Bizi Takip Edin

ASYA

Pelosi’nin yeni provokasyon durağı Ermenistan

Yayınlanma

Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki provokasyonlar sonrası Erivan’ı ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, çatışmalarla ilgili Azerbaycan’ı suçladı. Bakü ise, ‘ABD entrikalarının Erivan üzerinden Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez’ dedi.

ABD hiyerarşisinin 3 numarası konumundaki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan kışkırtmasının ardından şimdi de gözünü Dağlık Karabağ’a dikti. Çatışmaların yeniden başladığı dönemde Erivan’ı ziyaret eden Pelosi, Ermenistan Meclis Başkanı Alen Roberti Simonyan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Azerbaycan’ı suçladı. Azerbaycan tarafından Ermenistan topraklarına saldırılar düzenlendiğini ileri süren Pelosi, “saldırıları kuvvetli bir şekilde kınadıklarını” belirtti.

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmanın askeri yolla çözülemeyeceğini savunan Pelosi, müzakere yoluyla çözüm çağrısında bulundu.

Sözde soykırım anıtında timsah gözyaşları

‘Ermenistan asıllı ABD vatandaşlarının yüzde 40’ının kendisinin de temsilcisi olduğu Kaliforniya eyaletinde yaşadığını, bu nedenle kendisini aile ziyaretinde gibi hissettiğini’ vurgulayan Pelosi, Simonyan ile birlikte Erivan’daki sözde soykırım anıtını ziyaret etti.

Pelosi’nin anıta çelenk bırakırken göz yaşlarını silmesi dikkat çekti. Sosyal medyada konuyla ilgili ‘timsah gözyaşları’ ve ‘’Oskarlık performans’ yorumları yapıldı.

‘ABD entrikalarının Güney Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez’

Azerbaycan ise, Pelosi’nin Ermenistan ziyaretine ve yaptığı açıklamalara, “ABD’nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pelosi’nin bölgedeki durumu çarpıtan beyanlarının, Azerbaycan’a yönelik asılsız ve haksız suçlamalarının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamada, 12 Eylül’ü 13 Eylül’e bağlayan gece, sınırda meydana gelen çatışmanın Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik geniş çaplı askeri provokasyonu olduğu, bu provokasyonun Azerbaycan ordusu tarafından engellendiği, tüm sorumluluğun Erivan yönetimine ait olduğu kaydedildi.

Ermeni lobi çevrelerinin desteğini kazanma planları

Açıklamada, yaklaşan seçimlere yönelik Ermeni oylarını toplama hesabına işaret edilerek, “ABD’de Kongre ara seçimleri döneminin yaklaştığını göz önünde bulundurursak, Pelosi’nin bu ziyaretini iç siyasi gündemi ve ABD’deki Ermeni lobi çevrelerinin desteğini kazanmak için kullandığı görülüyor. ABD’nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez” ifadeleri yer aldı.

Pelosi’nin beyanlarının ‘Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabalara ciddi bir darbe niteliği taşıdığı ve bölgede gerginliğin tırmanmasına hizmet ettiği’ vurgulanan açıklamada, “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırganlık politikası, Azerbaycan topraklarının yaklaşık 30 yıl işgal altında bulunması ve yüz binlerce Azerbaycanlıya karşı yapılan etnik temizlik” hatırlatıldı.

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan güçlerinin 12 Eylül gecesinde, Azerbaycan’ın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde geniş çaplı provokasyonu sonucu çatışmanın başladığını duyurmuştu.

Provokasyonlar Ermenistan’ın Nahçıvan ile Azerbaycan’ın batısı arasında karayolu bağlantısını kuracak Zengezur koridorunu engelleme girişimleri olarak yorumlanmıştı.

Diplomatik temaslar sonucu, tarafların ateşkes için anlaştığı bildirildi.

Azerbaycan çatışmalarda 79 askerini kaybettiği açıklarken, Ermenistan ise 135 askerinin öldüğünü duyurdu.

ASYA

Xi, hava kuvvetleri birliği ziyaretinde ‘topyekûn çaba’ çağrısında bulundu

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tayvan üzerindeki bir savaşta kilit rol oynayacak bir hava kuvvetleri birliğini ziyareti sırasında paraşütçülere savaşa hazırlıklarını artırmaları çağrısında bulundu.

Resmi medyanın salı günü bildirdiğine göre Xi’ye ziyareti sırasında Hubei eyaletinin Xiaogan kentindeki Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Hava Kuvvetleri Hava İndirme Kolordusu karargahında silah ve teçhizat gösterildi.

Devlet yayın kuruluşu CCTV, Xi’nin uzaktan kuşlardan ayırt edilemeyen keşif dronlarını incelediğini gösterdi. Xi ayrıca Çin’de geliştirilen ve dışarıdan gelen tehditleri savuşturmak ya da bertaraf etmek için güçlü bir sistemle donatılmış yeni nesil havadan zırhlı piyade savaş araçlarını da incelerken gösterildi.

Birliğin son yıllarda kaydettiği ilerleme ve başarıları takdir eden Xi, güçlü ve modernize edilmiş bir hava indirme gücü oluşturmak üzere birliklerin eğitiminin yoğunlaştırılması ve savaşa hazırlık ve operasyonların iyileştirilmesi için “topyekûn çaba” çağrısında bulundu.

Aynı zamanda Çin’in en üst düzey askeri komuta organı olan Merkezi Askeri Komisyon’a da başkanlık eden Xi, hava indirme kuvvetlerinin “PLA’nın yapısı ve savaş sisteminde özel ve önemli rolleri” olduğunu söyledi.

Ziyaret, Tayvan’da gerginliğin yükseldiği bir dönemde gerçekleşti. Aralarında ABD’nin de bulunduğu Batılı ülkeler adayı bağımsız olarak tanımıyor, ancak savunmasını güçlendirmesine yardımcı oluyor. Pekin bunu ‘tek Çin’ ilkesinin ihlali olarak görüyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çin, alçak irtifa savunmasını güçlendirmek için Rus teknoloji ve uzmanlığını ithal edecek

Yayınlanma

Çin devlet medyasına göre, Çinli bir güvenlik şirketi ve bir Rus üniversitesi, alçak irtifa karşı drone teknolojisi de dahil olmak üzere Rus havacılık teknolojisinin ithalatı konusunda “kapsamlı etkileşimlerde” bulundu.

China News Service’in salı günü bildirdiğine göre, acil durum teknolojisi ve güvenlik hizmetleri konusunda uzmanlaşmış Çinli bir şirket – Guangxi Xinhang Shengjie Acil Durum Endüstri Parkı Yönetim Şirketi – pazartesi günü, havacılık mühendisliği alanında önde gelen bir merkez olan Rusya’nın Ufa Devlet Havacılık Teknik Üniversitesi ile alçak irtifa drone savunma teknolojisi getirmek üzere bir anlaşma imzaladı.

Haberde, “Çin ve Rusya, Rus havacılık teknolojisi ve alçak irtifa drone savunma teknolojisinin getirilmesi gibi konularda kapsamlı etkileşimlerde bulundu” denildi. Habere göre imza töreni Çin’in güneyindeki Guangxi Zhuang özerk bölgesindeki Wuzhou’da gerçekleşti. Anlaşma kapsamında Rus üniversitesi teknoloji, yetenek eğitimi ve öğretim gibi alanlarda uzun vadeli destek sağlamak üzere Çin’e uzmanlar gönderecek.

Çin tarafının ayrıca Rus ağır yük helikopterleri ve drone teknolojisini uyarlayarak alçak irtifa ekipman üretim faaliyetlerini artırmayı planladığı belirtildi.

Rapora göre Çinli şirket, iç ve dış pazarları göz önünde bulundurarak “acil kurtarma, lojistik teslimat, endüstriyel ve tarımsal işler ve güvenlik devriyeleri” için uygun olan “uzun menzilli uçuşlar, ağır yükler ve yüksek güvenlik standartları için tasarlanmış” dronlar üretmeyi planlıyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Trump’ın erken öne geçmesiyle Asya para birimleri düşüşe geçti

Yayınlanma

ABD’de erken oy sayımının Donald Trump lehine sonuçlanmasıyla Asya para birimleri genel olarak zayıfladı. Piyasalar, Trump’ın Çin mallarına %60, diğer tüm ithalatlara %20 gümrük vergisi ve genişletici maliye politikası önermesinin ABD enflasyonunu kötüleştireceğini, daha az ABD faiz indirimine yol açacağını ve doları güçlendireceğini düşünüyor. Harris’in kazanacağı bir zaferin, Biden yönetiminin küresel ticarete ilişkin politikalarının devamı olması bekleniyordu.

Yen, artan volatilite karşısında günün en güçlü seviyesi olan 151,33’ten %1,7 değer kaybederek dolar karşısında 154 seviyesine geriledi.

Gümrük tarifeleri çağrısı nedeniyle Trump’ın başkanlığından en çok etkilenecek olan Çin’de, onshore Çin yuanı 7,1298 ile ülkenin merkez bankasının sabitleme oranının altında açıldı. Bu durum, offshore Çin yuanındaki eğilime paralel olarak piyasaların zayıf bir yuan fiyatladığını gösteriyor.

Güneydoğu Asya’da, bu yıl bölgede en iyi performans gösteren para birimlerinden bazıları olan Tayland Bahtı, Malezya Ringiti ve Singapur Doları dolar karşısında %1’e varan oranlarda değer kaybetti.

Goldman Sachs stratejistleri geçen ay yaptıkları analizde Güney Kore, Malezya, Endonezya ve Tayvan para birimlerinin dolar-Çin para birimi kurundaki değişikliklere karşı hassas olduğunu, Hindistan ve Filipinler’in ise en az etkilenen ülkeler olduğunu söyledi.

“Bunun nedeni Güney Kore, Malezya ve Tayvan’ın Çin ile büyük ticari bağlantıları olması, IDR’nin [Endonezya rupiahı] ise yüksek betalı bir para birimi olması ve bu nedenle USD/CNY’deki hareketleri yakından takip etmesidir” dediler.

Asya hisse senetleri karışık bir görüntü sergilerken, Japon hisse senetleri kazanç kaydedenler arasında yer aldı ve Hong Kong’da düşüş yaşandı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English