ABD, Japonya ve Güney Kore savunma şefleri üçlü güvenlik toplantısı sırasında 2023 yılı sonuna kadar üçlü bir çok yıllı tatbikat planını tamamlayacaklarını teyit ettiler ve Kuzey Kore füze fırlatmalarına ilişkin gerçek zamanlı veri paylaşımını hızlandırmayı kabul ettiler. Bu gelişmeyi değerlendiren Çinli uzmanlar, ABD, Japonya ve Güney Kore’nin Kuzey Kore’ye yönelik provokasyonlarının Kore Yarımadası’ndaki gerilimi daha da artıracağı, durumu daha değişken hale getireceği ve daha fazla kriz yönetimi önlemi gerektireceği uyarısında bulundu.
Global Times’a konuşan uzmanlar, tarafların ağırlıklı olarak Kore Yarımadası’na odaklanmış olsalar da, Rusya-Ukrayna çatışması ve Tayvan Boğazlarına da değinilen güvenlik toplantısının resmi açıklamasının, ABD’nin krizi yoğunlaştırarak ittifak yapısını güçlendirme ve böylece sözde Hint-Pasifik Stratejisi kapsamında Çin ve Rusya’ya karşı rekabet etme yönündeki gerçek amacını yansıttığını söylediler.
Oturum aynı zamanda ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Güney Koreli mevkidaşı Shin Won-sik ile güvenlik görüşmeleri yapmak üzere Seul’e yaptığı ziyaret vesilesiyle gerçekleşti. Yonhap Haber Ajansı’na göre iki yetkili Kuzey Kore’ye ilişkin ortak caydırıcılık stratejilerini güncellerken Austin, ABD’nin Güney Kore’yi savunmak için nükleer dahil tüm askeri yeteneklerini kullanma yönündeki “genişletilmiş caydırıcılık” taahhüdünü bir kez daha teyit etti.
Yonhap’a göre pazar günü ABD ve Güney Kore savunma bakanları arasında yapılan ve Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara’nın da video bağlantısıyla katıldığı toplantıda ABD, Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore’nin balistik füze fırlatmalarını daha iyi tespit etmek ve değerlendirmek için aralık ayında gerçek zamanlı bir füze uyarı veri paylaşım sistemi başlatma konusunda anlaştı.
Savunma şefleri ayrıca 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan çok yıllı üçlü tatbikat planının hızlandırılmış bir şekilde geliştirilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca üçlü eğitimin çeşitli alanlara genişletilmesi konusunda da mutabık kaldılar.
Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol pazartesi günü Austin ile yaptığı görüşmede, “Kuzey Kore’den gelebilecek herhangi bir provokasyona karşı derhal ve kararlı bir şekilde misilleme yapabilecek uyanık bir Güney Kore-ABD birleşik savunma duruşu” çağrısında bulundu.
Savunma şefleri toplantısı, üçlünün ağustos ayındaki Camp David zirvesinin devamı olarak görüldü. Toplantı ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Tokyo ve Seul’e yaptığı ve ABD’nin müttefiklerine olan bağlılığını vurguladığı ve Kuzey Kore’nin “provokasyonlarını” eleştirdiği ziyaretin üzerinden bir hafta geçmeden gerçekleşti.
Liaoning Üniversitesi ABD ve Doğu Asya Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Lü Chao, Global Times’a yaptığı açıklamada, Camp David zirvesinin ardından ABD, Japonya ve Güney Kore’nin yarı müttefik bir askeri ilişki kurduğunu ve Kore Yarımadası yakınlarında yapılan askeri tatbikatları artırdığını söyledi.
Ekim ayında ABD, Japonya ve Güney Kore, yedi yıl aradan sonra ilk kez Kore Yarımadası yakınlarında ortaklaşa bir hava tatbikatı ve denizde engelleme tatbikatı gerçekleştirdi.
“Geçmişte askeri tatbikatlar ABD, Japonya ya da ABD ve Güney Kore arasında yapılırken, şimdi bu üç ülkenin birlikte hareket etmesi Kuzey Kore’ye yönelik provokasyonların arttığını gösteriyor” diyen Lü, “Pyongyang’a karşı nükleer caydırıcılık Kore Yarımadası’ndaki gerilimi daha da artıracak” şeklinde konuştu.
Çin Dış İlişkiler Üniversitesi profesörlerinden Li Haidong da, ABD-Japonya-Güney Kore askeri ilişkilerinin artmasının yarımadadaki durumu daha istikrarsız ve bölünmüş hale getireceğini, risklerin artacağını ve bu nedenle önümüzdeki yıl Kore Yarımadası’ndaki krizleri yönetmenin tüm tarafların liderlerinin bilgeliği için bir turnusol testi olacağını söyledi.
ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Kore Yarımadası meselesinin yanı sıra üç savunma şefi ayrıca “Rusya’nın kışkırtılmamış ve acımasız saldırganlık savaşına karşı Ukrayna’nın yanında durma kararlılıklarını teyit ettiler” ve Tayvan Boğazlarında “barış ve istikrarın önemini” vurguladılar.
Li, ittifakın işlev ve kapsamının Kore Yarımadası’nın ötesine geçtiğini ve bunun da Washington’un gerçek stratejik niyetini yansıttığını söyledi.
İkili ilişkilerden üçlü bir blok oluşturmaya geçişin, ABD’nin Asya-Pasifik bölgesindeki hegemonyasını yeniden şekillendirmede önemli bir adım olduğunu belirten Li, bunun Çin ve Rusya’ya karşı atılmış bir adım olduğunu vurguladı.
Li, Beyaz Saray’ın “rekabeti kontrol etmek ve çatışmadan kaçınmaktan” bahsetmesine rağmen, ABD’nin sözde Hint-Pasifik Stratejisi’nin daha şiddetli bir büyük güç çatışması yönünde ilerlediğini ifade etti.