrayna’da böyle kişilerin olmadığını, ancak yine de bir diyalog yürütüldüğünü belirtti.

Lukaşenko, “Biz yine de onlarla (Ukraynalı temsilcilerle) görüşüyoruz. İsteyenlerle konuşmak gerekiyor. Fakat, kendi tarafımızda, Rusya’da ve benzeri yerlerde görüşmek için böyle tutkulu bir istek görmüyoruz. Gerçi, ben konuşmayacağım, bırakın Vladimir Vladimiroviç (Putin) söylesin. O görüşmüştü. Onu aradılar, anlattılar. Ancak, görüşmeleri dair kamuya açık bir dile getirilmedi,” dedi.

Detayları açıklama yetkisi olmadığını belirten Lukaşenko, ayrıntı vermekten kaçındı.

Belarus Devlet Başkanı, “Ancak Putin bana anlattı. Şu sonucu çıkardı: Görüşmek istiyorlarsa, gelsinler, şimdilik gizlice, gazeteciler öğrenmesin diye. Belki Vladimir Vladimiroviç risk alır ve kimin aradığını söyler,” diye ekledi.

13 Mart’ta Lukaşenko, Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gitti. Görüşmelerin başlamasından önce, Amerikan yönetiminin Ukrayna’daki çatışmayı çözmek için net bir stratejisinin olmadığını söyledi.

Lukaşenko, “ABD’nin Ukrayna konusunda hiçbir planı yok. Kesinlikle. Bir taraf ne istiyor, diğeri ne istiyor, sadece nabız yokluyorlar,” dedi.

Ayrıca Lukaşenko, Washington’ın Kiev üzerindeki baskıyı artırmaya karar verdiğini, çünkü Moskova’ya karşı yaptırım uygulama imkanlarının neredeyse tükendiğini dile getirdi.

Lukaşenko, “O kadar çok yaptırım uyguladılar ki, daha ötesi yok. Bu nedenle Ukrayna’ya baskı yaptılar ve onun gidecek hiçbir yeri yok. 30 gün için anlaştılar, yani 30 gün,” diye konuştu.

Lukaşenko ve Putin, ABD’nin 30 günlük ateşkes önerisinden sonra bir araya geldi

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

G7 bildirisinin hedefinde İran var

Yayınlanma

Reuters tarafından görülen nihai taslak bildiriye göre, önde gelen Batılı devletlerin dışişleri bakanları perşembe günü İran’ın “keyfi gözaltı ve yabancı suikast girişimlerini giderek artan bir şekilde baskı aracı olarak kullanmasının yarattığı tehdit” konusunda uyarıda bulundu.

ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkeleri yaptıkları açıklamada Tahran’ın “Orta Doğu’daki istikrarsızlığın başlıca kaynağı” olduğunu iddia ederek ülkenin nükleer programı konusunda diplomasiyi yeniden başlatmaya çağırdı.

Taslak bildiride, Filistin sorununa iki devletli çözümün de bahsi geçmedi ve metnin daha önceki taslaklarında bunun önemini vurgulayan dil terk edildi.

Üyeler bunun yerine “Filistin halkı için siyasi bir ufkun” gerekliliğini vurguladı ve Gazze’ye “engelsiz insani yardımın” yeniden başlaması ve kalıcı bir ateşkes için desteklerini yeniden teyit etti.

Diplomatlar tarafından onaylanan nihai taslağın cuma günü ilerleyen saatlerde bakanlar tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

NATO Genel Sekreteri Rutte: Savaş sonrası Rusya ile ilişkiler yeniden kurulmalı

Yayınlanma

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’daki savaş sona erdikten sonra Rusya ile ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiğini belirtti. Rutte, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna’ya verdiği desteği azaltmasına rağmen transatlantik ittifakı bir arada tutmaya çalışırken, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırması ve askeri konumlarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’daki çatışmalar sona erdikten sonra Rusya ile ilişkilerin zamanla normalleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Rutte, Bloomberg TV‘de Annmarie Hordern’e verdiği mülakatta, “Savaş Avrupa için bir şekilde durmuş olursa, adım adım, ABD için de adım adım Rusya ile normal ilişkileri yeniden kurmak normal olur,” dedi.

Ancak Rutte, henüz o noktada olmadıklarını ve Rusya’nın müzakereleri ciddiye almasını sağlamak için üzerlerindeki baskıyı sürdürmeleri gerektiğini ifade etti.

Son haftalarda yoğun bir diplomasi yürüten Rutte, Başkan Donald Trump’ın Ukrayna’ya verdiği desteği azaltması ve ABD’nin Avrupa’daki geleneksel güvenlik rolünden çekileceğine işaret etmesiyle ittifakı bir arada tutmaya çalışıyor.

Bu sürpriz hamle, Avrupa ülkelerini savunma harcamalarını artırmaya ve askeri konumlarını yeniden düşünmeye sevk etti.

Rutte, perşembe günü Beyaz Saray’da Trump ile bir araya geldi ve ikili, Ukrayna’da ABD’nin arabuluculuğunda potansiyel bir ateşkesi görüştü. Avrupa’nın müzakerelerde büyük ölçüde dışlanması, kıtadaki pek çok lideri rahatsız etti.

Devam eden görüşmeler hakkında konuşan Rutte, “Amerikan yönetimi ve elbette Ukraynalılarla ciddi görüşmelere girmeye hazır olduklarından emin olmak için üzerlerindeki baskıyı sürdürmeliyiz,” ifadesini kullandı.

Rutte’nin en büyük görevi, Trump’ın üyelerin savunmaya yeterince harcama yapmayarak Washington’ı istismar ettiği yönündeki yaygın eleştirileri arasında ABD’nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) bağlılığını sürdürmesini sağlamak.

Trump daha önce ABD’yi askeri ittifaktan çekmekle tehdit etmişti.

Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Oval Ofis’teki televizyonda yayınlanan tartışmasının ardından Rutte, ABD’nin Ukrayna için yaptığı her şeyi överken, Ukraynalı lidere ilişkileri düzeltme çağrısında bulundu.

NATO, haziran ayındaki bir sonraki zirvede üyelerinin savunma harcamaları hedefini en az yüzde 3’e çıkarmaya çalışacak.

Trump, müttefiklerin yüzde 5 harcama yapmasını talep etti; bu, yaygın olarak gerçekçi olmayan ve ABD’nin bile karşılamadığı bir hedef.

Ukrayna, Rusya ile barış görüşmelerinde ‘kırmızı çizgilerini’ belirledi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English