Bizi Takip Edin

AVRUPA

Orban, Ukrayna’nın AB üyeliğine karşı çıkmaya devam ediyor

Yayınlanma

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’nın bloğa katılımı konusunda görüşmelere henüz başlamaması gerektiği konusunda ısrar ediyor.

Orban ayrıca Kiev’e AB bütçesinden 50 milyar avro (54 milyar dolar) mali yardım yapılmasını da engelliyor, fakat AB bütçesi dışında uzun vadeli yardımı destekleyebileceğinin sinyalini vererek bu konuda bir uzlaşmaya kapı araladı.

Orban hariç AB’nin 27 ülke liderinin tamamı, oybirliğiyle alınması gereken bir karar olan katılım müzakerelerinin başlatılmasını destekliyor.

AB zirvesi için Brüksel’e giden Orban, katılım müzakerelerinin başlamasına atıfta bulunarak, “Macarlar… baskıya boyun eğmezler. Koşullar var ve bunlar yerine getirilmedi. Konsey karar verecek konumda değil. Bizim bir görüşümüz var ve bunun arkasında duracağız,” dedi.

AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu geçtiğimiz ay AB liderlerine Ukrayna ile katılım müzakerelerine başlanmasını tavsiye etti ve diğer 26 lider de bu tavsiyeye uydu.

Orban, önümüzdeki haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bahsederek bloğun ‘demokratik davranması’ ve bunu beklemesi gerektiğini söyledi ve Ukrayna’ya ilişkin görüşmelerin başlamasının aylar sürebileceği sinyalini verdi.

Kısmi anlaşma gündemde

Yetkililer ve diplomatlar Brüksel’de Cuma gecesi geç saatlere hatta hafta sonuna kadar sürebilecek zorlu görüşmelere hazır olduklarını söylediler.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas iyimser olmadığını söyledi fakat “Umarım en azından bazı unsurlar üzerinde bir anlaşmaya varabiliriz,” dedi.

Yetkililer, Macaristan’ın da yardım konusundaki tutumunu sürdürmesi halinde, AB’nin diğer üyelerinin Ukrayna için bütçe dışında finansman oluşturabileceğini, fakat bunun daha karmaşık ve pahalı olacağını söylüyor.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar zirveye gelişinde yaptığı açıklamada, “Eğer Ukrayna AB ve ABD’den destek alamazsa (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin kazanacaktır,” dedi ve zirveyi bugüne kadar katıldığı en önemli zirvelerden biri olarak tanımladı.

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo ise, “Ne karar verdiğimiz ya da ne karar vermediğimiz Moskova’ya, Washington’a ve Pekin’e verilecek açık bir sinyaldir. İşte bu yüzden Ukrayna’yı desteklediğimize karar vermeliyiz” dedi.

AB, Macaristan’ın 10 milyar avrosunu serbest bıraktı

Avrupa Komisyonu, Viktor Orbán’ın Ukrayna’ya mali ve siyasi desteği engelleme sözü verdiği zirve öncesinde, Macaristan’ın ‘hukukun üstünlüğü’ kaygılarıyla dondurulan 10 milyar avroluk AB fonlarının blokajını kaldırdı.

Brüksel’in Macar yönetiminin adalet reformunu gerekçe göstererek bloke ettiği 10 milyar avronun, Orban’ı vetosunu kaldırmaya ikna etmeye yetip yetmeyeceği belirsiz. Komisyon, Macaristan için kilitli kalan AB fonu miktarının yaklaşık 21 milyar avro olduğunu söyledi.

Yine de, Financial Times’a (FT) konuşan yetkililer ve diplomatlar Kiev’e yönelik mali destek paketi konusunda en azından cuma gününe kadar bir anlaşmaya varılabileceği konusunda umutlu. Üst düzey bir AB yetkilisi, Ukrayna’nın finansmanına ilişkin müzakerelere atıfta bulunarak, “Oraya doğru gidiyoruz. Bu hafta bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum,” dedi.

Scholz ve Macron’dan uyarılar

Alman Şansölyesi Olaf Scholz AB zirvesine katılmak üzere Brüksel’e gitmeden hemen önce Alman Federal Meclisi’nde yaptığı konuşmada, “[Rusya Devlet Başkanı] Vladimir Putin, Ukrayna’ya yönelik uluslararası desteğin azalacağına dair bahis oynuyor. Bu stratejinin nihayetinde işe yarayabileceği tehlikesi yadsınamaz,” dedi.

Scholz Budapeşte’ye açıkça seslenerek neredeyse tüm AB üye ülkelerinin belirlenen 50 milyar avroluk mali yardımı sağlamak istediğini fakat özellikle Macaristan’’ın henüz kabul etmediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Sloven mevkidaşı Robert Golob ile çarşamba günü Paris’te yaptığı açıklamada, AB’nin Ukrayna’nın AB entegrasyonunu desteklemesi ve Avrupalıların da Ukrayna’ya ‘tam ve uzun süreli destek vermeye hazır’ olması gerektiğini ifade etti.

Golob’un Paris ziyareti sırasında Macron iki ülkenin ‘Ukrayna’yı askeri, ekonomik, insani ve diplomatik alanlarda gerektiği sürece desteklemeye kararlı olduğunu’ vurguladı.

Macron, Ukrayna’yı desteklemenin gerekli olduğunu çünkü ‘ortak güvenliğimizi ve hukuka ve ortak değerlerimize dayalı uluslararası düzene saygıyı sorgulanır hale getirdiğini’ ileri sürdü.

AVRUPA

Almanya’dan Ukrayna’ya ağır silah yardımına ret

Yayınlanma

Almanya, Ukrayna’ya yeni ağır askeri teçhizat tedarik etmeyi durdurma kararı aldı. Berlin, Ukrayna’nın topraklarını geri almak için yakın zamanda bir karşı saldırı başlatamayacağına inanıyor. Ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Almanya’dan uzun menzilli füzeler ve NATO’ya hızlandırılmış kabul talebi karşılık bulmadı.

Bild gazetesine konuşan kaynaklara göre Almanya, Ukrayna’ya ağır askeri teçhizat göndermeyi artık planlamıyor.

Alman Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın yakın gelecekte topraklarını geri almak için bir karşı saldırı başlatamayacağını düşünüyor.

Gazetenin ulaştığı belgeye göre Bundeswehr, Kiev’e yeni ağır teçhizat göndermeyeceğini belirtiyor. Son sevkiyattan sonra, Alman ordusunun stoklarında yaklaşık 300 Leopard 2 tankı bulunmasına rağmen, yeni bir teslimat planlanmadı.

Aynı durum, piyade savaş araçları, zırhlı personel taşıyıcıları ve obüsler gibi diğer ekipmanlar için de geçerli.

Gazeteye göre, Berlin’in cuma günü açıkladığı yeni askeri yardım paketi, Kiev’e halihazırda vaat edilmiş ve geçen yıl finanse edilmişti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, Ukrayna Devlet Başkanı Vlaidmir Zelenskiy’in 11 Ekim’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede, Rusya topraklarına saldırmak için uzun menzilli Taurus füzelerinin kullanılmasına izin verilmesini ve Ukrayna’nın NATO’ya hızlandırılmış kabul sürecinin desteklenmesini talep ettiğini açıkladı.

Ancak, Ukrayna liderinin bu talepleri Berlin’de soğuk karşılandı. Scholz, kesin bir “hayır” dememekle birlikte olumlu bir yanıt da vermedi.

Münih’teki Bundeswehr Üniversitesi’nden siyaset bilimci ve uluslararası siyaset profesörü Carlo Masala, Zelenskiy’in Avrupa turunun başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Masala, “Zelenskiy, zafer planının iki önemli noktasında ilerleme kaydedemedi. Bu yüzden Ukrayna açısından Avrupa turu başarısız oldu,” değerlendirmesini yaptı.

Başka bir kaynak ise, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşa dair yorum yapmak istememesi nedeniyle, Almanya’ya Ramstein toplantısı için yapmayı planladığı ziyaretini iptal ettiğini söyledi. Resmi gerekçe ise geçtiğimiz cuma günü Florida kıyılarını vuran Milton Kasırgası olarak gösterilmişti.

Daha önce Bloomberg Almanya, Belçika, Danimarka ve Norveç’in yıl sonuna kadar Ukrayna’ya 1,4 milyar avro değerinde askeri yardım tahsis edeceğini yazmıştı.

Scholz, bu fonların Iris-T ve Skynex hava savunma sistemleri, Gepard tankları, obüsler, uçaksavar sistemleri, silahlı insansız hava araçları, radar ekipmanları ve top mermileri için kullanılacağını açıkladı.

Alman Şansölyesi ayrıca, G7 ülkelerinin Ukrayna’ya 50 milyar dolarlık kredi sağlamayı planladığını ve bu kredinin Rusya Merkez Bankası’nın dondurulmuş varlıklarının faizinden elde edilecek karla finanse edileceğini doğruladı.

Eylül ayı başında Scholz, Ukrayna’daki savaşın bir an önce sona ermesi ve Rusya ile barış görüşmelerinin başlatılması çağrısında bulunmuştu. Ayrıca, Rus temsilcilerin yıl sonuna kadar yapılması planlanan ikinci Ukrayna barış konferansına davet edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

İtalyan La Repubblica gazetesinin bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Alman Şansölyesi’nin Minsk anlaşmalarının ilkelerine dayanan bir barış planı geliştirdiği belirtildi.

Gazeteye göre bu girişim, “bazı Ukrayna topraklarının Rusya’ya devredilmesini” dışlamıyor. Ancak Kiev, daha önce defalarca toprak tavizi içeren barış alternatiflerini değerlendirmeyeceğini açıklamıştı.

ABD, Ukrayna’ya yönelik askeri yardımlarda ‘ayarlamaya’ gidecek

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Almanya’da ABD’li ilaç şirketi Eli Lilly’ye özel yasa çıkarıldı iddiası

Yayınlanma

ABD’li ilaç şirketi Eli Lilly’nin, Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletine milyarlarca dolarlık yatırım yapma vaadiyle Federal Meclis’ye yasa değişikliğini nasıl teşvik ettiğini gösteren çarpıcı bir belgenin ortaya çıktığı iddia ediliyor.

Nisan 2024’te Şansölye Olaf Scholz, Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ve dönemin Rheinland-Pfalz Başbakanı Malu Dreyer, ilaç şirketi Eli Lilly için Alzey, Rhine-Hesse’de yeni bir fabrika inşaatının başlamasını sembolik bir temel atma töreniyle kutlamıştı.

O dönemde Eli Lilly’nin yatırım kararını gizli bir karşı anlaşmaya bağlamış olabileceği yönünde spekülasyonlar yapılmıştı.

Açıklamadan kısa bir süre önce Sağlık Bakanı Lauterbach, ilaç şirketlerinin yeni ilaçlarının geri ödeme fiyatlarını gizli tutmalarını sağlamayı amaçlayan Tıbbi Araştırma Yasasını (MFG) Federal Meclis’e sunmuştu.

O dönem bu yasanın bir “Lex Lilly” (grup lehine ayrıcalıklı bir düzenleme) olduğundan şüpheleniliyordu.

Üretici fiyatında gizli indirimle kamu zarar edecek

Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR ve Investigate Europe tarafından elde edilen iç belgeler Eli Lilly’nin taleplerini ve hükümetin verdiği tavizleri doğruladı.

Araştırma ekibi dosyaları Aralık 2023’te Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında talep etmişti, fakat belgeleri dava açtıktan sonra ancak eylül ayında alabildi.

Federal Sağlık Bakanlığından alınan 13 Eylül 2023 tarihli bir belge, bakanlığın Eli Lilly’ye MFG kapsamında üretici fiyatında gizli indirim talebine uyacağını bildirdiğini gösteriyor. Bu, yoğun lobi faaliyetlerinin bir sonucuydu. Eli Lilly aylar önce yaptığı bir görüşmede milyar avroluk yatırımını bu taahhüde bağlamıştı.

Eli Lilly federal hükümet üzerinde baskı kurduğunu reddediyor. Şirkete göre, MFG taslağından ancak Rheinland-Pfalz’daki tesis lehine karar verildikten sonra haberdar edilmişti.

Scholz da planlamaya bizzat dahil oldu

Şansölye Scholz’un da hazırlıklarla yakından ilgilendiği anlaşılıyor.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Jörg Kukies ve Scholz, Eli Lilly’nin CEO’su Dave Ricks ile görüşmeler yaptı. FOCUS online, Berlin’de Scholz’un Lauterbach’a gizli fiyatları önerdiği yönünde spekülasyonlar olduğunu iddia ediyor fakat konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Daha önce gizli fiyatlara şiddetle karşı çıkan Lauterbach, 2023 yılında fikrini değiştirdi ve diğer ülkelerin Alman yaklaşımını benimsemediğini açıkladı. Fakat iç belgeler, bakanlıktaki uzmanların önemli sorunlar ve ek maliyetler konusunda uyarıda bulunduğunu gösteriyor.

BSW lideri Sahra Wagenknecht: “Çirkin bir skandal”

Skandalın ortaya çıkmasının ardından meclis muhalefeti trafik lambası koalisyonuna tepki gösterdi.

BSW lideri Sahra Wagenknecht FOCUS online’a yaptığı açıklamada, “Eğer iddialar doğrulanır ve araştırmanın ciddi olduğu ortaya çıkarsa, Sağlık Bakanı Lauterbach temelli istifa etmelidir,” dedi.

Wagenknecht daha da ileri giderek, Federal Şansölyenin de işin içinde göründüğüne işaret etti ve “Belli ki ABD’li bir ilaç devinin çıkarları, trafik lambası [hükümeti] için kendi vatandaşlarının çıkarlarından daha önemli,” ifadelerini kullandı.

Eli Lilly’nin Sağlık Bakanlığındaki lobi faaliyetlerinin yol açtığı zararın önümüzdeki yıl bir milyar avro, on yıl içinde ise sekiz milyar avroya ulaşmasının beklenmesini “apaçık bir skandal” olarak nitelendiren BSW lideri, Federal Meclis’in gizli fiyatları mümkün olan en kısa sürede geri çekmesi gerektiğini savundu.

Wagenknecht, eyalet hükümetlerine katılmaları durumunda, BSW’nin de Federal Konsey’e yasayı düzeltmesi için baskı yapacağını sözlerine ekledi.

Sağlık sigortası şirketleri ciddi fiyat artışları konusunda uyarıyor

Eli Lilly’nin hem diyabet hem de obezite için kullanılan Mounjaro adlı ilaç için yeni düzenlemeden faydalanabileceği belirtiliyor.

Federal Ortak Komite (G-BA) ilaca olumsuz bir değerlendirme yaparsa, Eli Lilly indirimli fiyatı gizli tutabilir.

Bu arada, sağlık sigortası şirketleri ciddi fiyat artışları konusunda uyarıda bulunuyor.

Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Fonları Birliği (GKV), yeni ilaçların yüzde onunun gizli kalması halinde ilk yıl 840 milyon avroya varan ek maliyet bekliyor. On yıl içinde bu rakam sekiz milyar avroya kadar çıkabilir.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Fransız hükümeti 2025 yılında daha sert göç yasaları önerecek

Yayınlanma

Fransa hükümet sözcüsü Maud Bregeon pazar günü yaptığı açıklamada, Paris’in 2025 yılında, düzensiz durumda olan ve tehlikeli görülen göçmenlerin idari gözetim altında tutulabileceği süreyi uzatacak yeni bir göç yasası teklif edeceğini söyledi.

Ocak 2024’te yürürlüğe giren son göç yasası hararetli tartışmalara konu olmuştu. O dönemde nispi çoğunluğa sahip olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi, sağcı Ulusal Birlik’in (RN) çekimser kalması nedeniyle yasayı kabul ettirmiş, fakat sağcı milletvekillerinin sunduğu bazı teklifler Anayasa Konseyi tarafından reddedilmişti.

Bütün bunlara rağmen hükümet sözcüsü Maud Bregeon pazar sabahı BFM TV’de yaptığı açıklamada 2025 yılı için “yeni bir göç yasasına ihtiyaç duyulacağını” söyledi.

Bu kez Başbakan Michel Barnier liderliğindeki yeni hükümet ve etkili sağcı İçişleri Bakanı Bruno Retailleau yasayı tersine çevirmek istiyor.

Retailleau göreve geldiğinden bu yana daha katı AB kurallarını ve Schengen bölgesi kurallarının gözden geçirilmesini savunuyor. Hatta Perşembe günü Lüksemburg’da AB’li mevkidaşlarını, 2026 yılı için planlanan iltica ve göç anlaşmasını şimdiden uygulamaya çağırdı.

Göçmenler için daha uzun gözaltı süreleri

Hükümet sözcüsüne göre, yeni metin Retailleau’nun “idari gözaltı merkezlerinde tehlikeli profil sergileyen yasadışı yabancı uyrukluların gözaltı sürelerinin uzatılmasını kolaylaştırma” önerisini dikkate alacak.

Bu öneri ile birlikte gözaltı süresi “en fazla 90 gün”den “en fazla 210 gün”e uzayacak.

Sözcü Bregeon ayrıca hükümetin bir sonraki metninin, aile birleşiminin sıkılaştırılması gibi son yasada Anayasa Konseyi tarafından kınanan unsurları içerebileceği konusunda uyardı. Bregeon ayrıca ciddi işgücü açığı olan bölgelerde belgesiz işçilerin düzenli hale getirilmesinden de bahsetti.

Bregeon, “Bu yasada önerilebilecek diğer hükümleri düşünmekten kendimizi alıkoymuyoruz,” diye ekledi.

Bregeon, Fransız vatandaşlarının korunması açısından “tabuların yıkılması” gerektiğini vurgulayarak, “tehlikeli yasadışı göçmenlere” yönelik gözaltı tedbirlerinin uzatılmasını meşrulaştırıyor.

Hükümet “RN’nin desteğini aramayacağını” ileri sürdü

Metin Ulusal Meclis ve Senato parlamento grupları ile tartışılacak. 

Yaklaşan parlamento görüşmeleri ile ilgili olarak Maud Bregeon, Marine Le Pen’in partisinin göç konusunda yeni bir mevzuat görmek istediğini ifade etmesine rağmen, hükümetin “RN’nin desteğini aramayacağını” açıkladı.

RN ile işbirliğinin reddedilmesi, RN’nin böyle bir projenin yokluğunu hükümetin kınanmasına yol açabilecek bir “kırmızı çizgi” haline getirdiği bir döneme denk geliyor.

Geçen sefer çekimser kalan RN, Barnier hükümetine gensoru vermeyi reddetmesini yeni bir göç yasasının hazırlanması şartına bağlamıştı.

Muhalefet kanadında ise Sosyalist Parti Birinci Sekreteri Olivier Faure, yeni yasanın hükümet tarafından “aşırı sağa verilmiş bir söz” olduğunu düşünerek girişimi eleştirdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English