Hong Kong’un son yıllardaki en büyük halka arzlarından birinde rol oynamayı uman Wall Street bankaları için, ABD Savunma Bakanlığı’nın bu hafta CATL’yi Çin ordusuyla bağlantısı olduğu düşünülen şirketler listesine ekleme kararı daha kötü bir zamanda gelemezdi.
Dünyanın en büyük elektrikli araç bataryası üreticisi ve Tesla’nın tedarikçisi olan şirket, Hong Kong’da ikincil halka arz planlarını hazırlarken son haftalarda bankalarla görüşüyordu. İlk halka arz, denizaşırı ülkelere açılmayı hedefleyen şirketin offshore fonlara erişimini sağlayacak ve Morgan Stanley 7.7 milyar dolara kadar fon toplayabileceğini tahmin ediyor.
Süreç hakkında bilgi sahibi iki kişinin Financial Times’a aktardığına göre Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan ve Morgan Stanley listeleme üzerinde çalışmakla ilgilendiklerini ifade ettiler. Söz konusu kişilerden biri, Shenzhen’de listelenen şirketin 17 Ocak’ta yapılacak ve arzın tarihi ve büyüklüğünün tartışılacağı hissedarlar toplantısı öncesinde sigortacıları seçmesinin beklendiğini söyledi.
Ancak teknoloji devi Tencent ve Çin’in en büyük nakliye şirketlerinden Cosco’yu da listeye ekleyen Pentagon’un bu hamlesi bankaların risk-ödül hesaplarını değiştirme tehdidi yaratıyor.
Her ne kadar bankaların listedeki şirketlerle çalışmasına doğrudan yasal kısıtlamalar getirmese de, bankaları zor bir itibar sorusuyla yüzleşmeye zorlayacak: Bir banka, ABD’nin Çin ordusuyla bağlantılı olduğunu söylediği bir şirketin hisselerini finanse edebilir mi?
ABD’li danışmanlık şirketi The Asia Group’un Çin ülke direktörü Han Shen Lin, “Ne yazık ki, müşteri isimlerinin rastgele kara listelerde yer alması bugünlerde bankacılığın daha yaygın bir özelliği haline geliyor ve bu da risk yaratıyor” dedi. “Bankaların yapabileceği en fazla şey işlerini ve müşteri karmalarını buna göre yeniden konumlandırmaktır” diye ekledi.
Financial Times’a konuşan Lin, listeye dahil edilmenin “bir yaptırımla aynı ağırlığı taşımadığını, ancak bankaların sadece olumsuz manşetlerden kaçınmak için bu isimlere maruz kalmayı önleyici olarak azaltabilecekleri kadar yakın olduğunu” söyledi.
Pentagon’un hamlesinin ardından ABD bankalarının katılımlarını sürdürüp sürdürmeyecekleri belli değil. Goldman Sachs, Bank of America ve JPMorgan yorum yapmayı reddetti ve Morgan Stanley yorum talebine yanıt vermedi.
Gerilim ticari anlaşmalarda belirsizliğe yol açıyor
Bu eylem, ABD-Çin gerilimlerinin anlaşmaları giderek daha fazla belirsizliğe sürüklediğinin son işareti. Listedeki şirketlerle bağları koparmaya yönelik herhangi bir hareket bankalar için maliyetli olabilir. Özellikle Tencent, ABD kurumlarının en önemli Çinli müşterileri arasında yer alıyor.
Londra Borsası Grubu’nun rakamlarına göre, teknoloji devinin ana şirketi, ilk halka arz yılı olan 2004 ile 2023 yılları arasında 524 milyon dolar yatırım bankacılığı ücreti ödedi. Morgan Stanley, BofA, Goldman ve Citi bu ödemelerden en çok yararlananlar oldu.
LSEG verilerine göre, Goldman yatırım bankacılığı faaliyetlerinden en çok ücret alan üçüncü şirket olmasına rağmen, CATL yabancı bankalardan daha az yararlandı ve ücretlerinin aslan payı China Securities ve CICC’ye gitti.
CATL ve Tencent, ABD savunma bakanlığı ile görüşmelerin başarısız olması halinde Pentagon listesine alınmaya itiraz etmek için yasal işlem planladıklarını söyledi.
Tencent’in kurucusu ve başkanı Pony Ma, şirketin “ne bir Çin askeri şirketi ne de Çin savunma sanayi üssüne katkıda bulunan bir askeri-sivil füzyon şirketi” olduğunu söyledi.
CATL “hiçbir zaman askerlikle ilgili bir iş ya da faaliyette bulunmadığını” söylerken, Cosco da listede yer alan şirketlerin hiçbirinin “Çin askeri şirketi” olmadığını ve “bu konuyu açıklığa kavuşturmak için” ABD makamlarıyla temasa geçeceğini söyledi.
Bu hamle, 2023 yılında İsviçreli tarım kimyasalları şirketi Syngenta’nın Şanghay borsasında 9 milyar dolarlık ilk halka arzı için bankaları işe almak istemesi üzerine bankaların yaşadığı ikilemi yansıtıyor.
ABD Savunma Bakanlığı Syngenta’nın sahibi devlete ait ChemChina’yı “Çin askeri şirketleri” listesine aldığı için bankalar anlaşmada çalışıp çalışamayacakları konusunda tereddüt yaşadı.
Goldman, JPMorgan, Morgan Stanley, UBS ve HSBC’deki bankacılar, Syngenta sonunda planı iptal etmesine rağmen, listede rol almak için lobi yaptılar.
CATL yatırımcılara dolara erişimin listeye girme gerekçesinin önemli bir parçası olduğunu söyledi. Şirketin 31 Mart itibariyle 289 milyar Rmb (40 milyar $) nakdi bulunuyor ancak Çin’in sıkı sermaye kontrolleri sistemi, belirli bir eşiğin üzerindeki denizaşırı doğrudan yatırımlar için hükümet onayı alınması gerektiği anlamına geliyor.
Pentagon’dan Çin ordusuyla bağlantılı olduğu iddia edilen şirketler listesine yeni eklemeler