Bizi Takip Edin

ASYA

Çin’in ithalat kısıtlaması, Japon balıkçılığını vurdu

Yayınlanma

Çin’in, Tokyo’nun Fukuşima Daiichi nükleer santralinden Pasifik’e atık su bırakmasına tepki olarak tüm Japon deniz ürünleri ithalatını askıya alması, tam da denizaşırı pazarlarını genişletmeye çalışan Japon balıkçılık endüstrisine darbe vurdu.

Perşembe günü Pekin, daha önce aldığı önlemlere ek olarak Japon deniz ürünlerinin tüm ithalatını belirsiz bir süre için askıya alacağını açıkladı. Çin, 2011’deki kazadan bu yana Fukuşima yakınlarındaki vilayetlerden neredeyse tüm gıda ürünlerinin ithalatını zaten yasaklamıştı.

Japonya Balıkçılık Bakanı Tetsuro Nomura cuma sabahı düzenlediği basın toplantısında Çin’in tepkisinin “Japonya’dan gıda ithalatı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması ve serbestleştirilmesi yönündeki küresel hamleye aykırı olduğunu ve büyük hayal kırıklığı yarattığını” söyledi.

Etrafı denizlerle çevrili olan, Hindistan, Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerle birlikte zengin balıkçılık kaynaklarına sahip önde gelen balıkçı ülkelerden birisi olan Japonya, 1980’lerde dünyanın en büyük balık avına sahipti. Azalan nüfus ve beslenme düzenindeki değişiklikler gibi faktörler nedeniyle iç pazar daraldıkça, ülke su ürünleri ihracatına yöneldi.

Japonya Balıkçılık Ajansı’nın istatistiklerine göre, 2022 yılında deniz ürünlerinin toplam ihracat değeri yaklaşık 387 milyar yen (2,6 milyar dolar) oldu. Asya deniz ürünleri pazarının genişlemesiyle birlikte, Çin’e yapılan ihracat toplamın %22,5’ini oluştururken, Çin’e yapılan başlıca ihracat kalemleri de deniz tarağı, palamut ve ton balığı oldu.

Fukuşima suyunun salınımı yaklaşırken, Çin geçen ay Japon deniz ürünlerinde radyoaktif madde olup olmadığına dair tam kapsamlı denetimlere başladı ve artan sayıda deniz ürünü gümrüklerde alıkonarak Japonya’dan taze balık ve diğer ürünlerin ihracatını etkili bir şekilde durdurdu.

Japon ticaret istatistiklerine göre, temmuz ayında Çin’e yapılan toplam gıda ihracatı geçen yılın aynı ayına göre %24 oranında azaldı ve bu da kısıtlamaların satışları olumsuz etkilediğini gösteriyor. Çin Genel Gümrük İdaresi’nin istatistikleri de Çin’in temmuz ayında Japonya’dan 234 milyon yuan (32 milyon $) değerinde balık ve diğer deniz ürünleri ithal ettiğini ve bunun bir önceki yıla göre %29 azaldığını gösterdi.

Turizm de kötü etkilenebilir

Sumitomo Corporation Global Research’ün baş ekonomisti Takayuki Homma, Pekin’in ithalatı tamamen durdurduğunu açıklamasının ardından Nikkei Asia’ya yaptığı açıklamada, “Bazı [Japon] operatörler aşırı balık arzı nedeniyle pazar kaybedebilir,” dedi.

Homma, Japon deniz ürünlerine yönelik sıkı tedbirlerin devam etmesi halinde, kısa bir süre önce Japonya’ya tekrar seyahat etmelerine izin verilen Çinli grup gezginlerin Japonya’yı ziyaret etmekten veya kaldıkları süre boyunca deniz ürünleri tüketmekten kaçınabileceğini de sözlerine ekledi: “Gelen turizm işlerinde yavaşlama da endişe verici olacaktır.”

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English