Bizi Takip Edin

RUSYA

Doğu Ekonomi Forumu’ndan dersler

Yayınlanma

Batı’nın son 8 yıldır Rusya’ya uyguladığı yaptırımların garip etkileri var. Avrupa Birliği (AB) ekonomisi, kendi uyguladığı yaptırımlar yüzünden ayakta kalma mücadelesi verirken Rusya, süreci büyük ölçüde yara almadan atlattı.

Rusya’nın Batı’ya sırtını yaslayan finans sektöründeki sorunlar tartışılmaz, ancak Rus ekonomisinin Asya’ya yönelmesinin pozitif etkileri oldu.

Ve Avrupa, kendi yaptırımlarının neticelerine karşı yardım programları organize ederken Rusya’nın kendi ekonomisini ve ülkenin doğu bölgelerini geliştirme programları hız kesmeden devam ediyor.

Geçen hafta Vladivostok’ta gerçekleştirilen Doğu Ekonomik Forumu’nda sürece dair dikkat çekici değerlendirmeler yapıldı.

Vladivostok, foruma yedinci kez ev sahipliği yapıyor. Etkinliğe olan ilgiyi, akreditasyon sayısına bakarak ölçmek kolay. Geçen hafta 68 ülkeden 7 bin misafir forumda bir araya geldi. Forumun oturum aralarında 3,27 trilyon rublelik rekor tutarda  yaklaşık 300 sözleşme imzalandı.

Gazprom ve CNPC’nin başkanları, yerel para birimlerinde ödeme yapma konusunda anlaşma imzaladılar. Bu, Sibirya’nın Gücü gaz boru hattı yoluyla sağlanan tedariklerle ilgili. Yuan’a olan ilgi, Rusya’da halk arasında da artıyor. Rusya Merkez Bankası’na göre halk, ağustos ayında 39 milyar ruble tutarında yuan satın aldı.

Aeroflot, buluşmada tarihinin en büyük anlaşmasını imzaladı. Rostec, 2030 yılına kadar şirkete 339 uçak tedarik edecek.

Diğer yandan yaptırımlara rağmen, Rus limanlarındaki mal hacmi bu yıl neredeyse yarım milyar ton ile değişmedi. Ülkenin Uzak Doğu limanlarında trafik yoğun. Rusya’nın Kuzey Denizi Rotası ve Doğu Poligon demiryolu hattının geliştirilmesi planları da var.

Rusya Ulaştırma Bakanı Vitaliy Savelyev, forumda yaptığı konuşmada, “Gelişme beklentileri elbette harika. Özellikle hepimizin maruz kaldığı yaptırımlar göz önüne alındığında tüm lojistik yeniden inşa ediliyor ve Avrupa’dan ayrılıyoruz. Ve birçok şirket artık sevkiyatlarını özellikle Rusya’nın doğusuna yapmakla ilgileniyor” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra Moskova, Uzak Doğu’daki küçük kasabaların kalkınmasına yılda beş milyar ruble tahsis edecek.  Son yedi yılda Uzak Doğu’daki sanayi üretimi yaklaşık dörtte bir oranında arttı.

Putin sermayedarlara seslendi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, forumdaki açıklamasında yaptırımlardan etkilenen iş insanlarına çağrıda bulundu. Yurt dışında varlıkları dondurulan sermayedarlara seslenen Putin, şunları söyledi:

“Bu tekneleri burada tutmaları ve parayı yabancı varlıklara değil, Rusya’nın altyapısını geliştirmeye yatırmaları daha iyi olurdu. Hiçbir şey kaybetmezdiniz. Her şey burada, evinizde olurdu. Ve yatırdığınız paradan başkaları da faydalanabilirdi. Ama iyi oldu. Bu herkes için bir derstir. Daha önce bunun hakkında konuştum ve sizi uyardım. Daha akıllı olduğum için değil, daha fazla bilgiye sahip olduğum için.”

Mart ayının sonunda Severstal’ın hakim hissedarı Aleksey Mordaşov’un 142 metre uzunluğundaki yatı “Nord”, Vladivostok’a demirlemişti. Sonrasındaki yatın taşıdığı Cayman Adaları bayrağı, Rusya bayrağıyla değiştirilmişti.

Amerika’ya veda

VTB Bank Andrey Kostin ise, forumdaki konuşmasında yeni dönemin amentüsünü, Sovyet rock grubu Nautilus Pompilius’un “Amerika’ya Veda” şarkısının sözleriyle sundu:

“Amerika’ya gerçekten veda mı ediyoruz yoksa bir şans var mı? Amerika’ya veda etmek imkansız çünkü tek bir dünyamız var, bu gezegende beraber yaşıyoruz, bir şekilde anlaşmamız lazım. Bugün ABD’nin politikaları maalesef daha fazla çelişkiye yol açıyor. Yani veda ediyoruz, şimdilik.”

RUSYA

Rusya Deniz Kuvvetleri, nükleer savaşa “yüksek düzeyde” hazır

Yayınlanma

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Aleksandr Moyseyev, Pasifik Filosu denizaltılarında hizmet veren ülkenin en güçlü silahının kullanıma “son derece hazır” olduğunu açıkladı.

RIA Novosti‘nin haberine göre Moyseyev, Kamçatka’daki bir üste düzenlenen törende Talnah Konsantrasyon Filosu’nun nükleer enerjiyle çalışan stratejik denizaltı füze kruvazörlerine Nahimov Nişanı’nı takdim etti.

Moyseyev, nükleer füzelerle donatılmış nükleer güçlü kruvazörlerden oluşan 25. denizaltı tümeninin Rusya’nın güvenliğini sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Yetkili, “Bu güçlerin yönetimiyle doğrudan ilgileniyorum ve gemilerin bu görevleri nasıl yerine getirdiğini yakından takip ediyorum. Unutulmamalıdır ki bunlar modern araçlardır. Tamamen farklı bir teknoloji seviyesine sahipler. Her şeyden önce, en yüksek teknik güvenilirliğe sahip silahlarla donatıldılar. Silahları kullanmaya hazır olma durumundan bahsetmeme gerek bile yok, son derece yüksek bir seviyede,” diye konuştu.

Deniz Kuvvetleri Komutanı, mevcut denizaltı mürettebatlarının, Rusya devletinin kuruluşu sırasında düşmanı denizlerde alt eden atalarının bıraktığı zafer geleneklerini layıkıyla sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

Şu anda Rusya Donanmasında nükleer başlıklı füzelerle donatılmış 14 stratejik denizaltı bulunuyor.

Bunlardan yedisi Kuzey Filosunda, altısı Pasifik Filosunda görev yapıyor. Ayrıca seyir füzelerine sahip nükleer enerjiyle çalışan 12 denizaltı ve Kuzey Filosunun bir parçası olan 10 özel amaçlı nükleer enerjiyle çalışan denizaltı mevcut.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre deniz tabanlı füzeler Rusya’nın stratejik nükleer güçlerinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Filo, 80 adet Sineva kıtalararası balistik füze (her biri 4 savaş başlığı) ve 96 Bulava füzesi (6 savaş başlığı) ile donatılmış durumda.

Rusya, Sovyet döneminden bu yana ilk nükleer denemeye hazır olduğunu açıkladı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’da yıllık enflasyon geriledi

Yayınlanma

10-16 Eylül tarihleri arasında Rusya’da haftalık enflasyon, bir önceki haftaki yüzde 0,9’luk oranın ardından hızlanarak yüzde 0,1’e geriledi. Kommersant gazetesinin derlediği verilere göre yıllık bazda ise fiyat artış hızı yüzde 8,85’ten yüzde 8,74’e düştü. Eylül ayının başından 16’sına kadar olan dönemde enflasyon yüzde 0,18 olurken, yıl başından bu yana yüzde 5,46 olarak kaydedildi.

Maliye Bakanlığı’na göre, gıda ürünlerindeki fiyat artış oranı neredeyse geçen haftaki seviyede (yüzde 0,06) kaldı.

Rosstat verilerine göre, tereyağı (yüzde +1,1), salatalık (yüzde +1,9), muz (yüzde +1,6) ve domates (yüzde +0,9) fiyatlarında artış yaşandı. Buna karşılık, meyve ve sebze ürünlerinde (yüzde -1,5), özellikle lahana (yüzde -6,8), havuç (yüzde -4,5), patates (yüzde -4,3) ve sofralık pancar (yüzde -3,6) fiyatlarında düşüş görüldü.

Gıda dışı ürünler segmentinde ise enflasyon yüzde 0,11’e geriledi. Elektrikli ev aletleri (yüzde +0,13), ilaçlar (yüzde +0,11) ve temizlik malzemeleri fiyatlarındaki artış yavaşlarken, giysi fiyatlarında düşüş kaydedildi. Motorin fiyatı yüzde +0,2, dizel yakıt ise yüzde +0,1 oranında arttı.

Düzenlenmiş fiyatlı turistik ve ev hizmetleri segmentinde enflasyon yüzde 0,14 oldu. Bu oran, iç hat uçuşları için uçak bileti fiyatlarındaki yüzde 2,16’lık artışı da içeriyor. Sanatoryum (yüzde -0,38) ve otel (yüzde -0,36) hizmetlerinin maliyetinde ise azalma görüldü.

13 Eylül’de Merkez Bankası Yönetim Kurulu, politika faiz oranını yüzde 18’den yüzde 19’a yükseltmişti.

Ayrıca Merkez Bankası, enflasyonu yüzde 4’lük hedefe indirmek için uzun süreli bir sıkı para politikası uygulanmasının gerekeceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Banka, artan enflasyon beklentileri ve yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle yıllık enflasyon artışının, öngörülen yüzde 6,5 ila 7 aralığının üzerinde olabileceğini belirtmişti.

Rusya’da hükümet ve Merkez Bankası, enflasyonla mücadele için eylem planı hazırladı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Neredeyse tüm Türk bankaları Rusya ile iş yapmayı kesti

Yayınlanma

Rusya makamlarının, Türkiye ile banka ödemelerinin önündeki engellerin kaldırılması konusunda anlaşmaya varmak için altı ayı aşkın süredir sürdürdüğü girişimler çıkmaza girdi.

TASS haber ajansının konuya aşina bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, neredeyse tüm Türk bankaları Rusya ve Belarus ile ilgili işlemlere hizmet vermeme kararı aldı.

Kaynağa göre, Rus şirketlerine yönelik ödemeler Türkiye’deki yabancı ortaklı tüm bankalar tarafından halihazırda durdurulmuştu ve şimdi yabancı ortağı olmayan kamu ve özel bankalar da bu uygulamaya katılma niyetinde.

Kaynak, ajansa yaptığı açıklamada, bankaların “gelecekte ortaya çıkabilecek olası kısıtlamalar ve yaptırımlardan kendilerini korumaya çalıştıklarını” belirtti.

Bunun yanı sıra kaynak, Rus-Türk ticaretine hizmet vermeye devam eden ülkedeki tek bankanın fiilen Emlak Katılım olduğunu söyledi. Türk lirası ve ruble cinsinden ödemeler devam ederken, dolar ve avro cinsinden işlemler birçok Türk bankası tarafından anında engelleniyor.

Türk bankaları Rusya’dan Avrupa’ya yapılan ödemeleri engellemeye başladı

Türkiye ile ödemelerde yaşanan sorun ocak ayında, ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptırım rejimini sıkılaştıran kararnameyi imzalamasının ardından başladı. Söz konusu kararname, dünya genelindeki bankaları Rusya’nın savunma sanayii ile yaptıkları işlemler nedeniyle küresel dolar sisteminden çıkarılmakla tehdit ediyordu.

Nisan ayında ABD’li yetkililer baskıyı artırarak Rusya ile çalışan bankaların üst düzey yöneticilerini kişisel yaptırımlarla tehdit etmeye başladı.

Rus diplomatlar şubat ayında Türkiye ile “çalışmalar yürütme” ve “dış ticaret faaliyetlerine katılanları koruma” sözü vererek görüşmelere başlamış olsalar da bu görüşmelerden bir sonuç alınamadı ve Türk bankalarında Rusya’ya mal transitinde yer alan şirketlerin “sıkıştırılması” vakaları daha sık görülmeye başlandı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, geçen haftalarda yaptığı açıklamada bu tür müşterilerin aktif olarak tespit edildiğini ve transferlerinin engellendiğini ya da hesaplarının tamamen kapatıldığını belirtti.

Ağustos sonunda Ziraat Bankası, ruble hesabı açmayı durdurdu. RIA Novosti‘nin kaynakları, Türkiye’deki diğer kamu bankalarının da benzer bir politika izlediğini, bazı özel bankaların ise hala ruble ile işlem yapmaya devam ettiğini bildirdi.

İthalatçılar ve aracılar arasından üç kaynağın Vedomosti‘ye verdiği bilgiye göre, eylül ayında Türk bankaları Rus şirketlerinin Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelere ödeme yapmasını toplu olarak reddetmeye başladı. Kaynaklara göre, bankaya teslimatla ilgili ek belgeler sunmak bile sorunu çözmüyor.

Büyükelçi Yerhov: Türk bankaları Rusya ile çalışan şirketlerin hesaplarını kapatıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English