Asya
Aliyev, Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 92 oyla kazandı

Azerbaycan’da beşinci dönem için yarışan görevdeki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, çarşamba günü ülkede yapılan erken seçimlerden yüzde 92,05 oy oranıyla galip çıktı.
Azerbaycan Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Mazahir Panahov, AzTv kanalında yayınlanan açıklamasında, sandıkların yüzde 93’ünden fazlasından gelen tutanakların işlendiğini, milletvekili ve Aliyev’in rakibi Zahid Oruj’un yüzde 2,19 ile ikinci sırada yer aldığını belirtti.
Büyük Yaratılış Partisi lideri Fazıl Mustafa yüzde 2, milletvekili ve Azerbaycan Birleşik Halk Cephesi Partisi lideri Gudrat Hasanguliyev yüzde 1,76, Milli Cephe Partisi lideri Razi Nurullayev yüzde 0,8, Büyük Azerbaycan Partisi lideri Elşad Musayev yüzde 0,67 ve bağımsız aday olan Azerbaycan Liberal Demokrat Partisi eski lideri Fuad Aliyev yüzde 0,53 oy aldı.
Komisyona göre, 6 milyon 478 bin 840 kayıtlı seçmenden 4 milyon 971 bin 32’sinin katıldığı seçimlere nihai katılım oranı yüzde 76,73 oldu. Bu rakam 2018’deki bir önceki seçimlerde yüzde 74,5’ti.
Söz konusu seçimlerin en önemli özelliği, Azerbaycan tarihinde ilk kez Bakü’nün kontrolüne geçen Karabağ’ın ilçeleri de dahil olmak üzere ülke topraklarının tamamında gerçekleştirilmiş olmasıydı.
Karabağ’da yirmi altı seçim merkezi açıldı ve 23 bin kişi seçmen listelerine kaydedildi. Komisyona göre katılım oranı, ülkedeki en yüksek oranlardan birine sahip oldu. Hankendi’de seçmenlerin yaklaşık yüzde 30’u seçimlerin başlamasından iki saat sonra oylarını kullandı.
Meslektaşlarından Aliyev’e tebrik mesajı
Öte yandan Belarus ve Özbekistan liderleri Aleksandr Lukaşenko ve Şevket Mirziyoyev, Aliyev’i tebrik eden ilk devlet liderleri oldu.
Ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aliyev ile telefon görüşmesi yaptı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği (AB) liderleri arasında Aliyev’i kutlayan ilki teşkil etti ve ülkesinin yılın ikinci yarısındaki AB dönem başkanlığı sırasında Azerbaycan ile AB arasındaki işbirliğinin daha da güçlenmesini beklediğini belirtti.
Komisyonun sandıkların yüzde 54,47’sinden gelen tutanakların işleme alınmasının sonuçlarına ilişkin ilk resmi verileri açıklamasının hemen ardından Aliyev, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’nden telgraf yoluyla tebrik mesajı aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’de, sabah saatlerinde Aliyev ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek tebrik mesajını iletti.
Rakiplerinin altısı da görevdeki başkanı zaferinden dolayı tebrik ederek yenilgiyi kabul etti.
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Parlamentolararası Asamblesi, seçimlerin ‘şenlik havasında’ geçtiğini ve herhangi bir ihlal kaydedilmediğini bildirdi.
BDT Genel Sekreteri: Seçim demokratik ilkelere uygun olarak gerçekleştirildi
Bununla birlikte BDT Genel Sekreteri Sergey Lebedev, Bakü’de düzenlediği basın toplantısında seçimlerin ülkenin yasalarına ve demokratik ilkelere uygun olarak gerçekleştirildiğini belirtti.
Lebedev, “Azerbaycan’da 7 Şubat’ta yapılan olağanüstü cumhurbaşkanlığı seçimi, cumhuriyetin anayasası ve seçim kanununa uygun olarak gerçekleştirilmiş ve iradenin demokratik ifadesi ilkeleriyle uyumlu olmuştur,” ifadelerini kullandı.
Gözlemcilerin yüksek katılımdan etkilendiğine vurgu yapan Lebedev, “Pek çok seçim merkezinde seçmen kuyrukları gördük, seçim komisyonu üyelerinin net çalışmalarını gözlemledik. Gözlemcilerle yaptığımız konuşmalarda seçmenlerin coşkusuna dikkat ettik. Tüm gözlemciler seçimlerin düzenli, açık ve rekabetçi olduğu konusunda genel bir görüşe sahipti,” diye ekledi.
Asya
Çin ve ABD yetkilileri APEC toplantısında buluştu: Ticaret durma noktasına gelebilir

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) grubu, 21 üyeli bloğun ticaret bakanlarının yıllık toplantısını başlatırken, ABD’nin gümrük vergileri nedeniyle bölgedeki ihracatın bu yıl neredeyse hiç büyümeyeceği konusunda uyardı.
APEC, Güney Kore’nin tatil adası Jeju’da düzenlenen 2025 ticaret bakanları toplantısında yayınladığı bölgesel trendler analiz raporunda, bölgedeki ihracatın geçen yıl %5,7 arttıktan sonra bu yıl sadece %0,4 artacağını öngördü. Grup ayrıca, bu yıl için bölgesel ekonomik büyüme tahminini önceki %3,3’ten %2,6’ya düşürdü.
APEC yaptığı açıklamada, “Dış talebin, özellikle imalat ve tüketim mallarında azalması nedeniyle APEC genelinde ticaret büyümesi keskin bir düşüş yaşayacak, mallara ilişkin önlemlerle ilgili belirsizliğin artması ise hizmet ticaretini olumsuz etkileyecek” dedi.
Trump yönetiminin kapsamlı gümrük vergileri, APEC grubunun yarısından fazlasını hedef aldı. Bölgesel ortalama gümrük vergisi oranları, bağlayıcı olmayan ekonomik forumun kurulduğu 1989 yılında %17 iken, 2021 yılına kadar %5,3’e düştü. Bu dönemde mal ticareti dokuz katından fazla arttı.
Perşembe gününden itibaren iki gün boyunca, üye ekonomilerin ticaret temsilcileri, mevcut zorluklar bağlamında Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) reformları da dahil olmak üzere çok taraflı ticaret ve diğer işbirliği gündemlerini görüşecek.
Trump yönetimi, DTÖ’yü Çin’in haksız bir ihracat avantajı elde etmesini sağlayan bir kurum olmakla suçladı ve kısa süre önce bu kuruma sağlanan ABD fonlarını askıya alma kararı aldı.
ABD ve Çin heyetleri yeniden bir araya geldi
Toplantının kenarında, ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Washington, D.C.’de yapılan ilk tur ticaret görüşmelerinden üç hafta sonra Güney Kore’deki mevkidaşıyla ikili bir toplantı ve Yeni Zelanda ile diğer Asya ülkeleriyle ilk yüz yüze görüşmesini gerçekleştirecek.
Greer’in ofisi, ikili görüşmelerin programına ilişkin, “Hırslı olanlarla mümkün olduğunca hızlı hareket ediyoruz,” diye konuştu.
Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang da toplantıya katılıyor. Bakanlık yetkilisi, 10-11 Mayıs’ta Cenevre’de yapılan ilk yüz yüze görüşmelerde yüksek gümrük vergilerinin indirilmesi konusunda anlaşmaya varan Greer ile Jeju’da yeniden bir araya geldi. Ancak görüşmeye ilişkin henüz başka ayrıntı paylaşılmadı.
Ticaret bakanları toplantısı, bu yılın sonlarında Güney Kore’nin Gyeongju kentinde yapılacak APEC liderler zirvesi öncesinde düzenlenen ikinci tur üst düzey yetkililer toplantıları kapsamında gerçekleştiriliyor.
APEC, küresel ticaretin yaklaşık yarısını ve küresel GSYİH’nin %60’ını oluşturuyor.
Asya
Nissan, küresel işgücünün %15’ine denk gelen 20 bin kişiyi işten çıkaracak

Japonya merkezli otomotiv devi Nissan Motor’un, daha önce açıkladığı sayının iki katından fazla olmak üzere, dünya çapında yaklaşık 20.000 kişiyi işten çıkaracağını duyurması bekleniyor.
Nikkei Asia’nın haberine göre, işten çıkarılacakların sayısı, Nissan’ın dünya çapındaki işgücünün yaklaşık %15’ine denk geliyor. Nissan, salı günü yılın ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak.
Şirket kasım ayında, küresel işgücünü 9.000 kişi veya %7 oranında azaltacağını ve küresel üretim kapasitesini %20 oranında azaltarak yıllık 4 milyon araca indireceğini açıklamıştı. Nissan, maliyetleri düşürmek için Hindistan ve Arjantin gibi bazı ülkelerde üretimi durdurmuştu, ancak şimdi ek personel kesintilerinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.
Satış performansı ile üretim kapasitesi arasındaki fark genişledi. Nissan’ın üretim tesislerinin verimliliğini ölçen fabrika kullanım oranı, 2024 yılında ABD’de %57,7 oldu. Araştırma şirketi GlobalData’ya göre, Çin ve Japonya’da bu oranlar sırasıyla %45,3 ve %56,7 olarak gerçekleşti ve otomotiv sektörünün yaklaşık %80 olan başabaş noktasının çok altında kaldı.
CEO Ivan Espinosa, Nissan’ın işlerini düzeltmeye çalışıyor. Espinosa, şirketin giderek zorlaşan iş ortamında, eski başkan Makoto Uchida’nın istifasının ardından nisan ayında göreve geldi.
Şirket nisan ayında, 2025 Mart ayında sona eren mali yılda, bir önceki yılın 426,6 milyar yen karının tersine, rekor bir 750 milyar yen (5,1 milyar dolar) net zarar beklediğini açıkladı. Trump yönetiminin gümrük vergisi politikaları, bu mali yılda da karları sıkıştıracak.
Japon otomobil devi, özellikle ABD ve Çin’de zayıf satışlarla mücadele ediyor. Nissan, “üretim varlıklarının kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi” sonucunda Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avrupa ve Japonya’da 500 milyar yen’i aşan değer düşüklüğü kaydedeceğini açıkladı.
Geçen cuma günü şirket, Japonya’da elektrikli araçlar için pil üretmek üzere bir fabrika kurma planlarını iptal ettiğini de duyurdu. 1 milyar dolar olarak tahmin edilen yatırımın iptal edilmesi, şirketin işlerini istikrara kavuşturmak için genişleme planlarını kısma kararını yansıtıyor.
Nissan’ın salı günü açıklayacağı mali sonuçlarında, işten çıkarmaları da içeren yapısal reformları duyurması bekleniyor.
Şubat ayında Nissan ve Honda arasındaki birleşme görüşmeleri de başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Asya
Hindistan ve Pakistan askeri yetkilileri ateşkesin bir sonraki adımını görüşecek

Hindistan ve Pakistan’ın askeri operasyon şefleri, yaklaşık 30 yıldır en şiddetli çatışmaların yaşandığı sınırda ateşkesin sağlanmasıyla birlikte, nükleer silaha sahip komşu ülkeler için atılacak sonraki adımları bugün görüşecek.
İlk ateşkes ihlallerinin ardından gece boyunca patlama veya füze saldırısı bildirilmedi. Hindistan ordusu, bazı okulların kapalı kalmasına rağmen pazar gününün son günlerde sınırda geçirilen ilk huzurlu gece olduğunu açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan Himalaya bölgesindeki cumartesi günkü ateşkes, dört gün süren yoğun çatışmalar ve diplomatik girişimlerin ardından geldi.
Hindistan ordusunun, önceki günkü ateşkes ihlalleriyle ilgili olarak pazar günü Pakistan’a bir “acil hat” mesajı göndererek, Yeni Delhi’nin bu tür olaylara yanıt verme niyetini bildirdiğini üst düzey bir Hint ordusu yetkilisi söyledi.
Pakistan ordusu sözcüsü ise herhangi bir ihlal olmadığını savundu.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, her iki tarafın askeri operasyon genel müdürlerinin pazartesi günü saat 12.00’de (06.30 GMT) birbirleriyle görüşeceğini duyurdu.
Pakistan, görüşme planları hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.
Eski düşman iki ülke, Hindistan’ın 26 turistin ölümüne yol açan saldırıdan Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla ilişkiler bozulduktan sonra, birbirlerinin askeri tesislerini füze ve insansız hava araçlarıyla hedef aldı ve onlarca sivil hayatını kaybetti.
Pakistan suçlamaları reddediyor ve tarafsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyor.
Hindistan, çarşamba günü Pakistan ve Pakistan kontrolündeki Keşmir’de dokuz “terör altyapısı” hedefine saldırı düzenlediğini açıkladı, ancak İslamabad bunların sivil hedefler olduğunu söyledi.
İslamabad, ateşkesin sağlanmasına yardımcı olan Washington’a teşekkür ederken, Trump’ın Hindistan ile Keşmir anlaşmazlığında arabuluculuk yapma teklifini memnuniyetle karşıladı. Ancak Yeni Delhi, ateşkes veya tarafsız bir yerde yapılacak görüşmelere ABD’nin müdahalesi konusunda yorum yapmadı.
Pakistan ile anlaşmazlıkların komşu ülkeler arasında doğrudan çözülmesi gerektiğini savunan Hindistan, herhangi bir üçüncü tarafın müdahalesini reddetti.
Hindu çoğunluklu Hindistan ve Müslüman Pakistan, Himalaya bölgesindeki Keşmir’in bir kısmını yönetiyor, ancak bölgenin tamamı üzerinde hak iddia ediyor.
Hindistan, 1989’da Keşmir’in kendi bölgesinde başlayan isyanın sorumlusu olarak Pakistan’ı suçluyor, ancak Pakistan Keşmir ayrılıkçılarına sadece manevi, siyasi ve diplomatik destek sağladığını söylüyor.
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan ve Pakistan savaşır mı?
-
Rusya1 hafta önce
Rusya’da havaalanlarında toplu uçuş ertelemeleri
-
Görüş1 hafta önce
Kim kazandı?
-
Görüş1 hafta önce
Hindistan-Pakistan savaşı henüz başlamadı
-
Dünya Basını2 hafta önce
Güçlü Amerikan Tanrıları, Trump ve Uzun Yirminci Yüzyılın Sonu
-
Asya1 hafta önce
Cammu ve Keşmir: Yarım asırlık çatışmanın tarihi
-
Söyleşi1 hafta önce
Alexander Rahr: Bu hükümetin dört yıl dayanması beni şaşırtır
-
Amerika4 gün önce
Zuckerberg ve AI terapistler: Aklınıza mukayyet olun!