Bizi Takip Edin

Diplomasi

Orbán, Putin ile bir araya geldi

Yayınlanma

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Rusya Devlet Başkanı hakkında ‘savaş suçu’ işlediği iddiasıyla dava açmasından bu yana Vladimir Putin’le görüşen ilk Batılı lider oldu.

Salı günü Pekin’de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu çerçevesinde gerçekleşen görüşmede Orbán Putin’e, Macaristan’ın ‘hiçbir zaman Rusya ile karşı karşıya gelmek istemediğini’ söyledi ve Budapeşte’nin amacının ‘her zaman karşılıklı olarak en iyi temasları kurmak ve genişletmek olduğunu’ sözlerine ekledi.

Orbán, “Bu işbirliğini sadece iletişim düzeyinde değil, aynı zamanda iktisadi düzeyde de desteklemek istiyoruz,” dedi.

Putin Orbán’a Macaristan’ın ilişkilerin korunduğu ve gelişmekte olduğu pek çok Avrupa ülkesi arasında yer aldığını, bunun da ancak Rusya’nın ‘hoşuna gidebileceğini’ söyledi.

Putin, ‘bir AB ülkesiyle, bu durumda Macaristan’la, sadece ikili ilişkiler hakkında değil, aynı zamanda dünyadaki ve Avrupa’daki durum hakkında da görüş alışverişinde bulunma şansına sahip olmayı’ dört gözle beklediğini de sözlerine ekledi.

Orbán özellikle enerji alanında Moskova ile bağlarını sürdürme konusunda ısrarcı. Orbán bu bağlamda Putin’e, “Hiç bu kadar zor bir durumda kalmamıştık. Askeri bir operasyon ya da yaptırım nedeniyle bu ilişkilerimiz ne yazık ki çok zarar gördü, derinden etkilendi,” dedi.

Enerji işbirliği

Görüşmede Orbán ve Putin petrol ve doğalgaz sevkiyatı ile nükleer enerji alanındaki işbirliğini ele aldı. Rosatom, AB’deki tek yeni nükleer santralini Macaristan’ın Paks şehrinde inşa ediyor. Rus nükleer şirketi, Batı’nın önemli yaptırımları altında olmayan birkaç Rus devinden biri.

Rosatom CEO’su Aleksey Ligaçev, Putin’in forumdaki heyetinde yer alan üst düzey Rus enerji yetkilileri arasında yer alıyor.

Putin’le görüşmesinde Orbán, Ukrayna’daki çatışmaların sona erdirilmesi çağrısını yineledi.

Amerikan elçisinden tepki

Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer’in geçen yıl Nisan ayında Putin’i ‘savaşı sona erdirmeye ikna etmek’ için yaptığı başarısız girişimden bu yana hiçbir Batılı lider Putin’le görüşmedi. Fransa Başbakanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz geçen yıl Putin’le telefon görüşmeleri yapmışlardı ama son dönemde herhangi bir görüşme gerçekleşmedi.

ABD’nin Macaristan Büyükelçisi David Pressman, X’te Orbán’ın ‘Ukrayna’da insanlığa karşı işlenen suçlardan sorumlu olan bir adamın yanında durmayı seçtiğini ve müttefiklerimiz arasında yalnız olduğunu’ yazarak görüşmeyi kınadı. Pressman, “Rusya Ukraynalı sivilleri vururken, Macaristan iş anlaşmaları için yalvarıyor,” iddiasında bulundu.

Diplomasi

Avustralya Çin’in Trump tarifelerine karşı işbirliği teklifini geri çevirdi

Yayınlanma

Avustralya perşembe günü Pekin’in ABD gümrük tarifelerine karşı birlikte çalışma önerisini reddederek, bunun yerine ticaretini çeşitlendirmeye ve en büyük ticaret ortağı olan Çin’e bağımlılığını azaltmaya devam edeceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Richard Marles Sky News’e verdiği demeçte, Çin Büyükelçisinin ülkelerin ticaret konusunda “el ele vermesi” önerisine atıfta bulunarak, “Dünyada devam eden herhangi bir çekişme konusunda Çin ile el ele tutuşmayacağız” dedi.

“Biz bunu yapmıyoruz. Yaptığımız şey Avustralya’nın ulusal çıkarlarını gözetmek ve dünya çapında ticaretimizi çeşitlendirmektir” diye ekledi.

Avustralya’nın Avrupa Birliği, Endonezya, Hindistan, İngiltere ve Orta Doğu ile ticari bağlarını güçlendirerek ekonomik direncini artıracağını söyledi.

Çin’in Avustralya Büyükelçisi Xiao Qian, The Age gazetesindeki köşe yazısında Canberra’yı çok taraflı küresel ticaret sistemini savunmak için Pekin ile işbirliği yapmaya çağırdı.

Xiao, “Yeni koşullar altında Çin, dünyadaki değişimlere ortaklaşa yanıt vermek için Avustralya ve uluslararası toplumla el ele vermeye hazırdır” dedi.

Trump, tarife darbesini 90 günlüğüne erteledi

ABD Başkanı Donald Trump, çarşamba günü çarpıcı bir geri adım atarak düzinelerce ülkeye uygulanan ağır vergileri geçici olarak düşüreceğini ancak Çin’i hedef almaya devam edeceğini söyledi ve gümrük vergisini %104’ten %125’e çıkararak dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşını daha da tırmandırdı.

Bu durum, mallarının neredeyse üçte birini Çin’e gönderen Avustralya için bir risk oluşturabilir. Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan ihracat Avustralya’nın toplam mal ihracatının %5’inden daha az.

Avustralya Merkez Bankası, ABD ve diğer büyük ekonomiler arasında gümrük tarifeleri ve diğer ticari kısıtlamalar konusunda devam eden belirsizliğin ülkedeki iş yatırımları ve hane halkı harcama kararları üzerinde caydırıcı bir etkisi olabileceği konusunda uyardı.

Trump Avustralya’ya tek taraflı olarak %10’luk bir gümrük vergisi uyguladı ki bu ABD’ye yapılan tüm ithalatlar için uyguladığı karşılıklı gümrük vergilerinin en alt sınırı.

Başbakan Anthony Albanese, ABD’nin Hint-Pasifik bölgesindeki önemli bir güvenlik müttefiki olan Avustralya’ya uygulanan gümrük vergisinin “mantıklı bir temeli olmadığını”, ancak hükümetinin misilleme yapmayacağını söylemişti.

Avustralya Başbakanından Trump’ın gümrük vergilerine tepki: Bir dostun yapacağı iş değil

Okumaya Devam Et

Diplomasi

ABD: Suriye’de şu anda hiçbir oluşum hükümet olarak tanınmıyor

Yayınlanma

ABD bu hafta yaptığı açıklamada Suriye’deki hiçbir oluşumun hükümet olarak tanınmadığını belirtirken, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de Suriye’nin BM misyonunun yasal statüsünün “ABD tarafından tanınmayan bir hükümetin misyonu” olarak değiştirilmesine ilişkin bir idari prosedürün devam ettiğini söyledi.

Sözcü yaptığı açıklamada Suriye’nin BM Daimi Misyonunun akredite üyelerinin ayrıcalıklarında herhangi bir değişiklik yapılmadığını yineledi.

Sözcü Al-Jazeera’ye yaptığı açıklamada, söz konusu tedbirin ABD’nin mevcut politikasına dayanan idari bir kararın ardından alındığını söyledi.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan resmi bir kaynağa dayandırdığı haberinde, New York’taki Suriye misyonunun yasal statüsünün değiştirilmesine yönelik adımın tamamen teknik ve idari olduğunu ve yeni hükümete yönelik tutumda herhangi bir değişikliği yansıtmadığını belirtti.

Bu gelişme, BM yetkililerinin Suriye misyonu mensuplarının vizelerini BM’ye akredite diplomatlara verilen G1’den, ABD tarafından tanınmayan bir hükümeti BM’de temsil eden yabancı ülke vatandaşlarına verilen G3’e indirdiği bir dönemde yaşandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres değişiklikle ilgili yaptığı açıklamada Suriye’nin BM’deki üye devlet statüsünün değişmediğini ve bu değişikliğin BM’deki temsilini etkilemeyeceğini teyit etti.

Ayrıca, herhangi bir ülkenin üyelik durumunun BM Şartına tabi olduğunu ve bir ülkenin belirli bir ülkenin hükümetini tanıması konusuyla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, Suriye’de HTŞ önderliğindeki geçiş hükümetinin kurulmasının “kapsayıcı ve temsili bir devletin inşasında ileriye dönük bir adım olmasını umduğunu” söyledi.

Salı akşamı düzenlenen bir basın toplantısında Bruce, bunun Suriyelilerin daha iyi bir gelecek özlemlerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olmak açısından hayati önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

ABD’li yetkili, “Suriye hükümetinden insan hakları yasalarına uymasını ve iyi bir hükümet olmanın ne anlama geldiğini tanımlayan genel yasalara yardımcı olmasını bekliyoruz. Onların daha fazla adım atmasını bekliyoruz, açıkçası henüz karşılanmamış beklentiler var ve ne yapacaklarını bekliyoruz,” dedi.

Geçtiğimiz ay Birleşik Krallık hükümeti 24 Suriyeli kuruluşun mal varlıklarını dondurma kararını kaldırdığını ve Suriyelilerin yıllar süren savaşın ardından ekonomilerini ve ülkelerini yeniden inşa etmelerine yardımcı olmaya kararlı olduğunu açıklamıştı.

Londra, “Daha önce Esad rejimi tarafından Suriye halkına yönelik baskıları finanse etmek için kullanılan ve aralarında Suriye Merkez Bankası, Suriye Arap Hava Yolları ve enerji şirketlerinin de bulunduğu 24 Suriyeli kuruluşun mal varlıklarını dondurma kararını kaldırıyoruz,” demişti.

Okumaya Devam Et

Diplomasi

İstanbul’da Rusya-ABD diplomatik misyon görüşmelerinin ikinci turu tamamlandı

Yayınlanma

ABD ve Rusya arasında diplomatik misyonların çalışmalarının normalleştirilmesine yönelik istişarelerin ikinci turu İstanbul’da tamamlandı. 5,5 saat süren ve basına kapalı yapılan görüşmede, Rus heyetine Büyükelçi Aleksandr Darçiyev, ABD heyetine ise Bakan Yardımcısı Vekili Sonata Coulter başkanlık etti. Görüşmede diplomatik mülklerin iadesi, doğrudan uçuşlar ve diplomatik faaliyetleri zorlaştıran teknik engeller ele alındı.

ABD ile Rusya arasında diplomatik misyonların çalışmalarının normalleştirilmesine yönelik istişarelerin ikinci turu İstanbul’da tamamlandı.

Görüşmeler 5,5 saat sürdü. TASS haber ajansının aktardığına göre, toplantının yapıldığı Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu’ndan ilk olarak Amerikan heyeti ayrıldı.

Görüşmeler basına kapalı gerçekleştirildi. Rus heyetine Rusya’nın Washington Büyükelçisi Aleksandr Darçiyev başkanlık ederken, ABD heyetinin başında Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Vekili Sonata Coulter yer aldı.

TASS‘a konuşan bir kaynak, tarafların istişarelerin ardından basına açıklama yapmayı planlamadığını belirtti.

Kaynak, görüşme sonuçlarının daha sonra her iki ülkenin dışişleri bakanlıkları tarafından duyurulacağını da sözlerine ekledi.

Rus heyetinin gündeminde, ABD tarafıyla daha önce el konulan diplomatik mülklerin iadesi ve doğrudan uçuşların yeniden başlatılması konularının ele alınması vardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, tarafların görüşmelerde diplomatların çalışmalarını zorlaştıran çok sayıda teknik engelin kaldırılması yönündeki çabalarını sürdüreceklerini belirtmişti.

İki ülke büyükelçiliklerinin çalışmalarını ele almak amacıyla düzenlenen Rusya ve ABD heyetleri arasındaki ilk toplantı, 27 Şubat’ta yine İstanbul’da yapılmış ve 6,5 saat sürmüştü.

“Uzmanlar düzeyinde” yürütülen bu görüşmelerde, diplomatik misyonların finansmanı, diplomatların çalışma koşulları ve Rusya’nın 2016-2018 yılları arasında ABD’de el konulan altı mülkünün iadesi gibi konular masaya yatırılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, taraflar bu ilk toplantıda bankacılık hizmetlerine erişim ve personel meseleleri de dahil olmak üzere büyükelçilik çalışmalarının normalleştirilmesine yönelik ilk adımları belirlemişti.

İstanbul’da Rusya ve ABD heyetleri arasındaki görüşmeler başladı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English