Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da düzenlenen Geleceğin Teknolojileri Forumu çerçevesinde gazeteci Pavel Zarubin’e mülakat verdi.
Putin, ABD’de devam eden seçim kampanyasına değinerek Rusya’nın Amerika’nın iç işlerine karışmasının uygunsuz olacağını söyledi.
Görevdeki Başkan Joe Biden’ın mı yoksa Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ın mı Rusya için daha iyi olacağı sorusuna yanıt veren Putin, “Biden. Daha deneyimli ve öngörülebilir bir kişi, eski usül bir politikacı. Ancak Amerikan halkının güvenini kazanan herhangi bir liderle çalışacağız,” dedi.
Biden’ın bilişsel gerilemesiyle ilgili basında çıkan haberlere, üç yıl önce İsviçre’de ABD lideriyle bir araya geldiğinde böyle bir duruma şahit olmadığını söyleyerek yanıt veren Rusya lideri, “Helikopterden inerken kafasını çarpmışsa ne olmuş? Aramızda kim kafasını helikoptere çarpmadı ki, ilk taşı o atsın. Ben doktor değilim,” ifadelerini kullandı.
Moskova için önemli olan tek şeyin Washington’un ‘zararlı ve yanlış’ politikası olduğunu vurgulayan Putin, ayrıca Trump’ın, GSYİH’lerinin gerektiği kadarını orduya ayırmayan bazı NATO üyeleriyle ilgili son açıklamalarını da yorumladı.
Rusya lideri, Trump’ın NATO’ya yaklaşımının ‘belli bir mantığı olduğunu’ ancak ABD’nin ‘nükleer şemsiyesi’ altında hiçbir soru sorulmadan yaşamaya alışmış Avrupa ülkelerinin pozisyonunun da öyle olduğunu kaydetti.
Putin, NATO’nun ‘ABD dış politikasının bir aracı’ olduğunu anımsatarak, Trump’ın ittifaktan çekilme tehditlerini “Bırakalım bunu kendi aralarında çözsünler,” diye ekledi.
‘Tucker Carlson tehlikeli biri’
Öte yandan Putin, geçen hafta eski Fox New sunucusu Tucker Carlson’a verdiği mülakata dair değerlendirmede bulundu.
Putin, “Bence sizin Carlson – sizinki diyorum, çünkü o sizin mesleğinizin bir üyesi – tehlikeli bir adam. Agresif olacağını, bana keskin sorular soracağını düşünmüştüm. Sadece buna hazır değildim, aynı derecede keskin cevaplar verebilmek için bunu istiyordum. Ama o farklı bir taktik seçti,” diye konuştu.
Putin, Carlson’ın Putin’in uzun tarih anlatımı boyunca sabırla otursa da ‘hazırlandığı bir şeyi yapma fırsatı vermediğini’ belirterek, “Açıkçası bu röportajdan tam anlamıyla tatmin olamadım,” dedi.
Mülakatına Batı’dan gelen tepkileri yorumlayan Putin, oradaki liderlerin kendisini izlemesinin ve söyleyeceklerini dinlemesinin iyi bir şey olduğunu ancak sözlerini çarpıtma ihtiyacı hissetmelerinin kötü olduğunu söyledi.
‘Ukrayna’daki operasyonu çok daha önce başlatmalıydık’
Ayrıca Putin, Rusya’nın uzun süredir devam eden Ukrayna krizini diplomasi yoluyla çözmeye çalışırken rakiplerine fazla güvenerek ve adımlarını kararlı atmayacak hata yaptığını vurguladı.
Rusya lideri, Kiev’deki 2014 darbesinin ardından Moskova’nın Donbass’ta akan kanı ‘barışçıl yollarla’, yani Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerine Ukrayna içinde özel bir özerk statü öngören Minsk Anlaşmalarıyla çözmeye çalıştığını hatırlattı.
Putin, “Pişmanlık duyabileceğimiz tek şey, iyi insanlarla karşı karşıya olduğumuza inanarak aktif eylemlerimize daha önce başlamamış olmamız,” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda Rusya lideri, “Daha sonra bu konuda kandırıldığımız ortaya çıktı, zira hem eski Alman Şansölyesi hem de eski Fransa Cumhurbaşkanı anlaşmaları yerine getirmeyi asla planlamadıklarını kamuoyu önünde açıkça itiraf ettiler. Bunun yerine, Kiev rejimine daha fazla silah teslim etmek için zaman kazanıyorlardı ve yaptıkları da tam olarak buydu,” diye ekledi.
‘Kanser aşısı üretmeye yakınız’
Bunun yanı sıra Putin, Rus tıp bilimcilerinin kansere karşı aşılar ve yeni nesil ilaçlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Putin, “Onko-aşılar, kansere karşı aşılar ve yeni nesil immünomodülatör ilaçlar yaratmaya çok yaklaştığımızı da ekleyeceğim. Ve umuyorum ki yakında bunlar bireysel tedavi yöntemleri olarak etkin bir şekilde kullanılacak,” diye konuştu.
Rusya’daki tüm kanser vakalarının yarısından fazlasının, prognozun en olumlu olduğu erken evrelerde tespit edildiklerine dikkat çeken Putin, ayrıca tıbbi araştırma ve geliştirmeye gerekli düzeyde fon sağlamaya devam etme sözü verdi.
Devlet Başkanı, kendisine gösterilen tıbbi gelişmeleri ‘bir tür bilim kurgu’ olarak yorumladı ve “Kısa bir süre önce bile bu tür şeyleri sadece fantastik kurgu eserlerinde okuyabiliyorduk, ancak bugün bunların hepsi gerçeğe dönüşüyor. Tüm bu alanlar yeni yeni ivme kazanıyor ve yakın gelecekte tıpta gerçek bir devrim yaratmaları bekleniyor,” değerlendirmesini yaptı.