Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

ABD Dışişleri: Ermenistan’ın Rusya’dan uzaklaşması için gerekli koşulları yaratıyoruz

Yayınlanma

Kısa bir süre önce Ermenistan’ı ziyaret eden ABD’li senatör Ben Cardin, Senato’da düzenlenen bir oturumda Washington yönetiminin zor durumdaki Ermenistan’ı destek olmadığını savundu. Dışişleri Müsteşarı O’Brien ise, barış sürecinin desteklenmesine ilişkin standart ifadelerle yanıt verdi ve Rusya konusuna değindi.

ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O’Brien, Senato Dış İlişkiler Komisyonunun bir oturumunda samimi bir şekilde, Washington yönetiminin Ermenistan’ın Rusya’dan uzaklaşması için gerekli koşulları yarattığını belirtti.

O’Brien, “Rusya, 2020’de Azerbaycan’la yaşanan savaştan sonra ve ondan çok daha önce Ermenistan’ın güvenliğini garanti altına aldı, ancak ‘sırtını döndü’. Sonuç olarak Azerbaycan, Dağlık Karabağ çevresindeki toprakları yeniden ele geçirdi. Bu durum [insanların zihninde] güçlü bir kırılmaya yol açtı, bu nedenle Ermeni toplumunun kayda değer bir kısmı Rusya’dan uzaklaşmak istiyor. Biz de Ermenistan’ın Rusya’dan uzaklaşması için gerekli koşulları yaratıyoruz,” dedi.

Senatör Ben Cardin, O’Brien’a hitaben yaptığı konuşmada, kısa bir süre önce topraklarının bir kısmı Azerbaycan’ın kontrolündeki topraklara ziyarette bulunduğunu söyledi.

Uluslararası toplum bu konuda neredeyse hiçbir şey yapmadığını ve Bakü’den gelen tehditlere hiçbir şekilde yanıt vermediğini kaydeden Cardin, aynı zamanda Erivan’ın ‘Moskova’nın misilleme önlemlerini göze alarak ABD ile yakınlaşmaya çalıştığını’ fakat Batı’dan herhangi bir destek görmediğini de sözlerine ekledi.

O’Brien ise Ermenistan’ın sorunlarının büyük ilgi gördüğünü ve bunun da ABD’nin ‘daha kararlı adımlar atmasına’ yardımcı olduğunu söyledi.

Yetkili, önemli sayıda Rus sınır muhafızının bu hafta Zvartnots havaalanından ayrılacağını ve bunun ‘yaptırımları delme amaçlı mal kaçakçılığını önlemeye yardımcı olacağını’ ifade etti. O’Brien, ABD’nin Ermenistan ile Azerbaycan arasında barışın sağlanmasına yönelik çabaları da desteklediğini dile getirdi.

O’Brien, Rusya’ya atıfta bulunarak ‘kendi şartlarına göre bir şeyler yapmaya çalıştığını, ancak her iki ülkenin de Rusya’nın etkisinden memnun olmadığını’ kaydetti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında İngiltere’de kesintiye uğrayan görüşmelerin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanan gerginlik konusuna değinmedi.

Öte yandan O’Brien, Erivan ile Bakü’nün sınır çizme konusunda anlaştıklarını ve üzerinde anlaşmaya varılan sınırın her iki tarafında da her iki ülkenin elinde tuttuğu toprakların olduğunu ifade etti.

“Her iki tarafın da söz konusu sınıra bağlı kalması gerektiğine inanıyoruz ve barış süreci de bununla doğrudan ilgili,” diyen O’Brien, ABD’nin Orta Asya ülkelerinin Çin ve Rusya’ya olan bağımlılığını azaltacak ve Azerbaycan ve Ermenistan üzerinden geçecek bir ticaret yoluna ilgi duyduğunu vurguladı.

Son zamanlarda uzman çevreler, Erivan ile Bakü arasındaki müzakerelerin çıkmaza girdiğine dikkat çekiyor. İki ülkenin liderleri Aliyev ile Paşinyan’ın, tarafların birbirlerini suçladıkları Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi marjında İngiltere’de bir araya gelmemeleri de bunu kanıtlıyor.

Ermenistan, ABD ile ortak tatbikat düzenleyecek

DİPLOMASİ

Çin bankalarının Rusya’ya yönelik ödeme kontrolleri sertleşiyor

Yayınlanma

Çin bankaları, Rusya ile ticarette yeni kontroller uygulayarak Hindistan, BAE ve Hong Kong üzerinden yapılan ödemelerde ‘Rusya bağlantısı’ tespit etmeye odaklanıyor.

İzvestiya gazetesine konuşan iş dünyası temsilcileri, Çin bankalarının Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Hong Kong’dan gelen ödemelerdeki “Rusya bağlantısını” tespit etmeye yönelik kontrolleri sıkılaştırdığını ifade etti.

Impaya Rus şirketinin ticari direktörü Aleksey Razumovskiy, ödeme işlemlerinin giderek zorlaştığını belirtti.

Razumovskiy’e göre, Çin bankaları artık nakliye belgelerini analiz ederek malların kimlere, nerelere ve hangi amaçla gönderildiğini detaylı bir şekilde inceliyor.

Daha önce Türkiye ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri üzerinden yapılan transferlerde uygulanan bu tür gelişmiş kontroller, artık diğer ülkelere de genişletilmiş durumda.

Opora Rusya’nın Çin Temsilcisi İlona Gorşeneva-Dolunts, Çin bankalarının, ödeme yapılan ülkeden gelen malların yine o ülkeye gönderilmesi şartını koştuğunu doğruladı.

Dış ticaret uzmanı ve Atvira Genel Müdürü Yekaterina Kiseviç de bu kontrollerin sıkılaştırılmasının amacının, Çin bankalarının ikincil yaptırımlara maruz kalmaktan kaçınması olduğunu dile getirdi.

First Group CEO’su Aleksey Poroşin, Çin bankalarının ödeme süreçlerini sıkılaştırmasının geçmişe dayandığını hatırlattı.

Poroşin, Donald Trump’ın başkanlığı döneminde başlatılan ticaret savaşı politikalarının hala etkili olduğunu ve Çin bankalarının yeni yaptırım riskleriyle karşılaşmamak için ihtiyatlı davrandığını belirtti. Ayrıca, mevcut durumun 2025 yılına kadar düzelmeyeceğini öngördü.

Alternatif ödeme yöntemleri var mı?

Poroşin’e göre, Çin’e ödeme göndermek için hâlâ bazı alternatifler mevcut. Bölgesel Rus bankalarından Çin bankalarına doğrudan transferler yapılabiliyor.

Bunun yanında, Malezya ve Endonezya üzerinden gerçekleştirilen ödemeler de seçenekler arasında yer alıyor.

Kiseviç, en güvenli ve hızlı yöntemin, Rus bankalarının Çin’deki şubeleri aracılığıyla doğrudan ödeme yapmak olduğunu ifade etti.

Ancak Kiseviç bunun için, Çin’deki karşı tarafların bu bankalarda hesap açması gerektiğini belirtti. Böyle bir durumda, ödemelerin genellikle 2 ila 3 gün içinde tedarikçilere ulaştığını ve bankanın transfer için yüzde 4 oranında sabit komisyon aldığını ekledi.

Çin bankalarının Rus şirketlerine yönelik bu tür sıkı kontroller uygulamaya başlaması, 2022’de Ukrayna’daki savaş nedeniyle devreye alınan yaptırımlarla alakalı.

2023’ün sonlarından itibaren, “dost ülkelerin” bankaları da ABD Başkanı Joe Biden’ın nedeniyle Rusya ile olan işbirliklerine yeni tedbirler getirdi.

Bu yıl ise, ABD’nin yaptırımları daha da genişletilerek, bankalar dahil olmak üzere tüm Rusya bağlantılı kuruluşları savunma sanayii kapsamında değerlendirilmeye başlandı.

Çin-Rusya ödemeler sorunu

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Britanya Başbakanı Starmer yatırım çekmek için Körfez’i ziyaret edecek

Yayınlanma

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer’ın önümüzdeki ay Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne seyahat edeceği bilgisini veren bir kaynak çarşamba günü Reuters’a yaptığı açıklamada, Britanya’nın zengin Körfez ülkeleriyle bağlarını derinleştirmeye çalıştığını söyledi.

Starmer’ın BAE seyahat planları hakkında bilgi veren bir başka kaynak da BAE ziyaretini doğruladı.

Kaynak, Londra’nın BAE’nin enerji projeleri de dahil olmak üzere Körfez ülkelerinden yatırım çekmeyi umduğunu söyledi. Starmer’ın Gazze, İsrail ve Lübnan’daki çatışmalar da dahil olmak üzere bölgesel konuları da ele alması bekleniyor.

Gezi, İşçi Partisi’nin temmuz ayında iktidara gelmesinden bu yana Starmer’ın Körfez’e yaptığı ilk ziyaret olacak.

Starmer hükümeti, BAE ile önceki Muhafazakâr hükümet döneminde, kısmen bazı Muhafazakâr parlamenterlerin BAE bağlantılı Telegraph gazetesini satın alma teklifi gibi İngiltere’deki BAE yatırımlarına karşı çıkması nedeniyle gerilen ilişkileri onarmaya çalışıyor.

Starmer’ın ziyareti ilk olarak çarşamba günü Financial Times tarafından, planları hakkında bilgi sahibi olan kişilere dayandırılarak duyuruldu.

Gazete Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın önümüzdeki yıl Londra’yı ziyaret edebileceğini fakat seyahat planlarının henüz kesinleşmediğini belirtti.

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Es-Sani 3-4 Aralık tarihleri arasında Britanya’yı ziyaret edecek ve Buckingham Sarayında Kral Charles ve Kraliçe Camilla tarafından ağırlanacak.

Birleşik Krallık’ın bakanları ayrıca Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve BAE’den oluşan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile serbest ticaret anlaşmasına yönelik müzakereleri ilerletmek amacıyla eylül ayında Körfez’i ziyaret etmişti.

Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı, KİK ile yapılacak bir serbest ticaret anlaşmasının Britanya ekonomisine uzun vadede 1,6 milyar pound (2,10 milyar dolar) katkı sağlayacağını tahmin ediyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

UCM’den Netanyahu’ya tutuklama emri

Yayınlanma

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Gazze’de savaş suçu ı̇şledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama emri çıkardı.

İsrail ve ABD’nin yaptırım ve tehditlerine rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardı.  Mahkeme, İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili ezici deliller doğrultusunda harekete geçerek bu kararı aldı. Netanyahu ve Gallant’a yöneltilen suçların arasında açlığı silah olarak kullanmaktan suçlu bulunduklarını da belirtildi. Mahkeme bu suçlamaların, “makul temellere” dayandığını söyledi.

“İsrailli yetkililer hakkında yakalama kararı almaması UCM’nin sonunu getirebilir”

İsrail, mahkemenin kendisiyle ilgili soruşturmaları engellemek amacıyla istihbarat teşkikatı Mossad’ı gözetlemek, hacklemek, baskı yapmak, karalamak ve iddiaya göre üst düzey UCM personelini tehdit etmek için devreye sokmuştu. Uluslararası basına da yansıyan UCM yetkililerinin de bir kısmını kamuoyuna duyurduğu bu baskılar sonuç vermedi.

UCM, İsrail’in kararı ya da mahkemeyi tanımasının bir önemi olmadığını belirtti.

Mahkeme, bunun yanında Hamas lideri Muhammed Diab İbrahim Al-Masr için de bir tutuklama emri çıkardı.

İsrail, UCM savcısı Khan’ı da tehdit etmiş

Bu kararın İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını engellemesi veya ABD’nin bu saldırılara verdiği desteği azaltması beklenmiyor. Ancak karar sonrası Avrupa ülkelerinin İsrail’e verdikleri destek konusunda daha fazla iç bölünme yaşamaları muhtemel.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English