Bizi Takip Edin

AMERİKA

CIA, Çin, İran ve Kuzey Kore’de casus ağını genişletiyor

Yayınlanma

CIA, Rusya’daki ‘başarılı uygulamasının’ ardından, Çin, İran ve Kuzey Kore’deki potansiyel muhbirler için güvenli iletişim talimatları yayımladı.

Associated Press‘in haberine göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Rusya’da gizli bilgi paylaşmak isteyenlere yönelik bir kullanım kılavuzunu ‘başarıyla test ettikten sonra’, diğer ülkelerdeki potansiyel muhbirlere de ulaşmaya karar verdi.

Kurum, internette Korece, Farsça ve Mandarin Çincesi dillerinde, potansiyel muhbirlerin ABD istihbaratıyla güvenli bir şekilde irtibata geçebilmeleri için gerekli adımları detaylandıran talimatlar yayımladı.

Kuzey Kore, İran ve Çin’de yaşayanları hedef alan bu talimatlar, kullanıcının kimliğini gizlemek için tasarlanmış özel araçlar kullanarak CIA ile internet sitesi veya dark web üzerinden iletişim kurmanın yollarını sunuyor. Teşkilat, benzer bir talimatı Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından Rusça olarak yayımlamıştı.

CIA, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Dünyanın dört bir yanından insanlar bizimle temas kurmaya çalışıyor ve biz de onlara bunu nasıl güvenli bir şekilde yapabileceklerini öğretiyoruz. Bu yöndeki çabalarımız Rusya’da başarılı oldu ve diğer otoriter ülkelerdeki insanların da iş yapmaya açık olduğumuzu bilmelerini istiyoruz.”

Talimatlar Telegram, YouTube, X, Facebook, Instagram ve LinkedIn gibi sosyal medya platformlarında yayınlanıyor. CIA, kısıtlamaları aşmak ve gözetlemeyi önlemek için potansiyel muhbirlere sanal özel ağlar (VPN’ler), özel tarayıcılar kullanmalarını ve internet tarama geçmişini silmelerini öneriyor.

Teşkilat, güvenliğin, diğer faktörlerin yanı sıra, belirli bir programın seçimine bağlı olduğu konusunda uyarıda bulunuyor: “Merkezi Rusya, İran, Çin veya ABD’ye dostça davranmadığı düşünülen başka bir ülkede olmayan bir VPN sağlayıcısı kullanın.”

The Wall Street Journal‘ın geçen yıl mevcut ve eski Amerikan istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberine göre, savaştan ve Rusya’daki gelişmelerden duyulan memnuniyetsizlik, hükümet yetkilileri ve diğer Ruslar arasında muhbir toplamak için uygun bir zemin yaratıyor.

Yetkililer, CIA’in güvenli internet kanalları aracılığıyla kendisiyle temas kurma çağrısının sonuç verdiğini belirtti.

Geçen yılın mayıs ayında teşkilat özel bir Telegram kanalı oluşturdu ve burada yayınladığı mesaj ve videolarla Ruslara ABD istihbaratıyla iletişim kurma yollarını ve neden iletişime geçmeleri gerektiğini anlattı.

Şimdi Koreliler, İranlılar ve Çinliler için de paylaşımlar yapılmaya başlandı. En son ocak ayında Ruslar için yapılan paylaşımlar 47 bin ila 61 bin arasında görüntülenirken, 2 Ekim’de yeni alıcılar için yapılan paylaşımlar yaklaşık 6 bin kez görüntülendi.

New York Times, CIA’in Ukrayna’ya ‘gizli desteğini’ yazdı

AMERİKA

Elon Musk’ın satın almasından bu yana Twitter’ın değeri yüzde 79 azaldı

Yayınlanma

Elon Musk’ın 44 milyar dolara satın aldığı Twitter’ın (şimdiki adıyla X) değeri, Fidelity’nin son değerlemesine göre yüzde 79 oranında düşerek yaklaşık 9,4 milyar dolara geriledi.

TechCrunch‘ın haberine göre, danışmanlık firması Fidelity’nin son değerlemesi, Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X’in (eski adıyla Twitter) değerinin, orijinal satın alma fiyatı olan 44 milyar doların dörtte birinden daha azına düştüğünü ortaya koydu.

Bu değerleme, ağustos sonu itibarıyla X’teki hissesinin değerini yüzde 78,7 oranında azaltan Fidelity Blue Chip Growth Fund’ın yakın zamanda açıklanan verilerine dayanıyor.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, Fidelity başlangıçta mavi çip fonu aracılığıyla X’e 19,66 milyon dolar yatırım yapmıştı.

Bu, Fidelity’nin X’teki hissesinin değerinde gördüğü ilk düşüş değil.

Daha önce, temmuz sonu itibarıyla Fidelity, X’teki hisselerine yaklaşık 5,5 milyon dolar değer biçmişti. Yüzde 78,7’lik düşüş, Fidelity’nin şu anda X’e bir bütün olarak yaklaşık 9,4 milyar dolar değer biçtiği anlamına geliyor.

X, aynı adı taşıyan bir sosyal ağ geliştiren Amerikan teknoloji şirketi. Eskiden Twitter olarak bilinen platform, şirketin şu anki sahibi Elon Musk tarafından yeniden yapılandırıldıktan sonra adını değiştirdi. Musk, Twitter’ı 27 Ekim 2022 tarihinde satın almıştı.

Elon Musk, “trans yasasını” gerekçe göstererek şirketlerini California’dan taşıma kararı aldı

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Rus telefon şakacıları Vovan ve Lexus, bu kez Mike Pompeo’yu işletti

Yayınlanma

Eski CIA Direktörü Mike Pompeo, Rusya’nın Avrupa ekonomik modeline geri kazandırılması ve Asya ülkeleriyle yakınlaşmasının engellenmesi gerektiğini belirtti.

Eski CIA ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya’nın Avrupa ekonomisine geri kazandırılması ve Asya ülkeleriyle yakınlaşmasının engellenmesi gerektiğini ifade etti.

Söz konusu çarpıcı açıklamalar, Pompeo’nun kendilerini Afrikalı bir yetkili olarak tanıtan Vovan (Vladimir Kuznetsov) ve Lexus (Aleksey Stolyarov) adlı şakacılarla yaptığı görüşmede dile getirildi. Konuşmanın kaydı, şakacıların Telegram kanalında yayımlandı.

Pompeo, görüşmede şu ifadeleri kullandı:

“Rusların da Batı ticaret sisteminin bir parçası olmak istedikleri sonucuna varacaklarına dair umut var. Bu da onları Asya modeli yerine Avrupa modeline geri getirmemiz gerektiği anlamına geliyor. Rusları, bizimle Çin’den daha iyi bir konumda olacaklarına ikna etmemiz gerekiyor.”

Eski CIA Direktörü’ne göre, Ukrayna’daki çatışmaların sona ermesi halinde ABD, Moskova’yı Asya yerine Batı ile iş birliği yapmanın ekonomik açıdan daha avantajlı olduğuna ikna etmek için yeniden harekete geçecek.

Rusya’nın Ukrayna’daki askeri müdahalesinin başlamasının ardından Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve diğer bazı devletler, Rusya’ya karşı geniş çaplı yaptırımlar uygulamaya başladı.

Bu kısıtlamalar enerji, yüksek teknoloji, havacılık, bankacılık, otomotiv ve diğer sektörleri etkiledi. Moskova, kabul edilen kısıtlamaların uluslararası hukuku ihlal ettiğini defalarca vurguladı.

Bu gelişmeler ışığında Rusya, dış ticaretini yeniden doğuya yöneltti ve yeni pazarlar aramaya başladı. Geçen haftalarda düzenlenen Rusya Enerji Haftası’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin ihracat ödemelerinde hâlâ birçok sorunla karşı karşıya olduğunu, ancak ulusal para birimleriyle işlemlere geçmek de dahil olmak üzere bu sorunların üstesinden gelindiğini kabul etti. Putin’e göre, rublenin dış ticaret işlemlerindeki payı yüzde 40’a yaklaşmış durumda.

Rus şakacılar Meloni’yi işletti: İtalyan liderden samimi Ukrayna açıklamaları

Okumaya Devam Et

AMERİKA

OpenAI rekor yatırım topladı: Şirketin değeri 157 milyar dolara ulaştı

Yayınlanma

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, son yatırım turunda 6,6 milyar dolar toplayarak şirket değerini 157 milyar dolara çıkardı.

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, şirketin resmî internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre, son yatırım turunda 6,6 milyar dolar topladı. Bu yeni finansman ile şirketin değeri 157 milyar dolara yükseldi.

Şirket yetkilileri, “Bu yeni kaynak, ileri düzey yapay zekâ araştırmalarındaki öncü konumumuzu pekiştirmemize, bilgi işlem kapasitemizi genişletmemize ve yenilikçi araçlar geliştirmeye devam etmemize olanak sağlayacak,” açıklamasında bulundu.

OpenAI, yatırımcıların kimliğini resmi olarak açıklamasa da The Wall Street Journal’ın haberine göre, yatırım turu 1,25 milyar dolar ile katkıda bulunan girişim sermayesi şirketi Thrive Capital öncülüğünde gerçekleşti.

Aynı kaynaklar, Microsoft’un 1 milyar doların hemen altında bir yatırım yaptığını belirtti.

Yeni yatırımcılar arasında, yaklaşık 500 milyon dolar ile Tokyo merkezli holding SoftBank ve 100 milyon dolar civarında bir yatırımla yapay zekâ çip üreticisi Nvidia da yer aldı.

Khosla Ventures, Altimeter Capital, Fidelity Management and Research Company ve Birleşik Arap Emirlikleri destekli MGX diğer yatırımcılar arasında bulunuyor.

Bloomberg, geçen hafta yer verdiği haberinde, OpenAI’nin finansman sağlamak amacıyla kâr odaklı bir işletmeye dönüşmeyi ve kurucu ortak ve CEO Sam Altman’a şirkette yüzde 7 hisse vermeyi tartıştığını bildirmişti.

Abu Dabi, OpenAI ile ‘çip girişimi’ görüşmelerine başladı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English