Çin’deki bankalar, ülkeye ithalat yapan ile Rus şirketleri için yuan kurunu yükseltti. Yuanın Çin bankalarındaki değeri eskiden resmi Merkez Bankası döviz kuruna yakınken, bu hafta yükseldi ve kurun çok uzağına düştü.
Rusya’da da yuan döviz kuru yükseldi. Ağustos başından bu yana 11,8 ila 11,9 ruble arasında dalgalanan yuan, bu hafta Moskova Borsası’nda yüzde 2 oranında düştü ve 15 Ağustos için Merkez Bankası kuru 12,07 ruble oldu. Ancak Çin bankaları 13 rublenin üzerinde yuan satıyor.
Geçen hafta araba ödemeleri ve çeşitli hizmetler hariç neredeyse tüm ödemeler için Rusya’dan ruble kabul etmeye yeniden başlayan Çin’deki bölgesel bankalar (kırsal bankalar), 13 Ağustos’tan bu yana yuan döviz kurunu yüzde 5,5 ila 7 oranında artırdı.
Örneğin, Suifenhe ve Hangzhou’daki kırsal ticari bankalar geçen hafta gelen rubleleri yuan başına yaklaşık 12,7 rubleden yuana çevirdi ve Rusya’ya ruble göndermek için 11,8 ila 11,85 rubleden yuan satın aldı.
Aynı durum büyük bankalar için de geçerli. Devlete ait Bank of China, geçen hafta sonunda 12,3 ruble olan rubleyi şu anda 13,089 rubleden yuana çeviriyor ve yuan başına 11,8 ruble yerine 12,5 rubleden satın alıyor.
İthalatçılar şiddetli bir fırtınaya yakalandı: Rublenin değer kaybı döviz piyasasındaki parçalanmanın üzerine bindi.
12 Ağustos’ta ABD’nin Moskova Borsası ile operasyonları sonlandırmak için belirlediği son tarih geldi. Bu süre iki ay uzatıldı, ancak piyasa katılımcılarına göre Çinli bankalar, Moskova Borsası ile olan işlemlerini keskin bir şekilde azalttı.
Daha da önce, yabancı bankalar yuanı ‘kirli’ (Rusya’dan satın alınan veya alınan) ve ‘temiz’ (Rusya’da dolaşımda olmayan) olarak ayırmaya başlamıştı.
Küçük Çin bankaları Rusya’dan gelen ödemeleri reddetmeye başladı