Bizi Takip Edin

RUSYA

Eski Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Şamarin, rüşvet suçlamasını kabul etti

Yayınlanma

Rusya ordusunun ana iletişim müdürlüğünün eski başkanı ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Vadim Şamarin, hakkında açılan yolsuzluk davasının ikinci sanığından 19 milyon ruble rüşvet aldığını kabul ederek kısmen suçunu itiraf etti.

Şamarin’in avukatı İgor Dyukin, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, aynı zamanda Şamarin’in 30 milyon rubleden fazla rüşvet almakla suçlandığını belirtti.

Aukvat, “Şamarin’in bu miktarı aldığını kabul ediyoruz, ancak bunun bir rüşvet olduğuna inanmıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Şamarin, 23 Mayıs’ta büyük ölçekte rüşvet suçlamasıyla tutuklanmıştı. Ceza Kanunu uyarınca 8 ila 15 yıl arasında hapis cezasıyla karşı karşıya.

Şimdi 21 Ekim’e kadar tutuklu yargılanacak.

Rusya Soruşturma Komitesine göre, Nisan 2016’dan Ekim 2023’e kadar olan dönemde general, Telta fabrikasının genel müdürü Aleksey Vısokov ve fabrikanın baş muhasebecisi Yelena Grişina’dan Rusya Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçları için devlet sözleşmeleri kapsamında tedarik hacminin artırılması ve genel himaye karşılığında rüşvet aldı.

Şamarin, aldığı milyonlarca rubleyi kendi takdirine göre elden çıkardı.

Daha önce general suçunu kabul etmemiş, bu nedenle dava daha önce dolandırıcılıktan hüküm giymiş dört tanığın ifadesine dayanılarak açılmıştı.

RUSYA

Renault CEO’su de Meo: Rusya’ya dönüşü göz ardı etmiyoruz

Yayınlanma

Renault CEO’su Luca de Meo, Financial Times‘a verdiği röportajda, şirketin Rusya’ya dönüşünü göz ardı etmediklerini belirtti. Şirketin finans direktörü Thierry Piéton ise, 2022’deki ayrılış şartlarıyla geri dönme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Renault, 2024’te rekor işletme kârı elde etti.

Renault CEO’su Luca de Meo, Financial Times‘a verdiği mülakatta, şirketin Rusya’ya geri dönüşünü ihtimal dışı bırakmadığını ifade etti.

De Meo, iş fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Geçmişi kovalamaktansa geleceğe bakmak daha iyi, ki biz iş insanlarıyız. Bir iş perspektifi gördüğünüzde, onu yakalamanız gerekir,” dedi.

Şirketin finans direktörü Thierry Piéton ise daha önce yaptığı basın toplantısında, Renault’nun 2022’deki ayrılışında öngörülen formatta Rusya’ya geri dönme olasılığının çok düşük olduğunu belirtmişti.

Renault, Rus otomobil üreticisi AvtoVAZ’daki kontrol hissesini Mayıs 2022’de geri alma opsiyonuyla birlikte satmıştı. Bu durum, şirketin gelecekte Rusya’ya dönme olasılığını açık bırakmıştı.

Piéton, Rusya’daki durumun nasıl gelişeceğini ve yaptırımların kaldırılıp kaldırılmayacağını görmeleri gerektiğini belirterek, herhangi bir karar almak için henüz erken olduğunu söyledi.

Otomotiv şirketinin finans direktörü, Rusya pazarına olası dönüş senaryoları hakkında sorulan bir soruya, AvtoVAZ ile yapılan anlaşmanın etkinleştirilme olasılığının son derece düşük olduğunu belirterek yanıt verdi.

Piéton, “Eğer bir gün Rusya’ya dönersek, bunun geri dönüş koşullarıyla ilgili sözleşme maddesinde yazıldığı gibi olacağını düşünmek son derece düşük bir ihtimal,” diye ekledi.

Fransız otomobil üreticisi, maliyetleri düşürmesi ve yeni modeller piyasaya sürmesi sayesinde tarihindeki en yüksek yıllık işletme kârını elde ettiğini duyurdu.

Renault’nun 2024 yılı işletme kârı, bir önceki yıla göre yüzde 3,5 artarak 4,3 milyar avroya (4,49 milyar dolar) yükseldi ve şirketin 4,2 milyar avro olarak açıkladığı beklentiyi aştı.

Renault’nun yıllık geliri de yüzde 7,4 artarak 56,2 milyar avroya ulaştı ve analistlerin ortalama 54,5 milyar avro olan tahminini geride bıraktı.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, hangi şirketlerin dönmesine izin verecek?

Yayınlanma

Rusya Başbakan Yardımcısı Denis Manturov, Moskova’nın sadece ilgilenilen şirketlerin pazara dönmesine izin vereceğini açıkladı. Manturov, Rus şirketlerinin yabancı ülkelerle ortak projeler için yerelleşme ve kontrol koşullarını oluşturduğunu belirtti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Denis Manturov, ülkesinin yalnızca kendisinin ilgilendiği şirketlerin pazarına dönmesine izin vereceğini belirtti.

Manturov, Rus katılımcıların yabancı devletlerle ortak projeler için yerelleşme ve kontrol koşullarını halihazırda oluşturduğunu kaydetti.

Manturov’a göre Rusya, bu ilkelerden geri adım atmayacak ve yabancı şirketlerin bunu dikkate alması gerekecek.

TASS‘ın haberine göre Manturov, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yaptırım paketleri birbiri ardına oluşturulurken, devlet alımlarındaki tercih sistemi ve destek önlemleri sistemi ciddi şekilde gelişti. Bugün, teknolojik egemenliğimiz için en önemli sektörlerde yerli üreticiler ile Avrasya Ekonomi Birliği üreticileri mutlak önceliğe sahip,” dedi.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Anton Alihanov ise, Rusya’nın ayrılan yabancı şirketleri “kollarını açmış” beklemediğini dile getirmişti.

Bakan, yabancı markaların ayrılmasının ardından Rus sanayisinin “büyük bir gelişme fırsatı yakaladığını” vurgulamıştı.

2022’nin başlarında birçok yabancı marka, Rusya’daki faaliyetlerini askıya alma planlarını duyurmuştu.

Üç yıl sonra, Şubat 2025’te Ticaret Merkezleri Birliği, Uniqlo, H&M ve Inditex şirketlerine Rusya’ya geri dönmeyi değerlendirmeleri için bir çağrı göndermişti.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Alihanov: Rusya, ülkeyi terk eden şirketleri kollarını açmış beklemiyor

Yayınlanma

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Anton Alihanov, ülkeyi terk eden yabancı şirketlerin dönüşünün kolay olmayacağını belirtirken, Rusya Devlet Başkanı Özel Temsilcisi Boris Titov, Riyad’daki görüşmelerin ardından Batılı markaların geri dönebileceği sinyalini verdi.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Anton Alihanov, Rusya’nın ülkeden ayrılan yabancı şirketleri “kollarını açmış” beklemediğini belirtti.

TASS‘ın aktardığına göre Alihanov, “Biliyorsunuz, biz kimseyi kollarımızı açmış beklemiyoruz. Her şeyin bir bedeli olacak, davranışlarınızın bedeli. İlgili bir talimat olduğunda, vizyonumuzu hazırlayacağız,” dedi.

Alihanov, yabancı markaların Rusya pazarından çekilmesinin ardından yerli sanayinin “büyük bir gelişme fırsatı” yakaladığına dikkat çekti.

19 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı’nın Sürdürülebilir Kalkınma Özel Temsilcisi Boris Titov, Riyad’daki müzakerelerin ardından şirketlerin hesaplarının aşamalı olarak çözülmesini ve Batılı markaların Rusya’ya geri dönmesini beklediğini ifade etti.

Titov, yaptırımların hemen kaldırılamayacağını, ancak “ruhunun zayıflayacağını” ve genişletilmesinin duracağını düşünüyor.

Ayrıca yetkili, bankaların ve işletmelerin doğrudan yasaklar olmasa bile kendilerini aşırı derecede sigortalamayı ve sınırlamayı bırakacağını belirtti.

Suudi Arabistan’ın başkentinde 18 Şubat’ta gerçekleşen Rusya ve ABD heyetleri arasındaki görüşme 4,5 saat sürdü.

Taraflar, ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin normalleştirilmesi ve Ukrayna çevresindeki ihtilafın çözümü için ortak çalışma imkanlarını ele aldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English