Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jnr, Filipinler ve ABD ordusu arasında Güney Çin Denizi’nde ortak deniz ve hava devriyelerinin salı günü başlatıldığını söyledi ve bunu “önemli bir girişim” olarak niteledi.
Filipin liderinin açıklaması, bu yıl iki savunma anlaşması müttefiki arasındaki bağların hızla güçlendiği ve Tayvan’a bakan bazıları da dahil olmak üzere ABD ordusunun erişebileceği Filipin üslerinin sayısının neredeyse iki katına çıkarılması kararının alındığı bir dönemde geldi.
Marcos sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu önemli girişim, askeri güçlerimizin deniz ve hava devriyelerinde birlikte çalışabilirliğini artırma kararlılığımızın bir göstergesidir” dedi.
Kuzey Luzon Komutanlığından Eugene Cabusao’ya göre devriye Mavulis adası açıklarında gerçekleşecek. Filipinler’in en kuzey noktası olan ada Tayvan’ın yaklaşık 100 km (62 mil) açığında yer alıyor.
Duyuru, Marcos’un Hawaii’deki bir forumda Güney Çin Denizi’ndeki durumun Çin ordusunun Filipin kıyı şeridine yaklaşmasıyla “eskisinden daha vahim” hale geldiğini söylemesinden bir gün sonra geldi.
Devriyelerin, Filipinler’in ABD ile birlikte bölgesel gerilimleri tırmandırdığını söyleyen Çin’i kızdırması muhtemel. South China Morning Post’un bildirdiğine göre, Çin’in Manila’daki büyükelçiliği tatbikatla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Marcos bu yıl, Çin’e yakınlaşan selefiyle olan gergin ilişkisinin ardından Washington ile bağlarını yeniden canlandırdı.
Marcos döneminde Çin ile ilişkiler bozulurken, ABD Filipinler’deki askeri varlığını genişletti.
Filipinler ve Çin orduları, her iki ülkenin de hak iddia ettiği sularda defalarca karşı karşıya geldi, iki ülke arasında hararetli söylemler ve gerilimin tırmanması bölgede endişelere yol açtı.
Güney Çin Denizi’nde Filipinler – Çin gerginliği yeniden yükseldi
Filipin ordusundan yapılan açıklamaya göre ortak deniz ve hava devriyeleri Batanes adaları açıklarında başlayacak ve batıya Güney Çin Denizine doğru ilerleyecek.
Açıklamada Filipinler’in üç donanma gemisi, iki FA-50 hafif savaş uçağı ve bir A-29B Super Tucano hafif saldırı uçağı konuşlandıracağı, ABD’nin ise bir kıyı savaş gemisi ve bir P9-A deniz devriye ve keşif uçağını harekete geçireceği belirtildi.
Manila merkezli Denizcilik ve Deniz Hukuku Enstitüsü Direktörü Jay Batongbacal, South China Morning Post’a verdiği demeçte, ABD ile ortak devriyenin Manila’nın Güney Çin Denizi konusunda bir duruş sergilediğini gösterdiğini söyledi.