Bizi Takip Edin

AMERİKA

Kamala Harris iktisadi programını açıkladı

Yayınlanma

ABD’de anketler sürekli olarak seçmenlerin kasım ayındaki başkanlık seçimlerine doğru giderken ekonomiyi bir numaralı politika konusu olarak gördüğünü gösteriyor.

Demokratların başkan adayı Kamala Harris çarşamba günü Pennsylvania’da yaptığı konuşmada kendisini “serbest ve adil piyasalara” ve “hükümet ile özel sektör arasında aktif bir ortaklığa inanan bir kapitalist” olarak tanımlayarak patronlara doğrudan çağrıda bulundu.

ABD ekonomisi hakkında bugüne kadar yaptığı en kapsamlı beyanda Demokrat başkan adayı, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ile kendisi arasında keskin bir karşıtlık kurmaya da çalıştı.

Harris, Demokratların başkan adayı olarak yeni sanayi yatırımlarını finanse eden ve orta sınıfı inşa eden bir “fırsat ekonomisi” vizyonunu açıklarken, hem şirket yöneticilerinin hem de onlar için çalışanların müttefiki olma sözü verdi.

“Ben bir kapitalistim”

Harris, seçimin kritik eyaletlerinden biri olan Pennsylvania’daki Pittsburgh Ekonomi Kulübünde yaptığı konuşmada kendisini “işçi sınıfının ve orta sınıfın koruyucusu” olarak tanımladı ve Trump’ın daha çok en zengin Amerikalılara odaklandığını savundu.

Harris, “ekonomik büyümeyi destekleyecek güçlü bir orta sınıf” oluşturmanın bir yolu olarak imalat ve küçük işletmelere yapılan yatırımların yanı sıra aileler için vergi avantajları ve çocuk bakımı için sübvansiyonları destekleme sözü verdi.

Harris Pittsburgh’da yaptığı konuşmada, “Her zaman işçilerin ve sendikaların güçlü bir destekçisi oldum ve olacağım ve aynı zamanda Amerika’da istihdamın çoğunu yaratanlarla çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Ben bir kapitalistim. Serbest ve adil piyasalara inanıyorum. İstikrarlı bir iş ortamı yaratmak için tutarlı ve şeffaf yol kurallarına inanıyorum,” ifadelerini kullandı.

Harris, biyo-imalat, havacılık, yapay zeka, blok zinciri ve nükleer enerji de dahil olmak üzere “gelecek yüzyılı tanımlayacak” sektörleri destekleme ve yeni projelerin oluşturulmasını geciktiren bürokrasiyi azaltma sözü verdi.

Trump’a “orta sınıf” eleştirileri: O sadece ABD’nin en zenginlerini düşünüyor

Harris, “[Trump’ın] Orta sınıfımızı büyütmek gibi bir niyeti yok. O sadece kendisi ve kendisi gibi Amerika’nın en zenginleri için hayatı daha iyi hale getirmekle ilgileniyor. Donald Trump’a göre ekonomimiz büyük gökdelenlere sahip olanlar için en iyi şekilde çalışıyor, onları inşa edenler için değil, kablolarını çekenler için değil, yerleri paspaslayanlar için değil,” dedi.

Harris konuşmasından sonra MSNBC’ye verdiği bir mülakatta Trump’ın ticaret politikalarını eleştirdi.

Harris, Trump’ın bu tür “geniş kapsamlı” gümrük vergileri konusunda “çok ciddi olmadığını” savundu.

Devlet ve özel sektör arasında “aktif bir ortaklık” vaadi

Trump ve müttefikleri, Harris’i “Californialı bir liberal ve Marksist” olarak göstermeye çalışıyor ve Başkan Yardımcısına “yoldaş Kamala” diye hitap ediyor.

Trump, Harris’in gıda tedarikçilerinin fiyat artışlarını sınırlandırmaya yönelik önerisini “komünizm” ile ilişkilendirerek kınadı.

Harris ise çarşamba günü bu nitelemeyi reddederek, “adanmış bir kamu görevlisi” ve “işçilerin ve sendikaların güçlü bir destekçisi” olmasına rağmen “devletin sınırlarını” kabul ettiğini ve politika yapıcıların özel sektördeki istihdam yaratıcılarıyla ilişki kurması gerektiğine inandığını söyledi.

Demokrat aday, “Çoğu şirketin müşterileri ve onlara bağlı olan çalışanları için doğru olanı yapmak için çok çalıştığına inanıyorum ve ekonomimizi büyütmek için onlarla birlikte çalışmalıyız. Devlet ve özel sektör arasındaki aktif bir ortaklık, ekonomik fırsatları tam anlamıyla ortaya çıkarmanın en etkili yollarından biridir,” diye konuştu.

Harris kampanyasının 82 sayfalık manifestosu: “Orta sınıf için yeni bir yol”

Harris’in konuşmasının ardından başkan adayının kampanya ekibi 82 sayfalık bir iktisadi manifesto yayınladı.

Harris bu programda, ABD’nin Çin ve diğer rakiplerine karşı rekabet edebilmesi için on milyarlarca dolar sağlayacak olan “America Forward” vergi indirimini desteklediğini söyledi.

Ayrıca, şirketlerin mevcut imalat, tarım ve enerji topluluklarına yaptıkları yatırımlar ve istihdamı korumak için işçiler ve sendikalarla ilişki kurmaları için ekstra avantajlar da verilecek.

Planda ayrıca çelik ve demir üretiminde emisyonların azaltılmasına yönelik teşvikler, yapay zeka için veri merkezlerinin oluşturulması ve yerli yarı iletken endüstrisine ek destek çağrısında bulunuluyor. Harris ayrıca, iktisadi ve milli güvenlik için bataryadan savunma sistemlerine kadar her şeyde kullanılan malzemelerden oluşan bir “önbelleğe” ihtiyaç olduğunu söyleyerek ulusal bir kritik mineral stoku oluşturma sözü verdi.

Finansman uluslararası vergi sisteminin elden geçirilmesinden elde edilebilir

Harris’in harcama önerilerini vergilerle birleştiren belge, yönetiminin “mali sorumluluğa” bağlı kalacağını ve planlarının karşılığını ödemeyi ve bütçe açığını azaltmayı amaçladığını vaat ediyor.

Harris’in kampanya sürecinde dile getirdiği kurumlar vergisi oranının %28’e yükseltilmesi gibi önlemlere ek olarak, milyarderlere asgari gelir vergisi uygulanmasını desteklediğini teyit ediyor ancak bunun gerçekleşmemiş kazançlara uygulanıp uygulanmayacağını belirtmiyor.

Harris’in imalat planının yaklaşık 100 milyar dolara mal olacağı ve başkan yardımcısının uluslararası vergi sistemini elden geçirme önerisinden elde edilecek gelirin bir kısmıyla finanse edilebileceği belirtiliyor.

Başkan Yardımcısının önerileri arasında çocuğun ilk yılında ailelere 6.000 dolar vergi indirimi ve çalışan ailelere çocuk başına 3.600 dolar vergi indirimi; yeni küçük işletmeler için 50.000 dolar vergi indirimi ve ilk kez ev alacaklara peşinat ödemelerinde yardımcı olmak için 25.000 dolar bulunuyor.

AMERİKA

ABD’li senatör: Musk’ın Çin bağlantıları ABD ulusal güvenliği için ‘derin bir tehdit’

Yayınlanma

Elon Musk’ın yeni Donald Trump yönetimine katılımı, olası çıkar çatışmaları nedeniyle incelemeye alınırken, bir senatör Tesla ve SpaceX CEO’sunun Çin ile olan iş bağlarının ABD ulusal güvenliğini tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu.

Senato’nun gizlilik, teknoloji ve hukuk alt komitesi başkanı Richard Blumenthal, “Bunun tehlikeli olmanın ötesinde olduğunu düşünüyorum. Bay Musk ve SpaceX’in bu pozisyonda olmasının ulusal güvenliğimiz için derin bir tehdit olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Cumhuriyetçi Trump, Musk’ın federal kurumlarda potansiyel olarak büyük kesintilerin yanı sıra düzenlemelerde yapılacak değişiklikleri denetlemeyi amaçlayan bir hükümet verimlilik komisyonuna eş başkanlık edeceğini söyledi.

Tesla araçlarının yarısını, satışlarının da üçte birini gerçekleştirdiği Çin’de üretirken, ABD Savunma Bakanlığı ve diğer devlet kurumları da SpaceX’e giderek daha fazla bağımlı hale geliyor.

Musk’ın Çin ve Başbakan Li Qiang da dahil olmak üzere bazı üst düzey yetkilileriyle olan yakın iş ilişkileri, Pekin tarafından özellikle geçiş döneminin ilk günlerinde Trump’a bir arka kanal olarak değerlendirilebileceğine dair haberlere yol açtı.

Salı günü ABD’li teknoloji şirketleri ve bu şirketlerin Çin ile olan ilişkilerinin ele alındığı bir oturumda konuşan ve 2011 yılından bu yana Connecticut’ta Demokrat senatör olarak görev yapan Blumenthal, Musk’ın Pekin ile olan bağlarının istismar edilebileceğini savundu.

ABD’de Musk ve Ramaswamy “hükümet verimliliğini” denetleyecek

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD, Filipinler’e Pekin’e karşı kullanması için insansız deniz aracı veriyor

Yayınlanma

Analistler, Washington’ın Manila’ya gelişmiş insansız hava araçları sağlamasının Filipin Donanması için bir “güç çarpanı” görevi göreceğini ve ABD’nin müttefikinin Güney Çin Denizi’nde Çin’e karşı gözetleme ve operasyonel kabiliyetlerini artıracağını söylüyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin salı günü Filipinler’e yaptığı iki günlük ziyaret sırasında ABD hükümetinin Filipin Donanmasına Batı Filipin Denizi’ndeki operasyonları için açıklanmayan sayıda insansız deniz aracı (USV) verdiğini açıkladı.

Biden yönetimi sona ermeden önce “çok daha fazlasının” teslim edileceği sözünü verdi.

Austin, Filipinler Savunma Bakanı Gilberto Teodoro Jnr ile birlikte Batı Filipin Denizi’ne bakan ve ABD-Filipin ortak askeri tesisine ev sahipliği yapan Puerto Princesa, Palawan’da düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Temmuz ayındaki ziyaretim sırasında açıkladığım 500 milyon ABD doları tutarındaki yabancı askeri finansmanla, Filipinler’in münhasır ekonomik bölgesi (MEB) boyunca haklarını ve egemenliğini savunacak yetenek ve araçlara sahip olmasını sağlamaya yardımcı olmak için bunun gibi daha birçok platformun teslim edilmesini bekliyoruz.”

Austin, ABD’nin “Filipinler’in savunmasına derinden bağlı olduğunu” ve Manila ile olan Karşılıklı Savunma Anlaşmasının “Güney Çin Denizi’nin herhangi bir yerinde, sahil güvenlik güçlerimiz de dahil olmak üzere silahlı kuvvetlerimize, uçaklarımıza veya kamu gemilerimize yönelik silahlı saldırılar için geçerli olduğunu” yineledi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD’nin nükleer modernizasyon planı: Pentagon’dan kritik açıklama

Yayınlanma

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ülkenin nükleer cephaneliğini artırma ve modernize etmeyi planlandığını açıkladı. Bu adımın, caydırıcılık kabiliyetini güçlendirmek amacıyla hayata geçirileceği ifade edildi.

Nükleer politikalardan sorumlu savunma bakan yardımcısı Richard Johnson, bu hedefin gerekirse nükleer kuvvetlerdeki stratejik ayarlamaları da içereceğini belirtti.

Johnson, Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde (CSIS) düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, “Bugün mevcut ABD kuvvetlerine ve doktrinine güveniyoruz. Fakat, eğer caydırıcılık kabiliyeti yetersiz kalırsa, bu eksikliği zamanında gidermeye hazır olmalıyız,” dedi.

Johnson, ABD’nin nükleer doktrinini, silahların modernizasyon programını ve kuvvetlerin hazır olma durumunu gerektiğinde yeniden değerlendireceğini vurguladı.

Yetkili, “Caydırıcılık başarısız olsa bile Washington, belirlediği hedeflere ulaşabilecek kapasitededir,” ifadesini kullandı.

20 Kasım’da, ABD Silahlı Kuvvetleri Stratejik Komutanı (STRATCOM) General Anthony Cotton, ABD’nin, Rusya ve Çin’e ek olarak “üçüncü taraf” tehditlerine karşı yeterli güçlere sahip olup olmadığını inceleyeceğini bildirmişti.

Cotton, günümüz tehditlerinin, nükleer modernizasyonun başladığı dönemden çok daha karmaşık hale geldiğini belirterek, “Stratejik planlama artık Rusya ve Çin’in giderek artan agresif tavırlarına uygun şekilde yeniden şekillendirilmelidir,” değerlendirmesini yapmıştı.

STRATCOM temsilcisi Tuğamiral Thomas Buchanan ise ABD’nin, potansiyel düşmanlara karşı caydırıcılık sağlayacak bir cephaneliğe sahip olması gerektiğini, aksi takdirde nükleer saldırı senaryolarının devreye girebileceğini söylemişti.

Öte yandan, 19 Kasım’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın nükleer doktrininde önemli değişiklikler içeren güncellemeleri onayladı.

Yeni doktrine göre, insansız hava araçları veya nükleer olmayan seyir füzeleri ile yapılan saldırılarda ya da toprak kaybetme tehdidi karşısında nükleer silah kullanımının mümkün olduğu açıklandı.

Ayrıca, diğer nükleer güçlerin dolaylı olarak çatışmaya dahil olması, Moskova tarafından “saldırı” olarak değerlendirilecek.

Bu kapsamda, yalnızca Rusya’nın değil, müttefiki Belarus’un toprak bütünlüğüne yönelik tehditler de agresif bir tutumla karşılanacak.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre, Ocak 2023 itibarıyla Rusya’nın 4 bin 500, ABD’nin ise 3 bin 700 nükleer savaş başlığı bulunuyor.

Rusya’nın nükleer doktrinini güncellemesi ne anlama geliyor?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English