Bangladeş’te Nobel ödüllü Muhammed Yunus liderliğindeki geçici hükümet, eski başbakan Şeyh Hasina’nın görevden ayrılmasının ardından Güney Asya ülkesinin seçim ve anayasa sistemlerinde, polisinde, yargısında ve yolsuzlukla mücadele kurumunda değişiklikler önermek üzere altı komisyon atadı.
Bangladeş, Yunus’un 2025 yılı sonuna kadar yapılabileceğini söylediği seçimlere hazırlanırken, bazı muhalefet partileri daha erken seçim çağrısında bulunsa da, bu komisyonların birçoğu çarşamba günü raporlarını sundu.
Huzursuzluk ülkeyi felç ederken komşu Hindistan’a kaçan Hasina, 2009’dan beri iktidardaydı. Bangladeş’te bir dizi suçlamayla karşı karşıya olan Hasina, yargısız infazlar, muhalefete baskı ve büyük yolsuzluklarla suçlanıyor.
Dönem sınırlamaları ve başbakan ile büyük ölçüde törensel cumhurbaşkanı arasında daha fazla güç paylaşımının yanı sıra, reform önerileri Bangladeş’in 350 üyeli tek meclisli yasama organının 400 sandalyeli bir alt meclis ve partiler için nispi temsile sahip 105 üyeli bir üst meclis ile değiştirilmesini de öngörüyor. Anayasa komisyonu alt mecliste 100 sandalyenin kadınlara ayrılması çağrısında bulundu ki bu sayı mevcut yasama organındaki sayının iki katı.
Başbakan, cumhurbaşkanı ve muhalefet liderlerinden oluşması öngörülen Ulusal Anayasa Konseyi, seçim komisyonu ve diğer kilit kurumlara yapılacak atamaları denetleyecek.
Seçim reformu komisyonu, ülkenin seçim kurumunun hile veya manipülasyonla lekelenmiş gibi görünmesi halinde ulusal seçimleri erteleme yetkisine sahip olması ve kendisinin de daha sıkı kurallara ve hesap verebilirliğe tabi olması gerektiğini söyledi.
Komisyon ayrıca siyasi partilerin öğretmen, öğrenci ya da işçi kanatlarına sahip olmasının yasaklanmasını ve Bangladeşli siyasi partilerin yabancı şubelerinin kaldırılmasını önerdi. Hasina’nın Awami Ligi’nin güçlü bir öğrenci kanadı vardı.
Komisyon başkanı Badiul Alam Majumdar değişiklikler hakkında “Bunu söylemek yapmaktan daha kolay ama bunu yapmak zorundayız” dedi.
Polis komisyonu, Birleşmiş Milletler Barış Gücü ilkelerine uygun olarak tasarlanan, kalabalıkların dağıtılmasında güç kullanımına ilişkin beş aşamalı bir planın ana hatlarını çizdi. Geçen yaz düzenlenen protestolarda 800’den fazla kişi hayatını kaybetmiş, polis ve güvenlik güçleri göstericilere gerçek mermilerle ateş açtıkları iddialarıyla karşı karşıya kalmışlardı.
Geçici hükümet, başbakanı güvensizlik önergelerinden koruyan bir kuralın kaldırılmasını da içeren öneriler hakkında önümüzdeki ay siyasi partilerle görüşmelere başlamayı planladığını söyledi.
Ancak muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP), liderlerin iktidardan uzaklaştırılmasının kolaylaştırılması konusunda çekincelerini dile getirdi.
BNP’nin üst düzey siyasetçilerinden Salahuddin Ahmed Nikkei’ye verdiği demeçte “Milletvekilleri, görevden alma, bütçe ve ulusal güvenlik dışında, parti üyeliğine bakılmaksızın tüm konularda görüşlerini ifade etme özgürlüğüne sahip olmalıdır” dedi. “Herkes alternatifler önerebilir ancak siyasi partiler arasında bir uzlaşı şarttır” diye ekledi.