GÖRÜŞ
Hindistan’ın Laos’la etkileşimi iş dolandırıcılığı gölgesinden kurtulamıyor
Yayınlanma
Yazar
Duygu Çağla BayramSon zamanlarda Hint uyrukluların sahte işler için Tayland üzerinden yasadışı yollarla sınırdan Laos’a getirilip mağdur bırakıldığına dair bazı olaylar Hindistan-Laos ilişkilerine yön veriyor. Yalnızca bu yıl başından bu yana 30’dan fazla Hint’in Laos İnsan Ticaretiyle Mücadele Ofisi’ne başvurduğu bildiriliyor. Hindistan Dışişleri Bakanlığı kısa süre içinde Hindistan vatandaşlarına bu tür dolandırıcılık planları konusunda uyarılarda bulunan çok sayıda uyarı yayınladı. Hindistan’ın Laos Büyükelçiliği de yakın zaman önce internet sitesinde Hint gençlere Laos’tan gelen sahte iş tekliflerine karşı dikkatli olmaları yönünde bir uyarı yayınladı.
Laos’taki Altın Üçgen Özel Ekonomik Bölgesi’nde çağrı merkezi dolandırıcılığı ve kripto para dolandırıcılığına karışan şüpheli şirketler tarafından dijital satış ve pazarlama yöneticisi veya müşteri destek hizmetleri gibi pozisyonlar üzerine açılan sahte iş ilanlarıyla Hindistan uyrukluların Tayland veya Laos’ta istihdam edileceğine yönelik kandırıldığını bildiriliyor. Dubai, Bangkok, Singapur ve Hindistan gibi yerlerdeki bu firmalara bağlı acentelerin, basit mülakatlar ve testler uygulayarak Hintleri işe aldığı, başvuranların Tayland’a ulaştıktan sonra pasaport ve telefonlarının alındığı ve mağdurların Tayland’dan yasadışı yollarla sınırdan Laos’a getirilip, suç merkezi Altın Üçgen Bölgesi’nde sert ve kısıtlayıcı koşullar altında çalıştırılmak üzere esir tutulduğu, hatta bazen yasadışı faaliyetlerde bulunan suç örgütleri tarafından rehin alınıp sürekli fiziksel ve ruhsal işkence altında ağır koşullarda çalışmaya zorlandıkları belirtiliyor. Siber suça zorlanan mağdurlara müşterileri kripto para birimine yatırım yapmaya kandırmak amacıyla Batı ülkelerindeki insanları hedef almak için sahte sosyal medya hesapları oluşturmaları talimatı verildiği; koşullara itiraz etme girişimi dayak ve daha fazla korkutmayla sonuçlandığı söyleniyor.
Son birkaç aydır bölgenin medyasına yansıyan son haberlere göre, çok sayıda Hint genç, Tayland’da yüksek maaşlı işler vaat eden bir dolandırıcılığın kurbanı oldu ve kendilerini Laos’ta yasadışı çalışmaya zorlanmış halde buldular. Bir suç örgütü tarafından tuzağa düşürüldüler ve Avrupa, Amerika ve Kanada genelinde bireyleri dolandıran bir çağrı merkezinde çalışmaya zorlandılar. Üstelik bu, Hint gençleri hedef alan bu tür aldatmacaların ilk örnekleri değil; Ekim 2022’de benzer bir olayda, Tayland’da istihdam fırsatları vaat eden ancak bunun yerine Myanmar, Laos ve Kamboçya’da Batı ülkelerini hedef alan siber suç faaliyetlerine zorlanan sahte bir iş planının kurbanı olan toplam 130 Hint yetkililer tarafından kurtarıldı.
Mayıs sonlarında yaptığı açıklamada Laos’taki Hindistan Büyükelçiliği şimdiye kadar başarılı operasyonlar aracılığıyla Çin yönetimindeki Altın Üçgen Özel Ekonomik Bölgesi’nden dolandırıcılık amaçlı iş tekliflerinin kurbanı olan 500’e yakın Hint’i kurtardığını belirtti. Laos’un Bokeo eyaletinin kuzeybatısındaki Mekong Nehri kıyısında yer alan Altın Üçgen Özel Ekonomik Bölgesi, Çinli turistlere yönelik bir kumar ve turizm merkezi olup, de-facto Çin kolonisi olarak tanımlanıyor. Siber dolandırıcılık, fuhuş, kara para aklama, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç şebekeleri tarafından yapılan insan ve yaban hayatı kaçakçılığı gibi faaliyetlerin cenneti olarak biliniyor.
Laos çok az dikkat çekiyor, peki nasıl bir ülke Laos?
Laos, Güneydoğu Asya’nın denize kıyısı olmayan tek ülkesidir; yaklaşık dörtte üçü, üzerinde yaşanamayacak kadar dik olan dağlar ve ormanlık tepelerle kaplıdır. Kuzey komşusu Çin ile karayla çevrilidir, Vietnam ülkenin kuzeydoğusunda ve doğusunda yer alır. Laos’un güneyinde Kamboçya, batısında Tayland ve kuzeybatısında Myanmar yer alır.
Altın, bakır ve kömür gibi önemli mineral yataklarına ve ormanlar ve su kaynakları gibi bol miktarda doğal kaynaklara sahip kaynak açısından zengin bir ülke. Dahası, Güneydoğu Asya’yı Çin’e bağlayan önemli bir ticaret yolu sağlayan Mekong Nehri boyunca stratejik bir konumda.
Başkenti Vientiane (yerel ismi Viangchan) Mekong Nehri kıyısında, iki ülkeyi birbirine bağlayan dört köprüden birinde bulunan Laos, kalan birkaç komünist devletten biridir. Resmi ismi Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti olan Laos, 1953’te Fransa’dan bağımsızlığını kazandıktan kısa bir süre sonra kargaşaya düştü; 1975’te komünist Pathet Lao grubu, Kuzey Vietnam’ın yardımıyla ülkeyi ele geçirdi.
Laos küçük bir ülke. Nüfusu 7,8 milyon ve yüzde 2,4’lük doğurganlık oranıyla özellikle 100 bin doğumda 185 olan nispeten yüksek bebek ölüm oranı göz önüne alınırsa, mütevazı bir büyümeye sahip. Nüfusun %38’i şehirli. Çoğunluğu nehir yakınlarındaki küçük kırsal topluluklarda yaşayan Lao halkının yiyecek dışında pek bir şeyi olmasa da Budist inançları onların basit bir yaşamla mutluluğu bulmalarına yardımcı olur.
Dünya’nın en fakir ülkelerinden biri; kişi başına düşen GSYİH’nın hala 2.800 doların altında olduğu çok fakir bir ülke olmaya devam ediyor. 18 milyar dolarlık ekonomi hala pandemiden kurtulamadı. Başbakan Sonexay Siphandone, salgının sektörü yok etmesinin ardından turizmin geri dönmesine ve Çin’den gelen yüksek hızlı demir yolunun açılmasına karşın ekonomiyi büyütemedi. Enflasyon yüzde 25, savaştan zarar görmüş Myanmar’ın ardından ASEAN’daki en yüksek ikinci oran. Lao kipi 2023’te değerinin yüzde 30’unu kaybetti ve hala kaybediyor.
Özellikle madencilik ve hidroelektrik enerji alanlarında sermaye yoğun sektörlere yapılan büyük ölçekli yatırımlar çok sayıda istihdam yaratmayı başaramadı ve muazzam bir çevresel hasara yol açtı. Daha da önemlisi, bu yatırımlar ülkeyi boyundan büyük borç yükü altına soktu: Dünya Bankası, elektrik sektöründeki kamu yatırımlarının çoğunlukla ticari şartlarda dış borçla finanse edildiğini ve bu durumun makroekonomik istikrarı giderek tehlikeye attığını söylüyor. Borç GSYİH’nın yüzde 112’sidir; böylesine fakir bir ülke için inanılmaz derecede yüksek. Ve bunun yarısından fazlası Çin’e ait; Tayland yaklaşık yüzde 6’sına sahipken Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası sırasıyla yüzde 7 ve yüzde 8’ine sahip. Kip değerindeki keskin düşüş, Laos’un 14 milyar dolarlık borcunun ödenmesini zorlaştırıyor.
Ne yazık ki ekonominin reel büyüme gösteren tek sektörü, özellikle Çin’e ait özel ekonomik bölgelerde, siber dolandırıcılık merkezlerinin, kumarhanelerin ve insan kaçakçılığının yaygınlaşması. Yukarıda anlattığımız Hindistan uyrukluların durumu olayın yalnızca mercek tuttuğumuz kısmı: Laos ayrıca son dönemde dolandırıcılık merkezlerinde çalışan binden fazla Çin vatandaşının da geri dönmesine yardımcı oldu ancak bu da buzdağının yalnızca görünen kısmı. Laos, Myanmar’ın Shan eyaletinden akan onlarca milyar dolar değerindeki yasadışı uyuşturucu için giderek daha fazla bir geçiş merkezi haline geliyor. Suç çeteleri, yetersiz kaynaklara sahip kolluk kuvvetleriyle çatışmaya giriyor; yetersiz bütçe yetersiz güvenlik getiriyor.
Ekonomisi devlet tarafından aşırı kontrol edilen ve bağımsız bir medyası olmayan, hesap vermeyen tek partili bir sistem olarak Laos, yolsuzlukla boğuşuyor; yükselen enflasyon, değer kaybeden bir kip ve yetersiz maaşlar, bürokratlar arasında yolsuzluğu teşvik etmekten başka bir işe yaramıyor. Lao siyaseti elitist ve opaktır; iktidardaki Lao Devrimci Halk Partisi’nin 13 üyeli Politbürosu ve 81 üyeli Merkez Komitesi küçük, kayırmacı ve hesap vermeyen bir yapıda.
Lao liderliğinin Vietnam yanlısı mı yoksa Çin yanlısı mı olduğu sık sık tartışma konusu oluyor: Birincisi için, güçlü tarihi bağlara ve Vietnam’ın Lao liderliğinin çoğunu eğitmeye devam ettiği gerçeğine işaret edilirken ikincisi için, Çin’in 1998’de kipi kurtarmasına, ülke üzerindeki ekonomik hakimiyetine ve son çare olarak borç veren rolüne atıfta bulunuluyor. Ancak Komünist Pathet Lao’nun 1975’te ülkeyi ele geçirmesinin ardından tecrit edilmiş yeniden ıslah kamplarında ölen Kraliyet Ailesi’nin tasfiyesi, Tayland kraliyet ailesinin vekil olarak hizmet etmesi anlamına geldi.
Hindistan-Laos ilişkilerinin ana sütunları
Hindistan’ın Laos’la ilişkileri çoğunlukla ASEAN üzerinden ilerliyor. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Güneydoğu Asya’daki Brunei Sultanlığı, Burma, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam’dan oluşan 10 devletin siyasi ve ekonomik bir birliğidir. Laos 2024 yılında ASEAN bloğunun başkanlığını üstleniyor. Temmuz başlarında Hindistan’ın Lao Büyükelçisi Prashant Agrawal’ın yaptığı açıklamada Hindistan’ın, Laos’un 2024 yılındaki ASEAN başkanlığındaki tema olan bağlantıyı ve dayanıklılığı artırmaya yüksek öncelik verdiğini; bağlantıyı çeşitli boyutlarda teşvik etmek için ASEAN ile sıkı çalıştığını ifade etti.
Bu noktada Hindistan bir yandan bölgedeki bağlantıyı iyileştirmek için Hindistan-Myanmar-Tayland Üçlü Otoyolunun erken tamamlanması ve genişletilmesi için baskı yaparken bir yandan da Hindistan Başbakanı Narendra Modi ayrıca otoyolun Kamboçya, Laos ve Vietnam’a genişletilmesi gerektiğini ve güzergahın mevcut 1.400 km’den 3.200 km’ye çıkarılması gerektiğini öne sürüyor. Üçlü Otoyolun tamamlayıcısı, Hindistan’ın kuzeydoğudaki Mizoram devletini Myanmar’daki -2021’de operasyona hazır hale getirilen- Sittwe limanına bağlayan Kaladan Çok-Modlu Ulaşım projesidir. Hindistan, karayla çevrili Mizoram’a malların taşınması için maliyetleri azaltmayı amaçlayan derin su limanını inşa etti: Örneğin, Kolkata’dan gelen mallar deniz yoluyla Sittwe’ye taşınabilir ve daha sonra Myanmar’ın Chin eyaletindeki Paletwa Kaladan nehri boyunca aktarılır; buradan mallar karayoluyla Mizoram’a taşınır.
Kamboçya, Laos ve Vietnam’a bağlantı, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ne karşı bir karşıtlık olarak da görülüyor ancak otoyoldaki çalışmalar çoğunlukla nitelikli insan kaynakları, teknoloji, fon ve danışmanlık hizmetlerinin eksikliğinden kaynaklanan çeşitli kısıtlamalar nedeniyle yavaş ilerliyor. Üçlü Otoyol’un getirdiği artan bağlantı, Hindistan’ın Kuzey Doğu Bölgesi’nin ticaret ve alışveriş fırsatlarını, özellikle doğal kaynakların ASEAN’a ihracatı için genişletebilir. Hindistan’ın Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura, Assam, Manipur ve Sikkim devletlerinden oluşan Kuzey Doğu Bölgesi, önemli doğal gaz, hidroelektrik ve petrol kaynaklarına sahip; bu bölge Hindistan’ın hidroelektrik potansiyelinin yaklaşık yüzde 40’ını veya yaklaşık 58.356 MW’ını oluşturuyor; ayrıca buradaki tarımsal iklim koşulları, kauçuk ve çay gibi Hindistan’ın en iyi tarımsal ormancılık ürünlerinden bazılarını üretir.
Ticaret
Hindistan’ın güçlü bir ekonomiye sahip olması ve Laos malları için önemli bir pazar sağlayabilmesi göz önüne alınırsa, daha çok Laos ile Hindistan arasındaki ticarette gelişme ve yatırım üzerine çalışmalara ağırlık veriliyor. Laos-Hindistan İş Forumu, iş ve yatırımı teşvik ederek Hindistan-ASEAN işbirliğini derinleştirmeyi amaçlıyor. Bu yılın başlarında Laos-Hindistan İş Forumu’nda konuşan Laos Sanayi ve Ticaret Bakanı Malaythong Kommasith’in ifadelerinden hareketle Laos ile Hindistan arasındaki ticaretin değeri 2023 yılında 108 milyon doları aştı ve 2022’ye kıyasla yüzde 15,57 düşüş yaşandı; Laos, Hindistan’dan 25,5 milyon dolar değerinde mal ithal etti ve Hindistan’a 82 milyon dolar değerinde mal sattı; 2008-2022 yılları arasında Hint şirketler yaklaşık 314 milyon dolar tutarında yatırım sermayesi kaydetti ve Laos’ta 311 işletme kurdu. Burada ironik olan, ticaret dengesi büyük ölçüde Laos lehine…
Hindistan, iletim hattı, hidroelektrik santrali, dizel yakıtlı pompa setlerinin elektrikle çalışan pompa setlerine dönüştürülmesi ve sulama projeleri alanlarındaki altyapı projeleri için kredi olanakları sunarak Laos’un kalkınmasını destekliyor. Bu arada Laos, önemli bir hidroelektrik kapasitesine sahip ve kendisini bölge içinde büyük bir elektrik ihracatçısı olarak konumlandırıyor. Hindistan, Laos’un zengin doğal kaynaklarından ve Mekong Nehri kıyısındaki konumundan, iki ülke arasındaki bağlantıyı ve ticareti iyileştirmek amacıyla yollar, limanlar ve demiryolları gibi altyapı projelerine yatırım yaparak yararlanmayı amaçlıyor. Laos’un zayıf yol ağları ve sınırlı elektrik tedariki gibi karşılaştığı lojistik ve altyapı zorluklarının bazılarının üstesinden gelmesine de yardımcı olmaya çalışarak, özellikle enerji, ulaşım ve iletişim olmak üzere altyapı geliştirmeye yatırım yapmayı ve Laos’un büyüme potansiyelinden yararlanmayı amaçlıyor.
Turizm
Hindistan’ın küresel turizm pazarındaki önemli varlığını kabul eden Laos Turizm ve Kültür Bakanlığı Genel Müdürü Khom Douang Chanta’nın temmuz başında yaptığı açıklamada Hindistan’ın yalnızca küresel olarak değil, aynı zamanda ASEAN içinde de önemli bir pazar olduğunu ve 2023’te yaklaşık 14 bin Hint ziyaretçiyi ağırladıklarını, yalnızca 2024’ün ilk çeyreğinde 4 binden fazla Hint’in Laos’u ziyaret ettiğini söyledi.
Kültürel
Kutsal alanların korunması Hindistan’ın Laos’a yönelik (ayrıca Myanmar, Kamboçya, Vietnam’a yönelik) diplomasisinin önemli bir yönüdür. Geç Orta Çağ’da Güneydoğu Asya’nın çoğu Güney Asya devletleriyle çok aktif ilişkilere sahipti ve gelişen ticaretten güçlü dini bağlantılara bu süreç birçok yönü içeriyordu: Budizm ve Hinduizm, rahipler ve keşişler tarafından Hindistan’dan bölgeye aktı, seçkin ve popüler kültürün önemli bir parçası haline geldi, yerel geleneklerle birleşti ve tapınaklar, stupalar, pagodalar gibi birçok dini yapının inşasına yol açtı.
Yumuşak güç, Hindistan’ın diplomasisinin önemli bir parçasıdır. Tarihi Hindu ve Budist alanların korunması, Hindistan Arkeoloji Araştırması tarafından yürütülüyor ve Yeni Delhi hükümeti tarafından finanse ediliyor. Laos’ta UNESCO Dünya Mirası Alanı Hindu Shiva tapınağı olan Vat Phou Tapınak Kompleksi’nin restorasyonu, 2007’de imzalanan bir muhtıradan sonra 2009’da başladı; 2017’de birinci aşama tamamlandı ancak ikinci aşama şu anda devam ediyor.
Savunma
1994 yılından bu yana, Hindistan Teknik ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması kapsamında, iki üyeli bir Hindistan Ordusu Eğitim Ekibi, Laos savunma personeline İngilizce, Bilgisayar ve Temel Taktikler konularında eğitim veriyor.
Hindistan Takımı, Vietnam ve Çin takımlarının dışında Laos’ta eğitim veren tek yabancı takım.
Stratejik
Laos’un geleneksel olarak Vietnam ile yakın ilişkileri bulunuyor ve bu durum Hindistan’ın Çin ile jeopolitik çekişmesinde önemli bir potansiyel ortak olan Vietnam ile ilişkilerini derinleştirme çabalarında da avantaj sağlayabilir. Laos ile beraber nispeten istikrarlı ve tarafsız Vietnam, Kamboçya ve Tayland devletleri, çatışma risklerini azaltan bir siyasi tampon sağlar. Paylaşılan hayati bir nehir havzası, Çin’in müdahale, saldırı veya sabotaj girişimleri riskini daha da azaltır. Laos geleneksel olarak tarafsız bir dış politika izliyor ve bu da onu Hindistan için bölgedeki Çin ve Amerika gibi diğer ülkelerle ilişkilerini dengeleme arayışında değerli bir ortak haline getiriyor.
Bölgenin geri kalanından nispeten izole olması, engebeli arazisi ve küçük nüfusu nedeniyle Güneydoğu Asya ülkeleri arasında benzersiz bir niteliğe sahip Laos aynı zamanda belirgin bir kültürel kimliğe sahiptir; tarihsel olarak tarafsız ve uluslararası ilişkilerinde nispeten hareketsiz olmuştur ve bu da daha büyük bölgesel güçler arasındaki çatışmalardan kaçınmasını sağlıyor. Ancak küçük bir ülke olmasına karşın özellikle ASEAN üyesi olması nedeniyle bölgesel diplomaside aktif rol oynamıştır.
Vietnam, Tayland ve Kamboçya da Hindistan için Güneydoğu Asya’da önemli ortaklar olsa da Laos’un bu ülkelere göre birkaç avantajı var: Birincisi, Laos bölgenin kalbinde yer alır ve Hindistan’a varlığını genişletme arayışında Güneydoğu Asya’da stratejik bir dayanak noktası sağlar. İkincisi, Laos tarihi boyunca neredeyse her zaman tarafsız bir dış politika izlemiş ve bugüne kadar dış etkilerden nispeten yalıtılmış bir durumda kalmıştır; bu da onun Hindistan ile hızlı bir şekilde uyumlu bir yaklaşım içine girebilmesini sağlar. Ve üçüncüsü, Laos’un Hindistan’a ekonomik olarak önemli ölçüde fayda sağlayabilecek mineraller ve su kaynakları da dahil bol miktarda doğal kaynağı var; Laos artan enflasyon ve yavaşlayan büyümeyle mücadele ederken Hindistan yatırımları ülkenin kapalı ekonomisini canlandırmak için kullanılabilir.
Son sözler
Geçen yıl sonunda Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti Yatırım ve Planlama Bakanı Khamjane Vongphosy, ülkesinin BRICS’e katılmak istediğini ve üye olmak için gereken şartları inceleyeceğini söyledi. Hindistan ile Laos’un ikili ilişkileri belki kendisine bu noktada da bir çalışma alanı bulabilir.
İlginizi Çekebilir
-
Trump’ın zaferi Avrupa için dönüm noktası mı?
-
Trump’ın zaferinin ardından Britanya Çin ile ilişkilerini canlandırıyor
-
5 maddede Hint milyarder Gautam Adani iddianamesi
-
Trump’ın ticari tutumu Asya ülkelerini bölgesel ittifaklara itiyor
-
Çin, Japon vatandaşları için vizesiz seyahati yeniden başlatıyor
-
Microsoft, Trump’ı Rusya ve Çin “hacklerine” karşı önlem almaya çağırdı
2020’deki neoliberal karşıdevrim girişimi sırasında Belarus üzerine iki hafta arayla, olayları etraflıca incelemeye çalışan iki yazı yazdım. Bunların ilkinde (Belarus’taki gelişmeler üzerine) lümpen proletaryanın neoliberal hareketin milis kuvveti haline geldiğini vurguladım ve işçi hareketinin önderliksiz olmasına rağmen örgütlü olduğunu ve karşıdevrim girişimine karşı çıktığını belirttim. Aynı yazıda 17 Ağustos’ta, yani karşıdevrim girişiminin en kızgın olduğu bir anda Lukaşenko ile Putin arasındaki telefon görüşmesine de değindim. Görüşme Lukaşenko’nun talebiyle yapılmıştı: “… iki lider, eğer zaruret doğarsa Belarus’a yardım konusunda mutabakata vardılar. Açıkça belirtmemekle birlikte bunun askeri yardımı da kapsadığı anlaşılıyor. Lukaşenko… ‘Belarus hükümetinin ilk talebiyle birlikte Belarus Cumhuriyeti’nin güvenliğini temin etmek üzere çok yönlü yardımda bulunacağı’ hususunda Rusya hükümeti ile anlaştıklarını bildirdi.” Başka deyişle Rusya yönetimi Belarus’a, tıpkı bir buçuk yıl sonra Kazakistan’da yapacağı gibi, karşıdevrim girişimini bastırmak için her türlü yardımda bulunacağı teminatında bulunmuştu ve tam da bu, Lukaşenko’nun 1994’ten beri 26 yıldır süren iktidarını bu anda halkın da desteğiyle korumasına yardımcı olmuştu. Kuşkusuz, emekçi halkın desteği sayesinde — ancak bu destek olayların başından itibaren ortaya çıkmış değildi, dahası olayların başında halk henüz tarafsızlığını koruyordu, zira (o yazıda çevirisine yer verdiğim) Belarus işçi kolektifinin açıklamasında ifade edildiği gibi: “Seçimlerdeki hilelerden, güvenlik kuvvetlerinin şiddetinden öfkeye kapıldınız. Kötü çalışma şartları ve düşük ücretlerden, yalanlardan ve adaletsizlikten, kanunsuzluktan ve haksızlıktan yorgun düştünüz.” Açıklamada birçok insanın muhalefete sırf Lukaşenko’dan bıktığı için oy verdiği, ancak karşı tarafın da “emekçi halk için çöküş ve sefalet getirecek olan radikal piyasa reformlarının temsilcisi” olduğu vurgulanıyordu. Halk ancak neoliberal karşıdevrim tehlikesiyle yüzyüze kaldığında Lukaşenko’yu kerhen desteklemişti.
Karşıdevrim girişiminin gücünü kaybettiği sırada yazdığım ikinci yazımda (Belarus ve renkli “devrim”e dair) Belarus işçi hareketinin “dağınıklık ve örgütsüzlüğüne rağmen etkili bir muhalefet yürüttüğünü” vurguladım. Burada bir kez daha karşıdevrim girişiminin bastırılmasında Rusya’nın rolü üzerinde durdum ve Putin’in 27 Ağustos açıklamasına yer verdim. Rusya devlet başkanı bu açıklamada Lukaşenko’nun kendisinden Rusya silahlı kuvvetlerinden bir ihtiyat kuvveti oluşturulmasını ve bu kuvvetin Belarus’ta olayların kontrolden çıkması halinde kullanılmasını istediğini söylüyordu. Aynı yerde, 29 Ağustos’ta yapılan Belarus Yurtsever Güçlerinin 2020 Seçimlerinden Sonra Ülkedeki Durumla İlgili Konferansı sonuç bildirgesini de özellikle inceledim. Ülkenin bütün sol güçlerini bir araya toplayan Konferans, demokratik bir anayasa, emekçilerden yana bir iktisat siyaseti ve Rusya ile birlik (“Birlik Devleti”) için halkoylamasını savunuyordu. Bu sonuncusu özellikle dikkat çekicidir, zira Lukaşenko, Birlik devleti anlaşmalarına rağmen ısrarla ağırdan alıyordu.
* * *
Batka, halk dilinde babalık anlamına gelen bir kelime. Papazlara da öyle derler. Sıfatı olduğu kişinin aile büyüğü gibi itibar sahibi olduğunu gösterir. Lukaşenko’nun lakabı aynı zamanda.
Batka’nın siyaseti çok uzun bir süre içeride sosyal devlet dışarıda Rusya ve batı arasında Rusya’dan yana bir denge siyasetiydi. Bu siyaset esas itibariyle 1996’da Lukaşenko’nun batı yanlısı Yüksek Sovyet’e karşı iktidar mücadelesi sırasında şekillenmişti. Ancak 2020’de karşıdevrime doğru kimi dalgalanmalarla birlikte dışarıda batıcılık ve içeride kapitalist “reformlar” ağır basmaya başlamıştı. Halkın “kötü çalışma şartları ve düşük ücretlerden, yalanlardan ve adaletsizlikten, kanunsuzluktan ve haksızlıktan yorgun düşmesinin” nedeni buydu.
Karşıdevrim girişimi bunu bir süreliğine tersine çevirdi. Ne var ki en azından bu yılın ortalarından beri içeride başkanlık seçimleri yaklaşırken yeni ittifak arayışları, dışarıda “çokvektörlülük” arayışı, ve en az bunlar kadar önemlisi, ihracata dayalı Belarus ekonomisinin yaptırımlar yüzünden alarm sinyali vermesi, bana öyle geliyor ki, Batka’nın siyasetinde yeni bir dalgalanma yaratıyor.
Belarus’ta 26 Ocak’ta başkanlık seçimleri yapılacak. Lukaşenko elbette yedinci dönem adaylığını koyacak. Birkaç gün önce Belarus Yüksek Seçim Komisyonu, Batka’dan başka altı adayın daha seçimlerde yarışacağını açıkladı. Bir şansları olduğundan değil. Birincisi, Batka yeterince güçlü bir liderdir ve Belarus’ta hiç kimsenin Lukaşenko karşısında elle tutulur bir şansı olamaz; ama ikincisi, seçimler meşruiyet vasıtasıdır ve bu adaylar fiilen ancak Lukaşenko’nun yeni bir seçim zaferinin meşruiyetine hizmet edecek.
Her ülkenin siyasi kültürü farklı, Belarus da fazlasıyla nevi şahsına münhasır. Yani sorun seçimlerin bu şekilde cereyan edecek olması değil. Sorun şu: Lukaşenko “milleti birleştirmek” (veya, bu siyasi kavramın yerli karşılığını kullanırsak, “milli mutabakat”) sağlama adına bütün siyasi kesimleri kapsayacak yeni bir ortam hazırlamaya çalışıyor.
Siyasette kavramlar nesnel durumu değil siyasi tercihleri yansıtır. Milli mutabakat da öyle. Eğer 2020’de karşıdevrim girişiminin halk tarafından bastırılmasının halkın birliğini sağladığını söylerseniz bunun anlamı emekçilerin yönetime katılmasını, örgütlenmesini, taleplerinin karşılık görmesini, kamu sektörünün güçlenmesini hedefliyorsunuz demektir. Yok eğer 2020 karşıdevrim girişiminin milli birliği parçaladığını söylüyorsanız bu tamamen başka bir anlam taşır.
“Milli mutabakat” daima ve her yerde milli birliğin parçalanmış olduğu kabulüne dayanır; bunun gerçek anlamı ise daima ve her yerde siyasi mekanizmalar üzerindeki nüfuzu zayıflayan burjuvaziyi tekrar tayin edici güç haline getirmektir. Yani milli mutabakat daima ve her yerde emekçi halk kitlelerinin birliğini değil burjuvazinin sarsılan hegemonyasını pekiştirmeyi ve emekçi halkı bu projeye yedeklemeyi hedefler. Belarus’ta da, öyle görünüyor ki, durum bu; siyasi stratejisi ABD ve AB tarafından hazırlanan, taktik yönetimi ise Polonya tarafından yapılan 2020 karşıdevrim girişimiyle milli birliğin bozulmuş olduğu varsayılıyor. Bunun da iki sonucu var: birincisi, Belarus siyasi jargonunda batı yanlısı muhalifler için kullanılan milliyetçi “zmar”lara alan açılması, ikincisi de “çokvektörlülük” adına bütün sandalyelerde birden oturma siyasetinin güç kazanması.
2020, Lukaşenko’nun “çokyönlülüğünün” hemen ardından patlak vermişti. Bunun anlamı Rusya ile ilişkilerin batı lehine rölantiye alınmasıydı. Oysa Belarus’un bağımsız (ve başarılı) kalkınma siyasetinin teminatı Rusya ile iyi ilişkilerdi. Karşıdevrim bastırıldıktan sonra toplanan Belarus Yurtsever Güçlerinin Konferansı da bunun altını çiziyordu.
Ama Lukaşenko yönetimi şimdi bir kez daha ağır ağır aynı noktaya dönüyor.
Son bir yıldır dikkat çekici bir dizi gelişme var.
İçeride: 2020 karşıdevriminin başlıca manivelası olan Polonya merkezli Nexta adlı telegram kanalının elebaşısı, BÇB milliyetçisi (karşıdevrimin bayrağı beyaz-kırmızı-beyaz olduğu için bu kelimelerin Belarusçasının baş harfleriyle öyle denir) Roman Protaseviç “pişmanlık getirdiği” gerekçesiyle serbest bırakıldı. Protaseviç yeni rolüne pek hevesle uyum sağlamış olmalıydı ki BAE’ye gitmesine ve orada, Rusya’daki liberal muhalefetin tanınmış isimlerinden Kseniya Sobçak’la röportaj yapmasına da izin verildi. Bu yılın başından beri “birlik devleti” ve Rusya yanlılarına karşı bir dizi tutuklama ve yasaklama, bu eski hükümlü yeni gözdenin Belarus liberal muhalefetiyle “milli mutabakat” inşa çalışmasında rol aldığına işaret ediyor.
Rusya ile ilişkilerde: Lukaşenko Kiev kuvvetlerinin Kursk oblastine saldırısından kısa bir süre önce Ukrayna sınırındaki kıtalara çekilme emri verdi. Bu emir Belarus sınırında Kiev’in elinin rahatlamasına yardımcı oldu. Lukaşenko ancak ekim ortasında, Kiev rejiminin Belarus sınırına sevkiyatlarını gerekçe göstererek sınıra birlik sevk edileceğini açıkladı. Ağustos ortasında Ukrayna’da artık “nazi filan olmadığını” söyledi: “Orada artık bu nazilerden yok. Ukrayna denazifike oldu. Orada kalan birkaç kuduz nazi var ama onlar da artık moda değil.” Eğer öyleyse Rusya’nın Ukrayna harekatının deklare edilmiş üç temel talebinden biri olan denazifikasyon tamamlanmış demektir. Bu da Kremlin’e “artık bitirin” demenin başka bir yoludur. Üçüncüsü, Lukaşenko eylül ortasında Donetsk Halk Cumhuriyeti başkanı Puşilin ile görüşmesinde muhatabına “Ukrayna’yla da Donetsk cumhuriyetiyle aynı ilkeler üzerinde işbirliğine hazır olduğunu” söyleyiverdi.
Rusya ile ilişkiler meselesi ve birlik devleti projesi neoliberal muhalefetle halk güçleri arasındaki çatışmanın en belirgin şekilde ortaya çıktığı alan. Bunun başlıca nedeni, neoliberal muhalefetin programının Rusya ile bütün ilişkileri koparmaya dayanıyor olması. Bu muhalefetin karşıdevrim girişiminin arifesinde yayınladığı “Belarus İçin Reanimasyon Reform Paketi” başlıklı belge fiyat liberalizasyonu ve özelleştirmelerden başka Rusya’yla tam bir kopuşu da vazediyordu. Bunlar bütün eski Sovyet ülkelerinde neoliberal karşıdevrim girişimlerinin hiç şaşmaz iki halkasıdır. Belarus solu ise tam bu nedenle Rusya ile ilişkilerin güçlendirilmesinden ve birlik devletinden yanadır. Yukarıda değindiğim Konferansın sonuç bildirgesinden başka Belarus Komünist Partisi XIV’üncü kongre MK raporunda da vurgulanmıştı bu ve hiç de KP’nin “Kremlin’e angaje” olduğu anlamına gelmiyordu.
Belaruslu gazeteci Nadejda Sablina, Harici’de geçen hafta yayınlanan ve Belarus Halk Meclisi’ni incelediği yazısında ülkesi için “istikrarlı bir kalkınma ve öngörülebilir bir gelecek döneminin sona erdiğini”, ülkesinin emperyalizmin saldırganlığı yahut ABD ve NATO’nun Rusya’ya karşı savaşının içine çekilmesi tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, ihracata dayalı ekonominin de yaptırımlardan olumsuz etkilendiğini vurgulamıştı. Sablina’ya göre bütün bunlar iktidarın merkezde toplanma eğilimini güçlendiriyor.
Bu şartlarda siyasi önderliğin tutumu daha tayin edici hale gelir. Batka’nın 2020 karşıdevriminin arifesinde olduğu gibi hem içeride hem dışarıda bütün sandalyelerde birden oturma siyaseti 2020’dekinden farklı bir sonuç üretir mi, bilmiyorum.
GÖRÜŞ
Hindistan ile Kanada arasındaki diplomatik drama zirvede
Yayınlanma
3 gün önce20/11/2024
Yazar
Duygu Çağla BayramHindistan-Kanada draması son perdede Haziran 2023’te Khalistan yanlısı figür Hardeep Singh Nijjar’ın Kanada’da öldürüldüğü dönemde başlıyor. Khalistan hareketi Hindistan’da ayrı bir Sih vatanının kurulmasını talep ediyor. Hindistan’da kanlı ve şiddetli bir geçmişi var. Şu anda Khalistan’ın birçok destekçisi Kanada’da yaşıyor. Hindistan Kanada’dan Khalistan hareketine karşı sert önlemler almasını istiyor, ancak Kanada bunu yapmıyor ve bu da büyük bir gerginlik noktası. Geçtiğimiz yıl bu gerginlikler patlak verdi. Eylül 2023’te Kanada Başbakanı Justin Trudeau şok edici bir kamuoyu açıklaması yaptı. Sih topluluğu lideri Hardeep Nijjar’ın ölümünde Hindistan hükümet ajanlarının parmağı olduğunu iddia etti. Hindistan Khalistanlı gruplara karşı çıkıyor ve onlarla savaşıyor VE Kanada gibi ülkelerin bunlarla etkili bir şekilde başa çıkmadığına inanıyor ANCAK Hindistan’ı alenen bir suikast ile suçlamak çok ileri bir adımdı.
Hindistan Trudeau’nun “saçma” olarak nitelediği iddialarını öfkeyle reddetti. Bu durum Hindistan ve Kanada arasında büyük bir diplomatik dramaya yol açtı. Her iki ülke de birbirlerinin diplomatlarını sınır dışı etti ve genel olarak son bir yıldır iki ülkenin birbirlerine karşı öfkesi zirve yapıyor. Ve 14 Ekim’de işler iyice çığırından çıktı. Kanada Hindistan’a, Kanada’da Khalistanlılara yönelik saldırılar ile ilgili davalarda birkaç Hint diplomatın soruşturulduğunu bildirdi. Kanada’nın söyledikleri: Hint diplomatlar ve istihbarat yetkilileri yurtdışındaki Khalistanlıları öldürmek için gangster Lawrence Bishnoi ile birlikte çalışıyor. Dahası Kanada, Hindistan İçişleri Bakanı Amit Shah gibi üst düzey politikacıların Khalistanlılara yönelik şiddete izin verdiğini söylüyor. Ve bu kanıtı Hindistan’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval’a sunduğunu iddia ediyor. Hindistan, Kanada’nın hala gerçek bir kanıt sunmadığına inanıyor. 14 Ekim’de Yüksek Komiseri Sanjay Verma (Kanada’daki en yüksek Hint diplomatı) olmak üzere Kanada’dan birkaç diplomatı geri çekti. Hindistan’ın bu hamlesi Kanada’nın Hint diplomatların Hardeep Nijjar suikastı davasına ilişkin bağlantıları nedeni ile soruşturulduğunu belirtmesinin ardından geldi. Kanada hükümetini Hint diplomatları koruyamamakla suçladı. Hindistan ayrıca Kanada’yı açıkça ayrılıkçı Khalistan hareketlerini desteklemekle suçladı. Ayrıca Hindistan’ın küresel itibarını karalama girişimleri nedeni ile Başbakan Justin Trudeau’yu doğrudan eleştirdi. Dahası üst düzey Kanadalı diplomatları da Hindistan’dan sınırdışı etmesi ile İlişki artık fiilen öldü…
Anlatılar savaşı böyle tırmanmaya devam ettikçe söz konusu olan bu drama Hindistan ve Kanada arasındaki ticaretten göçe kadar her şeyin ciddi şekilde etkilenebileceği anlamına geliyor. Kanada için yaptırımlar gibi ilave önlemler de masada. Hindistan da çıkarlarını korumak için gerekeni yapacağını söyledi. İki ülke arasında durum gerçekten kritik bir noktada. Kanada şu anda çoktan diplomatik atağa geçmiş durumda. Başbakan Trudeau, konu ile ilgili İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile görüştü. Dışişleri Bakanı üst düzey Amerikalı ve Batılı yetkililer ile temas halinde. Kuşkusuz Hindistan da kendi anlatısının geçerliliğini sağlamak için çalışacaktır AMA Ayrıca, Kanada artık Hindistan’ı bir “siber tehdit düşmanı” olarak görüyor Kİ bu da muhtemelen diplomatik baskıyı artırma girişimi: Ekim sonlarında Kanada hükümetinin yayımladığı Ulusal Siber Tehdit Değerlendirme raporu Hindistan’dan gelen siber tehditlere dikkati çekmiş; Hindistan’ı Rusya, Çin ve İran ile birlikte düşman olarak listelemişti…
Hindistan ile Kanada arasındaki diplomatik gerginlik ciddileşti ancak bu durum birdenbire kötüleşmedi. Krizin 10 yıllık bir arka planı var. 2015’ten başlayalım. Trudeau’nun Kanada Başbakanı olduğu dönem bu. 2015 yılında Başbakan Modi’nin başarılı ziyaretinin ardından göreve geldi. Geçtiğimiz on yıl boyunca Kanada Başbakanı Stephen Harper, Hindistan ile daha güçlü bir ilişki kurulması yönünde çaba sarf etmişti. 2010 yılında Harper, Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin başlatılmasına yardımcı oldu. Ayrıca 2015 yılında Hindistan ile Kanada’nın uranyum satmayı kabul ettiği bir nükleer anlaşma imzaladı. Harper ayrıca 2011’i Kanada’da “Hindistan Yılı” ilan etti. Dolayısıyla Trudeau’nun güçlü bir ikili ilişki devraldığını söylemek yerinde olur.
Seçim kampanyası sırasında Trudeau’nun Liberal Partisi Hindistan ile daha yakın ticari ilişkiler kurulması çağrısında bulunuyor ancak onun Hindistan politikası hakkında fazla bir şey bilinmiyordu Kİ Trudeau’nun Harper’ın oluşturduğu ivmeyi değerlendiremediği yönünde bir algı oluştu. 2016 yılında Kanada Yüksek Komiseri Nadir Patel, ilişkinin “otomatik pilota” alınıp alınmadığı konusunda sorulara maruz kalıyordu. Otopilot ilişkide görünürde bir ilişki var ancak bağlantı eksikliği yaşayan daha az öncelikli bir ilişki bu. Bunun nedeni yorumcuların Trudeau’nun başbakan olarak ilk yılında Hindistan’ı ihmal ettiğini düşünmesiydi. Hint medyasına göre serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakereler de yavaşlamıştı.
Trudeau’nun 2018’deki Hindistan ziyareti, 2017’deki ziyareti sırasında Çin ile ticaret anlaşması yapma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından geldi. Daha önce de belirtildiği gibi yorumcular arasındaki spekülasyonların bir kısmı Trudeau’nun Çin’e odaklandığı, Hindistan’ın ise nispeten düşük bir önceliğe sahip olduğu yönündeydi. 2018 yılında Trudeau ilişkiyi ileriye taşımak amacı ile Hindistan’a gitti ancak bu en hafif deyiş ile tartışmalı bir ziyaretti Kİ 1986’da bir Hindistan Kabine bakanını öldürmeye çalışmaktan suçlu bulunan Jaspal Atwal, Kanada Yüksek Komiserliği’nden bir akşam yemeği daveti almıştı. Atwal, Khalistan yanlısı hareketin bir parçasıydı. Davet hemen iptal edildi ancak Hindistan’da çoktan büyük bir kamuoyu öfkesine yol açmıştı. Hindistan ve Kanada yeni yatırımlar ve terörle mücadele konusunda ortak bir işbirliği çerçevesi açıklarken bu olay ziyareti gölgede bıraktı. Kanada, terörle ilgili ortak çerçevede ilk kez Babbar Khalsa International gibi Khalistan yanlısı terör gruplarından söz etti. Bu, Kanada’nın “Khalistan terörüne karşı yumuşak imajını” değiştirmeye çalıştığı umudunu doğurdu. Bu olmayacaktı…
Hint medyası 2018’de Kanada’nın Khalistan aşırıcılığını kamu güvenliğine yönelik bir tehdit olarak tanımlayan bir rapor yayımladığını bildirdi. ANCAK siyasi olarak aktif olan ve Liberal Parti’nin büyük destekçileri olan bu gruplardan baskı geldi Kİ Trudeau hükümeti bu baskıya boyun eğdi. Raporun bir sonraki versiyonunda Khalistan/Sih aşırıcılığına ilişkin tüm ifadeler kaldırıldı. Hint yetkililer bu geri adımdan dolayı büyük hayal kırıklığına uğradı. 2020’de devam eden çiftçi yasası protestoları hakkında Trudeau’nun yaptığı yorumlar ile işler daha da kötüleşti. Hindistan bu müdahaleye karşı çıktı.
Trudeau’nun partisi 2021’de parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti. Yeni Demokrat Parti lideri Jagmeet Singh ile koalisyon kurdu. Singh, Khalistan yanlısı bir mitingde konuştu ve 1984 isyanlarını “soykırım” olarak nitelendirdi. Kİ kendisi Hindistan’a kuşku ile yaklaşan önemli bir isim olarak tanınıyor. Savunma ve ticaret alanındaki ilişkiler büyümeye devam ederken siyasi gerginlikler de derinleşiyordu. 2023’te aşırılık yanlısı Amritpal Singh’e yönelik insan avı, yetkililerin interneti kapatmasına yol açtı. Jagmeet Singh, gerginliği artıran “acımasız” önlemleri kınadı. Baskılar, Kanada’daki Hindistan Yüksek Komiserliği’ne karşı protestolara ve iddia edilen sis bombalarının kullanılmasına yol açtı. Khalistan yanlısı gruplar da saldırıyı yücelten propaganda yayınladılar. Ayrıca Hardeep Singh Nijjar’ın ölümü ile ilgili olarak belirli Hint diplomatlara saldıran belirli propaganda da yayınladılar. Diplomatlarına yönelik bu saldırılar Delhi’yi kızdırdı. Kanadalı yetkililerin harekete geçmemesine öfkelenen Hindistan Dışişleri Bakanı S Jaishankar, Kanada’yı “oy bankası siyaseti” uygulamakla suçladı. Ancak Kanada hükümeti Nijjar’ın ölümü ile ilgili iddiaların doğru olduğunu düşünüyordu.
Eylül 2023’te Kanada Başbakanı Justin Trudeau kamuoyu önünde Hint hükümet yetkililerini Nijjar’ı öldürme planına dahil olmakla açıkça suçladı. Ancak Hindistan’a iddialarına ilişkin belirli bir kanıt sunmadı. Bu durum gerginliğe ve birkaç Kanadalı diplomatın Hindistan’dan çekilmesine yol açtı. Ticaretten göçe kadar Hindistan-Kanada ilişkisinin neredeyse tamamı durma noktasına geldi. Hindistan, Kanada’yı Khalistan yanlısı gruplara göz yummakla suçladı. Kanada, Hindistan’ın bu dava ile ilgili harekete geçmesini talep etti. Yani şu sıralar yaşananlar zaten istikrarsız olan ilişkiyi altüst etti.
Kanada’nın Hindistan’ın ayrılıkçılık ve terörizm konusundaki kırmızı çizgilerine karşı kasıtlı körlüğü, doğal bir partner pahasına diaspora siyasetine öncelik verdiğini ortaya koyuyor Kİ Sih diasporası ve Sih ayrılıkçı hareketi yani Khalistan hareketi Kanada’da ve Kanada siyasetinde ciddi ölçüde etkin ve etkili. Ve 2025 yılı sonlarında da Kanada seçimleri var. Bu demek oluyor ki bu drama bir süre daha zirvelerde gezinecektir. Ancak Hindistan artık jeopolitikada “nominal bir oyuncu” değil. Gerekirse Kanada ile ilişkisinin dağılmasına dahi izin verecektir…
Bir de madalyonun başka yüzü var:
Hindistan’ın Kanada takıntısı “odadaki büyük fili” görmezden geliyor. İlk iddianame Amerika’da bildirildi. Büyük olasılıkla Kanada’yı uyaran Amerika’ydı. Beş Göz ülkelerinin hepsi Kanada’ya desteklerini ifade ettiler. Kanada’daki çekişme daha kamuoyuna açık, ancak Amerika’daki suçlamalar daha ciddi. Hindistan’ın sertliğini gösterebileceğini iddia eden herkes için şu rahatsız edici soru var: Kanada’ya karşı sert konuşmalar acaba konu gerçek büyük güçler ile başa çıkmaya geldiğinde yüksek perdeden ses yükseltme dozunun azaltıldığı gerçeğinden yalnızca bir dikkat dağıtma mı?..
Amerika da bir Hint istihbarat yetkilisinin geçen yıl Amerika-Kanada çifte vatandaşı Sih ayrılıkçı Gurpatwant Singh Pannun’a yönelik (başarısız) suikast planlarını yönettiğini iddia etmiş, kısa süre önce açıklanan iddianamede Amerika Hindistan’ın dış istihbarat servisi Araştırma ve Analiz Kanadı (R&AW) eski çalışanı Vikash Yadav’ı New York’ta Sih ayrılıkçıya karşı düzenlenen komployu yönetmek suçundan hukuki işlem başlatmıştı. Ve Amerika’daki iddianame Kanada ve Hindistan arasındaki gerginliğin tekrar tırmandığı bir döneme denk geliyordu…
Amerika’daki durum nasıl gelişmişti?
Trudeau’nun Kanada Parlamentosu’nda Hindistan’a yönelik iddialarından yalnızca iki ay sonra Amerikalı yetkililer Nikhil Gupta isimli bir Hint vatandaşına Amerika topraklarında bir Amerikan vatandaşını öldürmesi için bir katil tutmaya çalıştığı iddiası ile dava açmıştı. Başkan Biden’dan kamuoyuna açık bir yorum duyulmadı ancak Amerika Federal Mahkemesi’nde açılan iddianame oldukça suçlayıcıydı. Hindistan —Kanada’nın benzer suçlamalarına verdiği yanıta tezat oluşturacak bir biçimde— Amerika’nın kaygılarını “saçma” olarak görmedi ve anlamlı bir eylemde bulunma sözü verdi. Ve Amerika’nın Hindistan ile paylaştığı bilgileri araştırmak için üst düzey bir soruşturma başlattığını duyurdu. Dolayısıyla Amerika tarafında —Kanada’dakinin aksine— dava herhangi bir diplomatik drama olmadan ilerledi. Son olarak Amerika yetkilileri FBI tarafından engellenen kiralık katil komplosundaki rolü nedeni ile eski bir Hint istihbarat görevlisi Vikash Yadav’a karşı suçlamalarda bulunurken Amerika sözcüleri her fırsatta hem Hindistan’ın Kanada soruşturmasında işbirliği yapması gerektiğinde hem de Amerika’nın anlamlı bir hesap verebilirlik görmek istediğinde ısrar ediyorlar. Dahası, hedef olan Gurpatwant Pannu Hindistan hükümetine karşı bir hukuk davası açtı ve Ajit Doval’ı onu öldürme planının arkasındaki kişilerden biri olarak suçlarken Modi hükümetinin soruşturma için kurduğu üst düzey ekip yakın zamanda Amerika’yı ziyaret ediyor ve Hindistan Parlamentosu veya Hindistan halkı ile paylaşmadığı soruşturma bulgularını paylaşıyordu ANCAK Amerika’dan “Amerika Birleşik Devletleri bu soruşturmadan anlamlı bir hesap verebilirlik çıkana kadar kesinlikle tatmin olmayacak” yanıtını aldı.
Aynı konu hakkında Kanada ve Amerika’dan gelen iki ayrı suçlama ve bunlara Hindistan’dan giden iki farklı yanıt: Birine “kavgacı” bir duruş benimserken diğerine çok daha sakin ve işbirlikçi…
Peki Neden?
Birincisi Hindistan sistemde yani dünya politikasında kendinin Kanada’dan çok daha güçlü ve etkili olduğuna inanıyor.
İkincisi Hindistan Kanada’ya kıyasla Amerika’yı çok daha güçlü bir devlet ve çok daha fazla ihtiyaç duyulan bir ortak olarak görüyor.
Üçüncüsü Batılı ülkelerin Kanada için Hindistan ile büyüyen ilişkilerini baltalamayacağını varsayıyor.
Dördüncüsü Kanada’nın Hindistan’a çok fazla ekonomik zarar veremeyeceğini düşünüyor.
Ayrıca Amerika’nın Nikhil Gupta’ya yönelik kolayca reddedilemeyecek yasal süreçleri başlatarak Hindistan’ı köşeye sıkıştırması da Hindistan’dan gelen tepkilerdeki farklılıkta önemli bir faktör. Kİ buna karşı diğer tarafta ise kamuya açık alanda hiçbir kanıt sunulmayan basit suçlamalara eşdeğer Kanada’nın çabaları var.
ANCAK Amerika tarafındaki gelişmeler ile paralel olarak dikkate alınırsa, Hindistan’ın Kanada’ya yönelik inkarları inandırıcılığından ödün veriyor. Dolayısıyla Hindistan’ın Kanada’ya karşı “kavgacı” duruşu onun Batılı politika seçkinleri arasındaki sempatikliğini zayıflatırken Amerika’ya karşı “işbirlikçi” duruşu ise onu ancak Küresel Güney’in gözünde zayıf göstermeye yarıyor…
***
Bu arada, Hardeep Singh Nijjar ayrılıkçı Sih örgütü Khalistan Kaplan Gücü’nün (KTF) —Hindistan’ın iddiasına göre— beyni-lideri iken Gurpatwant Singh Pannun bir diğer bağımsız Khalistan fikrini savunan Adalet için Sihler (SJF) isimli örgütün kurucusu ve lideri. Bunlar Hindistan’da yasaklı örgütler ve her iki isim de Hindistan hükümeti tarafından terörist olarak niteleniyor.
AVRUPA
İsveç’te halka ‘savaşa hazırlık’ broşürü dağıtıldı: Sivillere ne öğretiliyor?
Yayınlanma
5 gün önce19/11/2024
Yazar
Erkin Öncanİsveç’te beş milyondan fazla aileye, ‘Krizin veya Savaşın Gelmesi Durumunda’ başlıklı bir broşür gönderilecek.
Broşür, İsveç Sivil Acil Durum Ajansı (MSB) tarafından hazırlandı ve dağıtımına dün (18 Kasım) başlandı.
Halkı savaş ya da kriz durumlarına hazırlamak amacıyla dağıtılan ve en başında “Bu broşür İsveç’teki tüm evlere gönderilmektedir” ifadelerinin yer aldığı bu broşür aslında yeni değil, içeriği güncellenmiş bir broşür.
İsveç, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana benzer broşürler dağıtıyor. En son 2018 yılında, 57 yıllık bir aranın ardından dağıtılmıştı.
Dağıtımına dün başlanan son broşürün içeriğinin ise 3’te 1 oranında artırıldığı belirtiliyor.
32 sayfalık broşürde savaş, doğal afetler veya siber saldırılar gibi olağanüstü durumlara nasıl hazırlık yapılacağına dair talimatlar yer alıyor.
Broşürün giriş sayfasında şu ifadeler yer alıyor:
“İsveç Halkına
Zor bir dönemde yaşıyoruz. Çevremizde savaşlar sürüyor. Terör, siber saldırılar ve yanıltıcı bilgiler bizi zarar vermek ve etkilemek için kullanılıyor.
Tehditlere karşı koymak için birlik olmamız ve ülkemizin sorumluluğunu üstlenmemiz gerekiyor. Saldırıya uğrarsak, İsveç’in bağımsızlığını ve demokrasisini savunmak için hep birlikte mücadele etmeliyiz.
Dayanıklılık, her gün ailemiz, iş arkadaşlarımız, dostlarımız ve komşularımızla birlikte inşa ettiğimiz bir güçtür.
Bu broşürde, kendinizi nasıl hazırlayabileceğinizi ve kriz ya da savaş durumunda ne yapmanız gerektiğini öğreneceksiniz.
Siz, İsveç’in hazırlık gücünün bir parçasısınız.”
Broşür, İsveç’in savaş hazırlıkları ve halkın yapması gerekenler 21 alt başlığa ayrılmış. Bu başlıklar savunma, hazırlık seviyesi, savunma yükümlülükleri, uyarı sistemleri, hava saldırıları, evde hazırlık, tahliye, sığınaklar, psikolojik savunma, dijital güvenlik, terör saldırısı, hava koşulları, bulaşıcı hastalıklar, ekstra desteğe ihtiyaç duyanlar, evcil hayvanı bulunanlar, çocuklar ve önemli telefon numaraları gibi maddelerden oluşuyor.
“Belirsiz bir dünya hazırlık gerektirir” ifadeleriyle başlayan yönergede, “İsveç’e yönelik askeri tehdit arttı ve en kötüsüne, silahlı saldırıya hazırlıklı olmalıyız” ifadelerine yer veriliyor.
‘Kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve dini topluluklar’
Halka savaş durumunda ‘direnişin olmadığına dair haberlere inanmamaları’ salık verilirken, insanlardan ‘savunma kapsamında misyonları olan örgütlere’ katılmaları tavsiye ediliyor. Bu bağlamda, ‘kar amacı gütmeyen kuruluşlarla dini toplulukların da önemli katkılarda bulundukları’ vurgulanıyor.
İsveç’in savunma stratejisinin tarif edildiği bölümde ise, önceki bildirilerden farklı olarak ‘NATO üyesi ülke’ vurgusu yapılıyor ve “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” sloganına yer veriliyor.
Herhangi bir saldırı durumunda, hangi sinyalin ne anlama geldiği detaylı bir şekilde aktarılan broşürde, hava saldırısı ve benzeri durumlarda halkın sığınak, barınak, tünel, metro istasyonu gibi yerlere sığınabileceği aktarılıyor.
Broşürde ayrıca, halktan savaş durumunda kullanılmak üzere gerekli su ve erzağı biriktirmeleri söyleniyor ve insanların bunları idareli kullanabilmesine yönelik yönergeler yer alıyor. Aynı şekilde, insanların iletişim kurabilecekleri ve güncel haberleri alabilecekleri elektronik gereçlerin çalışması için detaylı bir tarif yapılıyor.
Savaş durumunda yaşama dair detaylı bilgi aktarılan broşürde ‘tuvalet eğitimi’ bile var. “Sular kesildiğinde hijyeninize dikkat edin” ifadelerinin yer aldığı broşürde, “Sifonunu çekemesen bile tuvalete işeyebilirsin” ifadelerine yer veriliyor.
MSB ayrıca, halkın sığınabilecekleri barınakların mavi üçgenli turuncu bir kareye sahip bir işarete sahip olduğu bilgisini veriyor.
Psikolojik savunma
Broşürün dikkat çekici bir diğer başlığı ise, ‘Psikolojik Savunma’ bölümü. Bu bölümde MSB, ‘yabancı güçlerin’ sosyal medyada dezenformasyon yaptığını öne sürerek şu açıklamaya yer veriyor:
“Yabancı güçler ve İsveç dışındaki diğer aktörler bizi etkilemek için dezenformasyon, yanıltıcı ve propaganda kullanıyor. Etkileme girişimleri günlük olarak, çoğunlukla çevrimiçi ortamda ve sosyal medyada gerçekleşiyor. Amaç güvensizlik yaratıp kendimizi savunma irademizi kırmak.”
Aynı bölümde yer alan “Yalnızca güvenilir kaynaklardan geldiğini bildiğiniz bilgileri paylaşın ve yetkililerden teyit edilmiş bilgi isteyin” notu ise, hazırlıkların sıcak savaştan da önce, şimdiden başladığını gösterir nitelikte.
Uzun şifreler ve ulusal güvenlik
‘Dijital güvenlik’ bölümündeyse, “Bilgilerinizi hem evde hem de işte güvenli bir şekilde ele alarak İsveç’in dayanıklılığının güçlendirilmesine katkıda bulunursunuz” notuyla, vatandaşlardan uzun şifreler oluşturmaları ve bilgilerini USB belleklerde yedeklemeleri isteniyor.
Broşürde yer almayanlar
Söz konusu broşür sivillere yönelik olsa da, İsveç’in savaş hazırlıkları sığınak ve önemli numaralar listesinden çok daha fazlası.
İsveç, NATO’ya resmen katıldığı Mart 2024’ten bu yana hem doğal olarak, hem de İsveç siyasetinin politik yönelimi gereği Atlantik güvenlik stratejisinin hızlı ve istekli bir paydaşı oldu.
Son olarak, İsveç ve Birleşik Krallık arasında CV90 zırhlı araçlarının bilişim teknolojisi modernizasyonuna yönelik, bütçesi 24 milyon euro’ya varan bir anlaşma yapıldı. İsveçli MilDef şirketi, dayanıklı BT ekipmanlarının temini için BAE Systems ile bir sözleşme imzalayarak savaş koşullarında iletişim ve yönetim güvenilirliğini artırmayı hedefliyor.
Bir zamanlar ‘tamamen tarafsız politikalarıyla’ tanınan İskandinav ülkelerinin ‘barış yanlısı’ söylemleri, keskin bir şekilde saldırgan ve hatta savaşçı bir söylemle değiştiriliyor.
Bu yıl içerisinde, İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bolin, 8 Ocak’ta Sälen’de düzenlenen yıllık güvenlik konferansında yaptığı konuşmada, ‘savaşın İsveç’e yarın gibi erken bir tarihte gelebileceğini’ söylemişti. İsveçlileri aktif bir şekilde hazırlanmaya ve her an saldırı beklemeye çağıran Bolin’e, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Mikael Büden de destek vererek, “Doğu Avrupa’da olup bitenlerin sadece bir başlangıç olduğunu” söylemişti.
Devam eden enformasyon savaşı nedeniyle çok gündeme gelmese de, Washington, 2024 yılını Kuzey Avrupa’nın neredeyse tüm ülkeleriyle yeni ikili anlaşmalar imzalayarak, mevcut anlaşmaları yenileyerek, yerel askeri üsleri ve hava alanlarını kullanma ve buralara silah yerleştirme fırsatı elde ederek tamamlıyor.
Örneğin, 5-14 Mart tarihleri arasında düzenlenen Nordic Response-24 tatbikatı başta ABD olmak üzere ittifak birliklerinin bölgede konuşlanmasını ve Norveç, İsveç ve Finlandiya’da ortak bir operasyonu içeriyordu.
Bir NATO üyesi olarak İsveç de, savunma harcamalarını GSYİH’sinin yüzde 2’sine çıkarma hedefini çoktan önüne koydu. Ancak ülkenin askerileşmesi bununla sınırlı değil.
İsveç, NATO’ya resmen katılımından birkaç ay önce, 5 Aralık 2023 tarihinde ABD ile önemli bir savunma işbirliği anlaşması imzaladı.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson tarafından imzalanan anlaşma Amerikan kuvvetlerine İsveç’te belirli konuşlanma bölgelerine erişim ve ekipman konumlandırılması imkanı tanıyor.
Ayrıca, ülkenin güneybatı kesiminde bulunan Göteborg deniz üssü ve İsveç’in tek hava savunma alayının konuşlandığı Halmstad kenti de kritik bir konumda. Burada, tatbikatların bir parçası olarak, Kuzey Denizi’nden Baltık Denizi’ne uzanan ve Danimarka takımadalarından geçen önemli ulaşım yollarının korunması tatbik edildi. Bu adımlar, Norveç’e artık sığmayan ABD askeri askeri stoklarının bir kısmının İsveç’e, bir kısmının da Finlandiya’ya aktarılması anlamına geliyor.
İsveç neden önemli?
İsveç’in kuzeyindeki Lulea’da büyük bir hava üssü bulunuyor. Vidsel yakınlarında İsveç Hava Kuvvetleri’ne ait 2.300 metre uzunluğunda bir piste sahip 5 bin kilometrekarelik bir askeri havacılık test alanı, Vidsel füze alanı ve savunma şirketi Enator Miltest’in füze alanı bulunuyor. Bu pist aynı zamanda nükleer silah taşıma kapasitesine sahip ABD F-35 savaş uçaklarını barındırabilecek kapasitede.
Ayrıca, İsveç’in en kuzeyinde, yani Kuzey Kutup Dairesi’nde bulunan Kiruna kasabasında da bir sivil ‘uzay limanı’ (Esrange Uzay Merkezi) var ve burası da ABD’nin yetki alanına devredilen nesneler listesinde yer alıyor. Ülkenin orta kesiminde bulunan Östersund şehri de dikkat çekici özelliklere sahip. Bu bölge, büyük olasılıkla, askeri teçhizatın, yakıt ve yağlayıcıların depolanması için kullanılacak.
İsveç’in dönüşümü ne anlama geliyor?
İsveç’in ‘savaşçı’ dönüşümü yalnızca İsveç’le ilgili değil.
Yalnızca son bir yılda askeri alanda yaşanan bu gelişmeleri alt alta koyduğumuzda, karşımıza ABD’nin Doğu Avrupa ve İskandinavya bölgesini Rusya ile savaşa hazırladığı gerçeği ortaya çıkıyor.
Böyle bir hazırlığın en önemli ayağı, kamuoyunun hazırlanması. Yalnızca iki ay önce, Litvanya da aynı İsveç gibi, vatandaşlarına savaş durumuna hazırlık broşürü dağıtmıştı.
İttifakların genişlediği, askeri harcamaların ve ikili anlaşmaların arttığı, bölgenin hızla sıcak savaşa sürüklendiği bu tabloda, Avrupa halklarına ise ellerine tutuşturulan broşürlerle nasıl saklanacağını öğrenmek düşüyor.
Trump’ın zaferi Avrupa için dönüm noktası mı?
COP29 taslağında zengin ülkelerin 250 milyar dolarlık taahhüdü tepki çekti
Trump’ın zaferinin ardından Britanya Çin ile ilişkilerini canlandırıyor
Tahran, nükleer denetçinin kınamasına yanıt olarak ‘yeni ve gelişmiş’ santrifüjleri devreye soktu
The Times: Ukrayna, savaşın başından bu yana en zayıf dönemini yaşıyor
Çok Okunanlar
-
RUSYA2 gün önce
Putin’den füzelere yanıt: Çatışma küresel nitelik kazandı
-
RUSYA2 hafta önce
Patruşev’in Kommersant röportajı: Montrö ihlaline göz yummayacağız
-
AMERİKA2 hafta önce
Fukuyama: Trump’ın geri dönüşü Amerika ve dünya için ne anlama geliyor?
-
GÖRÜŞ2 hafta önce
Valdai izlenimleri: Trump’lı yıllar başlarken…
-
GÖRÜŞ3 gün önce
Batka’nın Belarus’u
-
DÜNYA BASINI2 hafta önce
Donald J. Trump’ın ideolojisi
-
AVRUPA5 gün önce
İsveç’te halka ‘savaşa hazırlık’ broşürü dağıtıldı: Sivillere ne öğretiliyor?
-
GÖRÜŞ2 hafta önce
Belarus Halk Meclisi: siyasi sistemin güçlendirilmesi ve demokrasinin geliştirilmesi