Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Orbán: Gürcistan seçimleri adil

Yayınlanma

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán salı günü Tiflis’e yaptığı ziyaret sırasında Gürcü mevkidaşı İrakli Kobahidze’yi tebrik ederken Gürcistan’da iktidar partisinin kazandığı seçimlerin “özgür ve demokratik” olduğunu söyledi.

Oylamada usulsüzlük yapıldığına dair iddiaların ardından pazartesi günü binlerce kişi Tiflis’teki Gürcistan Parlamentosu önünde protesto gösterileri düzenledi.

İktidardaki Gürcü Rüyası partisi ve seçim komisyonu oylamanın özgür ve adil olduğunu söylerken, Batılı güçler soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Orbán düzenlediği basın toplantısında, “Uluslararası kuruluşların değerlendirmelerini okuyorum ve kimsenin bu seçimin adil ve demokratik bir seçim olduğunu sorgulamaya cesaret edemediğini görüyorum. Tüm eleştirilere rağmen kimse bu kadar ileri gitmeye cesaret edemedi,” dedi.

Pazar günü aralarında 57 ülkeden oluşan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) da bulunduğu izleme misyonları tarafından bir dizi ihlal rapor edildi.

Gruplar, oy pusulalarının çalınması, rüşvet, seçmenlerin korkutulması ve oy verme merkezlerinin yakınında yaşanan şiddet olayları da dahil olmak üzere iddia edilen ihlallerin sonucu etkilemiş olabileceğini kaydetti fakat sonucun hileli olduğunu söylemekten kaçındı.

Batı yanlısı Gürcüler oylamayı, “Rusya ile bağlarını derinleştiren iktidar partisi” ile “Avrupa ile entegrasyonu hızlandırmayı hedefleyen muhalefet” arasında bir seçim olarak değerlendirdi.

Avrupa Konseyi dönem başkanlığını yürüten Macaristan, 2022’de başlayan Ukrayna savaşına rağmen Rusya ile yakın ilişkilerini sürdürme kararlılığıyla diğer AB ve NATO üyelerini kızdırdı.

AB’nin 13 dışişleri ve Avrupa işleri bakanından oluşan bir grup pazartesi günü yaptıkları ortak açıklamada, “Başbakan Orbán’ın Gürcistan’a yaptığı erken ziyareti eleştiriyoruz. Kendisi AB adına konuşmuyor,” dedi.

Öte yandan bazı politikaları nedeniyle AB ve ABD’nin eleştirilerine maruz kalan ve Rusya ile bağ kurma yanlısı Gürcü Rüyası, ülkenin AB’ye katılma teklifini tamamen desteklediğini söylüyor.

Orbán da Gürcistan’ı AB üyeliği yolunda desteklediğini söyledi ve seçim sonucunun “Avrupa yanlısı bir seçim” olduğunu sözlerine ekledi.

Kobahidze, “Macaristan, Avrupa entegrasyonu yolunda Gürcistan’ın ateşli bir destekçisi olmuştur ve Macaristan, Gürcistan’ın adaylık statüsünü kazanmasında özel bir rol oynamıştır. Bunun için Viktor Orbán’a şahsen teşekkür etmek istiyorum,” dedi.

Gürcistan’a geçtiğimiz aralık ayında adaylık statüsü verilmişti fakat AB, Brüksel’in Gürcü Rüyası’nın “otoriter eğilimleri” olduğunu söylediği için başvurunun dondurulduğunu defalarca dile getirmişti.

DİPLOMASİ

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Rusya’da

Yayınlanma

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son Hui’nin Moskova’da Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile stratejik istişarelerde bulunacağı çarşamba günü Rusya tarafından açıklanırken, Batı’nın Kuzey Kore’nin Ukrayna savaşına Rusya’nın yanında katılabileceği yönündeki endişeleri de artıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova düzenlediği basın brifinginde Kuzey Koreli bakanın Moskova’ya doğru yola çıktığını ve Lavrov ile yapacağı görüşmelerin zamanlaması da dahil olmak üzere ayrıntılarının daha sonra açıklanacağını söyledi.

Rus devlet medyası, Choe’nin Rusya’nın uzak doğusuna vardığını söyledi. Altı hafta içinde Rusya’ya yaptığı ikinci ziyaret olan bu ziyaret, NATO ve Güney Kore’nin Kuzey Kore birliklerinin yakında Moskova’yı desteklemek üzere çatışmaya girebileceği endişesini dile getirmesiyle Rusya-Ukrayna savaşının yeni bir hal aldığı bir döneme denk geldi.

Amerika Birleşik Devletleri ve NATO, bazı Kuzey Kore askerlerinin, Ukrayna güçlerinin ağustos ayında ele geçirdiği Rusya sınırındaki Kursk bölgesine konuşlandırılacağını söylüyor. Pentagon salı günü yaptığı açıklamada, birkaç bin Kuzey Kore askerinin daha oraya doğru gittiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden Kuzey Kore konuşlanmasını “çok tehlikeli” olarak nitelendirdi ve Ukrayna’nın “Ukrayna’ya geçmeleri halinde” Kuzey Kore birliklerine karşılık vermesi gerektiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore birliklerinin Rusya’daki varlığını reddetmedi.

Moskova, Pyongyang ile ilişkilerini, bu yılın başlarında kabul edilen karşılıklı savunma maddesi koşulları da dahil olmak üzere, uygun gördüğü şekilde geliştirme hakkına sahip olduğunu söylüyor.

Choe’nin ziyaretinin Ukrayna savaşıyla ilgili olup olmadığı sorusuna bakanlık sözcüsü Zaharova, bunun iki komşu dost ülke arasında gelişen dış politika diyaloğunun bir parçası olduğunu söyledi.
“Bu normal bir diplomasi. Bu hiç kimse için soru işareti yaratmamalı” dedi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

İsveç’e Nordik Konseyi’nden “çete” eleştirisi

Yayınlanma

İsveç’teki “çete suçlarının” komşu ülkelere sıçraması 29 Ekim Salı günü Reykjavik’te düzenlenen 2024 Nordik Konseyi’nde üstü örtülü bir eleştiriyle karşılandı.

İsveç, Finlandiya, Danimarka, Norveç ve İzlanda başbakanları, “Kuzey Kutbunda Barış ve Güvenlik” konulu bölgesel işbirliği organı toplantısı için İzlanda’nın başkentinde bir araya geldi fakat İsveç’teki organize suç konusu beklenmedik bir şekilde tartışmalar sırasında öne çıktı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Nordik mevkidaşlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Sınır ötesi organize suçlarla mücadelede işbirliğimizi derinleştirmeye odaklandık,” dedi.

İsveçli çetelerin, özellikle şiddet içeren yöntemlerinin yetkilileri endişelendirdi komşu Danimarka, Norveç ve Finlandiya’da faaliyetlerini genişletmesinin ardından bölgede organize suç konusu yeniden gündeme geldi.

İsveç, geçen yıl 363 olayda 55 ölümcül silahlı saldırı ile AB’de kişi başına düşen en yüksek silahlı şiddet oranlarından birine sahip. Bu oran, Danimarka, Norveç ve Finlandiya’daki toplam altı ölümcül silahlı saldırıdan çok daha fazla.

Ülkesi Øresund Boğazının hemen karşısındaki güney İsveç’ten yayılan şiddet olaylarından özellikle etkilenen Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ise sözlerini sakınmadı.

Frederiksen, “Suçlular Danimarka’ya girmeleri ve Danimarka’da, özellikle de Kopenhag’da ciddi suçlar işlemeleri için İsveç’te kiralanıyor. Bu tamamen kabul edilemez bir durum. Buna bir son vermek için İsveç ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz,” dedi.

Frederiksen’e göre bu yayılma “İskandinav ülkeleri olarak tüm düşünce tarzını” yok ediyor.

Ağustos ayında Danimarka, İsveç’teki çete şiddetinin yeniden canlanmasının ardından İsveç ile sınır kontrollerini yeniden başlatacağını duyurmuştu.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre de durumdan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

“Norveç’te tüm polis bölgelerinde İsveç’ten gelen bu unsurları görüyoruz,” diyen Støre, İsveçli mevkidaşının “konu hakkında açık” olmasını memnuniyetle karşıladı.

Støre’ye göre çete suçları “kilit bir mesele” ve İskandinav vatandaşlarının bütünlüğü ve güvenliği için ciddi bir tehdit olarak tanımlanıyor.

Norveç lideri, “Suç faaliyetlerine katılan çok genç insanlar var ve bu durum sert bir şekilde ele alınmalı,” dedi.

Buna karşılık olarak İsveç hükümeti bu yılın başlarında Stockholm’de Finlandiya, Norveç ve Danimarka polis memurlarından oluşan bir Nordik merkez kurulacağını duyurdu.

İskandinav liderler Reykjavik toplantısında ayrıca, gelecekte AB’ye ve İskandinav bölgesine sürdürülebilir göçü sağlamak için sınır ötesi yerel ve ulusal makamlar arasındaki iletişimi kolaylaştırma konusunda da mutabık kaldılar.

“Göç hakkında konuştuğumuzda suç hakkında da konuşmuş oluyoruz,” diyen Frederiksen, İskandinav ülkelerinin göç politikalarının “çok uzun zamandır kör” olduğunu ve artık daha açık bir şekilde tartışılıyor olmasından memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Polonya Cumhurbaşkanı: Zurabişvili’nin, Rusya’nın Gürcistan seçimlerine müdahale ettiğine dair kanıtı yok

Yayınlanma

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili’nin Rusya’nın Gürcistan seçimlerine müdahale ettiğine dair net bir kanıt sunamadığını belirtti; seçim sonuçları, Gürcü muhalefeti tarafından tanınmadı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’nin, Rusya’nın Gürcistan parlamento seçimlerine müdahale ettiğine dair elinde herhangi bir kanıt bulunmadığını açıkladı.

Duda, 28 Ekim’de Zurabişvili ile parlamento seçimlerinin sonuçlarına ilişkin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti. Görüşmede, özellikle Moskova’nın seçimlere iddia edilen müdahalesi ele alındı.

Zet Radyosu‘na mülakat veren Duda, “Kendisi bunu açıkça ifade etmedi; zira [Rusya’nın seçimlere müdahale ettiğine dair] elinde net bir kanıt yok. Fakat belki bir şekilde [Rusya yanlısı güçlerin] etkisi olmuş olabilir,” ifadelerini kullandı.

Zurabişvili, ekim ayı başında Varşova’ya yaptığı ziyarette, Polonya liderine Gürcistan’daki seçimlerin sonucunda Gürcü Rüyası Partisi’nin kazanabileceğini; fakat “birleşik muhalefetin yeni bir hükümet kurmasına olanak tanıyacak bir sonuç elde etmesinin muhtemel olduğunu” söylemişti.

Ancak Duda, “Parlamento seçimlerinin sonucu, onun [Zurabişvili’nin] öngörüleriyle çelişiyor,” diye konuştu.

Gürcistan parlamento seçimleri 26 Ekim’de gerçekleştirildi. Seçimlerde yaklaşık 2 milyon seçmen oy kullandı. Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu’na göre, Gürcü Rüyası Partisi oyların yüzde 53,9’unu alarak seçimi kazandı.

Diğer partilerin oy oranları ise şu şekildeydi: Değişim Koalisyonu yüzde 11,03, Birleşik Ulusal Hareket yüzde 10,16, Güçlü Gürcistan yüzde 8,81, Gürcistan İçin ise yüzde 7,77. Muhalefet, seçim sonuçlarını tanımadığını duyururken, Cumhurbaşkanı Zurabişvili seçim sonuçlarını “tam bir sahtekarlık” olarak nitelendirdi.

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 29 Ekim’de yaptığı açıklamada, Rusya’nın Gürcistan’ın içişlerine müdahale etme hakkı, isteği ya da niyeti olmadığını belirtti.

Ayrıca ABD ve AB’nin Gürcistan yönetimine yönelik yaptığı “kesinlikle akıl hocalığı içeren” açıklamalara dikkat çekti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English