Bizi Takip Edin

Amerika

ABD’li milyarderler, Trump’ın yemin töreni kuyruğunda

Yayınlanma

Donald Trump’ın ikinci başkanlık dönemi başlarken, birinci yemin töreninin aksine ABD’nin en zengin kişileri yeni yemin törenine akın etti.

Financial Times (FT), Donald Trump’ın 2017’de ilk kez göreve gelmesinden günler sonra Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin’in, yeni yönetimin göçmen politikalarına karşı düzenlenen bir protestoya katılarak bu politikaların ABD’nin “temel değerlerini” tehdit ettiği uyarısında bulunduğunu hatırlatıyor.

Pazartesi günü ise aynı Brin, Trump’ın ikinci yemin töreninde en ön sıralarda yer alan ondan fazla milyardere katılarak milyonlarca göçmeni sınır dışı etme ve kapsamlı gümrük vergileri getirme sözü veren bir adamı alkışladı.

Dünyanın en zengin beş adamından dördü törendeydi

Trump’ın ABD Kongresindeki yemin töreni, Başkanın özellikle teknoloji devleriyle derinleşen bağlarının ve daha önce kendisini küçümseyen iş dünyası liderlerinin değişen tutumlarının altını çizdi.

FT’nin aktardığına göre dünyanın en zengin beş adamından dördü, Trump’ın kendi kabine üyelerinden daha fazla ön planda yer alırken, bazılarının eşleri de valiler ve kongre üyelerine verilmeyen bir ayrıcalıkla, tören koltuklarını işgal etti.

Trump’ın seçilmesi için çeyrek milyar dolar harcayan eski Joe Biden destekçisi Elon Musk’a tribünde, bu ay Trump’a bir barış teklifi olarak sosyal medya platformlarında teyitlemeyi kaldıran Meta patronu Mark Zuckerberg ve sahibi olduğu Washington Post’un yayın kurulunun Kamala Harris’i desteklemesini engelleyen Amazon’un sahibi Jeff Bezos eşlik etti.

Bunların yanı sıra Avrupa’nın en zengin adamı, LVMH lüks ürünler imparatorluğunun başkanı Bernard Arnault, Hindistanlı Mukesh Ambani ve Apple CEO’su Tim Cook, Google CEO’su Sundar Pichai gibi isimler de törende yerlerini aldılar.

Musk’tan ‘Roma selamı’ mı?

Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve Hazine Bakanı adayı Scott Bessent gibi milyarder olan kabine adayları da Büyük Teknoloji zenginlerine katıldı.

Lutnick, pazartesi günü Başkanın destekçilerinin yemin törenini izlemek üzere toplandığı Capital One Arena’da yaptığı konuşmada Trump için “Bu adam güçtür,” dedi.

Lutnick’in ardından Musk, Trump’ın “altın çağı” başlatmasına yardım edeceği sözünü verdiğinde büyük alkış aldı.

Milyarder ayrıca kalabalığa, birçok gözlemci tarafından faşistlerin “Roma selamına” benzetilen bir kol hareketi yaptı.

Musk’ın artan gücü ve etkisinin bir işareti olarak, kalabalık Trump’ın Mars’a astronot gönderme vaadine yaptığı atıfı da alkışladı. Musk’ın SpaceX uzay şirketi bu konu üzerinde yıllardır çalışıyor.

‘Trumpizm’ Wall Street’te alıcı buluyor

“Trumpizmin” Amerikan zenginleri arasındaki etkisi sadece yemin töreninde gözlemlenmiyor. Peter Thiel, Elon Musk ve Mark Zuckerberg gibi isimler Trump’a yönelik milyarder hücumunun başını çekse de, geleneksel bankacılık sektörünün kalbi Wall Street’ten de sıcak mesajlar geliyor.

Örneğin bir süredir Trump’a kur yapan JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, geçen hafta CBS’e verdiği bir demeçte, “verimsiz devlet” ve göçmenlik konularında Trumpçıların görüşlerini tekrarladı. 

Trump’ın seçimleri kazanmasına şaşırmadığını belirten Dimon, “İnsanlar devlet dedikleri şeye kızgındı: ‘bataklık.’ Etkisiz hükümet. İnsanlar daha büyüme yanlısı ve iş dünyası yanlısı politikalar istiyor, sosyal politikalar konusunda kendilerine sürekli ders verilmesini istemiyorlardı,” dedi.

JPMorgan Chase, geçtiğimiz haftalarda ayrılan Morgan Stanley, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo ve Goldman Sachs’a katılarak net-Sıfır Bankacılık İttifakından (NZBA) çekilen son ABD süper bankası olmuştu.

‘MAGA’ iç savaşında kazanan şimdilik zenginler

Bu tür kurumsal güç gösterileri Trump’ın çekirdek “MAGA” (Amerika’yı Yeniden Büyük Yap) tabanının bazı üyeleri tarafından eleştiriliyor.

Trump’ın eski baş stratejisti Steve Bannon, bu hafta Musk’a ve başkanın yörüngesindeki teknoloji patronlarına yüklenerek Biden’ın “oligarklar” tanımlamasını yineledi ve bunların “Demokrat Parti ve kolay para lordları tarafından yaratıldıklarını” iddia etti.

Bannon yine de Musk konusunda kısmi bir geri adım attı ve “onun da masada yer almaya hakkı olduğunu” söyledi.

Amerika

Warren Buffett, 60 yılın ardından emekli olacak

Yayınlanma

94 yaşındaki Warren Buffett, Berkshire Hathaway’in yıllık hissedarlar toplantısını kapatırken, yıl sonuna kadar CEO görevinden ayrılacağını açıkladı ve iş dünyasını şok etti.

Bu haber, önceden bilgilendirilmeyen, Buffett’ın bizzat seçtiği halefi Greg Abel’ı bile şaşırttı.

Buffett mikrofonu bıraktıktan sonra kalabalık, dünyanın en zengin 6. kişisini dakikalarca ayakta alkışladı.

Warren Buffett 1965 yılında , zor durumdaki bir tekstil şirketini devraldı ve sonraki 60 yıl içinde onu en başarılı Amerikan şirketleri arasında yer alan 1,1 trilyon dolarlık bir holdinge dönüştürdü.

Berkshire şu anda Geico, Duracell ve Fruit of the Loom gibi 189 işletmenin yanı sıra Coca-Cola ve Apple dahil olmak üzere bir dizi hisse senedine sahip.

Barron’s’a göre, Berkshire hisseleri %99 değer kaybetse bile, Buffett’ın 1965’te şirkete katıldığından bu yana S&P 500’ü hâlâ geride bırakıyor.

Bunun nedeni, Berkshire hisselerinin bu dönemde yıllık %19,9 değer kazanırken, S&P’nin yıllık getirisinin (yeniden yatırılan temettüler dahil) %10,4 olması.

Buffett, “hâlâ ortalıkta olacağını ve bazı durumlarda faydalı olabileceğini” söyledi, fakat krallığın anahtarları, Berkshire Hathaway’in enerji bölümünü ABD’nin önde gelen enerji üreticilerinden biri haline getiren Kanadalı Abel’e devredilecek.

En önemli kararlarından biri, 350 milyar dolara yaklaşan Berkshire’ın nakit rezervinin nasıl kullanılacağı olacak. Buffett, son yıllarda cazip satın alımlar bulmakta zorlanırken, 10 çeyrek dönem üst üste net hisse satışı gerçekleştirdi.

Konuşmasında gümrük vergilerine karşı mesajlar veren Buffett, “Ticaret bir silah olmamalı,” dedi.

Piyasadaki dalgalanmayı önemsemeyen milyarder, “Bu dramatik bir ayı piyasası ya da benzeri bir şey değil,” iddiasında bulundu.

Okumaya Devam Et

Amerika

Voice of America çalışanları mahkeme kararıyla işlerine dönüyor

Yayınlanma

ABD Adalet Bakanlığı, Voice of America (VOA) çalışanlarının gelecek hafta işlerine döneceğini duyurdu. Başkan Donald Trump, VOA’nın bağlı olduğu ABD Küresel Medya Ajansı’nı (USAGM) lağvetme kararının ardından 1300’den fazla çalışanın izne çıkarılması sonrası mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi

The Washington Post gazetesinin ABD Adalet Bakanlığı’nın dilekçesine dayandırdığı haberine göre, Voice of America (VOA) çalışanları gelecek hafta resmi olarak işlerine dönebilecek.

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump’ın VOA’nın bağlı olduğu ABD Küresel Medya Ajansı’nı (USAGM) lağvetme kararı almasının ardından 1300’den fazla VOA çalışanı zorunlu izne çıkarılmıştı.

Gazete, yayın kuruluşunun mart ayından bu yana fiilen çalışmadığını hatırlattı.

Trump, o dönemde VOA, Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) ve diğer medya kuruluşlarını yöneten USAGM’nin finansmanını durdurma kararı almıştı.

Adalet Bakanlığı’nın mektubunda, çalışanların hesaplarına erişimin yeniden sağlanacağı ve gelecek hafta ofise “aşamalı dönüş” yaparak işlerine başlayabilecekleri belirtildi.

Habere göre, Voice of America Direktörü Michael Abramowitz, Trump’ın kararı nedeniyle daha önce hükümete karşı dava açmıştı.

Başka davaların da açılması sonucunda ABD Bölge Yargıcı Royce Lamberth, başkanlık emrinin “keyfi olduğunu ve muhtemelen başkanın yetkisini aştığını” ifade etti.

Bu hafta Washington’daki federal temyiz mahkemesi heyeti de Yargıç Lamberth ile aynı fikirde olarak, temyiz süreci devam ederken VOA’nın faaliyetlerine yeniden başlaması yönündeki kararı destekledi.

9 Şubat’ta ABD Hükümet Verimliliği Dairesi (DOGE) Başkanı ve iş insanı Elon Musk, Radio Free Europe/Radio Liberty ve Voice of America’nın kapatılması çağrısında bulunmuştu.

Musk, bu kuruluşların “kendi kendilerine konuşan ve bu sırada Amerikan vergi mükelleflerinin cebinden yılda 1 milyar dolar yakan çılgın radikal solcular” olduğunu iddia etmişti.

14 Mart’ta ABD Kongresi’nin hükümetin çalışmalarını finanse etme yasa tasarısını kabul etmesinin ardından Trump, yönetimine USAGM dahil olmak üzere pek çok medya kuruluşunun işlevlerini yasaların gerektirdiği asgari düzeye indirme talimatı vermişti.

ABD, Hür Avrupa Radyosu’nun Rusya yayınını durdurdu

Okumaya Devam Et

Amerika

Trump’ın Alcatraz ve yabancı filmlere tarife planı

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump, San Francisco Körfezi’ndeki ada hapishanesi Alcatraz ve yabancı filmlere tarife ile ilgili açıklama yaptı.

Başkan, eski hapishanenin kapılarını yarım asırdan fazla bir süre sonra ilk kez mahkumlara yeniden açma planlarını açıkladı.

Birkaç dakika sonra ise, Truth Social’da Kaliforniya temalı ikinci bir gönderide, yurtdışında çekilen filmlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulanacağını da duyurdu.

Kötü şöhretli ada hapishanesinin yeniden açılması ve Amerikan film endüstrisini kurtarmak için büyük gümrük vergileri uygulanması, Başkan’ın tüm ABD çapında bir yeniden yapılandırmanın peşinde olduğunun işareti gibi görünüyor.

Başkan, Truth Social’da yaptığı bir paylaşımda, Adalet Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu ve İç Güvenlik Bakanlığı ile birlikte Cezaevleri Bürosuna, Alcatraz’daki “önemli ölçüde genişletilmiş ve yeniden inşa edilmiş” bir tesisi “Amerika’nın en acımasız ve şiddetli suçlularını barındırmak” için yeniden açma talimatı verdiğini söyledi.

Trump, “Amerika çok uzun süredir, topluma hiçbir katkısı olmayan, sadece sefalet ve acı saçan, acımasız, şiddet eğilimli ve tekrarlayan suçlular tarafından rahatsız ediliyor. Geçmişte daha ciddi bir ulus olduğumuz zamanlarda, en tehlikeli suçluları hapse atmaktan ve zarar verebilecekleri herkesten uzak tutmaktan çekinmezdik,” dedi.

“Olması gerekenin bu olduğunu” savunan Trump, “Artık sokaklarımızda pislik, kan ve kaos yayan bu seri suçluları daha fazla tahammül edemeyeceğiz. ALCATRAZ’ın yeniden açılması, hukuk, düzen ve adaletin sembolü olacak,” iddiasında bulundu.

Alcatraz, 19. yüzyılda askeri hapishane olarak inşa edilmiş, 1934 yılında en tehlikeli mahkumlar için federal hapishaneye dönüştürülmüştü. Al Capone, George “Machine Gun” Kelly ve Whitey Bulger gibi birçok ünlü mahkum, 1963 yılında kapatılana kadar Alcatraz’da yatmıştı. Şu anda Ulusal Park Servisi tarafından yönetilen bir turistik yer ve Ulusal Tarihi Anıt olarak yerinde duruyor.

Öte yandan Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’un sözcüsü, Trump’ın Alcatraz’ı rehabilite etme planlarını reddetti.

Newsom’un sözcüsü Izzy Gardon, “Görünüşe göre Washington, D.C.’de yine dikkatleri başka yöne çekme günü,” dedi.

Kaliforniya Eyalet Senatörü Scott Wiener ise yaptığı açıklamada, bu önerinin “ilk bakışta saçma” olduğunu belirterek, buranın San Francisco Körfez Bölgesinde her yıl 1,4 milyon ziyaretçiyi ağırlayan önemli bir turistik cazibe merkezi olduğunu kaydetti. 

Wiener, bu hamlenin “Trump’ın hukukun üstünlüğünü sabote etme çabalarının bir parçası” olduğunu da sözlerine ekledi.

Wiener, “Trump bunu yapmaya ciddiyse, bu onun demokrasiyi yıkma yolunda attığı bir adım daha olacak; San Francisco Körfezinin ortasında bir iç gulag,” dedi.

Nancy Pelosi de yaptığı açıklamada, önerinin “ciddi olmadığını” söyledi. Pelosi, “Alcatraz, altmış yıldan fazla bir süre önce federal cezaevi olarak kapatıldı. Şimdi çok popüler bir milli park ve önemli bir turistik cazibe merkezi,” dedi.

İkinci Truth Social gönderisinde Trump, kendini ölmekte olan film endüstrisinin kurtarıcısı olarak gösterdi ve Ticaret Bakanlığı ile ABD Ticaret Temsilciliğine “yabancı ülkelerde üretilen ve ülkemize giren tüm filmler”e yüzde 100 gümrük vergisi uygulamaya koyma yetkisi verdiğini söyledi.

Trump, film yapımcılarına filmlerini yurtdışında çekmeleri için diğer ülkelerin verdiği teşviklerin “ortak bir çaba” ve “bu nedenle ulusal güvenlik tehdidi” olduğunu öne sürdü.

Stüdyoların diğer ülkelerin sunduğu düşük işgücü maliyetleri ve cazip vergi indirimleri nedeniyle yurt dışında film çekme eğilimi son yıllarda önemli ölçüde arttı. Filmlerin çekim yerlerinde çekilebilmesi de film yapımcılarını yurtdışına çekti.

Film yapımının yurt dışına kayması Kaliforniya’yı özellikle sert vurdu ve Vali Newsom, eğlence stüdyoları ve işçi grupları eyaletin film vergi kredisini iki katına çıkarmak için yeni bir girişim başlattı. Teklif şu anda eyalet meclisinde görüşülüyor.

Vergi indirimi müzakerelerinde kilit rol oynayan Los Angeles bölgesi Demokrat Senatörü Ben Allen, birkaç gün önce Trump’ın Hollywood’a atadığı temsilcilerden Jon Voight’tan yeni gümrük vergileri olasılığı hakkında bilgi aldığını söyledi.

Beyaz Saray’a yakın ve iç görüşmelerin ayrıntılarını paylaşmak için isminin açıklanmamasını isteyen bir kişi de yeni gümrük vergisi politikasını Voight’a atfetti.

Allen, “Dürüst olmak gerekirse, ilk bakışta bunu genel olarak olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Trump’ın gümrük vergisi listesindeki diğer birçok ürünün aksine, televizyon ve filmlerin şu anda %100 ABD’de ve çok yüksek kalitede üretilebildiğini biliyoruz. Tabii ki asıl endişe, bunun ABD filmlerinin dünya çapındaki satışlarını nasıl etkileyeceği olacak,” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English